Воени филмови

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.475
Brothers (2009) - Пак Авганистан... филмот е воен/драма, пошто даваат паралелно снимки од родното место на главниот лик и снимки од Авганистан. И не е толку глуп како што очекував, одлична приказна, а и завршеток.
Brothers е супер филм, јас очекував некоја пропаганда ама излезе одлично филмче. Напишав рецензија ама после ден-два крахираше форумов и ми се изгубија неколку рецензии по враќањето. Го препорачувам на сите.

Сепак, како што реков и за Шиндлер или Казабланка... и Brothers е филм кој се случува за време на војна ама не може да се окарактеризира како воен, многу повеќе се драми. Brothers посебно, затоа што многу мал дел од дејството му е во воени услови.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
Најдобри филмови се воените.

Горе долу се напишани најпознатите, ...

Има еден со Клинт Иствуд, Доналд Сатрланд... што е снимен во Југославија. Забораив како се викаше, ме мрзи да барам на google.

EDIT:
Kelly's Heroes

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.440
Поени од реакции
6.094
The Thin Red Line (1998)

Незнам зошто никој не го спомна дали не ви остави впечаток или дека беше засенет од Војникот Рајан :toe:.

Член од
21 септември 2008
Мислења
267
Поени од реакции
84
Неприкосновениот, Apocalypse Now.http://www.imdb.com/title/tt0078788/

Инаку пред некој ден гледав еден класика, Morituri. Филмот е од 1965 во црно-бела техника со Марлон Брандо и Јул Бринер. Го препорачувам, не е лош филмот.
http://www.imdb.com/title/tt0059470/

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.440
Поени од реакции
6.094
Само што отворив во магазинон антена и што приметив :vozbud:
"The Pacific" (2010)

на HBO од 15 март :vozbud:

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Еве ви еден од најдобрите... незнам како сте го испуштиле до сега, а чекав да се соберат постови за да можам да се начитам и евентуално да најдам нешто што не сум гледал, кој го прати подфорумов знае дека во неколку наврати барав вакви филмови - предлози.

Патон (Patton) (за генералот Патони неговите битки во Aфрика со Ромел ака "пустинската лисица")
The Eagle Has Landed (група специјално обучени германци одат во В. Британија да го убијат Черчил...)
Battle of Britain Како што кажува името... почеток на војната - германската авијација превзема јака офанзива да ја освои Англија...
Battle of the Bulge Филм за масакрот во Малмеди
Saints and Soldiers преубав филм... некој скоро го рецензираше како најлош (наспиј се)
The great escape КЛАСИКА овој и овој под него, слична тематика.... преубави филмови за 2СВ
Hart's War Ист како претходниот... понов
A Bridge Too Far ...мостот мора да се одбрани.

|Volkswagen|

Тастатурата е посилна од мечот!
Член од
21 јули 2009
Мислења
2.734
Поени од реакции
904
А да го забораив и Eike (Ајзенхауер) ново и добро филмче

Член од
1 мај 2008
Мислења
300
Поени од реакции
8
Tränen der Sonne на англиски би било Tears of the Sun ..
страшно добар филм ..

Член од
2 јуни 2007
Мислења
5.704
Поени од реакции
3.266
А ја го заборавив Deer Hunter. Феноменален филм, со Роберт Де Ниро, Кристофер Вокен и еден Севиџ :)
Исто, Лепа села лепо горе, одличен филм.
Enemy at the gates, доста добар филм.
Инаку се сеќавам на една информација од пред година време, дека Холивуд ќе снимал филм за македонските Волци во Ирак, како спасиле американски војници и заробиле 20-30 Ал-Каедовци. Шо бидна со тоа, или кур ташак си играл некој со нас.

S

smart ass

Гостин
Тема што планирав да ја отворам деновиве. Деновиве пошто морам да седам дома, имам бааги слободно време и многу од филмовите што ги немам гледано се впрочем воени.

Неодамна ги гледав:

9 Rota - 9th Company (2005) - Руски филм, каде собираат бригада од млади војници кои ги тренираат екстремно тешко и ги спремаат за воени мисии во Авганистан.
9 пот...епа овој е тој рускиот што името не ми текнуваше...одамна го имамгледано...кажи што се случува...Закон филм таман заминуваат војници(во русија) кои отслужиле со авион и одненадеш СА-7 ракета на 3 км од аеродромот и пуздер го прави авионот,а наместо дома......

ЗАКОН ФИЛМ Е.

инаку кој да го препорачам:raz:

Пошто тие што ги препорачувам ги имам гледано..не одам на ИМДБ.

Хммм....да

Mercenary For Justice не ми остави некој впечаток но ОК е.

мм ДА:vozbud:

The Guns Of Navarone(дејството е во грција,,,закон филм)

633 сквадрон(втора светска)

Имаше еден добар...тора тора тора се вика и мидвеј исто е добар...:toe:

А имам и низа документарки од хистори чанел,но тоа веќе не се воени филмови...иако снимките се вистинити....

ама ако сакате добар документарец за најдобрите асови во авијацијата
Dogfigts the Greatest Air Battles..ова е маестрален филм почнувајќи од првата употреба на авионите,па црвениот барон,кореанската војна до денес,и што е најинтересно ги кажуваат постапките на асовите т.е ги симулираат врз основа на нивно сведочење а и на другите...мене ми беше интересен делот за виетнамската војна кога за џабе имале сајдвиндер америте,а овие со МИГ-ови со митралези вриеле(да сајдвиндер уствари неговиот татко е развиван уште од 50-ти тајно...оти тогаш доктрината била американски авион со доволно гориво да собори советски бомбардер кој би требало да ја бомбардира америка...тежок феил и во 54 го употребиле...но официјалното име на сајдвиндерот е пред 40 години..а прадедо е фактички таа ракета на топлотно наведување(често бунела и уништувала пријателски авиони)...

Ако некој го сака филмов ќе го аплоадирам 600 мегабајти е,а вреди да се изгледа:vozbud:

А ја го заборавив Deer Hunter. Феноменален филм, со Роберт Де Ниро, Кристофер Вокен и еден Севиџ :)
Исто, Лепа села лепо горе, одличен филм.
Enemy at the gates, доста добар филм.
Инаку се сеќавам на една информација од пред година време, дека Холивуд ќе снимал филм за македонските Волци во Ирак, како спасиле американски војници и заробиле 20-30 Ал-Каедовци. Шо бидна со тоа, или кур ташак си играл некој со нас.

Ќе снимаат,но актерите учат македонски...а америте бавно учат,како што имав прилика да прочитам...во ирак нашите зборувале подобро англиски него ли англичаните и америте.

Филмот е базиран на вистинска случка имаат спасено нашите неколку војници а за заробувањето не знам...според книга е,но ќе има мали измени сепак треба сценарио па соодветни услови за снимање....но ќе биде.

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
Tears of the Sun (2003)
Еден од подобрите филмови, само заборавив за која војна стануваше збор, некаде по африките... Брус Вилис во главна улога

Ај, доста е... :)
Супер филмче.Американски војници се испратени да ги извлечат мировниците (докторка и повредени американски војници) од една импровизирана болница која се наоѓа во џунгла во мислам јужна Нигерија, каде што има граѓанска војна, но одбиваат да заминат без цивилното население...
Моника Белучи исто така во главните улоги

Препорака од мене

Pearl Harbor (2001)

_The Great_

Il Genio
Член од
18 јуни 2008
Мислења
5.955
Поени од реакции
3.318
WWII :

Savin Private Ryan - Филмска класика, режирана од Спилберг, во главна улога Том Хенкс. Заработи 5 оскари, се базира на настани од Втората Светска Војна. Еден од најдобрите воени драми на сите времиња.

Schindler's List - Уште едно ремек дело на Стивен Спилберг, награден со дури 7 оскари, број 6 на листата на ИМДБ за најдобри филмови на сите времиња. Потресна приказна за теророт врз Евреите од страна на нацистите во Втората Светска Војна, must see филм.

The Pianist - Еден од поновите филмови и можеби најуспешен филм на Роман Полански. Главниот лик Броди доби оскар за најдобар актер, па можете да очекувате фантастична глума, сценариото ми остави исто така одличен впечаток. Уште еден филм базиран на оние страдања и терор кој бил врз Евреите во Втората светска војна, потресен филм.

La Vita e Bella - Еден филм кој е во исто време и тажен и потресен, Бегнини направи хаос од емоции во овој филм, смешни, па трагични сцени. Три оскари таа година, сосема заслужено, мора да се знае дека во таа година La vita e Bella имаше огромна конкуренција во Titanic, Good Will Hunting и L.A. Confidential. Уште една приказна за теророт врз Евреите и нивниот живот во концентрационите логори, вреди да се погледне.

Letters form Iwo Jima - Продолжение на Flags of our Fathers, сагата за завземањето на јапонскиот остров Иво Џима од страна на Американците во Втората Светска Војна. Филм за страдањата во војната, за непокорливоста, херојството, предавството. Режија е Клинт Иствуд, а мислам дека филмов доби оскар.

The Great Escape - Приказната е едноставна, се работи за бегство од затвор, исто така во Втората Светска Војна. Интересна е намерата на Стив околу бегството, планот итн. Интересен филм, интересен саундтрак меѓу другото и се разбира дека вреди да се погледне.

Enemy at the Gates - Приказна за Василиј Зајчев, славниот и генијален снајперист од Русија. Приказна базирана врз вистински настан. Василиј Зајчев го глуми Џад Лоу. За љубителите на филмови за Втората Светска Војна, филм кој мора да се погледне, мене ми остави навистина добар впечаток, одличен филм.

Hitler - The Rise of Evil - Филм за Адолф Хитлер, за неговото воздигнување од обичен човек во огромен диктатор. Всушност тоа е и најинтересното во филмот, неговото генијално наметнување и истакнување меѓу народот, за ораторската способност, за неговиот огромен патриотизам. Преку овој филм ќе ја забележите неговата генијалност за комуникација со народот. Нема акција, претставено е само издигањето на Хитлер меѓу народот во Германија, а филмот мислам дека е сниман во два дела. Одамна го имам гледано, но сеуште ме држи сеќавањето што значи дека овој филм ми оставил голем впечаток.

Останато:

Apocalypse Now - Што може да се добие од соработка помеѓу Френсис Форд Копола и Марлон Брандо освен нов култен филм. Приказна за настаните од војната на Американците со Виетнам, одлична глума актерското трио, филм награден со два оскари.

The Deer Hunter - Воена драма со многу малку акција. Роберт Де Ниро со своите другари е испратен во Виетнам. Најдобриот дел од приказната всушност е тој дел, се разбира тука е вклучено заробувањето и фамозното играње на руски рулет за забава на Виетнамците. Да споменам дека филмов е добитник на 5 оскари. Тука е мојата рецензија за овој филм, ќе му послужи на тој што го нема погледнато.

Други филмови кои заслужуваат да се погледнат: Black Hawk Down, Tears of the Sun, Heartbreak Ridge, The Hurt Locker, The Patriot.

Z

zmej gorjanin

Гостин

Приметувам на темава никој го нема спомнато Сахара од 1995 година кој е римејк на Сахара од 1943 год. во кој игра Хемфри Богарт. Главната улога ја игра Џејмс Белуши, а покрај него е неговата фамозна Лулубел (така се викаше тенкот). Белуши глумеше полковник кој во една пустинска битка со Германците ја губи својата единица и со 20 тина преживеани од останатите сојузнички војски решава да им се спротистави на Германците, и плус ги уценуваше со вода барајќи им оружје како замена. Филмов последен пат го гледав може пред 10 години, само знам дека ми е гледан над 10 пати, пошто на ЕДО го даваа секоја недела.

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.561
Поени од реакции
2.524
Гледам никој не го спомна Platoon (1986) на Оливер Стоун, срамота :). Добар филм за Виетнамското лудило. Одлична глума на Том Беринџер:cuc: и Вилијам Дефо.

Добра е онаа сценана у Гол Пиштол кога Лесли Нилсен со девојката искачаат од кино, го гледале Platoon, сите други се потресени, a овие двајцава се кинат од смеење. :pos2:

Kajgana Shop

На врв Bottom