Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
---- da , samo ne mi e jasno sto ima loso vo toj sistem ( mislam na delot na ekonomijata i socijata, vrabotuvanjata i ekonomskata politika )jas licno smetam deka toa e se vo red i dosta pametno, pa tie idei i sega se praktikuvat vo mnogu drzavi koi nemat vrska so fasizmot, kako ,,,,penzija za site ,,,,drzavni banki,,,
--- надополнето: 30 декември 2011 во 17:11 ---
eeeejjjj, covek -- na vecera odevme vo kustendil ili sofija :cuc:,,prosti mu voze, ne znae sto zboruva ,,
--- надополнето: 30 декември 2011 во 17:13 ---
---- svrsuva zatoa sto togas za svetot bevme ,, GOSPODA,,
--- надополнето: 30 декември 2011 во 17:20 ---
----- dali ti ziveese vo toa vreme ???
пријател. колку години имаш жити се кажи страшно ме интересира зашто изненадуваш со постовиве. чудно ти е и смешно ти е па дури и се заебаваш шо цитро пиша дека оделе на ручек или вечера у софија. точно е јас ке ти кажам затоа што ова го кажуваат многу луѓе. неможе сите да лажат. и уз спат не свршувам затоа што сте БИЛЕ господа. криво ми е затоа што ние малдите немаме никаков просперитет и шанси да успееме у државава благодарение на оние кои моментално свршуваат затоа што краделе на времето.

и да. ти живееше у тоа време? колкав си бил?

Eric The King

Why always us!:)
Член од
21 април 2010
Мислења
3.297
Поени од реакции
1.245
А тој привиден социјален мир изгледал така бидејќи што Тито ќе кажел тоа идело по медиуми и затоа насекаде "цветале ружи".
Исто како Гујо сега што кажува дека "мед и млеко" течат!
Разликата е што Гујо го презира тоа време, а се му е copy-paste од тоа време со мали примеси од ерата на Хитлер!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.649
Поени од реакции
59.610
Економијата ми е многу слаба страна така да постов ќе го напишам од лично мое искуство и повеќе од искуство на најблиските и на колеги кои се повозрасни од мене.

Јас фатив многу малку од животот во СФРЈ, се распадна кога бев дете. Она што знам како факт е дека дедо ми како единствен вработен во шестчлено семејство, со обична работа полека полека изградил куќа. Денес тоа е невозможно. Знам дека сум бил на Јадран на море со родителите, во убав хотел и без штедење и притеснување за било што, иако и двајцата имаа работни места со кои во денешно време би заработувале вкупно 350-400 евра месечно, пари за крпарење од први до први. Убавите хотели на Јадранот за нормална работничка фамилија сега се невозможна мисија. Знам од родителите и колегите дека во земјите во источна Европа како Полска, Чешка итн... сме поминувале како господа. Знам дека повеќето луѓе беа вработени и секој можеше да си дозволи одмор. Камповите беа полни. Луѓе кои студирале во тоа време ми кажувале дека од стипендијата што ја добивале им останувале пари за одмор во Охрид. Работа имаше за сите, моите можеа да си дозволат да напуштат работно место и веднаш да најдат ново, и го правеа тоа повеќе пати. Она што вика Ѓоле Балашевиќ за пасошот е вистина повеќе заради глобалната ситуација во светот. И денес можеш да одиш скоро секаде, ама тоа скоро не ги вклучува Америка, Канада, Австралија и Велика Британија за кои треба да исполниш еден куп критериуми, со кои во принцип треба да докажеш дека немаш намера да им останеш за стално.

Во таа смисла, се живееше и тоа како подобро и тоа никој не може да го оспори.

Прашањето колку што гледам наназад е дали сето ова било вештачки, во смисла на презадолжување и купување време? И тука сакам да прашам две работи:

- дали некој има податоци колкав бил надворешниот долг на СФРЈ во споредба со други земји во тоа време?
- и, дали некој го има погледнато документарецот кој се вика The Weight of Chains?

Се работи за документарец во стилот на Мајкл Мур, очигледно про-српски што нема врска многу затоа што не ме интересира политичкиот дел туку економскиот. Имено, во еден дел авторот дава некаква статистика за задолженоста на СФРЈ (околу 13 милијарди долари ако сум запамтил) и дека во тој момент никој повеќе не и дава кредит поради презадолженост. Од друга страна, авторот дава статистика за денешната состојба на земјите кои излегоа од поранешна СФРЈ, кои се многу позадолжени и никој не им прави проблем и понатаму да се задолжуваат. Дали е ова вистина и како го коментирате (економисти прашувам :) )

Што се однесува до Југославија, не ми недостига воопшто како држава, зошто Јадранот сеуште е Јадран, и Триглав е Триглав, и уште се таму... ми недостига само стандардот со кој би можеле да уживаме на тие места. :)

Член од
8 јуни 2007
Мислења
6.102
Поени од реакции
12.199
Она што знам како факт е дека дедо ми како единствен вработен во шестчлено семејство, со обична работа полека полека изградил куќа.
:vozbud: Коперфилд да не ти бил дедо?

Знам дека сум бил на Јадран на море со родителите, во убав хотел и без штедење и притеснување за било што, иако и двајцата имаа работни места со кои во денешно време би заработувале вкупно 350-400 евра месечно, пари за крпарење од први до први
Во турското калајџиите и ковачите биле ценети. Денеска не.
Во Југославија постоеле работници кои и во време на „медот и млекото“ не можеле ни до 15ти.

Убавите хотели на Јадранот за нормална работничка фамилија сега се невозможна мисија.
Дали е тоа заради ситниот детаљ што „убавите хотели од јадранот“ сега се во друга држава?

Знам од родителите и колегите дека во земјите во источна Европа како Полска, Чешка итн... сме поминувале како господа
Во денешниот пандан на тие држави, Лаос и Северна Кореја,со тие пари, можеш да бидеш прогласен за цар

Камповите беа полни
И болниците денес, исто.

Работа имаше за сите, моите можеа да си дозволат да напуштат работно место и веднаш да најдат ново, и го правеа тоа повеќе пати
Констатација не се врши на личен пример. Невработени во СФРЈ имало (многу), а тие што работеле немале посебна можност да менуваат места како чорапи.

Она што вика Ѓоле Балашевиќ за пасошот е вистина повеќе заради глобалната ситуација во светот. И денес можеш да одиш скоро секаде, ама тоа скоро не ги вклучува Америка, Канада, Австралија и Велика Британија за кои треба да исполниш еден куп критериуми, со кои во принцип треба да докажеш дека немаш намера да им останеш за стално.
Што се однесува до Југославија, не ми недостига воопшто како држава, зошто Јадранот сеуште е Јадран, и Триглав е Триглав, и уште се таму... ми недостига само стандардот со кој би можеле да уживаме на тие места.
:vozbud:

Имено, во еден дел авторот дава некаква статистика за задолженоста на СФРЈ (околу 13 милијарди долари ако сум запамтил) и дека во тој момент никој повеќе не и дава кредит поради презадолженост. Од друга страна, авторот дава статистика за денешната состојба на земјите кои излегоа од поранешна СФРЈ, кои се многу позадолжени и никој не им прави проблем и понатаму да се задолжуваат. Дали е ова вистина и како го коментирате
Би требало. Со една разлика што денешните заеми и не мора да се вратат, додека земјите се приморани да „пушат“ (пример, на ти заем, дај ми војници за Авганистан). Југославија била неврзана, и затоа немала многу можност за куропецање.

