Пробав да се самоубијам

• Креатор на темата Креатор на темата 100janov
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Претпоставувам дека многу често те боли под грлото, онака од гнев, жал, тага. Ми се има случувано многу пати. Пробај извикај се некаде, издувај се, измори се. Отспи се без да пиеш ништо. Изеди банана. Изеди лимон. Прави фаци. Насмеј се. Прочитај виц. Избегај од реалноста малку. Барем пробај ако не друго.

Е, да, ако не сакаш да им бидиш товар на твоите дома, прашај колку кошта еден погреб и сите работи што одат со тоа, да не ти зборувам за емоционалната болка што трае и до неколку години.

Подобро е тие пари да ги потрошиш на секс дрога и рокенрол, и да те мразат ;)

100janovPicture 027.jpgPicture 028.jpgPicture 032.jpg
погледни ги другар, нели се слатки,
ако јас погрешев,немаше да го имам сега ова богатство,
имам уште,уште ми дал господ, ми дал живот а јас сум дал живот на овие срциња.
Сакам некогаш и да ги запознаеш овие животи,тоа е ќерками со нејзината ќерка.
Еве го големиот внук, од другата ќерка и тој има сестричка помала,сега ќе се исклучам малку тоја да поигра така му ветив а јас нејќам да лажам.
Ќе се чуеме повторно попосле,
---
Анчо - Кв Бравар

Доста погрешно мислење имаш. Одземање на живот е најкукавичко нешто што може некој да го направи. Се изневеруваш себе си, ја изневеруваш својата фамилија, твоите најблиски. Верувам дека си размислувал за последиците. Свесен си дека после цел живот твоите ќе се обвинуваат себе си, затоа што најверојатно ќе мислат дека биле лоши родители, кога ете детето решило само да си го одземе животот? Ќе ти кажам еден пример на едни подалечни роднини од Скопје. Нивниот син единец, решил на 23 години да се самоубие. Жив здрав маж, со завршен факултет и добро платена работа од засега сеуште непознати причини, а поминати се 12 години, се одлучил на еден ваков чекор. Што се случи потоа? Не поминале ни 3 месеци и неговите родители одлучиле да одат по истите постапки. Не можеле веќе да живеат на таков начин, паднале во депресија, не работеле....едноставно престанале да живеат.

Треба да сфатиш, дека нкој не е перфектен. Што ќе беше ако сите кои не сме перфектни си го одземавме животот? Што мислиш колку луѓе ќе останеа на планетава? Треба да ги прифатиш своите недостатоци и да ги искористиш своите предности.
Си добил втора шанса во животот. Втора шанса, која огромен број на луѓе не ја добиваат. Ти наместо да ја искористиш и да бидеш благодарен за тоа, размислуваш во сосема наспротна насока. Мене на некој начин ми е дадена и трета шанса во животот, ама тоа искуство ме научи да размислувам поинаку и на друг начин да гледам на работите. Што требал да направи татко ми, кога на 20 години ги изгубил родителите и сестра му во сообраќајна несреќа? Да се откаже? Не, тој продолжи понатаму. Што требаше да направи, кога после 7 години изгуби кров над глава и се што градел со години? Не, пак не се откажа и продолжи да се бори.

Не знам како ќе го сфатиш ова, ама знај дека мора да почнеш да размислуваш позитивно. Во постот ги спомна само лошите работи. Епа почни добрите да ги стваш на прво место и одма ќе видиш колку е поубав животот, кога ќе го гледаш од еден поинаков агол.
Се најдобро и се надевам нема да направиш некоја глупост!

Многу души ти изнакажаа многу работи, ај и јас да ти кажам нешто.

In my search for death, i found life. Добра изјава на Jeb Corliss еден од моите идоли, кој исто како тебе имал голема желба да се самоубие, ама сега не му се умира некако :) И добро е што се обраќаш, пошто сакаш да ти кажеме што вреди а што не вреди во животов. Мислам дека тоа нема да го добиеш од нас, тоа треба да го најдеш во тебе.

Еве погледни го клипчево, можда ќе те мотивира, можда не

Како и да е, сите ќе умриме на крајот, прашање е кој пат ќе го избериме и како ќе пропатуваме низ него. Ништо не е важно (пари, семејство, околина, здравје и болести, слава итн), битен е моментот, без страв да го проживееш на начин што ти сакаш (е сега ова звучи малце безвезе во смисла што и хитлер проживеал како што сака, ама поентата е да не повредиш или згаснеш туѓ живот на сметка на твојот ако сакаш да одиш во екстремности).

Имаш многу начини да те натераат да го осетиш мирисот на животот, а да си на границата, можда другите нема да се согласат со мене, ама според мене тебе ти фали малце адреналин, пошто верувај ми (се бавам со екстремни спортови), нема ништо подобро да осетиш дека си жив.

Ако сакаш вистински да си го спасиш животот,смени си го психијатарот.Тоа е најмудрата и најкорисната одлука што можеш да ја донесеш во своја полза,во најбуквална смисла на зборот.Не гледам корист и логика во тоа секој кој има профил на кајгана форум да се занимава со твојот проблем,уште помали(читај никакви) шанси дека ќе ти го реши.
Јас верувам дека секоја личност,барем еднаш во животот била соочена со ова прашање на живот или смрт,на посегнување по својот живот.Посебно во младоста,која иако би требало да е најубавиот,сепак е најтажниот период во нашите животи.Сите ние сме зафатени од апатичноста која си ја носи верно ова тешко безвреме,корупцијата го уништува неповратно секој бистар млад ум,ја засмрдува невиноста на нашите души неспремни за соочување со вистинскиот живот.А тој е пеколно тежок,мачен,нефер-но да се предадеш при првото соочување и да посегнеш по својот живот е дефинитивно најпогрешната одлука која можеш да ја спроведеш.
Доволно си голем и паметен за да увидиш на каква раскрсница се наоѓаш,мое мислење е дека е само фаза во процесот на твоето созревање.Кога ќе сфатиш дека нема што да загубиш,кога ќе се откажеш од се и сите твои очекувања-тогаш започнува вистинскиот живот.Се дотогаш е илузија.

Ниче (сигурно си чул за него) имал сериозни здравствени проблеми,цел живот бил на раб од лудило и пател од мигрени и разни болести,последните 10 години бил врзан за кревет. Дали денес ќе се сметаше за најголемиот меѓу најголемите ако се самоубиел во младоста? Не сигурно.Тој утехата ја пронашол во филозофијата,ти пронајди друга своја утеха за која вреди да живееш.Тежок е животот,црн понекогаш,но има и светли моменти за кои вреди да се бориш.

Оти не си одил на факултет и мислеш дека џабе пари си им трошил на твоите ќе се самоубиваш. Ај не заебавај. Доволно трагедии виде овај град, посебно денеска!
Нема ни да помислуваш на такви работи, едноставно работи нешто, паузирај од факултето ако треба, почни теретана, кошарка, сретни се со стари другари, другарки, трчај по жени, прај нешто !! :) Ич никакви проблеми да немам, да седам дома само пред компјутеро, и ја ќе сакам да се самоубијам, затоа занимавај се со нешто, ќе видеш како подруго ќе се осеќаш

Пријателе нејќам да ти попувам зошто низ главата ти се вртат сите можни тажни сценарија,а ниту едно среќно.Нејќам ни да ти кажам како се чувствуваш,ќе говорам за себе.Пред некое време почина најдобар другар,ние сите бевме за никаде и уште сме.Го преживеав сето тоа само заради една работа,затоа што имав другари со кој сум цело време заедно и се правиме заедно.Не ми треба ниту женска ниту било што овој период.Сеа сум матурант и да ти кажам дека немам фатено книга од јануар и имам ебани 6 единици и не сум се појавил у школо задни 2-3 недели.На полугодие пројдов со просек 4,моите дома ме замараат за учење и кога и да отидам во школо ми се сере од децата.Кога ќе сумираш се на се , јас не уживам во ниту една работа освен седењето со другарите и навивањето за еден клуб.Пред 2 дена кренавме пехар,дивеевме во сала.Не е битно више ова,работата е да ти појаснам дека треба да ги правиш работите што тебе те прават среќен,а не што ги прават другите.Во твојот живот кога треба да се развиеш во прав човек не треба да ги слушаш другите и нивното мислење за светов,треба сам да си го изградиш своето јас.А што сакаш да бидеш ти зависи од тебе..

http://www.youtube.com/watch?v=ogvYSu_yx7A

Другар, животот е борба. Треба да се бориш. Некогаш ќе успееш, друг пат нема. После секој пад, стани, зачисти се, и продолжи напред. Во животот ќе влечеш правилни потези, а ќе влечеш и неправилни, ќе правиш грешки, но самоубиство е нешто што не смееш да го направиш, таа грешка е непоправлива.

Незнам тебе што ти влијае но можам да кажам за себеси што ме одржува во живот.

Пред се имам мотивација во животот да успеам и да постигнам некои мои поставени цели, да остварам некои замислени слики и додека не успеам не се откажувам бе, имам чувство дека ни господ не може да ме запре, ниту една депресија ниту една болест.. во главава имам зацртано дека се може за курот да ми се фати. Ма ништо не ми може ништо, јас за мене сум господ на овој свет.. И ќе го постигнам тоа што сум го наумил. Колку тешки периоди сум имал во животот каде што сум ја лупал главата во ѕид ама сум рекол ќе успеам во секој предизвик па ако сака и крајот на светот нека биде.

Ова е мојот mindset, посакувам овој пример да те мотивира и да ти го смени и твојот поглед на работите.
--- надополнето: 2 април 2013 во 17:42 ---
Знам дека веќе има неколку постови слични на овој, но имам право а и мака ми e.
Денеска, понеделник, бев на психијатар во штипскиот диспанзер за нервно болни (кој е крш) по втор пат кај истата а.

100janov
Не сакам да ти мудрувам, не сакам да ти паметувам, голем си, паметен си, ти најдобро си знаеш како ти е, а пред се си нормален со тоа што знаеш дека имаш проблем.

Сакам да ти кажам дека животот игра чудни игри, мистериозни, напати безизлезни. Животот игра лукаво, итро, проникливо, безмилосно. Те тера да патиш, да страдаш, да се искушуваш. Но, нека не те загрижува ова. Во секоја игра ти си победник затоа што му се спротиставуваш на животот. Играј ја играта, коцките кои се во твоите раце играј ги мудро, итро и арогантно. Фрлај ги слободно, ништо не губиш. Интересно е да си играш и нема да зажалиш, верувај ми.

Играј ја играта, обложувај се, осети го адреналинот како ти удира во глава, осети го срцето како силно ти бие. После секоја игра, насмеј му се цинички на животот и фрлај коцки за наредна. Интересно е нели? :)

100janov

Нешто ќе постирам што мислам дека ќе го сфатиш во правилната смисла ... и ќе добиеш одговор.

За среќа се одлучува однапред...

Еден човек стар 92 години, со добро држење и горд, кој секое утро во осум часот бил целосно облечен, со модерна фризура, совршено избричен, иако е сосема слеп, се вселил во дом за стари лица. Неговата седумдесет годишна жена неодамна починала и затоа се преселил во домот за стари лица. После неколку час...а трпеливо чекање во ходникот на домот, пријатно се насмевнал кога му кажале дека собата му е подготвена.
Додека одел кон лифтот, лицето за нега на старците му опишало како изгледа неговата соба.
"Ми се допаѓа", му рекол со ентузијазам и без да ја види собата.
"Господине вие сеуште не сте во својата соба, почекајте уште малку" рекло лицето вработено во домот.
"Тоа нема никаква врска со ова", одговорил старецот, додавајќи:
"Среќата е нешто, за што одлучувате однапред.Дали ќе ми се допадне собата или не, не зависи од тоа како е распореден мебелот, туку како јас ќе ги распоредам своите мисли...Веќе одлучив дека ми се допаѓа.Тоа е одлука која ја носам секое утро кога ќе се пробудам.Јас имам избор:можам да го поминам денот лежејќи во кревет и броејќи ги тешкотиите кои ги имам со делови од телото кои веќе не ми функционираат или да станам од кревет среќен поради оние делови од моето тело кои сеуште функционираат.Секој ден е подарок и додека ми се отворени очите ќе мислам на секој нов ден и на сите среќни спомени кои сум ги одложил.Староста е како банкарска сметка.Со неа го подигнувате она што сте го вложиле.Мој совет до вас е да вложувате многу среќа во банката на спомените".

Во животот разбери дека се што правиш, правиш за себе си, среди си ги мислите прво па потоа верувај во љубов, секогаш гледај да си ги срушиш своите бариери во животот и што е најважно прифати го светот онаков каков што е без разлика на се, исто така прво и најважно ти е да се сакаш себе си па после останатите и исто така и цени се себе си и прифати се себе си каков што си бидејќи тоа си ти без разлика тоа што некој ти кажал лош збор за тебе или пак добар бидејќи луѓето секогаш знаат да зборуват за друг бидејќи изгледа по се немаат друга попаметна работа но со тоа ти не треба да се замараш. И знај дека секогаш во животот има вакви лоши моменти кои некогаш знаат да траат подолго некогаш пократко но тоа се моменти кога ти треба да ги надминеш да се издигнеш и повторно да чекориш понатака. И што е најважно ако си од Скопје слободно пиши ми порака ќе излеземе ќе се запознаеме ќе прошетаме ќе одиме во некој клуб едноставно ќе имаш нов пријател (y) И запамти не си сам :)

100janov
Ееее бе пријателе млад си ... сега веќ и здрав , прав и не ти се живее ... какви луѓе ги има , со какви проблеми ... па пак ја наоѓаат смислата за живот. Земи најди си некое хоби. Оди спортувај. Дружи се со луѓе. Шетај по светов (барем денеска тоа ти е достапно + за евтина пара). Фани си женска. Не си свесен какви убавини пружа животот. На крај краева батали тоа шо те тераат твојте за школување. Твој е животот. Прави шо сакаш , само тебе да ти биде убаво. Знам дека е лесно воа да го кажам , но те молам земи го во обзир колку толку!

Не заебавај бе друже, за месец време полниш 21, дај да направеме кајганџиска журка да ти прославиме американско полнолетство (y)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom