FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.187
Поени од реакции
10.204
А мислев јас сум единствениот од форумов што не ми беше ништо посебно Inside Out, додека сите доживуваа душевни оргазми. :cautious:

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
Мене бр. 1 анимиран филм, не само од Пит Доктер, туку воопшто, во животот, ми е Up, и тешко дека некој ќе го симне од врвот некогаш. Тоа е филм во кој имаше се: од смеење додека стомак не ме заболе (најмногу со тоа кучето и вервериците :pos:), преку емотивна приказна која топи срца, па се до пораката која инспирира. Плус, исто ко овие 2, е еден од нај-colorful цртаните што сум ги гледал. Не за џабе тој филм беше номиниран за најдобар филм таа година.

А кога сме кај Coco, јас пак го имам спротивното мислење таму. Coco е супер цртан, не велам не, ама оригиналност таму = 0. Целиот, од идеја до реализација е копија на The Book of Life. Ова мислам дека сум го кажал неколку пати. Не верувам дека на некој кој го гледал Coco после The Book of Life ќе му остави ист впечаток како на некој кој го гледал само вториот, или и двата, но по обратен редослед.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
За кој? Inside Out ли? Мене не ми е тој омилен. :P
Па не зборев за тебе :rolleyes:
Рака на срце, не знам кои членови дискутираа тогаш за филмот, ама ја памтам жестината со која што се зборуваше за тој филм, памтам извонредно глупави аргументи од типот „па знаете ли вие колку луѓе работеле на овој филм, цел тим психијатри и други експерти“, и некои други одлични контра-аргументи како „не ме интересира колку луѓе работеле на филмот, на сите филмови работат многу луѓе, тоа што ме интересира е крајниот продукт“, не знам ти во која група си бил од овие, ниту дали воопшто си учествувал, јас само го референцирав општиот делириум кој владееше за Inside Out на времето на форумов.

The Book of Life го неам гледано.

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.949
Поени од реакции
23.789
Последен анимиран филм кој го имам гледано беше Шрек. Може и единствениот!?

На овој не планирав да му дадам шанса, ама видов голема фама околу филмов, викам ќе му дадам шанса.

Не е дека сум погрешил многу што сум го гледал, ама ова не е мој тип на филмови а помалку што е анимиран, или па можеби затоа што е анимиран па успеав да го догледам до крај. Не знам.
Има прелазна оцена од мене, ама се сложувам со Corvus во секој збор кажан од првиот дел. Ова особено, истото би го пишал и за мене. Од збор до збор.
Едноставно не успеа да ме допре онака како што гледам дека ве допрел вас. Не чувствував ништо особено додека го гледав, ниту пак потоа.

7/10

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Клаус е подобар анимиран од Соул, а па Wall- Е многу многу подобар од овие два што ги спомнав.

Соул 7
Klaus мене ептен позитивино ме изненади е веројатно најдобриот анимиран филм на Нетлфикс досега.

Но е сеуште далеку, во сосема друг понеразвиен сончев систем од колекцијата на Pixar.

За Wall E би се сложил дека е на исто ниво, но и тој е од Пиксар фемили.

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.406
Поени од реакции
25.269
Го изгледав. Би рекол одлично искуство, ептен ми легна анимиран филм поготово што не се сеќавам кога последно сум гледал таков. Празнично (во рамки на можностите), ми беше одлична дистракција од напорна работа и нервози.
За анимацијата нема збор, врвна од секој аспект. Влеговме во 2021, мора да се осети разлика помеѓу ерата на Тој Стори, Шрек и сега. Не само начинот на анимација и уверливоста, туку и креативноста да се комбинираат повеќе техники. Не сум многу упатен во ова, ама сигурно е сосема различно да го анимираш тој светот на душите составен од џериевци и териевци ко од Ла Линеа, од реалниот свет каде горе-долу и немаше нешто ново.

Идејата беше супер, пораката исто така транспарентна. Сепак, морам да признам, ми го немаше некако оној X фактор како во другите на Пиксар. Да се надоврзам на постот на @Corvus со кој 100% се сложувам - ако да му фалеше некоја тајна состојка, бар по мое, за да го вметнам меѓу најдобрите. Ми беше тешко да се поврзам со тичерот, па дури и со 22. Ако други Пиксар/Дизни филмови ептен ми ја погодиле емотицијата порано, овде не ме фасцинираа. Некако многу брзо ми се деси моментот кога типов оди на другиот свет, па после ми беше потешко да се поврзам. Добро е што не игра на картата на БЛМ и останатиот пропаганден материјал, ама тоа е дека нашите стандарди во однос на ангажираност на филмовите од поново време се многу ниски, па фасцинирани сме од „обичноста“ на еден филм ко овој.

Ако мора да оценувам, нека биде 8/10. Најмногу ради идејата и дека првпат гледам анимација после долго време. Ако одам во ситни цревца, сигурно ќе биде помала.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Soul не ја допре нешто особено мојата душа. Типичен Пиксар филм со одлична анимација и интересна замисла. Ми фалеа некои поголеми технолошки достигнувања во однос на „камерата“.

Прво бев као
„ох не, struggling црнец musician ау“
но потоа влеговме во еден сосема нов свет со интересни ликови и интересна замисла
и после се врати пак да биде страглинг црнец мјузишн and I was like oh no
но потоа испадна дека не му било интересно тоа и мислел ќе се чувствува поинаку
и на крај се реши да ужива во секоја минута од животот што е океј поента и заклучок

22 беше врвот во филмов само во вид на душа, а не во телото на црњава и не како "lost soul". Сакав повеќе да го има овој свет со овој 22

7.5/10

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Уф па ја не сум бил дел од минативе клубови, ваљда ни во овој нема да бидам, освен ако не се погоди да го имам гледано филмов еве како сега

Добар филм, супер порака, добра анимација, симпатични ликови, и се што имаат вакви цртани за да не постои човек што нема да му се допадне барем еден детал.Во година на Корона и БЛМ не би се изненадил дури и best picture да земе, секако сите ќе го знаат овој филм во споредба со било кој друг номиниран :D

Нема простор за никаква замерка во филмов, стварно не можам никаква маана да му најдам, ама па фали и нешто ептен како фактор икс за да го донесе ова до некое "au lele coek ova me motivira sea odam zivotot da si go smenam" - немаше нешто што не го знаеме како поента.

Фалеше повеќе џез во филмов ..мислев повеќе ќе има џез и такви некои сцени.

By the book Pixar филм, јас сум во малцинство што генерално гледано Пиксар ми е преценет некако како целина, пример филмов не е 9+ оценка за мене како што рандом луѓе низ светов можеби сметаат, ама како што реков, тешко е да се најде маана, стварно солиден филм.

Ако би го рејтувал би му ставил 8/10.
Лајк Бел бумбар (y)
Автоматски споено мислење:

Ок, добро, гледам сега и други пишале слични ствари како мене, испаѓа ги копирам :(
А баш мислев дека сите останати рецензии ќе бидат "Au coek se rasplakav, ej remek delo 10/10, falat vakvi stvari", пошто таков вајб добивав од интернетов деновиве за филмов :D

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.120
Поени од реакции
37.613
На пет дена сме пред истекот на рокот за првиот филм од Film Club 3, или 115 филм вкупно. Од тие кои се пријавија дека ќе не дружат, или пак го гледале филмот, ама уште не пишале ништо: @Донев , @ManUtdChampions , @grande-juve , @Хефест - ќе ни се придружите ли?

Мотивација плус - за сите кои ќе гледаат и напишат мислење за еден од првите 3 филма од новиов клуб, имаат еден гарантиран предлог, т.е. за нив, привремено, правилото 12 - НЕ ВАЖИ!

Додека чекаме, една најава - го имаме насловот и на следниот филм, кој секако, нема да го соопштам, затоа што во понеделник самиот предложувач ќе си го презентира, како што е редот. Ама за да ве заскокоткам, еве мал хинт:

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.779
Поени од реакции
44.010
Ќе го изгледам јас дефинитивно во текот на неделава, само не сум уште сигурен кога. :D

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Mene mi e veke nekolku denovi gledan ama me mrzi da pisam, voglavno oti se ste kazale.
Godinava ke bidam labav so ocenite i nema da baram vlakna taka da 10/10. Uzivav i me vpi celosno. Edinstvena zamerka mi e sto ova e animiran... U nikoj slucaj ne e za deca sto veke sfakaat malku od malku stvari, za niv bi bilo horor. :D

Elninho pisal se sto mislam, do tocka.
Ke vi bidam joker koga ke falat analizi za art predlozite ponatamu. :P

inb4: Штотуку го гледав и тек допрва ќе читам што сте пишувале, може 'ќе се повторам веќе со некого.

Тоа што е ХБО во светот на сериите, е Пиксар во светот на анимацијата, секогаш се очекува врвното од нив и секогаш го доставуваат.

Во првите 3 минути откако Џо влезе во „меѓупросторот“ и почна тој неонски environment се почуствував како да гледам сиквел на Inside Out.

Тоа и гледав. Ова беше буквално продолжение на Инсајд Аут, онаму каде што застанаа тогаш, во искрата за животот, во спектарот на твоите емоции. Она девојче кое свиреше тромбон и кое го посети Џо, ми беше пандан на девојчето од Инсајд Аут.

Џо и 22 беа двата најчести типа на луѓе. Можеби малку црно-бело претстава, без голема комплексност во нив, но и во реалниот свет голем дел од луѓето се комплексни суштества но едноставни души. Или да се навратам пак на Инсајд Аут, можеби ги претставуваа и двете страни во еден ист човек.

Џо е делот, односно луѓето кои се dream chaser-и, кои се спремни секогаш да ризикуваат, импулсивни, не размислуваат за пошироката слика туку се убедени во едно нешто, in one purpose, кои мислат дека мораат да го исполнат тоа и само тоа. Погледнот им е најчесто насочен straight forward не гледаат како тоа изгледа од страна. Тоа беше и Џо, се до моментот кога имаше прилика да се види себеси во трето лице, откако влезе во телото на мачката.

22 е другата половина, односно е оние кои се самоуверени и сезнајковци, но плашливи души, кои љубат да останат во својата комфорност плашејќи се да пробаат нешто различно од страв дека нема да успеат. Ми се допадна како со употреба на историските личности напоменаа колку е битна едукацијата. Тоа најдобро се покажа во сцената во берберницата кога сите со воодушевување го слушаа телото и гласот на Џо, но каде впрочем зборуваше 22.

Тука всушност и целосно се разграничија двата лика, кога Џо увиде дека цело време зборувал само за едно нешто и имал очи само за тоа, во неговиот случај за музиката.

Одличен филм во секој аспект, не можам да му најдам значајна замерка.

п.с. бонус од мене што не вметнаа непотребна романса во филмот.

А и уште еден бонус, што покажаа дека може да има лик „црнец“ без тоа да изгледа вештачко, дури и моментот кога татко му на Џо му кажа: „Ние со оваа музика придонесовме на државата“, e убав момент, надвор од клишето на (анти)расизам глупостите од моменталново доба.

Музиката ми се допадна многу, they were jazzin!

Да не должам, Pixar you did it again, преубав филм со rewatch value, лансиран во одличен тајминг за крајот на ваква година.

Kajgana Shop

На врв Bottom