Aнгел Коруновски со последнава скулптура на Филип ептен ме разочара.Истиот автор е и на двата - Ангел Коруновски. Веројатно сакал да остави свој специфичен потпис ама наместо тоа покажал недостаток на имагинација.
Инаку како што знам негово дело е и споменикот на Гемиџиите во Скопје. Направен е онака назабен со парчиња кои штрчат ко да бил разнесен од шрапнели исто како што е и споменикот на Бранителите во Битола.
Се согласувам дека карпата го нагрдува. Ко да го пробива коњот во стомак. Аматерски изгледа.Незнам зошто и карпа ставил авторот на споменикот на Филип во Битола..симболизира веројатно препрека ..ама непотребно ,само го нагрдува споменикот
Тоа ти е кога нема тендери ни странски комисии. Најлесен начин да перење пари, in four eyes.Овој спомеников на Филип во Битола е најгрд споменик што сум го видел.Тоа карпата баш како да го сече во стомакот.Аман.нека го вратат во хангар.
СТРАНСКИ КОМИСИИ за наши споменици !!! можеби некоја мешовита, грчко- бугарска пример може чекор понатаму, може и дозвола да бараме дали воопшто смееме да ги поставиме, и гратис да се поднатртиме...све во името на сеправедните и безгрешни странци.Тоа ти е кога нема тендери ни странски комисии. Најлесен начин да перење пари, in four eyes.
СТРАНСКИ КОМИСИИ за наши споменици !!! можеби некоја мешовита, грчко- бугарска пример
ПА НЕ СМЕ ни ПРОТЕКТОРАТ нит КОЛОНИЈА мајку му па странци да ни прават комиции за конкурси, си има пропишано со закон, си поминаа најрегуларно, си имаше КОМИСИИ(наши комисии пошто сме независна држава)Абе комисии само да ја прегледуваат регуларноста на тие "конкурси". Дали правилно се објавуваат. Но мислам дека за многу проекти имаше само договори во четири очи, ти ќе го земеш проектот, пола пари ќе ми дајш мене, антикорупциска е моја нема да те брка и други басни...
www.kanal5.com.mkНа улица „Македонија“ пред почетокот на плоштадот почна поставувањето на спомен обележјето на цар Самоил, информираат од општина Центар.
Монументот посветен на македонскиот цар е изработен од бел мермер и е висок 5 метри, а постаментот на кој ќе стои е со висина од 3,5 метри.
Автор на делото е Димитар Филиповски, а како што се вели во соопштението од општина Центар, изработувач е уметничката галерија Pietro Bazzanti & Figliо и уметничката леарница Фердинандо Маринели од Фиренца, Италија.
Премногу е блиску до фонтаната.. да ги тргнеа столиците и масите од кај фуфо требаше и таму да се поставеше