Одење во црква

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
DA be! Kolku chesto odite vo crkva?
I ushte edna pod tema, da vi napravam set 'dve vo edno': Vo posledno vreme(izminative godina dve) sum zaprimetil masovno posetuvanje na crkvite za vreme na praznicite, ova do sega ne se deshavalo, ili ako se deshavalo bilo vo pomal broj, pr. sega posledno za Uspenie na pr. Bogorodica! Polni site crkvi shto go nosat nejzinoto ime. Jas bev u Ohrid-Skrebatno preku 15.000 narod iamshe, slushnav na Mataka nemozelo da se projde so kola 3 saati, blokirano sve do saraj, za ova ne znam deka se deshavalo lani primer!
znachi, koja e prichinata za vakavata masovna posetenost na crkvite? Ni se razvi li konechno svesta za vera? I od kade ni dojde toa? Aj da chujam vashe mislenje...
Povelete, ama samo so domakinski odgovori, IDIOTIZMI NE SAKAM! za da ne se rasipuva pozitivnosta na temava! Moze?:smir:
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Vo crkva odam redovno za praznici....Inaku stom dobijam nekoe vnatresno cuvstvo deka treba da posetam nekoja crkva go sledam i odam...Koga sum na pat, palam sveka vo maleckite crkvicinja...Palenjeto sveka i prekrstuvanjeto me pravi pospokojna i mi dava da se cuvstvuvam blagorodno...
Pricinata za vakvata posetenost na crkvite i manastirite bese teskata sostojba vo koja se naogase ovoj narod izminatiov period kako i nadminuvanjeto na blokadata koja postoese uste vo vremeto koga bevme kako deca koga "komunistite" ne vleguvaa vo crkvi ni gi krstevaa svoite deca...Sega i tie stanaa golemi vernici
Prosti mi Gospode ako zgresiv!
 

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.487
Поени од реакции
5.963
Во последно време ретко посетувам освен за празнициве и сама не знам зошто е така. Веројатно дека немам навика.
Кога се наоѓам во таков објект чувствувам некој внатрешен спокој и мир, душевна хармонија.
А тоа за зголемување на бројот на луѓето што ги посетуваат црквите мислам дека е во подем последниве години. Бидејќи и политичарите се први на такви работи, низ медиуми слушаме повеќе информации околу празниците, се популаризираа на некој начин за разлика од порано кога комунистите не сакале да чујат за свети објекти.
 

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Chlenu na rakovodstvoto!!! Temava 'odenje vo crkva' ja postaviv kako del od kulturno ziveenje a ne kako dokaz za vera. Jasno!? I btw, ne baram prichina koj zashto odi, nego kolku! Site ideme od nekoja si svoja vnatreshna prichina, sekoj si e vernik an svoj nachin i gotovo!
 

*БоРовИнкА*

јас не сум ЛУДА, јас ЛУДО живеам
Член од
20 јули 2007
Мислења
638
Поени од реакции
16
одам во црква.. не само за празници туку воопшто кога сакам а се чувствувам посмирено.. посигурно.. едноставно знам дека ако нешто го замолам бога да ми го даде ќе ми го даде ако било или е за мене... но сепак кога се молам во црква се чувствувам поблиску до него и едноставно се чувствувам убаво и смирено после тоа
 

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.342
Од кога знам за себе, одам во црква во недела и на празник.
Па сега, после тоталитаризмот, можеби и се разви конечно свеста за верата...Одеднаш, сите станаа верници.
 

pcjodamaster

:trololo:
Член од
20 мај 2006
Мислења
4.180
Поени од реакции
127
Само за празници одам на црква, инаку не. Не сум некој верник.
 
Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.635
Поени од реакции
13.073
Не сум верник. Но ги почитувам сите религии. Сакам да одам во црква и одам кога сум на некој излет.
 

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
52
Порано се одеше многу повеќе, сигурно памтиш но во 80 десетите охридските цркви беа преполни со туристи и тоа не само за празници, а сандачињата (кои ги имаше поставено по црквите за добротворен прилог) беа полни со пари (гулдени, марки, франци и динари).
Ne bi rekol deka porano se odeshe poveke vo crkva! Mozebi lugeto imale povke pari da ostavaat po sandachinjata ama sigurno ne sme odele poveke, trgnuvam od mene, do pred nekolku godini vo crkva odev 5 pati godishno. a sega mnogu mnogu poveke, i ne sum samo jas takov primer ima milion luge, ustvari skoro site shto gi znam(normalno tie shto sakaat da odat i shto im e ubavo). Svesta za odenjeto vo crkva kako del od kulturno ziveenje sega e kade, kade pogolema!
Da ne zvucham idiotski ama: sreka shto nadojdoa mnogu religii ovdeka, pa pochanvme da si go chuvame ona shto e nashe i shto ni ja hrani dushata!:smir:
 
Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
Овде кај што сум, не одам у црква ич. Сум била за крштевки и свадби и црквите им се некако празни и ладни, за разлика од тие што се дома - што те прават да се осеќаш као да си влегла у некој друг свет и да се исклучиш од реалноста. Тоа ми се свиѓа кај било кој храм (не само христијански), тоа чувство.

Се сеќавам пред едно 3-4 години за Велигден тргнавме да отидеме у црква и кога стигнавме, вратите беа заклучени! Во 12 часот на пладне! Зошто? Затоа што попот и луѓето отишле у салата до црквата на ручек!
*каде е смајлито за превртување очи?*
 

Буковец

www.KETERING.com.mk
Член од
3 јули 2005
Мислења
996
Поени од реакции
15
Да ти кажам право, во последно време многу ретко одам во црква...да не речам дека не одам. Јас одењето за Велигден и Божиќ и не го бројам, тоа си е како нормална работа, ама имав порано навика да поминам од време на време да запалам свеќа, да се помолам, да поседам. Ај да не се заречувама ама пак ќе си ја вратам старата навика.
 

Ashley

بين الحياة والموت
Член од
26 јануари 2007
Мислења
1.043
Поени од реакции
35
Одам во црква за празници и некогаш онака кога ми текне. Не сум приметила дека во последни години е зголемена посетеноста на црквите, кај нас секогаш на празници црквите биле полни..
 

XENIA

IHS
Член од
26 јануари 2007
Мислења
100
Поени од реакции
4
Заедницата на христијаните, собрани од сите краишта на светот, без разлика на националност, пол и раса, под името и Благодатта на Исуса Христа се нарекува Црква. Црквата, иако во многу јазици се поистоветува со објекти, во вистинската христијанска смисла се луѓето кои се собрани за да го слават Бога.Преку Црквата христијанинот ја храни и гради својата вера преку слушање на Божјиот Збор, славење на Господа, молитвата и Причеста. лично јас одам 3 пати неделно но и во текот на целата недела сум во контаткт со луѓето кои ја градат Црквата. За да растеш ти треба храна. Ако не се храниш редовно ке заостанеш ке се разболиш. Слично е и со духовноста, ако не ја негуваш и не ја храниш верата ке ослабне, ке стане кревка. Човекот е суштество кое е склоно на заборавање, треба секојдневно да се потсетува на заветот кој го направил со Бог (ако воопшто го направил) треба секојдневно да се поправа, усовршува и надоградува.Поздрав
 
Член од
31 јули 2007
Мислења
11
Поени од реакции
0
Сите ние христијаните треба редовно да ја посетуваме црквата.Него дали се запрашувате-Колкумина од насобраната маса луѓе ја имаат прочитано Библијата.
НИКОЈ.
И погоре во постовите се говори за масовна посета на црквите,за разни обичаи во кругот на црквата односно треба да имаме познавање на Библијата за да знаеме дали тоа што го правиме е правилно.
Јас мислам дека црквата многу малку се труди да не запозае со
правилното.Зашто пред црква нема бесплатно делење на некои списанија или скрипти со содржини за обичаи( како правилно треба да се крстиме,на која возраст е правилно да се крштеваме,зашто славиме разни слави,дали е правилно плаќање за венчавање,крштевање,погреб и др.
А можеме ние и да се запрашаме дали на свештениците им одговара рајата да го знае правилното или вака е добро ,чути и терај понатака....wysiwyg { background-attachment: scroll; background-repeat: repeat; background-position: 0% 0%; background-color: #ffbb05; background-image: none; color: #000000; font-family: Verdana, Arial, Arial; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: 400; font-size: 10pt; line-height: normal; padding-top: 3px; padding-right: 3px; padding-bottom: 3px; padding-left: 3px } p { margin: 0px; }
 

Kajgana Shop

На врв Bottom