Член на раководството
Форевер тугедер
- Член од
- 15 март 2006
- Мислења
- 698
- Поени од реакции
- 20
Можиш како католик да одиш во црква, не одат само правослевнитеНе одам во црква пошто не сум православен
Можиш како католик да одиш во црква, не одат само правослевнитеНе одам во црква пошто не сум православен
Ако гледаме така, тогаш Христос не ни заповедал ниту да не се дрогираме. И што треба сега, да се дрогираме бидејќи не е стрикно забрането?kolku sto znam Isus ne ni zapoveda nitu da ne palime sveki.
sakas da kazes deka ne treba da se pravi toa? ne veruvas vo simbolicni rituali?
А зошто палиш свеќа? Како тоа свеќата ти помага во твојот внатрешен мир?sekogas koga odam vo crkva palam sveka, toj cin go pravam zatoa sto jas smetam deka taka e podobro i ke mi pomogne vo mojot vnatresen mir.
Зарем треба да се потсеќаме на Бог кога сме во невољи и не се чуствуваме добро?Ја сакам црквата поради мирот кој владее внатре. Одам секогаш кога ме носи патот натаму и за поголемите празници. Обично секогаш кога ми е бед период помислувам да одам, ама мило ми е што никогаш не стига. Затоа откако ќе се оправам, најчесто одам да се заблагодарам. Едноставно ми симболизира мир и спокојство, нешто што цели секој од нас да го достигне.
Пишав дека сакам да одам кога не се чувствувам добро, ама не за да барам нешто, туку поради атмосферата која ја има во црквата. А Бог не е само таму, и дома кога сум сама ми дава спокојство, кога наоѓам време да си размислам за се, кога сум смирена и кога никој не ми додева. Затоа и пишав, сакам да одам кога сум ведра, мило ми е што кога сум нерасположена не наоѓам време. Така би било барање, молење за нешто, нели?Зарем треба да се потсеќаме на Бог кога сме во невољи и не се чуствуваме добро?
Зашто само кога ни е тешко повикуваме кон Бога?
btw црквата не дава спокојство, само Бог тоа го дава
vidi koj apsurd!- pa ti znaes mnogu "paganski" obicai za koi jas prv pat slusam(citam).:nesvest:Ако гледаме така, тогаш Христос не ни заповедал ниту да не се дрогираме. И што треба сега, да се дрогираме бидејќи не е стрикно забрането?
Не верувам во симболични "ритуали", поготово не во ова православниве, затоа што скоро сите тие водат потелко од паганството кое било затекнато на нашиве простори уште пред христијанството да дојде.
А зошто палиш свеќа? Како тоа свеќата ти помага во твојот внатрешен мир?
Каде е тајната? Во восокот? Во фитилот? Во оганот? Кога повеќе внатрешно се смируваш, кога свеќата ја ставаш горе (за живите) или доле (за мртвите) ?
Дали за Велигден си ја чуваш свеќата за под перница за да ти се сони идниот маж?
Чорбаџијата си е во сопствен свет... тој ако го прашаш не треба ни да се закопуваат мртвите, само фрлете ги в ендек покрај патот. Пошто крстови обреди и икони не признава, веројатно би ги рецилкирар телата пошто ете душата е ојдена о штете фира да оди хемиско биолошките останки.neznam zosto ti objasnuvam koga tie obicai ili rituali gi znaes poveke od mene :smir:
Може јас да објаснам?:smir:tajna batka vo palenjeto sveka nema, toa go pravis so cel da im se osvetli patot na tvoite najbliski(mrtvi ili zivi ne e vazno), no najmnogu od se' toa se pravi za zdravje.
Ah da mi si poblisku ke ti go presechev prstot so koj go napisha ovaaaa! Ebate toa..... aj da nekazam! Ako si ti the chosen one jas treba universum da se pisham togash!Морето на небулозните постови во кои се дават поголемиот број од членовите е премногу комплексно за да се евалуира, но сепак ќе кажам
"За секоја роба има купец"
мудриот ќе разбере, тој што не разбрал ќе биде уште една жртва на олтарот посветен на безимени идеолошки обликувани војници