Презиме - моето, твоето или двете?

Хакет Мен

Juventus Till I Die
Член од
23 јануари 2009
Мислења
10.227
Поени од реакции
3.414
Секогаш во прв план доаѓа презимето на машкото,но може да се согласат и да го земат презимето на женското.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Си го сакам моето, ама нема да го задржам, него ќе го зеам неговото (на евентуалниот некој у иднина).
Појма неам зашо, али така сакам.

kat

Член од
23 јануари 2009
Мислења
26
Поени од реакции
0
За жените: Дали после венчањето ќе го задржите вашето презиме или веќе (не) сте го задржале?
За мажите: Дали вие би го зеле презимето од жената, доколку ви е ( да не речам ) глупо или смешно?

Кај нас ко по обичај ние го земаме презимето на мажот, а ретко која си го задржува своето. Мене некако ми е глупо после толку години живот да морам да се презивам поинаку, што знам..
Кога ќе се венчам ќе си го задржам моето шо сака нека е.:wink:

Вие би го задржале, веќе сте го заджале, криво вие што не сте го задржале..!?:icon_roll[/qu
jas sakam i imam zelba da si go zadrzam moeto prezime i da go dodadam negovoto ne gledam nikakva razlika za toa sto bi go zadrzala svoeto prezime sto go imam od koga znam za sebe:wink:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
1.137
Поени од реакции
163
Jas bi go zemala prezimeto na soprugot. I onaka decata ke go imat negovoto prezime i ne sakam samo jas da bidam crna ovca u familijata i da imam prezime razlicno od drugite.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
неговото, тоа го сметам како сосема нормално, за две презимиња и моето и неговото ми изгледа многу глупаво, а за моето, па не, така би го повредила и него и неговото семејство, и навистина не ми е предизвик да го задржам своето презиме

plaslivka

the princess of virginity
Член од
5 февруари 2009
Мислења
170
Поени од реакции
7
znaci 1000000% go zadrzuvam moeto i ke go dodadam prerzimeto na maz mi,moeto prezime e ekstremno retko taka da ne go daavaam!!!

~angela~

mladiot matematicar
Член од
29 август 2008
Мислења
226
Поени од реакции
25
hahahhahhaha mene mi se sviga i prezimeto na decko mi ali i moeto si e ubavo nisto ne mu fali a i malce sme ne sme mn so toa prezime taka da nez ke vidime :D jas bi sakala da si go zadrzam

Член од
10 април 2009
Мислења
337
Поени од реакции
16
Би го земала неговото презиме, освен ако не е некое ептен ептен забегано. Ептен ми е глупо две презимиња, имам една наставничка Кенкова Мишкова бог да чува!

plaslivka

the princess of virginity
Член од
5 февруари 2009
Мислења
170
Поени од реакции
7
ke si go zadrzam i moeto a ke go zemam i negovoto , mala promena n e na odmet:):):)

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.830
Поени од реакции
6.383
Јас си имам многу уникат презиме само 10 луѓе во Македонија го имаат и сите тие ми се најблиски роднини :))За жена ми не ми е ич битно дали ќе го земе моето нејзино право си е,али битно децата да го имаат моето,бидејќи моето презиме не е македонско па да се знае од каде сме по потекло и плус самото презиме е дадено по високиот општествен статус на моите предци,го означува нивниот статус,па сум горд на тоа.

kostovska

Рокенролистика :))))))
Член од
22 јануари 2009
Мислења
368
Поени од реакции
11
Нема врска како е али во денешно време се живее многу застарено во однос на ова прашање.Луѓево се чудат како на пример јас можам да помислам да си го задржам моето презиме и да му го дадам на маж ми ....Кој како сака така нека си прави..али овие крш некои сваќања и секакви суеверија треба да исчезнат,живи глупости се мозоците на поголем процент од луѓево, од тоа дека МОРА да се земе презимето на мажот. пфффффффф !

~ Bella ~

Fly Away...
Член од
23 мај 2009
Мислења
23
Поени од реакции
0
Моето е така малку поголемо презиме,па баш и нема да биде убаво ако се додаде и неговото.:icon_lol:
Сепак останувам на она класичното,да се превземе презимето од мажот.:)

SiSSi_

Princess.
Член од
17 март 2009
Мислења
69
Поени од реакции
10
Моето пошто многууууу си го сакам :)

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Неговото, зошто така ни е во традицијата. Не мислам да следам мода...

Kajgana Shop

На врв Bottom