Portal 2

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
До кој чаптер си дечко?
Ај сврти ја па суди :)
Don't bother. He's a hater.
Јас, хејтер? Никогаш. Само давав критика.

Еве сега ќе напишам еден потенцијално конструктувен пост каде ќе објаснам подетално зошто Портал 2 не ми е по кеиф.
Причина 1: Не сакам продолженија, посебно не продолженија во кои ја има истата механика од претходникот и има само нова содржина. Неоригинално, веќе видено за мене. Да има поинаков гејмплеј, да биди нешто работава. На сите што ја играле Портал 1 двојкава повеќе или помалку ќе им биде досадна.
Причина 2: Дали Портал 1/2 е игра или интерактивна сложувалка?
Некаде на границата. Јас ја сметам за второто иако баш заради таа граница ќе ја нарекувам и игра. Не дека има нешто лошо со интерактивна сложувалка, навистина ќе беше штета Портал (и нејзиниот претходник, Narbacular Drop) никогаш да не се појавеше. Но не е во ред тоа да се велича до немајкаде како што тоа го прават со Портал 2.

Значи една игра може да има приказна, може да има хумор, може да има сложувалки но добра игра е добра ако има игра со приказната, ако има игра со хуморот (хмм, интерактивен хумор...), ако има игра со служувалките, со порталите пример. Накратко кажано ти ги заебаваш порталите и тие те заебаваат тебе.

А не вака како што е, патот е еден ист, сложувалките се исти и колку пати да ги играш се решаваат исто. (Смешните линии се однапред снимен говор кој секогаш се активира на истото место). Значи ова го имаше во Портал 1. Добро беше, интересно беше, забавно и доволно кратко да не стани досадно. Да краткоста на Портал 1 е всушност предност на таа игра. Ако имаше повеќе ќе почнеше да се здосадува, значи доволно беше.

А што се добива во Портал 2? Повеќе од истото. Епа не сакам повеќе од истото.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617

Еве сега ќе напишам еден потенцијално конструктувен пост каде ќе објаснам подетално зошто Портал 2 не ми е по кеиф.
Причина 1: Не сакам продолженија, посебно не продолженија во кои ја има истата механика од претходникот и има само нова содржина. Неоригинално, веќе видено за мене. Да има поинаков гејмплеј, да биди нешто работава. На сите што ја играле Портал 1 двојкава повеќе или помалку ќе им биде досадна.
Некаде на границата. Јас ја сметам за второто иако баш заради таа граница ќе ја нарекувам и игра. Не дека има нешто лошо со интерактивна сложувалка, навистина ќе беше штета Портал (и нејзиниот претходник, Narbacular Drop) никогаш да не се појавеше. Но не е во ред тоа да се велича до немајкаде како што тоа го прават со Портал 2.

Значи една игра може да има приказна, може да има хумор, може да има сложувалки но добра игра е добра ако има игра со приказната, ако има игра со хуморот (хмм, интерактивен хумор...), ако има игра со служувалките, со порталите пример. Накратко кажано ти ги заебаваш порталите и тие те заебаваат тебе.

А не вака како што е, патот е еден ист, сложувалките се исти и колку пати да ги играш се решаваат исто. (Смешните линии се однапред снимен говор кој секогаш се активира на истото место). Значи ова го имаше во Портал 1. Добро беше, интересно беше, забавно и доволно кратко да не стани досадно. Да краткоста на Портал 1 е всушност предност на таа игра. Ако имаше повеќе ќе почнеше да се здосадува, значи доволно беше.

Ме мрзи да ти елаборирам шо мислам.
Само ќе те прашам. Ззашо бе коа искачаат FIFA/PES 2000/1/2/3/4/5/6/7/8/9/10/11/миљон никој не ги хејта? Стварно не ми е јасно, шо е боље у новата фифа? Графиката? Која графика коа глеаш од горе мравки као трчаат. Фудбалот е тој.
It's a tinker isn't it...?

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
Veruvam bidejki fudbalot se menuva od godina vo godina. Transferi na igraci, pad na igracite vo forma, penzija, novi amblemi na timovite, dresovi i slicno. Portal mene licno ne mi se dopagja, no poradi toa sto ne sum ljubitel na ovoj tip igri.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233

Батали, ништо не кажа.

Али ај ќе пробам да исконтрам на неколкуте аргументи што ги имаше.

Викаш - неоригиналност. Добро. Кажи ми една игра која е оригинална т.е. нема нешто што го има некоја друга игра? За разлика од другите кои би имале сличности со уште неколку стотици игри, Портал 2 тие сличности ги има со една игра а таа игра е претходник. Смешно е тука дури и понатаму да се контрира.

Следно - интегрална сложувалка. Добро. Нека биде така. Што е лошо во тоа? Уствари чек, играва е на база на интегрална сложувалка плус во која има додадено фантастична приказна (приказната знаеш и самиот дека не е само со Портал 2, туку и ги преминува границите на Портал1,2) Ако збориме за интегрални сложувалки тоа го има во многу игри, посебно тие во трето лице, само овој пат треба повеќе мозок да употребиш па се приметува тој момент на сложувалка.

Другото е блаблабла и вкус нешто а за тоа ме мрзи да ти дадам контра...

sveznajko

Random nobody
Член од
17 август 2006
Мислења
522
Поени од реакции
101
Veruvam bidejki fudbalot se menuva od godina vo godina. Transferi na igraci, pad na igracite vo forma, penzija, novi amblemi na timovite, dresovi i slicno. Portal mene licno ne mi se dopagja, no poradi toa sto ne sum ljubitel na ovoj tip igri.
Да , наредната година со раце ќе се игра, и головите округли ќе бидат. Come. On.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301

Дали ова значи и дека Half-Life 1/2 серијалот е глупости?

Дури нема ни нови оружја во наредните ПРОДОЛЖЕНИЈА!

И Portal 2 e продолжение, а не комплетно нова игра па да има 100% пресврт и новости.

Ме интересира што мислиш општо за Half-Life серијалот/играта/приказната?

Секој што е навлезен/навлечен на Half-Life (повеќе заради приказната) ќе му се допаѓаат овие игри.
Во кои други игри/серијали толку добро и мистериозни се обработени повеќе приказни, па споени/извртени во една, па.....?

Или ти гледаш: лев клик - плав портал, десен клик - портокалов портал?

Смени си ги контролите, ете ти нешто ново :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Да се надоврзам на муабетов, во една друга тема bibil спомна дека Portal 2 требала да биде БЕЗ портали (и беше поткрепено тоа со линк со изјава на некој од Valve бла бла...).
Да се десеше тоа - ќе беше најголемиот fail што му се десил на гејминг светот ever. Игра што се вика Portal да нема portals. the FUCK?!?!
Тоа ти е исто ко Serious Sam III да не се игра со Serious Sam, туку со некој од тие вонземјаните.
Мислам... HELLOO?!?! ANYBODY HOME???

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Да се надоврзам на муабетов, во една друга тема bibil спомна дека Portal 2 требала да биде БЕЗ портали (и беше поткрепено тоа со линк со изјава на некој од Valve бла бла...).
Да се десеше тоа - ќе беше најголемиот fail што му се десил на гејминг светот ever. Игра што се вика Portal да нема portals. the FUCK?!?!
Тоа ти е исто ко Serious Sam III да не се игра со Serious Sam, туку со некој од тие вонземјаните.
Мислам... HELLOO?!?! ANYBODY HOME???
Да не биле тие изјавите за 1ви Април? :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Абе џабе се праи муабет и се кења.
Ако некој уопште стаил слушалки и слушал шо кења Cave Johnson и општо другите конверзации и приказната и ги посетил малкуте до сепак скриените собички - ќе сфател дека ова е една комплетна игра која убаво ги испреплетува нештата, кулминацијата е топ - само расплетот намерно го нема за да можат да ги испреплетат приказните со hl2-ep3. Е тогаш ќенкајте да ве видам.

Член од
27 април 2011
Мислења
2.314
Поени од реакции
3.126
Играва сепак мислам дека е малце префурана...јес да ја никад не сум ја играл пошо не сакам ваков тип на игри али од шо сум глеал гејмплеј и сите остали ствари мислам дека е префурана. Има многу боље игри од оваа само што нивните производители не потплаќале за добри оцени и review's

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Играва сепак мислам дека е малце префурана...јес да ја никад не сум ја играл пошо не сакам ваков тип на игри али од шо сум глеал гејмплеј и сите остали ствари мислам дека е префурана. Има многу боље игри од оваа само што нивните производители не потплаќале за добри оцени и review's
Доволно е кажано. И мене, Isak, Korun и другите не потплатија.

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
Изненадувачки добра е како за продолжение, очекував да биде полоша и мислам дека имаше прилично добри новитетеи како ласерите, геловите, светлинските ленти и зраците са транспорт. Се на се релативно добра игра може и најдобра во последно време што сум ја играл, не дека играм нешто посебно многу игри ама сепак знам што е добра игра. :P

Kajgana Shop

На врв Bottom