Втор брак на вдовец/вдовица?

Член од
18 декември 2008
Мислења
310
Поени од реакции
108
Alley-да темата не одговара,се извинувам за мојата не одговорност.
Мојот син има 20 год,возрасен е.
Татко му ги менуваше жените,но не се венчаваше со нив,сега со оваа живее пет години,а ако реагираше син ми-секако бурно,а и за мојот брак.Тој живееше во надеж дека ние повторно ќе живееме заедно,како семејство и кога свати дека тоа нема да се случи се сврте против мене,предходно додека доаѓаше кај мене дома(во куќа каде сега живеам)го оцрнуваше татко му и неговата сопруга ,иако тој не живее со нив туку кај баба му и дедому(мајка и татко на бившиот сопруг)
Еве скоро од од 1 Август не комуницираме,не доаѓа,со негови постапки сам си направи во очи да не ме погледне...а сепак ако сакал,ако барем малку се покајал,ако барем малку во себе има нешто можел,и сеуште може да дојде кај мене на работа и да се видиме,да разговараме.не мора да ми каже извини јас погрешив,доволно е да дојде со тоа ќе ми докаже дека ме сака,но очигледно не ме сака како што глумеше цели три години додека доаѓаше кај мене-всушност расправијата започна околу пари,не му беа доволно парите кои му ги давав и сеуште му ги давам како издршка иако е возрасен и не му следуваат-но знам кој го подучува и нека им стои на чест-на мајка не и се вели мршшшшшшшш,на мајка која го родила не и се вели ти си без душа,на мајка која го родила не и се кажува ти си курва-тоа никогаш нема да му го простам,ниту на гроб несакам да ми дојде- и тоа се за пусти-Парите се отепувачка-и навистина било така.
Навистина многу ми жал што го слушам ова. И никогаш нема да ги разберам децата што така се однесуваат кон своите мајки.
Очигледно син ти не може да ја преболи разделбата на неговите мајка и татко. Тој нема изградено свое мислење и дозволува другите да влијаат на него.Тоа претставува огромен проблем во неговиот живот.

Еве го примерот во мојата фамилија-додуша поразлично е...
Ист е и проблемот на мојата сестра.Татко ми почина кога јас бев 13 а таа 17 години.Уште наредниот ден сестра ми почна да прави проблеми.Ја обвинуваше мајка ми за сите караници во фамилијата(баба,дедо,чичко,стрина, демек после тие ке ни давале пари)стопати ја има навредено, дека е никаква, дека само збрки прави и триста други глупости. Кога на крајот нејзините баба и дедо ја разочараа, свати каква е ситуацијата и се смири малку.Се беше добро додека не си фати дечко, кој така и се погоди, што кошмарите кај нас дома продолжија.Тој почна да и зборува против мама-ваква била, онаква била. Таа пак си ја почна својата приказна против мама.Еднаш толку многу се испокараа и сестра ми 3 месеци не се врати дома(на студии беше).Мајка ми и се налути и не и се јавуваше.Истото го сторив и јас. После првата кавга со дечкото, кога се почувствува незаштитена и се јави на мајка ми и ја праша дали може да се врати дома.Мајка ми секако дека не ја одби.Сестра ми се чувствуваше толку засрамено, ни се извини и на двете.

Исто така и твојот син, кога ке свати дека баба му и дедо му нема вечно да живеат, ке се врати за прошка кај тебе и кај татко му.Ако можеш на некој начин, разговарај со него, натерај го да свати дека нема никој поблизок од својата мајка, а и дека никој не е должен да се жртвува за него.Малкумина се оние што ја имаат среќата да живеат во полно и среќно семејство. А сите други "несреќници" ќе го живееме животот онака каков што го имаме.

А во меѓувреме, живеј си го животот во полна пареа, ако си во можност роди си уште едно дете. А син ти ако остане на тоа "негово" размислување, тогаш тој воопшто не ја заслужува твојата љубов...

П.С. се извинувам за долгиот пост...
 

Terebellum Sagittarii

Несопирлива
Член од
25 јули 2007
Мислења
1.194
Поени од реакции
578
Јас целосно го оправдувам вториот брак. Сметам дека никој не може да живее сам, дека му е потребна поддршка, внимание и разговор со некој кој му е душевно близок. Се знае дека не е возможно да го заборави некој претходно починатиот партнер, но животот оди понатаму и ако продолжи да жали засекогаш тогаш тоа ке бидат два загубени животи, а не еден.Секако дека вториот сопруг/а ке мораат да имаат разбирање за тоа дека понекогаш мислите можат да одлутаат и да мислиш на починатиот, и да нема проблеми поради тоа.
Но сосема е поинаку доколку веќе имале деца.Без разлика на тоа колкави се децата, секогаш се тие на прво место.И да се возрасни, сепак треба да имаат право да се изјаснат и нивното мислење да биде почитувано во врска со новиот партнер и живеењето со него.Бидејки тој не се населува само во вашиот живот туку и во нивнот.Не можам да ги сфатам родителите кои можат да им речат на децата дека тие немаат право да им се мешаат во животот, посебно љубовниот.И потоа децата да бидат ставени настрана поради новиот сопруг/а. Може децата не се подготвени за нова личност во нивниот живот, посебно ако се уште неможат да ја преболат смртта на родителот.Можеби не сте се обиделе доволно да им објасните што значи новата личност во вашиот живот.Не се виновни децата што не сфаќаат, туку родителите кои не објаснуваат.Без разлика дали детето е 12 години или 20, може да биде исплашено поради новите промени.
Значи резиме- поддржувам втор брак, се додека тоа не ги повредува децата.
 
Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
Аlley,благодарам за твоето разбирање,но те разбирам и тебе потполно.Жал ми е за твојата мајка која и покрај сите проблеми кои ги имала,и покрај болката што го загубила својот сопруг,а твој и на сестрати татко,немало потреба од уште трауми и расправиа со сестрати и било како додавање сол на рана- тоа боли до коска,не требало баш тогаш да и го сврти грбот кога и било најтешко,на сите подбуцнувачи би требало да им го свртат грбот,да согледат каде се,кои се,што се,да гледат со свои очи и свој ум,а не со туѓи очи и туѓ изопачен ум.

Малкумина се оние што ја имаат среќата да живеат во полно и среќно семејство. А сите други "несреќници" ќе го живееме животот онака каков што го имаме.
Изгледа дека е така како што велиш,на среќните, нека продолжат да живеат во среќа-Амин,а на нас со помалку среќа нека се отвори патот кон среќата и се да помине како лош кошмарен сон.

А во меѓувреме, живеј си го животот во полна пареа, ако си во можност роди си уште едно дете
Благодарам за благословот,но доцна е во обзир за годините,никогаш не е доцна,во исто време се плашам да не го повредам мојот син кој ќе мисли дека не го сакам и онака е истрауматизиран за својата полусестра која е злато детенце(од страна на татко му)
Мојот сопруг ме прифати каква што сум иако тој беше не женет значи бил слободен,не женет-па сега замисли колкаво разбирање имаме:smir:
Првиот брак ми се уништи од нив,(бивша свекрва и мојот бивши маж,а свекор имав злато од човек)но вториот не им го давам ако треба и крв ќе падне,недавам повторно да пијам јаки седативи за да опстанам,но за голема среќа мојот сегашен сопруг е разумен и разбирлив човек со цврст карактер-мене тоа и ми требаше.

Е,сега да се вратам на темата.
Секако дека го подржувам вториот брак,но треба да се внимава со кој/а е,треба да се одбере партнер со разбирање,некој кој може да го свати другиот партнер.
Тешко е во една таква ситуација да се одбере онаа вистинското,но тешко е и да си сам:toe:жал ми е за сите кои се наоѓаат во таква ситуација,оти верувам дека им е тешко,како ,каде,што,што со своите деца,како ли ќе ги разберат и дали воопшто ќе ги разберат,што ќе каже народот,дали ќе бидат осудувани...навстина тешко и не би сакала во таква положба да сум,сум имала трауми во животот и сеуште ги имам,но морам да се борам со се што ме опкружува,понекогаш изгубам сили и тогаш се свртам кон моето јас,го ослушнувам,сепак тој ми е најдобар советодалец.
 
Член од
14 октомври 2008
Мислења
45
Поени од реакции
2
Си напиша Лилјана од кога почнале проблемите - со почнување на заеднички живот. Најверојатно сфаќаат како форма на брак, иако официјално не постои. Значи, присутна си во скоро секој сегмент од нивниот заеднички живот со таткото. Постои чувство дека го делат со некого. Малку е поинаку да се има врска и да се сретнувате и гледате надвор, а поинаку е да живеете заедно.
Лилјана, немој да ме разбереш погрешно, ама ретко кое дете се помирува со ситуација во која фали мајка, а уште поретко кога таткото решава на тоа место да донесе нова жена (иако јасно е дека ниту жената има намера да биде нечија мајка, ниту може да се воспостави таква комуникација).
Не знам дали си пробала да поразговараш со нив, со оглед дека се веќе релативно возрасни?
rabotava bety e stasana do tamu ko vo tvojot potpis...ja sum meka a toj tvrdoglav....vlijanie ima od strana ,tetkata i babata gi motkaat rabotite i neznam dali poveke razgovor vodi nekade...sinot i ne pravi taka strasni problemi ,ama devojceto uhhhhhhhh....i znam deka tesko se pomiruva so faktot ...ama ajde sto da pravam....da go ostavam tatkoto? imam razgovarano poveke pati , i da,se e vo red do utre sabajle:nesvest: koga baba ili teta ke kazat nesto...pak sum na pozicija od null

:toe: neznam sto da pravam.......!!!????
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.507
Поени од реакции
1.722
Во време на развој на општествата било грев развод, не пак втор брак после смртта на саканиот/саканата. Тогаш, секој имал најмалку 60% помалку обврски, животот бил порастеретен. И како можело да се дозволи по смртта на партнерот, другиот да стапи во брак со трета лилност?! Па Бог да чува. Во тој период значело предавство на животот.
Меѓутоа поминале така повеќе години и светот го добил ликот кој го има денес. Свет во кој е дозволено да се прави што се сака и како се сака. Некои потези се осудувани, а пак некои не...

Случај: Тој е млад, успешен господин кој за да продолжи да турка во животот и да има поддршка ја наоѓа неа...Пред се му треба љубов, меѓутоа љубов која ќе биде тука секогаш покрај него. И одеднаш таа љубов ја снемува (нажалост умира), и оп, ете го сам, пред суровите очи на светот, кој во токму тој грд период кога се му пропаѓа ќе се сврти против него и ќе го осуди. Тогаш тој на свои неполни 28 години треба да го заборави она што го посакувал, и да се затвори во себе само затоа што ја нема веќе неа покрај него. Да се присетам на еден завет кој се даваше во црква како ветување...
Хммм како беше...Мислам нешто слично на ова: Се’ додека смртта не не’ раздели...
Но интересен момент е што сите кои ја почитуваат религијата, наеднаш го забораваат значењето на таа реченица, и осудуваат дека тоа е заборавање на нешто што си го одбрал за цел живот.

Па, ако тој човек нема право на втор избор, како и сите други кои ја добиваат својата втора шанса, тогаш светот е едно многу грдо место за живеење. Потполно оправдувам, затоа што не се жали со постапките, туку се жали со срцето. Секој останува запишан во срцата на луѓето не посебен начин. Епа оној кој го напупта овој свет, засекогаш ќе остане еден најважен и најдраг белег на срцето.
Сепак нели има и една поговорка: Светот останува на живите...
Епа затоа и треба да живееме...нели?!
 
Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Jas licno ne deka ne opravduvam vtor brak odkoga covek ke stane vdovec/vdovica tuku ne veruvam deka toa ke bide ona vistinskoto t.e prirodno sto covek go imal vo prviot brak.Primer tatko mi e veke devet godini vdovec i na pocetokot od koga majka mi pocina toj si imase najdeno nekoja koleska od rabota so koja se muvase i vo toj period imavme strasni problemi i kavgi doma ,no so tekot na vremeto covekot si svati deka taa saka samo da go iskoristi finansiski pa ja otkaci sam bez nikoj da mu se mesa.Pa pokasno se mi raskaza se sto taa barala od nego.Esega normalno deka covek staree pa e potesko koga sam mora da zivee ama mislam deka bar raat ke si zivee nego li so kavgi i buckanja od drugata zena protiv decata ili familijata.Drug partner sekogas si gleda za sebe ili svoi deca a tugite gi zabataluva,zatoa sto ne mu e griza za se sto e steknato tesko vo minatoto vo necii tug zivot pa taka nastanuvaat milion problemi,zatoa covek treba da mu raboti mozokot sto na sat za da znae vo takvi situacii kako da izreagira pravilno sto e retko.
 

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.507
Поени од реакции
1.722
Jas licno ne deka ne opravduvam vtor brak odkoga covek ke stane vdovec/vdovica tuku ne veruvam deka toa ke bide ona vistinskoto t.e prirodno sto covek go imal vo prviot brak.Primer tatko mi e veke devet godini vdovec i na pocetokot od koga majka mi pocina toj si imase najdeno nekoja koleska od rabota so koja se muvase i vo toj period imavme strasni problemi i kavgi doma ,no so tekot na vremeto covekot si svati deka taa saka samo da go iskoristi finansiski pa ja otkaci sam bez nikoj da mu se mesa.Pa pokasno se mi raskaza se sto taa barala od nego.Esega normalno deka covek staree pa e potesko koga sam mora da zivee ama mislam deka bar raat ke si zivee nego li so kavgi i buckanja od drugata zena protiv decata ili familijata.Drug partner sekogas si gleda za sebe ili svoi deca a tugite gi zabataluva,zatoa sto ne mu e griza za se sto e steknato tesko vo minatoto vo necii tug zivot pa taka nastanuvaat milion problemi,zatoa covek treba da mu raboti mozokot sto na sat za da znae vo takvi situacii kako da izreagira pravilno sto e retko.
Навистина ми е жал за твојот татко и тебе, меѓутоа тој лош избор може да се направи и пред првиот брак...Навистина дека на новодојдениот/а нема да му биде многу гајле за тоа што е веќе изградено, меѓутоа има и онакви кои со задоволство ги прифаќаат и децата и го почитуваат семејството кое останало...
Пред 4 години до мене имав комѓивка чиј маж беше починал во сообраќајка неколку години пред да се доселат во нашата зграда... Таа имаше друг ’дечко’ со кој започна нешто посериозно, којо ги прифати и нејзините 3 деца и се што они имаа заедно.:smir:
 
Член од
7 јануари 2009
Мислења
391
Поени од реакции
20
Навистина ми е жал за твојот татко и тебе, меѓутоа тој лош избор може да се направи и пред првиот брак...Навистина дека на новодојдениот/а нема да му биде многу гајле за тоа што е веќе изградено, меѓутоа има и онакви кои со задоволство ги прифаќаат и децата и го почитуваат семејството кое останало...
Пред 4 години до мене имав комѓивка чиј маж беше починал во сообраќајка неколку години пред да се доселат во нашата зграда... Таа имаше друг ’дечко’ со кој започна нешто посериозно, којо ги прифати и нејзините 3 деца и се што они имаа заедно.:smir:
Ama vidis ti velis taa nasla decko koj gi prifatil nejzinite tri deca ,prvo ke ti kazam deka mazite ne pravat tolku spletki kako sto zena moze da napravi.A vtoro ako covekot bil sam t.e nemal svoi deca togas mu e polesno da se adaptira na novonastanatata situacija dodeka e sosem drugo ako i toj donel svoe dete od prv brak e togas e navistina haos,sekoj ke tera na svoja strana.A ke ti kazam isto slucaj kaj nas vo komsiluk covek ostana na mladi godini vdovec so dve mali deca saka neke se prezeni i bese edno vreme se vo red dodeka novata zena ne si rodi svoe dete.E od togas taa samo svoeto si go gledase a ovie dve od prviot brak koj gi sisa. Decata porasnaa i se odselija edno po edno i den denes doagaat kaj tatko im kako gosti a ne kako vo svoj dom zenata se si grabi za svojata kerka.I ne moze nikoj da mi dokaze deka taa site tri deca gi gledala isto i so ista ljubov postapuvala so site tri.
 

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
Оправдувам втор брак. Не дека ако не дај Боже се разведат моите, едвај ќе чекам да си најдат други партнери или ако едниот почине, со раширени раце ќе пречекам нова мајка/татко. Скраја да е, ама ете се случува и тоа, не е ништо ново. НИко не сака да го помине остатокот од животот сам. Има и луѓе кои не можат да се видат со друг/а после смртта на партнерот или после разводот и тоа исто е нивна одлука. ЈАс познавам една жена, вдовица е од 25год., сега има 40 и некоја и цел живот е сама. Зошто не се премажила, не знам, ама знам дека си има партнер од време на време. Барем така мислам. Синот и е 26/ год. и не и прави никакви проблеми во врска со партнерите.:toe:
 

number_one

helloooooooooooo
Член од
18 февруари 2009
Мислења
27
Поени од реакции
1
секој има свој век на живеење против смртта не може никој.Секој има свои потреби и ставови и секој сам си одлучува за своите постапки.
Сите знаеме дека староста е тешка,а оние кои што ке ги родиш ке си имаат свој живот и сигурно дека нема да бидат тука да ти подадат чаша вода кога ти ке посакаш или кога тоа ти е навистина потребно.Зошто да не втор брак секој има право да биде срекен без предрасуди и лоши проценки од оние во околината.
Но не можеме да им ги затвориме устите на народот тоа е факт :toe::vozbud:
 
Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Vo sustina oporavduvam bidejki na sekoj mu treba vnimanie ljubov griza bez razlika kolku godini e,ako toa se slucilo ednostavno taka trebalo da bide no zosto da ne ,da se obide povtorno nekako da se povrati vo zivot da bide sreken(kolku e vozmozno)...:toe:
 
Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Gi opravduvam vtorite brakovi na vdovcite, zosto da bidat sami cel zivot koga moze da si dadat vtora sansa da bidat srekni. Ima mnogu lugje na koi bracnite parneri im umiraat mnogu i nema nisto loso vo toa da si najdat drug partner.
 

Красулка

Replay & Undo
Член од
3 јануари 2009
Мислења
1.508
Поени од реакции
1.157
Оправдувам втор брак и во двата случаи.И после развод и после смртта на еден од партнерите.Секој заслужува втора шанса и секој треба да продолжи понатаму со својот живот.Исто така доколу не дај боже би се случило да починам јас(прочитав некое такво прашање подоле), не би имала ништо против мојот партнер да најде некој со кој ќе го продолжи својот живот среќно.Зошто да биде осуден на пропаст и вечно плачење и тажење по мојот или било кој спомен?
Животот продолжува понатаму за тие што се живи.И така и треба да се однесуваат живо.Нормално на почетокот е тешко и ќе боли но времето минува и треба да се продолжи животот понатаму посебно ако во бракот имало деца кој треба да се изведат на прав пат.Помош од страна(мислам на друг партнер) и била добредојдена.
Јас немам никакви предрасуди во врска со втор брак...
 
Член од
2 јуни 2011
Мислења
3
Поени од реакции
0
Па нема што многу да се пишува, прашањето е јасно- Дали оправдувате втор брак на вдовец или вдовица? Ако може образложите зошто да или зошто не.
Јас за втор брак после развод би оправдал, ама после смртта на мажот-/жената мислам дека е многу глупаво. А вие?[/quote
--- надополнето: Jun 2, 2011 9:18 PM ---
Па нема што многу да се пишува, прашањето е јасно- Дали оправдувате втор брак на вдовец или вдовица? Ако може образложите зошто да или зошто не.
Јас за втор брак после развод би оправдал, ама после смртта на мажот-/жената мислам дека е многу глупаво. А вие?
Кога некој не го засега некој проблем не треба да дава мислење за другите како да го зивеат `ивотот.
Ако `ивотот со некого си има поиграно треба ли и лугето истото да го прават.
Јас останав вдовица на 28 години со две деца . Сите мои другарки сеуште беа девојки и го `ивееја `ивотот а и сега е исто така. Дали некој смета дека `ивотот треба да заврши на 28 години, дека на тие години не треба ‘убов , подршка , среќа
 
P

Princ

Гостин
Ако некоја 28 годисна цека оправдување за нејзините постапки од некој цлен на форум за нејзиниот `ивот, мислам дека пропустила доста.
Ако ти треба љубов, поддршка, среќа, и ја бараш на вистински начин, се надевам ќе си ја најдеш.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom