Презиме - моето, твоето или двете?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Нема врска како е али во денешно време се живее многу застарено во однос на ова прашање.Луѓево се чудат како на пример јас можам да помислам да си го задржам моето презиме и да му го дадам на маж ми ....Кој како сака така нека си прави..али овие крш некои сваќања и секакви суеверија треба да исчезнат,живи глупости се мозоците на поголем процент од луѓево, од тоа дека МОРА да се земе презимето на мажот. пфффффффф !
И самата рече кој како сака нека се си го стави презимето, од друга страна ги осудуваш тие кои се одлучиле да го превземат презимето од мажот. Ко демек многу заостанати, а ти ептен со текот на модата :toe: пфффффффф! :)

Член од
23 мај 2009
Мислења
788
Поени од реакции
23
сакам да си го задрѓам моето и неговото да го додам но ако му смета тоа на мажот многу можеби само неговото ќе го прифатам:toe:

Член од
15 јануари 2008
Мислења
5.041
Поени од реакции
12.032
Би си го задржала само своето.Но нели живееме на Балканот и свесни сме за опкружувањето и традицијата во која сме израснати.Па затоа ќе го земам на мажот и ќе го задржам своето СЕКАКО!
Каква врска има Балкан? Сама одлучуваш за своето име! Или ова е проекција од се што ни се случува?

А

Александра Д.

Гостин
Ако е поубаво од моето, ќе го земам. лол
Сепак би го прифатила неговото, ако е македонско :)

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Го зедов неговото. Ни на крај памет не ми падна да го задржам моето. Некако по дифолт ми дојде дека ќе се презивам како него :toe: А и онака позвучно ми е сегашното, отколку моминското :pipi:

J

Johnny Stulic

Гостин
Го зедов неговото. Ни на крај памет не ми падна да го задржам моето. Некако по дифолт ми дојде дека ќе се презивам како него :toe: А и онака позвучно ми е сегашното, отколку моминското :pipi:
A sto ako se prozivase Gazeski i ti se vikase Velika?

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Ако е поубаво од моето, ќе го земам. лол
Сепак би го прифатила неговото, ако е македонско :)
Значи ти од сеа знаеш дека ќе се мажиш за македонец ?
Друг никој не доаѓа у обзир ?

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
A sto ako se prozivase Gazeski i ti se vikase Velika?

ЌЕ мислев тогаш...:pos2:

Не реков дека треба сите како мене да направат. Дел од другарките си ги задржаа моминските презимиња ... никој не падна мртов поради тоа :toe: Таа одлука треба да биде единствено на сопружниците, како ќе се договорат така.

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Би го додала, мислам. Малце ме нервираат две презимиња едно по друго, ми потсеќа на професорки што пишуваат учебници по биологија.:icon_lol: Или македонски. Сепак некако глупо ми е да го отфрлам презимето како што сум родена и со кое сум се презивала 20-30 (или колку и да бидат) години.

Баш вчера се смеев нешто со другарки, мажот и жената да се презиваат исто, само едниот да има „в“ а друиот не: Ивана Петреска-Петревска. Што да направи Ивана тука? Да си го додаде в-то во документите со пенкалце? :icon_lol:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.631
Поени од реакции
34.020
Моето, сигурно.

~angela~

mladiot matematicar
Член од
29 август 2008
Мислења
226
Поени од реакции
25
Imam uste 10 godini dodeka se odlucam za prezimeto, dali da si go zadrzam moeto ili ne, sepak decata moi bi go imale prezimeto na tatko mi, i taka jas ke bidam samo so dve preziminja malce glupo ali ima vreme seuste :D :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom