Драга Кајгана (виртуелен дневник)

Член од
8 јули 2008
Мислења
4.516
Поени од реакции
8.226
Ќе сфатат ли нашите македонски "креативци" дека веќе не се интересни со едни те исти локации за спотови/фотографии/сесии/снимања/влогови/могови просеривања на железничка и кај гоце студентскиот и под мостот кај пошта ? Аман веќе ... секој втор спот таму снимен, секоја сесија, демек види сивило брутализам, графитчиња, урбана комунистичка "висококатница". Креативци сте, измислете нешто ново. Права реткост стана автентичност меѓу нашите уметници... како беше она од fight club - everything is a copy of a copy of a copy.

Македонски подкасти се накотија еден тон, сите едни исти приказни, исти стории, исти муабети... Игор Џамбазов, па ако не гостувал едно 50.000 пати по такви црно бело, за се и останати mind numbing идиотизми кои некој прилично самобендисан водител пун себе, мислејќи дека измислува топла вода "подкастер". Оние па феминистички бљувотини, мислам дека само у тој НГО/Сорос клуб си аплаудираат меѓу себе и тоа е тоа.

Некој ќе рече, џејми плукаш по се што е Македонско... не браќа и сестри, едноставно хејтам пошто огромен дел од она што е наше е страшно неавтентично и направено само за фама и помпа у маало и Кино Карпош.

Од такви епски ликови од постара и понова историја, се претворивме во ептен мрзливи т.н креативчиња и артистчиња, за клаут во факинг 3 кафичи низ скопјенценце и за recognition меѓу 20 годишни девојчиња. На тоа и остануваат ваквиве... "Eeeeeej ти текнува какви журки се правеа во Вулкан" тип на муабети. На тоа и останува најчесто, баш ради мрза и тешка неавтентичност.

Македонската уметност се сведе на модерен маркетинг copywriting. Штанцање, 0 автентичност, обид за "креативно препаковање" на еден те исти досаден кликбејт текст.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
11.366
Поени од реакции
28.493
Драга,

може сум ненорамлен што на 1 ден пред Свети Никола и на 2 недели пред Нова Година сакам лето. Не дека нешто ќе се смени тогаш ама барем ќе биде топло, сончево, со подолги денови и ќе може да се иде на плажа. Надеж ми дава фактот што за 2 недели од сега ќе почне полека да се продолжува денот.
Загрејте со во овие ладни и гадни денови.

Член од
2 април 2022
Мислења
82
Поени од реакции
381
Рогубине од радиомилева јадат гомна за илон маск.
Првиве освен земање пари од сорос и оушење кур у нго нишо друго у животот не знаат, вториов има вселенска агенција и ќе го колонизира марс. :D

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
ДК

Соларната енергија е нуклеарна енергија со екстра чекори. :pos::pos::pos:

Член од
11 октомври 2022
Мислења
275
Поени од реакции
704

Никад нисам добио никакав поклон.. што радим ту ко црнац?

Понедељак у 6 искачем из кревета,
да би стигао на време напустим ко комета,
нисам татин син, на послу бичу зна се - целог лета
купо би се по тропским дестинацијама света!

Уторак је, зна се, увек прича стара
С Сколе кафенишем уз кило цигара
Као коња јашу нас за пар сома динара
Кад све рачуне намириш - ОСТАНЕ ТИ КАРА!

Снаге ми понестаје углавном средом
Док директоров син пије виски с ледом
Коњаре му плукају док их части кредом
Онда хвали се пред Бебом како јебе их све редом!

Лепо је мени говорио тата,
Бави се криминала и опијата!
И сад мој син каже своме чалу,
Боље би било да си остао у криминалу! (х2)

Четвртак
ја кремељав, истрчавам из стана
на календар гледам док плате 10 дана
Физички сам пропо, не знам шта је теретана
Ортаци ме звали да палим преко грана

Петок сваки радник доживи праву сречу
после шљаке они увече у изласку кречу
Кураве да салечу, у пизде да им мечу
Ја те срече нисам, јербо радим тречу

И немој да глумиш време самном тако млада
немам времена да водим те на сладолед до града
мора да се ринта, јер ми плачу уста гладна
Увалише ми и суботу да ми буде радна!

Лепо је мени говорио тата,
Бави се криминала и опијата!
И сад мој син каже своме чалу,
Боље би било да си остао у криминалу! (х2)
*Мани се криминала и опијата

Член од
22 август 2022
Мислења
747
Поени од реакции
2.138
Драга решив оваа нова година ќе штедам, купив роковник за 2025 како thesaurus, со зборче за секој ден, нереално скапо No problamma виолетово пенкало со лама, 3 класици и плав привезок за кључеви со онаа игричка со мали прстенчиња кои се редат на столбови. За потрошените пари можев чизми да си купам.

Сеа до крај на месец ќе вртам кругови за центи поефтино млеко и овошје.
Жена.

