Воени филмови

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
Нешто што многу ме нервира во воените филмови е извртувањето на некои факти и ситуации....
Особено во филмот со Германската подморница У-531 (мислам беше), каде на филмот е прикажано дека Американците ја превземаат подморницата, а во реалноста не е така, Британците се тие кои им ја земаат Енигмата...

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.475
Нешто што многу ме нервира во воените филмови е извртувањето на некои факти и ситуации....
Особено во филмот со Германската подморница У-531 (мислам беше), каде на филмот е прикажано дека Американците ја превземаат подморницата, а во реалноста не е така, Британците се тие кои им ја земаат Енигмата...
Во сите воено-историски филмови фактите не се точни. Мора да разберете дека тие не се документарни филмови и немаат за цел да ги документираат фактите. Тие филмови се правени за да и се допаднат на публиката како и секој друг комерцијален филм. Малку извртување, надување, квази-патриотизам се нормални за овие филмови...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Филмот со подморницата, кога соработуваат (понатаму во филмот) германците и амреиканците, сум го гледал повеќе од 5-6 пати и никогаш не ми станал досаден.
Интересно, Перл Харбор уште го немам гледано, а од "нашиве" филмови со воена содржина, култен ми е "Убавите села, убаво горат".

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.475
Филмот со подморницата, кога соработуваат (понатаму во филмот) германците и амреиканците, сум го гледал повеќе од 5-6 пати и никогаш не ми станал досаден.
Интересно, Перл Харбор уште го немам гледано, а од "нашиве" филмови со воена содржина, култен ми е "Убавите села, убаво горат".
Перл Харбор го расипаа кога му додадоа Mission Imposible дел... не мало извртување туку уште Том Круз фалеше во филмот :) Плус и многу е издолжен. Историски гледано, освен датумот на нападот, нема ништо точно во филмот :) Инаку како филм не е така лош ама е претерано долг.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Перл Харбор го расипаа кога му додадоа Mission Imposible дел... не мало извртување туку уште Том Круз фалеше во филмот :) Плус и многу е издолжен. Историски гледано, освен датумот на нападот, нема ништо точно во филмот :) Инаку како филм не е така лош ама е претерано долг.
Значи да не трошам мб :)
Ќе најдам некој така интересен филм со воени дејства, ако е добар ќе Ви кажам ;)

Io Sono Interista

Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.475
Значи да не трошам мб :)
Ќе најдам некој така интересен филм со воени дејства, ако е добар ќе Ви кажам ;)
Па не знам, ама овој е повеќе романтична приказна отколку што е воен филм. Јас би ти ги препорачал Enemy at the Gates (2001) и We Were Soldiers (2002), ако не ти се гледани...

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Колку што забележав никој не го спомнал Dr. Strangelove or How i learned to stop worrying and love the bomb на Кјубрик. Можда не е класичен пример за воен филм ама открива една сосема нова страна за неа и ја прикажува не само на бојното поле туку и во спалната на генералот и претседателската сала. Филм во којшто хуморот не само што не штети на неговиот воен карактер туку и го засилува.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
the sovereign's servant
Овој филм навистина вреди да се гледа, филмов е ремек дело руски филм
во филмов темата е Петар велики и руско шведските војни
Кој ке најде линк за онлине гледање на филмов добива пиво, а ако уште е со англиски субтитлови ( го има и во синхронизирана верзија) добива плус шарска плескавица :) нигде го нема бе :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Па не знам, ама овој е повеќе романтична приказна отколку што е воен филм. Јас би ти ги препорачал Enemy at the Gates (2001) и We Were Soldiers (2002), ако не ти се гледани...
Само што го симнав Saints and soldiers се надевам дека е убав, зашто по коментарите гледам дека земал и награди.
А ќе ги видам и твоите два што си ги пишал :)
Language English Budget $780,000 Gross revenue $1,310,470 (USA)

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269
http://www.imdb.com/title/tt0091251/ Idi i smotri (1985). Овој филм мора да го изгледате едноставно се работи за многу моќно дело. Го препорачувам!

Bavarecot

Доле Влада !!!
Член од
4 март 2008
Мислења
2.813
Поени од реакции
358
Тенка црвена линија

Кој не го гледал одма да го гледа.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
После ова, нема зашто да се дискутира повеќе.

Стенли Кјубрик и Р.Ли Ерми!! :cuc::cuc::cuc:

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Tae Guk Gi

Корејски филм за корејската војна,за двајца браќа кои ги мобилизираат на различни страни,еден на северот а друг на југот...
Нека учат и амери и руси како се прави филм...:vozbud:
http://www.imdb.com/title/tt0386064/

Unbeliavable ! ! !
Un..........beliavable..........

Kajgana Shop

На врв Bottom