Презиме - моето, твоето или двете?

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
Неговото, најверојатно.
Или двете, можеби... Ама поверојатно ми е да не се курцам и „модернизирам“...

Б

Бат Елохим

Гостин
Не мислам дека е губење на идентитет. а и не ми е јасно како после децата на пример, ќе го носат презимето на таткото, а мајката ќе си има нејзино. Бре.. голема работа напраила....

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.028
Инаку јас највероватно ќе го земам неговото освен ако е некое дебилско па решам да го задржам своето.
Многу ми се свиѓа комбинација на две презимиња ама моево и така е доооолго,не ми треба уште додатоци(не за дуго,туку линиине за пополнување билокакви документи се ужасно мали и нишо не собира:))

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
Јас си го задржав своето и го додадов неговото. И не ми е мака, само досадно е за потполнување документи :pipi:

Potato

Cold hearted
Член од
18 мај 2007
Мислења
4.924
Поени од реакции
86
Јас си го задржав своето и го додадов неговото. И не ми е мака, само досадно е за потполнување документи :pipi:
За неколку векови ќе станеме како бразилците. Мирко Потатов Шекеров Кујунџиев Раков Чоколадов...

( ако сите како тебе го додаваат своето презиме на тоа на мажот )

Член од
17 јули 2008
Мислења
436
Поени од реакции
273
Искрено, незнам што се добива со задржувањето на презимето зошто децата ќе го имаат секако презимето на мојот сопруг,значи нешто би глумела ,а што би постигнала сопругот и децата да имаат едно презиме а јас друго,тоа е целата корист од тоа,мене ми нема логика...стварно би ми било неубаво да сум дел од некоја фамилија чије презиме не го носам..
Презимето е само надворешна форма на некој однос не и содржина...

leila

.o0
Член од
10 октомври 2008
Мислења
862
Поени од реакции
46
За неколку векови ќе станеме како бразилците. Мирко Потатов Шекеров Кујунџиев Раков Чоколадов...

( ако сите како тебе го додаваат своето презиме на тоа на мажот )
А зошто сите би го додавале??Јас го додадов и сакав да поживее презимето на татко ми , бидејќи немам брат да го продолжи. И маж ми ми даде предлог, така да...

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Па иако пред една година поинаку мислев (да си го задржам и моето презиме ) сепак сега мислам дека доволно ќе ми биде само презимето на тој што ќе ми биде сопруг.

пробистипка

малечка
Член од
13 август 2008
Мислења
2.026
Поени од реакции
130
Сум размислувала ова иако уште е рано али никако не би се откажала од моето презиме така да ге го задржам моето и ке го додадам неговото.Моето презиме е ретко а и плус сум единица и сакам да си го задржам тоа а бидејки е вообичаено да се зема од мажот (а и тој да не се лути )ке го земам и неговото:toe:

DANTE

Gym instructor.
Член од
22 март 2006
Мислења
1.318
Поени од реакции
366
хмм во машки случар моето или двете, а женски твоето или двете.. :):smir:

Sally

Paranoid android
Член од
22 август 2008
Мислења
1.279
Поени од реакции
170
Сум размислувала на оваа тема, ама сепак рано ми е за одлука:icon_lol:

Јас би го задржала и своето:pipi:

Член од
22 ноември 2008
Мислења
415
Поени од реакции
11
Па можеби би го задржала своето и би го додала на мажот бидејќи имам ретко презиме и по тоа ме препознаваат.
„Еееј ти што си му на овој, оној... “ :wink:

D-r-ot

од поликлиника
Член од
8 јануари 2009
Мислења
3.360
Поени од реакции
941
Ne zimam zena dokolku ne go zeme moeto prezime!!

Isto kako sto i majka i go zemala od tatko i prezimeto,isto kako sto majka mi go zemala od tatko mi prezimeto,isto kako sto i mnozinstvoto go zemale prezimeto od mazot taka sakam i mojata zena da go zeme moeto prezime.

Sum pravel muabet na ovaa tema so mnogu devojki i na nivna rana vozrast(nad 18 godini) site se samouvereni deka ke go zemat svoeto prezime(i na mazot),no so tek na vremeto ke go smenat i toa mislenje.Sigurno nema po dolga vrska da ne se omazi samo zaradi prezimeto:)

Член од
21 септември 2008
Мислења
166
Поени од реакции
7
mote bi go zadrzal a mislam deka i devojkata bi sakala da go zadrzi moeto prejzime no dokolku ne saka ne bi imalo nikakov problem:smir::smir::smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom