Пробав да се самоубијам

• Креатор на темата Креатор на темата 100janov
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
25 мај 2009
Мислења
3
Поени од реакции
3
Знам дека веќе има неколку постови слични на овој, но имам право а и мака ми e.
Денеска, понеделник, бев на психијатар во штипскиот диспанзер за нервно болни (кој е крш) по втор пат кај истата психијатарка. Уште кога ме виде, таа забележа дека нешто не е во ред со мене, дека сум лут и нерасположен. Почна да ми поставува некои прашања на кои не обрнував многу внимание и во моментот кога таа правеше пауза меѓу зборовите јас и кажав дека се имам обидено да се самоубијам веќе три пати со помош на апчиња за спиење и дека планирам да се обидам пак, но овој пат со алкохол со цел да се зголеми дејството на апчињата. Таа почна да ми збори дека тоа не е правилното решение на проблемите, дека има време, дека јас сум млад и дека не е се така црно. Клише до клише. Нешто што највеќе мразам да правам е да се отварам кон некој што не разбира што му зборам. А докторката беше една од тие личности. Уште кога почна да ми збори за тие глупости знаев дека нема да ми е од помош. И не беше.
Претходниот пат кога се видовме беше пред еден месец и таа инсистираше да се видиме кога јас ќе се вратам пак во Македонија, бидејќи учам во Софија. Јас неколку пати се обидував да закажам преглед кај неа, првиот пат ми рече дека не била слободна таа недела туку ќе била слободна наредната. ОК, нема проблем. Се јавувам наредната недела, истата прикаска. Кога си дојдов во Штип, испадна дека таа била партиски ангажирана за време на изборите и дека уствари јас сум и на неа само уште еден тинејџер со неговите глупи проблеми.
Како и да е, таа беше многу упорна да ми го објасни нејзиното стекнато образование за Cognitive Behaviours, а како тоа требаше да ми помогне на мене не знам. И така, на крајот се разделивме со прашањето:

- Кога ќе се видиме пак?
- Па не знам ни дали и ќе се видиме воопште ...
- Да, да. Но ако би ме видел, кога би било тоа ... ?
- ... Не знам ....
- Ајде наредниот понеделник

Фактички ме испраќа со знаењето дека јас многу добро сум наумил да се обидам да се самоубијам уште еднаш без некоја грижа на совест. Не знам, можеби сум очекувал премногу од докторката. Демек, ќе ми каже некој магичен збор и се ќе биде во ред. Ама не беше така. Кога си дојдов дома, зедов 7 апчиња за спиење и ги испив со една чашка домашна ракија и легнав да спијам. Но, еве ме овде што значи дека имам уште еден неуспешен обид. Сега се мислам да се обидам со Хелекс бидејќи со оние апчиња очигледно ништо не се случува.

И пред да почнете да ме вреѓате како јас сум немал обзир кон другите или сум бил себичен и што уште не, да знаете дека тоа во никаков случај не ми помага. Доволно добро знам што бол ќе нанесам на другите ако успеам, затоа го пишувам овој пост како последен обид да си го спасам животот и другите од тага. Многу ретко се наоѓа некој во оваа држава што разбира како е да се чуствува човек суициден и да не осудува поради тоа.

Искрено ме интересира, зошто тинејџер што студира во Софија би сакал да се самоубие? Шо те мачи пријателе?

А што воопшто е твојот проблем што те наведува на самоубиствени мисли?

Сигурно не е нешто не што може да се реши па место и по петти пат да си ја пробуваш (не)среќата тука најди си издувен вентил за сите проблеми.

Свесен си дека ќе нанесеш болка и би било подобро ако не го правиш тоа.

Јас не те осудувам.
Само ми е жал што погрешно гледаш на себе и на својот живот.

Ништо нема да решиш со самоубиство.
Нема никому да помогнеш.
Всушност, само ќе предизвикаш страдање на твоите најблиски.

Можеш да мислиш што сакаш, ама за секој проблем има решение.
Само што, ти си го одбрал најпогрешното решение од сите можни.
--- надополнето: 2 април 2013 во 03:51 ---
И како што кажале членовите погоре, нема подобар психијатар од Кајганава.
Наеднаш стотици луѓе размислуваат за твојот проблем - и да знаеш, подобро ќе смислат него ти самиот.

Абе шо знам, ако земам да пишувам ќе треба да седам цела вечер. Не знам, се ми дојде така одеднаш. Учев една година во Софија. На крајот од првата година ми дијагностицираа рак Хоџкинова лимфома. Тоа беше како, последната капка. Си имав јас проблеми и пред тоа, но тоа како да помножи се по 100. Сега ми велат дека се е во ред, дека сум се излечил. Но човек не се лечи така. Физички можеби, но психички не е така лесно. Моите дома, за време на тој период не беа ама од најмала помош, се однесуваа како ништо да не ми е. Башка што имаше и некои глупави компликации на почетокот. Но никогаш не им велев не. Ќе одиш на лојзето - ќе одам. Ќе работиш (оти да се одсуствува од школо и да не се работи нешто е богохулие) - ќе работам. Ако можам да кажама примав се како маж. А тие не ми признаваа ништо и едвај чекаа јас пак да почнам на школо. Па полека бе луѓе, можеби јас не сум спремен за школо, можеби се уште не се чувствувам добро. Не бре, кој те шиша. Тие плус сакаа да одам на школо и додека примав хемотерапија, а сите знаеме што се дешава после хемотерапија - повраќање, болки глупости. Чиста среќа што докторите им кажаа дека не е убаво тоа да се прави.
Како и да е. Почнав да одам пак на школо во Софија, но проблемите со кои се соочував таму сега ми изгледаа многу многу потешки за совладување. Почнав да не одам на часови, само дремев во станот пред компјутер и се осеќав мнгоу глупаво - моите плаќаат еден куп пари за јас да учам а еве ме мене овде се заебавам пред компјутер. Ми стана глупаво, не можев да живеам јас така со себе си и затоа одлучив да посетам психијатар таму, во Софија. Жената беше добра ми препиша некои апчиња кои од првин делуваа многу добро но како времето минуваше, се помалку и помалку осеќав ефект од нив. На крај се одлучив да му кажам на татко ми да дојде и да поразговара со неа и таа му кажа за се што сме разговарале, се разбира со моја согласност. И да ви кажам за прв пат после долго време си помислив дека работите ќе станат подобри. И беа подобри некое време, но сега се е по старо.
Не знам, едноставно не ја гледам својата иднина на овој свет. Факултет нема да завршам, а мислата да седам тука ме депресира уште толку. Мајка ми ми се лути бидејќи не сум им правел муабет и вчера дури заплака пред мене. Ми се идеше да се џитнам од терасата.
Имам закажано уште еден преглед кај докторката во понеделник, и ако до тогај не се смени ништо, имам еден куп апчиња па ако тие не стигнат доле имам и апчиња од баба ми и дедо ми така да не планирам да не успеам повторно.

Почни да правиш нешто шо си сакал а не си можел, пробај нешто ново што ќе те тргне од оваа мисла. Дај си на пример 1 година, и за таа година прави некои работи што мислиш дека ќе те направат среќен, што порано си немал муда да ги направиш, фани направи ги сега, и врати се да ни го кажеш искуството, темава нема да се избрише, ќе те чекаме. :) Deal?

Абе шо знам, ако земам да пишувам ќе треба да седам цела вечер. Не знам, се ми дојде така одеднаш. Учев една година во Софија. На крајот од првата година ми дијагностицираа рак Хоџкинова лимфома. Тоа беше како, последната капка. Си имав јас проблеми и пред тоа, но тоа како да помножи се по 100. Сега ми велат дека се е во ред, дека сум се излечил. Но човек не се лечи така. Физички можеби, но психички не е така лесно. Моите дома, за време на тој период не беа ама од најмала помош, се однесуваа како ништо да не ми е. Башка што имаше и некои глупави компликации на почетокот. Но никогаш не им велев не. Ќе одиш на лојзето - ќе одам. Ќе работиш (оти да се одсуствува од школо и да не се работи нешто е богохулие) - ќе работам. Ако можам да кажама примав се како маж. А тие не ми признаваа ништо и едвај чекаа јас пак да почнам на школо. Па полека бе луѓе, можеби јас не сум спремен за школо, можеби се уште не се чувствувам добро. Не бре, кој те шиша. Тие плус сакаа да одам на школо и додека примав хемотерапија, а сите знаеме што се дешава после хемотерапија - повраќање, болки глупости. Чиста среќа што докторите им кажаа дека не е убаво тоа да се прави.
Како и да е. Почнав да одам пак на школо во Софија, но проблемите со кои се соочував таму сега ми изгледаа многу многу потешки за совладување. Почнав да не одам на часови, само дремев во станот пред компјутер и се осеќав мнгоу глупаво - моите плаќаат еден куп пари за јас да учам а еве ме мене овде се заебавам пред компјутер. Ми стана глупаво, не можев да живеам јас така со себе си и затоа одлучив да посетам психијатар таму, во Софија. Жената беше добра ми препиша некои апчиња кои од првин делуваа многу добро но како времето минуваше, се помалку и помалку осеќав ефект од нив. На крај се одлучив да му кажам на татко ми да дојде и да поразговара со неа и таа му кажа за се што сме разговарале, се разбира со моја согласност. И да ви кажам за прв пат после долго време си помислив дека работите ќе станат подобри. И беа подобри некое време, но сега се е по старо.
Не знам, едноставно не ја гледам својата иднина на овој свет. Факултет нема да завршам, а мислата да седам тука ме депресира уште толку. Мајка ми ми се лути бидејќи не сум им правел муабет и вчера дури заплака пред мене. Ми се идеше да се џитнам од терасата.
Имам закажано уште еден преглед кај докторката во понеделник, и ако до тогај не се смени ништо, имам еден куп апчиња па ако тие не стигнат доле имам и апчиња од баба ми и дедо ми така да не планирам да не успеам повторно.

Еднаш си бил на работ на смртта, потсети се, како се осеќаше тогаш?
Немој да бидеш неблагодарен. На многу луѓе кои имаат таква дијагноза им се одбрајни деновите.

Апчињата нема да ти помогнат трајно да се чувствуваш добро. Поврати ја довербата во себе. Психичките последици, како и од се друго, ќе останат во тебе засекогаш, но со тек на време помалце ќе боли. Жив човек на се се навикнува, дозволи му на времето да си ја заврши својата работа.

Тоа што мајка ти плачела, што ти кажува? Дека не се грижи за тебе? Дека не те сака?

Мораш да разбереш дека и твоите родители, пред се, се луѓе. Знаеш ли колку е застрашувачка мислата дека можеш да си го изгубиш детето? Нормално дека те терале нормално да живееш. Да им докажеш дека си добро.
За жал, родителите најчесто не се доволно храбри вистински да помогнат на детето. Но тоа е затоа што премногу си ги сакаат деца и премногу ги боли да гледаат како тие страдаат.

На форумот имаме луѓе кои биле озбилно болни и се излечиле.
Имаме луѓе кои изгубиле некој близок.
Луѓе кои сакале да си го одземат животот.

Ама сите сме тука, и едно да знаеш - никој не е совршен. Ни ти не си, ниту твоите родители.
Сите сме во иста каша, тоа е.

Битно е да сме живи и да се смееме. Не е битно каква кола возиме, дали имаме работа од соништата и дали се сончаме на песочна плажа.

Не очекувај од психијатарот да ти ги реши проблемите. Нема.
Ти си тој што треба да си го ставиш твојот живот под твоја контрола.

Ке седиме бе батко цела вечер проблем ли е ?! За битни работи ке збориме.Покрај ова што го пиша и покрај сите проблеми низ кои што си минал и како имаш грижа на совест само затоа што не идеш на факултет и не сакаш да ги трошиш парите на твоите залудно?! Братко за тебе ке седам 2 дена на форумот зашто вредиш, само тоа ке ти кажам.Не ти правам лице, планирав да си легнам ама покрај ова што го прочитав не знам дали и ке заспијам.

Ке седиме бе батко цела вечер проблем ли е ?! За битни работи ке збориме.Покрај ова што го пиша и покрај сите проблеми низ кои што си минал и како имаш грижа на совест само затоа што не идеш на факултет и не сакаш да ги трошиш парите на твоите залудно?! Братко за тебе ке седам 2 дена на форумот зашто вредиш, само тоа ке ти кажам.Не ти правам лице, планирав да си легнам ама покрај ова што го прочитав не знам дали и ке заспијам.

И јас сум со вас.
Женско друштво не е на одмет, се надевам. :rolleyes:

Ти си веќе победник и треба да бидеш горд на себеси. Си успеал да го победиш ракот што е многу голема работа и кажува премногу за тебе, немој после такво нешто да се обесхрабруваш.

Второ, можам да заклучам дека твоите родители се малку бескрупулозни ако можам така да ги наречам што не те оставале да мируваш додека се лечиш. Верувај, сите имаме по некој проблем со нашите. Тебе ти пречат зошто се без осет, мене ми пречат затоа што се однесуваат како да имаат 12 години и креваат беспотребни тензии дома за глупости за кои ти викам ни деца не се расправаат. А тоа страшно ме нервира и ми влијае негативно.

Но знаеш како велам јас? Од грешките на нашите родители треба да учиме и потоа да гледаме да не ги повторуваме со нашите деца ;) еве, ќе си завршиш факултет, ќе си најдеш работа во Европа, ќе си се ожениш, ќе си имаш деца и ќе го научиш твоето дете на правите вредности и ќе го пазиш и кога ќе има и температура :)

Те молам не се откажувај сега, победник си, мислиш мала работа е да се победи ракот поготово таков рак? :) Ако сакаш да правиш муабет со друго стручно лице пиши ми, не е само таа идиотка психијатарка, има доста квалитетни кои не се водат по шема.

Легни си сега другар и ич немој да му ја мислиш :))))

Не разбирате, толку време живеам со оваа тежина. И не е дека не сум благодарен, туку за џабе ми е дадена втора шанса. Мислиш јас не сум помислил на тоа. Џабе е, се што ми е дадено на мене е залудно. Се што можам јас да направам е да не успеам, како и во обидот за самоубиство. Оти кој не е успеал 4 пати, господ да чува. До сеа и на господ ќе му скиснеше. Јас сум само еден никој и ништо кој е товар на своите блиски.

Ех што би дал да сум сега у Софија да студирам,претпоставувам си у студентски град кај што се дешаваат најголемите журки.Уживај у тоа друже,место секое апче по една бугарка,немаш поима како ке те опраи.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom