Презиме - моето, твоето или двете?

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Bas toa mi smeta.Dodavanjeto na nejzinoto prezime na moeto vo prevod znaci deka moeto prezime ne go prifaka i ne go ceni vo celost.

Kazi mi za tebe...Dokolku najdes nekoj sto ke go prifati tvoeto prezime,dali bi ti smetalo dokolku na tvoeto prezime go dodade i negovoto?:baeh:
А бе она у тоа матичната книга може да го шкртне само твоето презиме, ама по дома пред да го изговори може да му додаде сочен епитет. Во тој случај џабе што признала на папир. :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
А бе она у тоа матичната книга може да го шкртне само твоето презиме, ама по дома пред да го изговори може да му додаде сочен епитет. Во тој случај џабе што признала на папир. :)
Поверојатна ми е оваа варијанта:)Сочен епитет и на неговото име,од мил-вол:pos:

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941

Epa sega...No pred celiot svet ona ke bide so moeto prezime.Znam deka sega ke sledat reakcii od toa dali ti e vazno sto ke kazat drugite i sl...No dokolku mojata idna sopruga ne go zeme moeto prezime toa prestavuva navreda za mojata familija i nejzino necenenje(da ne se povtoruvam pak)!

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
263
Epa sega...No pred celiot svet ona ke bide so moeto prezime.Znam deka sega ke sledat reakcii od toa dali ti e vazno sto ke kazat drugite i sl...No dokolku mojata idna sopruga ne go zeme moeto prezime toa prestavuva navreda za mojata familija i nejzino necenenje(da ne se povtoruvam pak)!
Ти со целиот свет нема да живееш по дома. Сабајлечки целиот свет нема да седне со тебе да пие кафе...
Сакам да кажам дека нема убавина во тоа надворешно да изгледа совршено, а внатре да е труло.

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Ти со целиот свет нема да живееш по дома. Сабајлечки целиот свет нема да седне со тебе да пие кафе...
Сакам да кажам дека нема убавина во тоа надворешно да изгледа совршено, а внатре да е труло.

Ke zabegame vo OT ako prodolzime ponatamu:)Normalno deka licnosta koja ke mi bide sopruga ke ja zemam od ljubov i se sto sledi so brakot.Daleku od toa deka ke mi bide sopruga samo zaradi drugite t.e svetot.

Go kazav mojot stav po ova prasanja,i ako prodolzam ponatamu samo ke se povtroruvam.:smir:

delfybuba

Schatje
Член од
22 октомври 2008
Мислења
1.212
Поени од реакции
93
Моето го задржав и поарно е вака,своја на своето и баш е пријатно,хм и така свекорот и свекрвата нема да ве сметаат за `сој` или `крв`(тоа гарант)па затоа биди своја,припаѓај на мажот и носи си свое презиме(не поднесувам асимилација)

Член од
26 август 2008
Мислења
2.165
Поени од реакции
58
Моето го задржав и поарно е вака,своја на своето и баш е пријатно,хм и така свекорот и свекрвата нема да ве сметаат за `сој` или `крв`(тоа гарант)па затоа биди своја,припаѓај на мажот и носи си свое презиме(не поднесувам асимилација)
od kade sega asimilacija,toa e tradicija kaj nas.
jas moeto ne go menuvam,a za nejze neznam,kako saka.

Член од
22 април 2008
Мислења
142
Поени од реакции
17
Ох уф. Абе се потепавме со Грците на темава и владата не уби со муабетов, досега требаше на сон да не разбуди човек, да викаме ко Ѓорѓи Колозов, ху баба ИМЕ ИДЕНТИТЕТ ху.
Значи сопругата треба идентитет да смени, за да покаже дека ја цени твојата фамилија. Почитувам различни мислења, ама ти дечко имаш превисоки барања; со други зборови, многу сакаш.:smir:

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Ох уф. Абе се потепавме со Грците на темава и владата не уби со муабетов, досега требаше на сон да не разбуди човек, да викаме ко Ѓорѓи Колозов, ху баба ИМЕ ИДЕНТИТЕТ ху.
Значи сопругата треба идентитет да смени, за да покаже дека ја цени твојата фамилија. Почитувам различни мислења, ама ти дечко имаш превисоки барања; со други зборови, многу сакаш.:smir:
I jas bi go kazal istoto kako tebe da bev zensko:smir:

S

Sheldon Cooper

Гостин
Најубоо без кавги за да не се карате, напрајте трето презиме, некогаш треба промена нели ? :)
Пример: Таа-Ојчевска Тој-Тојчевски и резултат = Гојачовски (или микс од имињата на мажот и жената, пр. Елена и Петар Елипетаровски :)

~angela~

mladiot matematicar
Член од
29 август 2008
Мислења
226
Поени од реакции
25
prvin i prvin toa e pravilo koe nekoj si go postavil deka zenata mora da go zeme prezimeto od mazot, no ne mora i ne znaci deka ako go zeme ja pocituva negovata familija, togas on nema da ja pocituva nejzinata, toa treba da vazi i za dvajcata poednakvo ali posto ne vazi....zenata ima pravo kako saka da se preziva t.e. dali saka da se preziva kako mazot ili pak ne....nejzin izbor

Член од
15 декември 2007
Мислења
865
Поени од реакции
28
Jas sum vo mnogu cudna i retka situacija,so decko mi imame isto prezime,a ne sme nikakvi rodnini,ni najdalecni.Dobro,prezimeto e epten cesto i da ne recam pola grad go ima,ama sepak e interesna situacija.

Koga bi se zele bi sakal na moeto da go dodadam negovoto.Pounikatno prezime od toa amin.:icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom