Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.741
Поени од реакции
27.733
Ееее дека equalizer и the drop имаат 7.5 оцени... Ако на ова се сведе квалитетот за нови филмови... :(

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.150
Поени од реакции
16.087
"Животот е убав" е апсолутно преубав филм.
Преполн со емоции. Филмот е доста комичен, таткото е толку откачен, шармантен и несекојдневен лик, а од друга страна, ебано тажен филм.
Не ни се мачам да мислам која оценка да му ја дадам на филм кој истовремено те тера да се смееш и да плачеш.

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Дека гледам не е спомнато овде се уште, се решив јас да споделам:

Scarlett Johansson е официјално потпишана да ја глуми Motoko Kusanagi, главниот протагонист во live action филмската верзија на култниот манга и аниме серијал Ghost in the Shell пренесуваат Nerdist и Variety. За тие кои не се запознаени со приказната, се работи за општество во релативно блиска иднина каде голем дел од популацијата има и/или е зависна од кибернетски импланти и додатоци во помал или поголем процент, каде вештачките интелигенции постојат и шетаат меѓу луѓето како андроиди, или човечка свест целосно префрлена во роботизирано тело. Виртуелниот свет и интернетот прераснале во суштинска потреба во текот на еден ден кај доста луѓе, и каде сајбер-тероризмот достигнува крајно опасни размери и реперкусии, далеку поопасни од било која форма на тероризам денес.

Kusanagi е лидер на специјална единица за Јавна Безбедност наречена Section 9, која се бори против растечката закана на сајбер-тероризмот. Приказната ги истражува филозофските и моралните импликации од растечката зависност на виртуелниот простор и технологијата и како тие би го обоиле тогашното/денешното општество во некоја блиска иднина, и кои биле инспирација назад во 1995та за создавање на аниме-то, но важат за уште позначајни денес, 20 години подоцна, ако се осврнеме какво е општеството денес и во која насока иде. Еден вид уметничка и филозофска критика на растечката популарност и резултирачка романтизација на трансхуманизмот и технологизацијата на секојдневниот живот. Како фан, можам само да кажам дека филмов ќе биде love it all или hate it all, дури и меѓу тие кои не се фанови и немаат претходно искуство со приказнава и светот во кој се раскажува.

Прв црвен аларм ми е што филмов го создаваат луѓе од Холивуд, а не соодветен еквивалент од Јапонија, Холивуд има лоша репутација да усерува азиска интелектуална стока (дали преку правење римејци, или свои верзии на на некој материјал, или некакви си адаптации кои се за нигде. Верувам многу малку луѓе тука знаат дека оргиналната приказна за Resident Evil е од јапонско потекло). Стивен Спилберг наводно е заинтересиран веќе поодамна за ваква адаптација што до некаде може да се смета за сигурно, но во последно време не ми се допаѓаат многу работи што биле средени од негива страна (барем не толку колку други). Друг црвен аларм, карактерот дава увид дека е од Јапонија и дека е со азиска позадина, а ќе ја глуми европјанка. До толку не можеа да најдат актерка со азиско потекло, од цел Холивуд? Ја сакам Скарлет, ама не баш сегде и на секој начин. Тука некако ми штрчи. Се надевам дека барем убаво ќе одглуми и ќе го долови карактерот, кога веќе официјално влегла како главен лик во филмов. Последниот црвен аларм е општо за филмов, после The Machine, Transcendence, Automata и ред други флмови со слична тематика Холивуд е решен изгледа да ја цеди кравата наречена cyberpunk до последната капка млеко. Обично кога ова се случува со трендовите најчесто ја усеруваат работата.

Можеби е ова одраз на inner fanboy disservice впечаток и ништо повеќе. Можеби и ќе биде супер, што знам. Anyone else, thoughts?

--------------------------------------

За тие што немаат поим за ни за мангата, ни аниме серијалот и долгометражните едиции, прво еден минутен молк...

... А сега малку со visual tease, и препорака да ги изгледате во што поскоро време доколку немате серија за гледање + празен простор од 2-3 филма:

Последно уредено:
Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.986
Поени од реакции
37.268
А бе, @Io Sono Interista - што не кажа дека I Origins е на Мајк Кејхил, режисерот на Another Earth? Сега не ме ни чуди зошто @wot го хејта. Морам да признаам дека и вториот негов долгометражен филм ме воодушеви речиси исто како и првиот. Дечково дефинитивно има потенцијал да прерасне во режисериште! Најдоброто што до сега го изгледав во 2015 ( :P ) . 9/10 од мене!

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
wot кажа во рецензијата негова, мислев си видел.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.117
Поени од реакции
9.067
Дека гледам не е спомнато овде се уште, се решив јас да споделам:

Scarlett Johansson е официјално потпишана да ја глуми Motoko Kusanagi, главниот протагонист во live action филмската верзија на култниот манга и аниме серијал Ghost in the Shell пренесуваат Nerdist и Variety. За тие кои не се запознаени со приказната, се работи за општество во релативно блиска иднина каде голем дел од популацијата има и/или е зависна од кибернетски импланти и додатоци во помал или поголем процент, каде вештачките интелигенции постојат и шетаат меѓу луѓето како андроиди, или човечка свест целосно префрлена во роботизирано тело. Виртуелниот свет и интернетот прераснале во суштинска потреба во текот на еден ден кај дост алуѓе, и каде сајбер-тероризмот достигнува крајно опасни размери и реперкусии, далеку поопасни од било која форма на тероризам денес.

Kusanagi е лидер на специјална единица за Јавна Безбедност наречена Section 9, која се бори против растечката закана на сајбер-тероризмот. Приказната ги истражува филозофските и моралните импликации од растечката зависност на виртуелниот простор и технологијата и како тие би го обоиле тогашното/денешното општество во некоја блиска иднина, и кои биле инспирација назад во 1995та за создавање на аниме-то, но важат за уште позначајни денес, 20 години подоцна, ако се осврнеме какво е општеството денес и во која насока иде. Еден вид уметничка и филозофска критика на растечката популарност и резултирачка романтизација на трансхуманизмот и технологизацијата на секојдневниот живот. Како фан, можам само да кажам дека филмов ќе биде love it all или hate it all, дури и меѓу тие кои не се фанови и немаат претходно искуство со приказнава и светот во кој се раскажува.

Прв црвен аларм ми е што филмов го создаваат луѓе од Холивуд, а не соодветен еквивалент од Јапонија, Холивуд има лоша репутација да усерува азиска интелектуална стока (дали преку правење римејци, или свои верзии на на некој материјал, или некакви си адаптации кои се за нигде. Верувам многу малку луѓе тука знаат дека оргиналната приказна за Resident Evil е од јапонско потекло). Стивен Спилберг наводно е заинтересиран веќе поодамна за ваква адаптација што до некаде може да се смета за сигурно, но во последно време не ми се допаѓаат многу работи што биле средени од негива страна (барем не толку колку други). Друг црвен аларм, карактерот дава увид дека е од Јапонија и дека е со азиска позадина, а ќе ја глуми европјанка. До толку не можеа да најдат актерка со азиско потекло, од цел Холивуд? Ја сакам Скарлет, ама не баш сегде и на секој начин. Тука некако ми штрчи. Се надевам дека барем убаво ќе одглуми и ќе го долови карактерот, кога веќе официјално влегла како главен лик во филмов. Последниот црвен аларм е општо за филмов, после The Machine, Transcendence, Automata и ред други флмови со слична тематика Холивуд е решен изгледа да ја цеди кравата наречена cyberpunk до последната капка млеко. Обично кога ова се случува со трендовите најчесто ја усеруваат работата.

Можеби е ова одраз на inner fanboy disservice впечаток и ништо повеќе. Можеби и ќе биде супер, што знам. Anyone else, thoughts?

--------------------------------------

За тие што немаат поим за ни за мангата, ни аниме серијалот и долгометражните едиции, прво еден минутен молк...

... А сега малку со visual tease, и препорака да ги изгледате во што поскоро време доколку немате серија за гледање + празен простор од 2-3 филма:

Ghost in the Shell е инспирација за Matrix, предобра манга стварно.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
Мора малку ремет :D. GitS рамо до рамо ми е со V for Vendetta и Matrix во однос на тоа колку значајни ми биле лично и каков впечаток и наследство оставиле.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Уште сум под импресии. I Origins (2014)
I Origins 9/10 од мене!
I Origins филмчиште,9ка од мене.
Само што го изгледав I origins и сеуште сум под импресии
I Origins уште сум под импресии
I Origins Според мене филм на годината.
itn...
da zatvarame podforumot naj arno, mene sram mi e mod deka sum tuka... :popce:

go gleav Fury... akcijata i surovosta da se zalepat na bilokoj voen film ke bide remek delo. Vaka sam po sebe bez sodrzina... 2/5.
a da... sto bea laserite, crveni i zeleni... koa se pukase - ocaj!

the judge isto tapa iako robert downey junior i robert duvall a i odlicni sporedni ko billy bob torton i vera farmiga... ama mnogu klisea i predolgo trae.

edino mi fati oko radi nesekojdnevnosta Men, Women and Children... ama pak okolu prosekot.

p.s Pak isto jako go ocekuvam Interstellar da iskoci, iako glean ej. :D

Kajgana Shop

На врв Bottom