Византиецот

Codename Duchess
Член од
14 март 2021
Мислења
2.861
Поени од реакции
6.478
Почнувам да ја поштувам Австрија и покрај нејзиниот католицизам.
Досега сум имал тип топ интеракции со Австријци. Знам дека почнаја 2ве Светски Војни. Знам дека имаја огромна Империја. Знам дека сонуваја и цела Југославија - Кралството СХС да го припојат. Знам дека ја изгубија својата огромна (по мое мислење најевропска од сите) Империја, и знам дека од нив остана само парче земја колку Македонија.
Ама тие ги школоваја Тесла кеј.
Толку често го бладаме ликов ко балканска гордост - Србин. И вистина е важен за нас. Ако Прометеј украде оган од Боговите на Олимп, за човештвото да се згреј и да си зготви и да си осветли. Овај не напрај вселенска цивилизација. Со неговата Физика начна и други, далеку поинтересни вселенски феномени од Струјата, кој можеби ќе ги владее човекот во иднина. Пример тврдел дека, една планета или сонце може да ја/го намали колку едно џебно скокале - иако ова ќе се ји задржи својата масовна тежина, па тешко дека ќе можиш да го носиш в џеб.
Како и да е. Имав еден Австриец клиент. Душа човек. Зборнавме на некој теми. Не беше Швајцарија, ни Австрија на тема. Туку најголемата и најбитната од трите, Германија. Возој што каснат ил не ни идат. Образование? Се помалку инвестиции. Ќе креираме нација од неписмени. Здравство? Прашајте некој од нашиве што работат по нивните болници, ќе ви кажат.
Па нели Образование, Инфраструктура, Здравство се столбовите на општеството? го прашав јас.
Да, ми врати. Се замисли. Имам чувтсво дека некој пробува да ги урни овие столба со намера и умисла, рече.
Греота, му вратив. Најубав континент беше/е. Европа. Едно семе да фрлиш, ќе никни, му реков. Само ме погледна кротко, ко да му сум фамилија.

Лицето му беше толку убаво и со кротки очи. Носеше мустаќ ко да е прусијски војник. Бел ко снег.
Си поскавме Европа да се врати во игра. И одново во нашиот фокус да се образование, интегритет. Ликој ко Тесла и Ајнштајн - во такви да се насочени нашите интереси и финансии. А не шиптaрски ислам кримоси шо дилаат кока по контиентот и тргуваат со оружје. Јаките мажи. Брука за нас ко луѓе.

Последно уредено:
Член од
6 ноември 2024
Мислења
556
Поени од реакции
961
Вечерно лабавење со Mike Oldfield и Tubular Bells.
Се што сте помислиле, направиле или запишале, во некоја точка од времето, ќе исчезне.
Пуштете ја вашата омилена плоча да врти на глас и уживајте.

Член од
22 август 2022
Мислења
747
Поени од реакции
2.138
Кокошки едни, се сеќавате пред 2 и пол години кога ми рековте нема љутиш ако треба да бираме кој да спасиме, тебе прва не те ставаме на листа, штом толку сакаш да глумиш алтруист и најправедна.

Ова не е државна институција од комунистичко време бе кукли, тимови стално ротираат и тоа и вертикално. Сега јас се прашувам дали се спасувате или не.

Ама јас сум попаметна од вас, нема да ви ја повторам изјавата, не за друго, учам од ваш неуспех, знам како не треба. До сам крај до 31 декември симпатично ќе ви се смешкам со кафето во рака. Ништо нема да ви направам, не сум неправедна и ако има 2 нешта по коишто нема да посегнам, тие се нешто или некој туѓ и по нечие парче леб. И кармата им е тешка на тие работи.

Ама сакам да ве гледам како се тресете и одоколу препрашувате.
Мене интриги. Јас сум Македонка маче, мајка ми со свекрва живеела, јас со две во различни периоди, веќе изверзирана сум, внимавам, пред да осетиш мерки на заштита се преземени. А, не сум ни вчера дојдена, почнав корените да ги пуштам и имам фатено проекти и оставено трага. Не сум ко вас со познати и со олеснувања на секое. Заобиколен беше мојот пат. И тоа со препреки тазе ожалостена од смрт на родител без дозвола да бидам слаба ни секунда. Ништо не ми можете.

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Kakva mochka voa Zlaten Dab jaooo. Pa gledam na limenkava pishale "Recommended by Michael Zepf, Brewmaster". Kakov crn Majkl, Majkl pravi pivo u podrum skrishno od majka mu, u podrum kaj so nema svetlina i gram realnost i kaj so mu shetaat gluvci koi redovno go degustiraat mocka pivoto so go pravi. I Majkl nash probal Zlaten Dab i sfatil deka ima i poloso pivo od negovoto i ajde recommendation, sunce ti jebem.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
6.944
Поени од реакции
41.101
Се помоча урбаното граџанство што еден ден ќе биде без вода. Се убија од твитање како било 2000 евра квадрат во Скопје без вода. Прво јадеа гомна дека течело вода во Карпош, сега кога ќе се искочи и ќе се санира дефектот, се јаде гомна зашто ќе биле без вода. Па ај ако не луѓено нека копаат и во исто време нека им џврка вода у фаца ви ебам тоа плачипичките што само плачат и кукаат за све нешто. Ако се поправа, зашто се поправа, ако не се поправа зашто не се поправа. Крајот не може да му се најде на размазеното урбано граџанство што е навикнано на комфорт и комодитет цел живот. Од пенкало потешко немаат кренато, све дадено и пружено во животот, од лажичка, до стан, кола, работа, све средено и наредено, е сега еден ден што ќе биле без вода и тоа им е тешко, у дупе ве ебам смрдливо дојдено Галичанско.

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.626
Поени од реакции
9.828
Јас, после долго време, ме немаше целосно оправдано.

Некогаш во три месеци можат да се изнадесат толку многу работи, што не ти случувале во три години вкупно.
Добро, лошо, нормално, стандард, лошото веќе доаѓа да го ставам ко нормално и стандард, посебно искуствата со здравствени институции, а посебно посебно со здравствени работници.

И работодавци. И тоа. Долга и широка приказна, може некогаш ќе пишам и за овие и за тие погоре. И со здравјето не сум баш, имам грип.

До лани бев еуфорична овој месец, ептен го сакав, па редев по дома елки, украси, сијалички, поклони купував, украсував. Остарев набрзина.
Немам дома ни елка ни сијаличка. Поклон ни давам ни сакам.
Ете, се е нормално и стандард.

Kajgana Shop

На врв Bottom