P.S.(y)

Член од
24 март 2010
Мислења
15.327
Поени од реакции
26.277
Имено, во еден дел авторот дава некаква статистика за задолженоста на СФРЈ (околу 13 милијарди долари ако сум запамтил) и дека во тој момент никој повеќе не и дава кредит поради презадолженост. Од друга страна, авторот дава статистика за денешната состојба на земјите кои излегоа од поранешна СФРЈ, кои се многу позадолжени и никој не им прави проблем и понатаму да се задолжуваат. Дали е ова вистина и како го коментирате (економисти прашувам :) )
Не сум економист, ама ќе одговорам. На тој долг му треба пондерирање за да стигнеме до споредлива сума за денес. Според моја проценка денес тоа би било долг од околу 100 милијарди долари. Инаку на СФРЈ потешко и одобрувале кредити и поради константно високата инфлација (заради неа најголем дел од населението успеало да стекне имот тогаш) и поради политички одлуки нормално.
23-2222t.gif
http://www.fas.org/irp/offdocs/nsdd/nsdd-133.htm
Опасно е кога Реган ќе реши да ти ја преструктуира економијата во пазарна. Се случуваат чуда. :)

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
пријател. колку години имаш жити се кажи страшно ме интересира зашто изненадуваш со постовиве. чудно ти е и смешно ти е па дури и се заебаваш шо цитро пиша дека оделе на ручек или вечера у софија. точно е јас ке ти кажам затоа што ова го кажуваат многу луѓе. неможе сите да лажат. и уз спат не свршувам затоа што сте БИЛЕ господа. криво ми е затоа што ние малдите немаме никаков просперитет и шанси да успееме у државава благодарение на оние кои моментално свршуваат затоа што краделе на времето.

и да. ти живееше у тоа време? колкав си бил?
imam 41 godina, forumot pveke go citam otkolku sto pisuvam,bidejki veke ne mi lici na godinite:notworthy::cautious:,ama stavovite za ovaa tema navistina me iznerviraa i me izvadija od kontakt .se sekavam koga umre tito i koga kazaa na tv (sega kazi go toa ,,perenje mozok,, ama na tatko mi mu potekoa solzi i izleze od sobata da ne go vidam toa,i mene mi tecea,i jas placev,DAmozokot mi vese ispan,posebno od toa sto koga trguvav za na skolo tatko mi sekoj den mi davase tolku pari da ne bea malku za trosenje ,imase i za kifli i za soncogled i za cokolatka,i toa sekoj den,sekoe leto odev vo tivat preku ferijalnoto(moreto bilo dobro za belite drobovi),odev i vo kustendil na vecera,a tatko mi za toa vreme nappravi trospratna kuka,sluzev vo jna.i me nervira ,ma me poluduva koga za toa vreme zborat nekoi koi ne videle ubav zivot,a si dozvoluvat sebesi da go kritikuvat ubaviot zivot sto jas sum go imal,eeeeeej,jas na vremeto izleguvav vo carsija sekoja vecer a ne samo petk i sabota kako i poveketo na foruumot,kako i moite deca.i ve molam ne kritikuvajte nesto sto ne ste go doziveale i samo go pretpostavuvate
--- надополнето: 31 декември 2011 во 09:18 ---
,,,perenje mozok,,e ova denesnoto, toa kako pomladite generacii se uvereni deka ziveeat vo najidealnoto opstestvo,najidealniot sistem, a nemat pari ni za sok i kafe, dva pati nedelno,jas toa vreme imav pari za pvo i toa sekoj den

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не сум економист, ама ќе одговорам. На тој долг му треба пондерирање за да стигнеме до споредлива сума за денес. Според моја проценка денес тоа би било долг од околу 100 милијарди долари. Инаку на СФРЈ потешко и одобрувале кредити и поради константно високата инфлација (заради неа најголем дел од населението успеало да стекне имот тогаш) и поради политички одлуки нормално.
Прегледај го приврзокот 38496
http://www.fas.org/irp/offdocs/nsdd/nsdd-133.htm
Опасно е кога Реган ќе реши да ти ја преструктуира економијата во пазарна. Се случуваат чуда. :)
13 милијарди од 1991 се 100 милијарди во 2011? Како само дојде до таа цифра, освен прилагодување за инфлација, кој метод го употреби, би било интересно да се прочита. Бидејќи денешните 150 милијарди долг на екс-ју земјите направени за овие 20 години по твое би биле над трилион во 2031...:)

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.497
Поени од реакции
8.033
Ова со осиромашување на народот е светски тренд.

Во октомври бев во Словенија кај вујна ми на гости.
Со вујко ми се таму нешто повеќе од 20 години. Изминатата зима тие го исплатиле кредитот за куќата во која живеат. Доколку млад брачен пар сега отиде во Словенија нема да може со обични работни места да си дозволи да си купи куќа на кредит.
Многу млади кои се обидоа да си ја најдат среќата во Словенија се вратија назад. Некои од нив ги знам и лично.

Ете ви проста споредба. И кога во најразвиената република од СФРЈ веќе нема услови за живот како на времето во СФРЈ, значи да неко меџу нама није наш.

И доста со смртта на Тито. Ако си плачел за Тито, плачи и за севернокорејанецов. Татко ми се напил од радост кога умрел Тито затоа што не можел да најде работа откако се вратил од војска.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Економијата ми е многу слаба страна така да постов ќе го напишам од лично мое искуство и повеќе од искуство на најблиските и на колеги кои се повозрасни од мене.

Јас фатив многу малку од животот во СФРЈ, се распадна кога бев дете. Она што знам како факт е дека дедо ми како единствен вработен во шестчлено семејство, со обична работа полека полека изградил куќа. Денес тоа е невозможно. :)
На 25 годишна возраст во СФРЈ луѓето започнале со градба на куќи. Бидејќи се вработувале на 18 години. И можело секој да си земе кредит.А тврдењето на денешните квази аналитичари и квази колумнисти, квази новинари дека немало шанси воопшто да се земе кредит...) ПРОПАГАНДА... Или само давање констатации од некои поединци којшто не зеле кредит бидејќи не биле воопшто вработени или евентуално воопто не сакале да земат...
Не велам дека одма ги правеле куќите за една година, ама барем на таа возраст ја започнале.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
На 25 годишна возраст во СФРЈ луѓето започнале со градба на куќи. Бидејќи се вработувале на 18 години. И можело секој да си земе кредит.А тврдењето на денешните квази аналитичари и квази колумнисти, квази новинари дека немало шанси воопшто да се земе кредит...) ПРОПАГАНДА... Или само давање констатации од некои поединци којшто не зеле кредит бидејќи не биле воопшто вработени или евентуално воопто не сакале да земат...
Не велам дека одма ги правеле куќите за една година, ама барем на таа возраст ја започнале.
Каква што има сега градежна експанзија во последните 5-10 години ја надминува СФРЈ и од најдобрите денови.

Zaptija Stojkov

Комунист
Член од
23 февруари 2010
Мислења
3.179
Поени од реакции
2.858
Каква што има сега градежна експанзија во последните 5-10 години ја надминува СФРЈ и од најдобрите денови.
И што дека сега се гради кога квалитетот на денешните згради е никаков.
Фасадите и ѕидовите направени посни и се друго со штедење на градежен материјал и после некоја година ќе испукаат ѕидовите...

Зграда изградена од 1980 е поквалитетно изградена од зграда 2010...

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
И што дека сега се гради кога квалитетот на денешните згради е никаков.
Фасадите и ѕидовите направени посни и се друго со штедење на градежен материјал и после некоја година ќе испукаат ѕидовите...

Зграда изградена од 1980 е поквалитетно изградена од зграда 2010...
Поентата е дека сега се гради повеќе од СФРЈ. Во Скопје овие неколку години е инвестирано повеќе одколку што беше после земјотресот.
Кој сака може да се снајде и денес, само треба ПОТЕЊЕ на гз. Умре времето нишај врата земај плата

Kajgana Shop

На врв Bottom