Коронавирус (COVID-19) - Општа дискусија

Член од
20 април 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
9.692
Баш така. :) За жал како и многу други работи во светов и тоа ќе биде условено како што кажа. Се надевам искрено нема да е така, ама некако со нештава што се случуваат се натака ми водат. Јбг, баш се сведе на она како ќе ти кажат така ќе правиш. Со ова мислам најдлабоко ќе се влезе во права човекови или како сакаш кажи ги, односно тоа ти е слободата на движење, избор и слично. А како тоа ќе се одрази, кај нас мање битно, светов и Европа како ќе се однесува кон тоа ќе видиме. Интересни работи ќе следат и пост-Корона време. :)

Да беа само кај нас антиваксери океј, ама и по Европа и светов гледам ќе има отпор.
Единствен лек за антиваксерите е да се пуштаат на инфективно каде се лечат пациентите со ковид, ама без никаква заштитна опрема на нив.Истово важи и за овие шо тврдат дека вирусот не постои.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Денес беше објавена стратегијата за вакцинација во Франција.

Ќе се одвива во 3 етапи:

1ва етапа 1 милион луѓе ќе бидат вакцинирани во периодот Јануари и Февруари 2021 овде ќе се опфатат старците во старечките домови и постариот персонал кој работи таму, бидејќи се најризична група. Ова ќе биде направено со вакцината на Фајзер.

2ра етапа 14 милиони ќе бидат вакцинирани во Март 2021 а како ќе го направат ова во еден месец не знам. Овде ќе се најдат луѓе кои се над 75 години, помеѓу 65 и 74 години и здравствените работници кои имаат повеќе од 50 години и оние со одредени коморбидитети.
Ова ќе се прави со вакцините на Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Куревак и Јансен искрено прв пат слушам за последниве 2 компании.

3та етапа проширување на вакцинирањето кон другите по не ризични категории до крајот на Пролетта како оние над 65 години, луѓе од било која возраст со коморбидитети, професионалци од здравствениот сектор и од другите сектори од есенцијално значење како образование, безбедност, транспорт... Ова ќе се изведува со вакцините на Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Санофи, Куревак и Јансен

Вакцината ќе биде бесплатна.

Порачани се 200 милиони вакцини за во Франција

Имунологот Алан Фишер објаснува дека помеѓу трите вакцини кои се најблиску до добивање на одобрение за употреба, односно вакцините на Астра Зенека, Фајзер и Модерна, има 2 различни техники на дејствување:

Едната е да се вбризга вакцината преку инекција која содржи ДНК која би дало информација на клетките на произведуваат протеин кој би стимулирал имунитарна заштита. Ова е комплетно нов процес и важи за вакцините на Астра Зенека и Фајзер.

Втората техника е онаа со аденовирусите со вакцината на Астра Зенека која нема д абиде администрирана веднаш не поради прашање на опасност но поради прашање на ефикасност, бидејќи била по не ефикасна од другите 2.

Сепак главниот имунолог кој ќе ја води кампањата вели дека треба да се оди полека и претпазливо бидејќи овие вакцини се сеуште нови и не се знае нивното целосно влијание. Треба вели да се види дали навистина вакцините го штитат телото не само од инфекција ами и од понатамошна трансмисија на вирусот.

Се потрудив да преведам најдобро што знам и умеам.

Оригиналниот линк овдека

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Па не може да имаш задоволства кога е пандемија и во секоја држава има разни рестрикции. Се додека не се најде лек или дур не се вакцинира поголемиот дел од населението ќе биде држ недај. Се удри прво на здравствената гранка да се среди, па веројатно после и економската.
Проблемот е што луѓето мислат дека економијата ќе се подобри побрзо од здравственава криза.
Па си пишал, ќе следувало економска криза а луѓево се секирале за пасоши и патувања. Ја неам економска криза, единствено нешто што ќе ме спречи да трошам пари после вакцинација се рестрикции. Тоа што останатите веројатно немаат да имаат за одмор е зашто годинава сум потрошил 10 пати помалце од лани, како и сите останати. И тоа све е потрошено во еден сектор (храна), значи останатите немаат денар видено.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
За мене пример не е проблем, за време на кризава имам повеќе приходи него претходно. Тоа што не можам да ги трошам тие пари(и другите ко мене) предизвикуваа останатите да имаат помалце. Што побрзо се тргнат рестрикциите тоа подобро. Не збориме за бизнис патувања, туку трошење од задоволство, а задоволство годинава нема.
Затоа јас оваа година трошам на реновирање, само одложував со години, се одеше на луксуз и шетање. Сега барем си средив некој работи што одамна ги планирав. Башка ја помагам локалнава економија.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.407
Поени од реакции
18.570
Затоа јас оваа година трошам на реновирање, само одложував со години, се одеше на луксуз и шетање. Сега барем си средив некој работи што одамна ги планирав. Башка ја помагам локалнава економија.
Што ќе реновираш, не можеш ни гости на раат да викнеш да се пофалиш :icon_lol:

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.496
Поени од реакции
18.518
Што ќе реновираш, не можеш ни гости на раат да викнеш да се пофалиш :icon_lol:
Абе има и други предности, нешто е енергетска ефикасност, што ќе ми заштеди пари, а нешто е и за домашен ПР, па нема жена ми да ми трија сол дека ништо не правам :D

Член од
31 март 2008
Мислења
2.596
Поени од реакции
1.927
Абе има и други предности, нешто е енергетска ефикасност, што ќе ми заштеди пари, а нешто е и за домашен ПР, па нема жена ми да ми трија сол дека ништо не правам :D
Јас дете направив и ќе се женувам плус. 2020 беше и те како добра за мене :D

Член од
19 ноември 2020
Мислења
2.524
Поени од реакции
9.405
Денес беше објавена стратегијата за вакцинација во Франција.

Ќе се одвива во 3 етапи:

1ва етапа 1 милион луѓе ќе бидат вакцинирани во периодот Јануари и Февруари 2021 овде ќе се опфатат старците во старечките домови и постариот персонал кој работи таму, бидејќи се најризична група. Ова ќе биде направено со вакцината на Фајзер.

2ра етапа 14 милиони ќе бидат вакцинирани во Март 2021 а како ќе го направат ова во еден месец не знам. Овде ќе се најдат луѓе кои се над 75 години, помеѓу 65 и 74 години и здравствените работници кои имаат повеќе од 50 години и оние со одредени коморбидитети.
Ова ќе се прави со вакцините на Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Куревак и Јансен искрено прв пат слушам за последниве 2 компании.

3та етапа проширување на вакцинирањето кон другите по не ризични категории до крајот на Пролетта како оние над 65 години, луѓе од било која возраст со коморбидитети, професионалци од здравствениот сектор и од другите сектори од есенцијално значење како образование, безбедност, транспорт... Ова ќе се изведува со вакцините на Фајзер, Модерна, Астра Зенека, Санофи, Куревак и Јансен

Вакцината ќе биде бесплатна.

Порачани се 200 милиони вакцини за во Франција

Имунологот Алан Фишер објаснува дека помеѓу трите вакцини кои се најблиску до добивање на одобрение за употреба, односно вакцините на Астра Зенека, Фајзер и Модерна, има 2 различни техники на дејствување:

Едната е да се вбризга вакцината преку инекција која содржи ДНК која би дало информација на клетките на произведуваат протеин кој би стимулирал имунитарна заштита. Ова е комплетно нов процес и важи за вакцините на Астра Зенека и Фајзер.

Втората техника е онаа со аденовирусите со вакцината на Астра Зенека која нема д абиде администрирана веднаш не поради прашање на опасност но поради прашање на ефикасност, бидејќи била по не ефикасна од другите 2.

Сепак главниот имунолог кој ќе ја води кампањата вели дека треба да се оди полека и претпазливо бидејќи овие вакцини се сеуште нови и не се знае нивното целосно влијание. Треба вели да се види дали навистина вакцините го штитат телото не само од инфекција ами и од понатамошна трансмисија на вирусот.

Се потрудив да преведам најдобро што знам и умеам.

Оригиналниот линк овдека

Еве како ќе оди кај нас:
Македонија ќе набави вакцини за 400 илјади луѓе. Планот за вакцинација е во завршна фаза, а ќе се дефинира утре. Вчера министерот Филипче објави дека приоритет ќе имаат здrавстените работници, вработените во војската и полицијата, хронично болните, вработените во јавниот транспорт, но и сите јавни службеници, што наиде на револт кај граѓаните, кои прашуваа зошто административците, а не повозрасните граѓани ќе имаат приоритет и зошто државниот сектор е привилегиран во споредба со приватниот.
Мора да си ги вакцинират партиските гласачи и да си ги осигураат гласовите за да не останат без гласови за наредни избори.
Не ми е јасно партиски ботови од 20тина и 30тина години ќе бидат вакцинирани ама некој од 65+ години нема ?
Автоматски споено мислење:

Јас дете направив и ќе се женувам плус. 2020 беше и те како добра за мене :D
Паметно искористено време кога беше карантинот :D :D

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Единствен лек за антиваксерите е да се пуштаат на инфективно каде се лечат пациентите со ковид, ама без никаква заштитна опрема на нив.Истово важи и за овие шо тврдат дека вирусот не постои.
Тоа е исто како на гробишта ноќе да отидеш, знаеш дека нема ништо ама страв пусти....има некои што не му ебат матер :)
Заебан е вирусов, најверојатно најзаебаното у него е што е вештачки направен и тешко се справуваат одредени луѓе со специфична генетика. Плус колективна паника ужас и хорор и плус здравство бетер од Африка. Ама тоа е, приказната со штрковите и ластовичката...ко преживи причаче. Или не требаше нигде да мрднеме скоро 2 години.

Del Boy

You plonker!
Член од
28 септември 2012
Мислења
12.452
Поени од реакции
39.095
Наишло на револт кај луѓето оти ќе немало доволно вакцини. :pos::pos:

Значи стварно човек треба да излезе од државата, за да ја осети јачината на пропагандата шо се врши во неа. Сите светски влади веќе индиректно зборуваат дека вакцината ќе биде доброволна и со ништо условена (освен за некои најранливи категории), долу ве перат уште дека нема да можеш да јадеш гиро во Грчка ако не си вакциниран. :pos:

D

Deleted member 12196

Гостин
Moze offropocic e no Neznam.sto. uste sw zamarate so.koronova, koj brojki koj gluposti, sve e matematka.Virus postoi da kako i mnogu drugi srto sme se lecele dosega.No sega ne.pravat zombi ejjj luge sveste se
Оние што го прележаа во потешка форма друго кажуваат.
Знаеш како викамо кај мене у Тетово„ живеше, живеше и се ожени“ :)
Комшијата има еден жив син и двајца женети.

Kajgana Shop

На врв Bottom