Гледам нема некоја тема од типот последни книги што сте ги прочитале, па моите последни две би ги ставил во оваа тема. Не читам многу често ниту пак филмови гледам многу, спортот некако ми го зима слободното време, но најдов време за овие две.
Книгава е Достоевски стил, ако го сакате тој стил на психолошки моменти и борба со психата на човекот, ако сакате низ цело дејство да се прашувате што уствари е реалноста а што е човечка заблуда, ако сакате книга неизвесна до самиот крај тогаш ви ја препорачувам книгава, двеста страни е, брзо се чита, можете да рипате описи некогаш Достоевски знае да забега со непотребни описи кои само ќе ви дадат слика дека книгата е досадна. Не жалам што ја прочитав, не е по мој вкус, но не ми беше досадна.
Оваа книга е многу повеќе за пуштање мозокот на пасење, нема никакви напнати психолошки моменти, туку е книга да се запознаеме со културата, ритуалите и начинот на живот во Гвинеја и општо во повеќето афрички земји. Книга за детството на едно момче и за тоа што се тој поминува во првите две децении од неговиот живот. 167 страни е, побрзо се чита од горната, во ниеден момент не ми беше мачно читањето, баш лесно книгиче.