Купидонот ми го доделил филмот "An Officer and a Gentleman" (1982) на Тајлор Хекфорд, а во главна улога Ричард Гир во младешките денови кога девојките лудувале по него. Од филмот имам некоја бледа слика некогаш како дете можеби сум го гледал на тв и се сеќавав само на сцените од крајот на филмот.
Така да гледеањево ми дојде како добро освежување.
Филмот е за еден младич Зак Мејо (Гир) кој има доста истрауматизирано минато, откако мајка му си го одзела животот тој живее со својот татко кој е лош војник,пијаница и женкар. Мејо незнаејќи што да прави со својот живот решава да се запише на курс за да биде кандидат за морнаричка авијација (да стане воен пилот). Таму налетува на строгиот наредник Фоли кој ќе треба да ги бруси и тренира безмислосно кандидатите за да станат дисциплинирани и прави офицери. Во меѓувреме ја зазпознава и Пола (Дебра Вингер) која ќе му стане девојка. Со нејзина помош и благодарение на наредникот Фоли, Мејо треба да стане вистински офицер, а еден настан (да не давам спојлери) што ќе се случи ќе му го промени целосно неговиот карактер и ќе му помогне да стане комлетен човек со чуства и џентелмен.
Филмот е доста школски разработен, од самиот почеток ја гледаме предисторијата на главниот лик, неговото минато и со тоа веднаш добиваме јасна слика за него и неговата околина и желбата да проба да направи нешто од себе си. Односнот со девојката Пола и односот со наредникот Фоли го прават Мејо тоа што е на крајот на филмот, тие двајца се моторите што го движат и брусат главниот лик. (има еден куп конфронтирачки ситуации и моменти што помагаат ликот да стане тоа што е )
Љубовта во филмот е клучна нишка, не само што некој се обидува и ја пронаоѓа по многу години затворен во себе си, туку и да ја задржиме откако ќе ја најдеме. Но исто така е филм за решителноста, за освојување на љубовта за пронаоѓање сили длабоко од себе за да се постигне зацртаната цел без разлика на околностите во кои сме.
Интересно гледливо филмче, полно со емоции, иако ова не се мој тип на филмови сепак некогаш за промена и за пред спиење е добро.
Би го оценил со 7/10.
Благодарност до купидонот за изборот.