Плински уреди

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Сакам да земам Даеву Ланос ,по спецификации пишува дека троши 12 литри бензин градска.Е сеа сакам и да земам плин на старо и да го атестирам.Дали за нив постои посебен плински уред или за сите одговара истиот?И колку би ми трошел со плин?
Најчесто на Ланос се поставува секвенционален плински уред - со дизни. Цената е 540 евра со цилиндрична боца, 570 евра со кружна боца која се поставува на место на резервно тркало. Ако се работи за 8-вентилски мотор, може да дојде во предвид и поставување на Ламбда-Контрол уред -со плочка, кој е цена од 445 евра со цилиндрична боца, а 475 евра со кружна боца која се поставува на место на резервно тркало. Предуслов за поставување на Ламбда-Контрол уред е комплетно исправна електрика на колата (свеќици, кабли...), затоа што во спротивен случај можни се повратни детонации во усисна грана.
Кога се работи за половен плински уред, мора да се внимава на повеќе работи, да ги поседува сите компоненти, како и комплетна документација за уредот, да не е постара плинската боца од 10 години, како и да одговара за поставување во Ланос, итн...
Со Секвенционален плински уред потрошувачката ќе биде 10% поголема од таа на бензин, а со Ламбда-Контрол уред зголемувањето е до 20%.
--- надополнето: 7 август 2012 во 17:13 ---
Aj da prasam jas vo ime na sestra mi, saka da si kupi citroen c2,kakov plinski sistem se stava na c2 1.1i od 2003god? Ako ne se lazam toa e monoinjection istata masina e od saxo. Kolku bi cinel sistem so okrugla boca.

Цитроен Ц2 од 2003 година е опремен со посовремен Мулти-поинт инжексион тип на мотор - за кој е предвидено поставување на секвенционален плински уред. Цената на Ланди Плус Макс уредот , во комбинација со торусна плинска боца изнесува 570 евра. Се работи за мотор кој сосем добро се однесува на плински погон, а во досегашната пракса доста често вградуваме плински уреди на овој 1,1 мотор на ПСА групацијата

smole

Ѕверотилук
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.698
Поени од реакции
288
На бензинска во Грција го видов ова http://www.voulis.com/products.asp?id=336 па ме интересираше дали некој го употребувал, искуства? Кошташе 12 евра.

Член од
12 август 2012
Мислења
80
Поени од реакции
77
Zdravo na site . Imam Hyundai Accent 1.5 gls od 1999 g i sakam da mu vgradam plinski ured . Bi sakal da gi slusnam vasite mislenja koj ured najdobro bi odgovaral i kakvi se iskustvata vasi so ovoj tip na vozilo dali dobro go podnesuvaat plinskiot ured

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
За чистење на плинската боца колку што разбрав, еве англиски линк http://www.voulis.com/products.asp?id=336&newquery=1
не е за чистгење на плинската боца... или барем не само за неа...

Hign technology product suitable for the protection of the gas-movement system. It fights residues effectively, removes moisture, protects the system against rust and corrosion. At the same time protects the valves from wear.
The entrance of liquid in the gas tank will fave to take place before fillipng, when it is almost empty. Put the special adapter in the forl of the tank, screwing well. Turn the bottle upside down and place the male valve into the hole of the adapter. Press for a few seconds (about 30) so that the liquid will enter the tank safely. Then unscrew the adapter and fill gas. CAUTION the bottle maybe seems empty to you. This is because it contains onlyh 120ml of material which is enough for 50-60 liters of LPG. The more often you use it the better results it provides.

колку што разбира тука пишува општа заштита од корозија и порозивните ефекти на влагата-кондензатот и во боца и во вентили, дизни, црева и цевки... ова е веројатно нешто на база на ХЦЛ или на сулфур, зашто само тие можат да ја разредат водата односно да се врзат со нејзе и да согорат при компресија-детонација во клип...

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.288
дали знае некој која е најефтината цена на плинот во скопје и на која локација се наоѓа ??

Член од
4 мај 2007
Мислења
598
Поени од реакции
208
дали знае некој која е најефтината цена на плинот во скопје и на која локација се наоѓа ??
Пред две недели ставив во маџари, 39.5ден/литар :) Ама сега да ме утепаш не ми текнува каде се наоѓаше бензинската и како се викаше.. :)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Преправка во метан му е мајката,62 ден литро а заменува три литри плин

Член од
30 мај 2011
Мислења
554
Поени од реакции
130
Ајде едно прашање до плимонт.
Од понеделник сакам кај вас да ставам плински уред во сузуки алто 2009 год.
Каков плински уред е најдобро да се стави,колку ќе ме чини и колкава ќе биде потошувачката на плин?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.663
Поени од реакции
213
Каков плински уред е најдобро да се стави,колку ќе ме чини и колкава ќе биде потошувачката на плин?
Ne ide toa bash taka prvo treba da otides da si zakazes da ti kazat sto i kakov ured moze :)

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
За плин и метан исти е пиштолот секаде(Бугарија)

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Најверојатно ќе ти препорачаат Ланди Плус Макс од 540 евра (или во комбинација со торусна плинска боца 570 евра). Грубо земено потрошувачката на плин е за еден литар поголема во однос на бензин (ако ти троши бензин 6 на сто, плин ќе троши 7 на сто)

Член од
30 јули 2010
Мислења
172
Поени од реакции
47
Branchez веќе одговори наместо мене, со тоа што кај Алто од 2009-та треба да се постави и дозатор со масло за дополнително ладење на вентилите кој чини 40 евра. Термин за монтажа може да се закаже на 02 2554 666
--- надополнето: 1 септември 2012 во 14:49 ---
За плин и метан исти е пиштолот секаде(Бугарија)
Би било добро еден кг метан да може да замени 3 литри плин, но за жал не е така. За илустрација, кај возило кое троши 10 литри бензин на 100 км, треба да се очекува потрошувачка од 11 литри плин, или 6,25 кг метан.
Треба да се земе во предвид 2 пати повисоката цена за поставување на метански уред од цената на плински уред, забрзаната амортизација на возилото заради тежината на метанската боца од околу 100 кг и моментална цена на метанот од 62 ден/кг,- за да се донесе заклучок за исплатливоста на метанскиот уред .

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
нас гас... сеуште е 38,5 литро.. наспроти 45 на макпетрол, мак оил, и лукоил...

Kajgana Shop

На врв Bottom