Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Незнам зошто и карпа ставил авторот на споменикот на Филип во Битола..симболизира веројатно препрека ..ама непотребно ,само го нагрдува споменикот

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За рамнотежа, ваљда. Ко третата нога на Ченто.

Вежбал вајарот, изглеа - сигурно следниот ќе му биде постабилен.

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Се почесто пред зспивање се прашувам дали споменициве ги прават за нас, или за некои таму небитни (туристи) ...

VoniVaraS

Искусен :)
Член од
20 април 2009
Мислења
543
Поени од реакции
328
Истиот автор е и на двата - Ангел Коруновски. Веројатно сакал да остави свој специфичен потпис ама наместо тоа покажал недостаток на имагинација.

Инаку како што знам негово дело е и споменикот на Гемиџиите во Скопје. Направен е онака назабен со парчиња кои штрчат ко да бил разнесен од шрапнели исто како што е и споменикот на Бранителите во Битола.
Aнгел Коруновски со последнава скулптура на Филип ептен ме разочара.
Пред некоја година кога се постави неговата скулптурата на коњаникот „Илинденци од Велес“ во центарот на Велес си викав браво имаме талентирани јаки млади вајари. Коњаникот беше една од првите скулптури со таква големина поставена во независна Македонија.

Одлична динамична скултура на која не и е потребна “карпа“ или трупче да се потпира.
Гемиџиите во Скопје ми се ОК ама Филипчо му е доста слаба изведба.
По се изгледа многу го фалеа па почна да се умислува “звезда“ и да не се труди многу многу. (честа појава кај нас македонците :( )

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Незнам зошто и карпа ставил авторот на споменикот на Филип во Битола..симболизира веројатно препрека ..ама непотребно ,само го нагрдува споменикот
Се согласувам дека карпата го нагрдува. Ко да го пробива коњот во стомак. Аматерски изгледа.

Причината за карпата мислам дека е повеќе за воопшто да може коњаникот да стои во таа поза (да не се сруши), одошто за да покаже некаква симболика. Поради тоа што опората (задните нозе) се ставени премногу назад од централната точка на тежеста, мора да има трета точка на опора која ќе е напред (карпата).

Во реалноста коњ вака не може да се поткрева на задните нозе освен ако не е во движење.

Еве колку за споредба:

Доколку авторот ги поместел задните нози на коњот понапред ќе немало потреба и карпата да се става, ама...

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Овој спомеников на Филип во Битола е најгрд споменик што сум го видел.Тоа карпата баш како да го сече во стомакот.Аман.нека го вратат во хангар.

M

Mario Gómez

Гостин
Овој спомеников на Филип во Битола е најгрд споменик што сум го видел.Тоа карпата баш како да го сече во стомакот.Аман.нека го вратат во хангар.
Тоа ти е кога нема тендери ни странски комисии. Најлесен начин да перење пари, in four eyes.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Тоа ти е кога нема тендери ни странски комисии. Најлесен начин да перење пари, in four eyes.
СТРАНСКИ КОМИСИИ за наши споменици !!! можеби некоја мешовита, грчко- бугарска пример :confused: може чекор понатаму, може и дозвола да бараме дали воопшто смееме да ги поставиме, и гратис да се поднатртиме...све во името на сеправедните и безгрешни странци.
--- надополнето: Jun 27, 2011 9:42 PM ---
конкурси(а не тендери) уредно и законски имаше - сите имаа подеднаква шанса

M

Mario Gómez

Гостин
Абе комисии само да ја прегледуваат регуларноста на тие "конкурси". Дали правилно се објавуваат. Но мислам дека за многу проекти имаше само договори во четири очи, ти ќе го земеш проектот, пола пари ќе ми дајш мене, антикорупциска е моја нема да те брка и други басни...

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Абе комисии само да ја прегледуваат регуларноста на тие "конкурси". Дали правилно се објавуваат. Но мислам дека за многу проекти имаше само договори во четири очи, ти ќе го земеш проектот, пола пари ќе ми дајш мене, антикорупциска е моја нема да те брка и други басни...
ПА НЕ СМЕ ни ПРОТЕКТОРАТ нит КОЛОНИЈА мајку му па странци да ни прават комиции за конкурси, си има пропишано со закон, си поминаа најрегуларно, си имаше КОМИСИИ(наши комисии пошто сме независна држава)

дајте малце попрофесионално и да се вратиме на темата - споминиците, поставеност, пропорции естетика, фала богу симболика идеи дискусии,

политика настрана, А1 шпекулации за тендери настрана,историја во подфорум историја

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Се поставува споменикот на цар Самоил

На улица „Македонија“ пред почетокот на плоштадот почна поставувањето на спомен обележјето на цар Самоил, информираат од општина Центар.

Монументот посветен на македонскиот цар е изработен од бел мермер и е висок 5 метри, а постаментот на кој ќе стои е со висина од 3,5 метри.

Автор на делото е Димитар Филиповски, а како што се вели во соопштението од општина Центар, изработувач е уметничката галерија Pietro Bazzanti & Figliо и уметничката леарница Фердинандо Маринели од Фиренца, Италија.
www.kanal5.com.mk

Kajgana Shop

На врв Bottom