Јас мислам дека треба да продолжи со животот,значи дека може да има брак и по смртта на својот партнер, иако тоа е многу ретко,затоа што личноста нема да биде психички подготвена,тргнете од примерот да изгубите дете,нема баш да бидете подготвени да одите на друго зар не ?
Мислам доколку љубовта била вистинска и имало тука љубов не би сакале некој да ви го замени партнерот,бар од моја гледна точка ..
Се согласува некој со мене ?
Никој не може да ја надомести загубата на саканата личност. Никој не може да ја замени саканата личност.
Но нашата љубов не е ограничена, нормално дека нема да престанеме да го сакаме покојниот, за да сакаме некој друг. Најчесто вдовците и вдовиците, ако на помлади години останале сами (до 40) најчесто повторно стапуваат во брак. Ако од првиот брак веќе имаат деца, многу ретко имаат и од вториот (зошто најчесто и партнерот кој го бираат е со слична судбина како нивната).
Има тука многу за зборување, во секој случај, никој не може сам да седи засекогаш. Децата ќе пораснат, ќе го напуштат домот, човекот останува сам. Затоа ние можеби се смееме, но се почесто постари лица склучуваат брак (ако се потрадиционални) или едноставно живеат заедно - за да не потонат во осаменоста и тишината.
Инаку, колку што имам гледано по интернетов (ме интересирале семејства кои загубиле дете, што понатаму со нив) најчесто родителите се разделуваат, но прво, најчесто раѓаат уште едно дете - несвесно сакајќи да ја пополнат празнината. Подоцна сфаќаат дека новото дете нормално си го сакаат, дете им е, но не ја намалува тагата кон починатото. Нивната депресија се продлабочува до тој степен што најчесто се разделуваат.
Животот оди понатаму, и нема тука што. Болката не поминува, само се учиме да живееме со неа, и се учиме повторно да се радуваме на некои работи.