Да, 95% се мали и средни претпријатијата. Али како беше тоа у САД 1% од најбогатите го држат 90% од капиталот
Јас највеќе за тие зборам. Пошто и тие се најголемите вработувачи, како Мекдоналдс, Валмарт, Амазон и кај нив прво се покренува тој бунт за поголеми работнички права, минимална саатница (не плата), дополнителни даноци и ред други работи. Мислам дека ти баш за тоа пратиш и знаеш.
Иначе од економија се разбирам онолку колку што учев у економско предмети, и на правен факс, а не беа малце
И да не е лесно да си сопственик, пошто пред пар години на мои 24 год и основав ДОО.
А ова што го зборам и хејтам, ми е пробудено ради мизеријата на 70% од луѓето во која живеат, ја гледам околу мене секојдневно и пошто ми е жал.
Најлесно е да си отидат сите од тука пошто нормално не им се работи за 300€ конобар, продавач или што и да е, и неможе цела година нов мобилен да си земе после сите сметки и трошоци, а на 3 саати со авион у еден правец истото што го работи, ќе го работи за х5.
Ама не е тоа решението, според мене.
Автоматски споено мислење:
За ова плати-цени у маркет сум го зборел мн пати. Ние у МК купуваме европски производи со европски цени. А платите ни се азиски.
Ете едни мобилни самсунг на пример истиот модел го продава во Европа една цена, во Индија, Виетнам, Бангладеш... 20 до 30% помала.
И бтв, инфлацијата е во бум задњиве 2/3 години, а платите не се рипнати ни промил и МК, тоа е па уште полошо, одколку што велиш ти да растат платите па следствено и цените.
E ako de, sega ke plakas evropski plus 10% pokacuvanje... Sto menja toa, ako on do sega ti prodaval po evropska cena i ti si kupuval i sega mora da plaka poveke za plati i cenata ke ide nagore. Neznam zosto mislis deka e OK da ostane cenata ista?
Druga rabota, treba da sfatis deka sme 2mil... NEBITEN pazar taka da sekogas ke se slepame na grbot na pogolemi pazari i ke gi plakame NIVNITE evropski ceni.
Indija se miljarda i trista, vietnam se 100 mil a bangadesh 65... Neznam zosto mislis deka treba da se sporeduvas so niv pogotovo koga i trosocite za eve mobilni spomna se pomali tamu. Prvo se proizveduvaat u toj reon, vtoro dnevnicite im se po $2 treto obrtot tamu e najmalku 30 pati pogolem nego u MKD. Imaj na um deka i tamu ima edna mala "10%" sredna klasa koja zarabotuva kako IT sektorot u MKD. Samo sto tie 10% ti se pak 5 pati poveke nego cela populacija vo MKD. Nema sporedba...