Portal 2

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Ме мрзи да ти елаборирам шо мислам.
Само ќе те прашам. Ззашо бе коа искачаат FIFA/PES 2000/1/2/3/4/5/6/7/8/9/10/11/миљон никој не ги хејта? Стварно не ми е јасно, шо е боље у новата фифа? Графиката? Која графика коа глеаш од горе мравки као трчаат. Фудбалот е тој.
It's a tinker isn't it...?
Па нели за тие фудбалите кажував еднаш. Или за продолженијата сакаш да извлечиш поента?
------
Батали, ништо не кажа.
Јас доволно кажав, ти не си разбрал. Е сега можеби употребив стручни поими. Ај ќе пробам и тоа да го објаснам.
Викаш - неоригиналност. Добро. Кажи ми една игра која е оригинална т.е. нема нешто што го има некоја друга игра? За разлика од другите кои би имале сличности со уште неколку стотици игри, Портал 2 тие сличности ги има со една игра а таа игра е претходник. Смешно е тука дури и понатаму да се контрира.
Narbacular Drop
Tag
Следно - интегрална сложувалка. Добро. Нека биде така. Што е лошо во тоа?
[...]
Интерактивна не интегрална :/. Тука не си ме сфатил очигледно. Незнам колку ќе сфатиш од неколку реченици но еве.
Интерактивно - нешто (систем) со/на кој ти (друг систем) дејствуваш и тоа на некаков начин исто дејствува.
Сложувалка - некаков растурен систем кој треба да го донесиш во ред. Во главно се сложуваат по еден единствен алгоритам. Тоа можи да значи и само еден начин на решавање (линеарно решавања).
Интерактивна сложувалка - сложувалка зачинета со интерактивност. Повеќе иди како шминка, а некогаш е неопходна за да создадеш сложувалка со фиктивни елементи - значи комбинираш видео и интерактивност и вметнуваш сложувалка во тоа.

Игра - игрите по дефиниција се интерактивни но тие имаат нешто плус. Тие имаат нешто што цело време активно ќе делува на тебе (и ти на него). Јас си го викам реактант и тоа може да биде опонент, кооперант или нешто трето.

Значи тука оди она
bibil напиша:
ти ги заебаваш порталите и тие те заебаваат тебе.
----
[...] плус во која има додадено фантастична приказна (приказната знаеш и самиот дека не е само со Портал 2, туку и ги преминува границите на Портал1,2)
Која приказна? Порталиве немаат приказна. А таа од HL си е HL.
Абе џабе се праи муабет и се кења.
Ако некој уопште стаил слушалки и слушал шо кења Cave Johnson и општо другите конверзации и приказната и ги посетил малкуте до сепак скриените собички - ќе сфател дека ова е една комплетна игра која убаво ги испреплетува нештата, кулминацијата е топ - само расплетот намерно го нема за да можат да ги испреплетат приказните со hl2-ep3. Е тогаш ќенкајте да ве видам.
И сега уште еднаш
bibil напиша:
Значи една игра може да има приказна, може да има хумор, може да има сложувалки но добра игра е добра ако има игра со приказната, ако има игра со хуморот (хмм, интерактивен хумор...), ако има игра со сложувалките
-----
Дали ова значи и дека Half-Life 1/2 серијалот е глупости?
За ХЛ и за тие ситниците што мислиш дека се кузнај што (извртена приказна, ...) другпат во друга тема. А инаку имам кажувано нешто за ХЛ само не си читал изгледа.

Или ти гледаш: лев клик - плав портал, десен клик - портокалов портал?
Меѓу другото и така гледам. Само она лев клик десен клик нема врска, какво сака нека биди копчето. Значи гледам дека во играта ти само си редиш портали и само одиш напред, нема назад, нема лево.

Смени си ги контролите, ете ти нешто ново :)
Ја играм наизменично на гејмпад и на тастатура. :icon_mrgr
-------
Да се надоврзам на муабетов, во една друга тема bibil спомна дека Portal 2 требала да биде БЕЗ портали (и беше поткрепено тоа со линк со изјава на некој од Valve бла бла...).
Да се десеше тоа - ќе беше најголемиот fail што му се десил на гејминг светот ever. Игра што се вика Portal да нема portals. the FUCK?!?!
Тоа ти е исто ко Serious Sam III да не се игра со Serious Sam, туку со некој од тие вонземјаните.
Мислам... HELLOO?!?! ANYBODY HOME???
Креативност FTL, долу креативност, умри креативност (иронија нормално).

------
И уште еднаш, давам само критика, не серам, не хејтам. Ако го правев тоа немаше ни да ја играм играта.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
и ја мислев вчера да му реплицирам на бибил ама џабе е.. сфатив на време :D
типот има доста искуство, паметен е, интелигентен е и со сите овие ствари автоматски доаѓа своеглавоста и тврдоглавоста
едноставно не му се свиѓа играта и тоа е тоа

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
----

Која приказна? Порталиве немаат приказна. А таа од HL си е HL.

-----
Брат, или не ја играј воопшто играва и не трескај зелени, или кога ќе ја играш, уклучи SUBTITLES и пушти глас.

Да му се сневиди, Borealis го имаат вметнато!

Woofer

I'm a very neat monster.
Член од
21 април 2010
Мислења
854
Поени од реакции
325
Брат, или не ја играј воопшто играва и не трескај зелени, или кога ќе ја играш, уклучи SUBTITLES и пушти глас.

Да му се сневиди, Borealis го имаат вметнато!
Мислам дека не мислеше на поврзаноста помеѓу двете игри, најверојатно сака да каже дека HL серијалот си има приказна за која он смета дека е просечна, а Portal 2 нема никаква приказна, барем јас така го сфаќам иако е малце комплициран и е потешко да го свариш.

Како и да е јас воопшто не се сложувам со него како што он не се сложува со нас, има сосема различен вкус и мислења :icon_bigg

Член од
6 септември 2008
Мислења
1.049
Поени од реакции
367
На тие што не ги бендиса Портал 2 или не го слушат муабетот во играта, или не знаат Англиски љољ. Портал кога ја играв за прв пат "the cacke is a lie" хаха се згазив од смеење сега на пола пат сум од Портал 2 стварно супер е направена. :bravo:

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На тие што не ги бендиса Портал 2 или не го слушат муабетот во играта, или не знаат Англиски љољ. Портал кога ја играв за прв пат "the cacke is a lie" хаха се згазив од смеење сега на пола пат сум од Портал 2 стварно супер е направена. :bravo:
Кога ќе стигнеш во стариот дел од играта, таму со експериментите од 1940 со Cave Johnson, кликај ги (USE) сите тие “домофони“ што ги има скоро до секоја врата, коментарите се EPIC!

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Space... е сега краен збор.

Што ми се допадна: позадинската музика, звучните ефекти и неколку шеги.

Што не ми се допадна: гејмплејот, очигледно, тоа го трубев досега.

Друго дизајнот на нивоата (тесно поврзан со гејмплејот) - не дизјанот на сложувалките туку општо на нивоата, нула слобода, невидливи ѕидови, па во дел од играта финтава беше најди ја белата површина па ти барај барај врти се лево десно, зум, одзум и оп ќе најш ќе пукниш портал и ќе се изнервираш.
Од сложувалките само тие кај Џонсон ми беа малце поинтересни. Имаше гелови таму (во однос на портал, нови се тие).

Трето што не ми се допадна, „приказната“. Скоро целосно одделена од гејмплејот, раскажана неинтерактивно преку две неигриви сцени (cutscenes во игра од Валве. не го очекував тоа) и неколку монолози на Џонсон. Тоа ли вие го викате приказна !? Е јас тоа не го викам приказна.

И на крајот од денот што јас ќе запомнам од оваа игра... едни проклети лимони.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Што не ми се допадна: гејмплејот, очигледно, тоа го трубев досега.
Чисто ме интересира кој дел од гејмплејот не ти се сфиѓаше? (осим нивоата)
Друго дизајнот на нивоата (тесно поврзан со гејмплејот) - не дизјанот на сложувалките туку општо на нивоата, нула слобода, невидливи ѕидови, па во дел од играта финтава беше најди ја белата површина па ти барај барај врти се лево десно, зум, одзум и оп ќе најш ќе пукниш портал и ќе се изнервираш.
Од сложувалките само тие кај Џонсон ми беа малце поинтересни. Имаше гелови таму (во однос на портал, нови се тие).

Трето што не ми се допадна, „приказната“. Скоро целосно одделена од гејмплејот, раскажана неинтерактивно преку две неигриви сцени (cutscenes во игра од Валве. не го очекував тоа) и неколку монолози на Џонсон. Тоа ли вие го викате приказна !? Е јас тоа не го викам приказна.
1.Која слобода ја сакаш коа си ебан lab rat - тоа е поентата!
Као да играш тенис и да се напињаш зашо има мрежа на теренот и како ти смета да забиеш.

2.Пер, намерно е така. Не треба да ти се одкриваат ствари пошо ти си test subject. Али па има суптилни хинтови и приказна која треба сам да се згнеш да ја истражиш - нормално ако се заинтересираш (и пак, тоа е поентата, као на пример у comic-от шо е пишана Chell без презиме, (додека сите други тест сабџектс се со име и презиме) и стварите као Caroline е германски за Freeman, и дека си посвоен, и гумата од бореалис и триста други чуда)....

сума сумаре: брат, на крај краева, иди играј CoD и утепај човек со нож фрлен од 150 метра и фали го гејмплејот
едит: или менаџирај фудбалери пошо у слободно време си акејс фергусон

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Чисто ме интересира кој дел од гејмплејот не ти се сфиѓаше? (осим нивоата)
Па цело време тоа го кажував. Нема игра во гејмплејот, се е статично секогаш со едно решение, еднолчиен е.

1.Која слобода ја сакаш коа си ебан lab rat - тоа е поентата!
Као да играш тенис и да се напињаш зашо има мрежа на теренот и како ти смета да забиеш.
Значи имаме многу различен поглед на играва. Ќе направам една аналогија.
Играва е едно сјајно проѕирно топче спкувана со упатство во кое пишува внимавај да не го оштетиш. Е јас викам нема да внимавам, земам чеканот, бурмашината, крива платформа, вертикална платформа и мини портал пиштол за да можам да направам долг вертикален пад. И лом го правам, и го скршив, испадна дека од стакло било (мислам несреќи се случуваат). Го споредувам со други топчиња дали е слично или различно. И патем дознавам кој го направил и како го направил. Да беше од дијамант или пак од метал ќе си имав многу потешкотии. А пази има и игри кои ти даваат растурено, скрешно топче. Ти вика спој го… заминав офтопик.

Значи пробивам да ја видам големата слика, целата слика.

Ти како гледаш незнам. Можеби го тркалаш топчето како што ти било кажано во упатството и среќен си. Незнам ти знаеш. Ај баш кажи ми ти оти ја сакаш играва.

2.Пер, намерно е така. Не треба да ти се одкриваат ствари пошо ти си test subject. Али па има суптилни хинтови и приказна која треба сам да се згнеш да ја истражиш - нормално ако се заинтересираш (и пак, тоа е поентата, као на пример у comic-от шо е пишана Chell без презиме, (додека сите други тест сабџектс се со име и презиме) и стварите као Caroline е германски за Freeman, и дека си посвоен, и гумата од бореалис и триста други чуда)....
За ситници се фаќаш. Ако тие работи биле важни, што не ги дале на повидливо место, а не да барам игла во сено. И пак дури и да ги најдев пак ќе речев река играта е без приказна и лошо раскажана.

Сакаш игри со добра приказна еве ќе ти спомнам неколку. Почни со HL2 без ХЛ1 и без епизодите, па види ја Deus Ex, SW:KOTOR, Beyond Good and Evil - мојата омилена, види уште ред други, заврши со Pathologic. Мислам ако за Портал 2 речиме дека има добра приказна за овие што да речиме?

сума сумаре: брат, на крај краева, иди играј CoD и утепај човек со нож фрлен од 150 метра и фали го гејмплејот
едит: или менаџирај фудбалери пошо у слободно време си акејс фергусон
Хах. Ако мислиш дека јас сум играч од типот на пиштоли и пушки или не чини, си згрешил. Ги сакам видео игрите, играм се и сешто, читам се и сешто за нив, анализирам се што ќе изиграм, а во блиски иднина мислам да се занимавам со дизајн на видео игри. И сметам дека сум компетентен да искритикувам вака една игра.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Саав да ти реплицирам али место тоа ќе ти даам само едно палче.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
bibil брат, признај дека не можеше да ја свртиш без walkthrough зашто ти е тешка, нема да те нападнеме. :)

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.162
Поени од реакции
5.944
Значи имаме многу различен поглед на играва. Ќе направам една аналогија.
Играва е едно сјајно проѕирно топче спкувана со упатство во кое пишува внимавај да не го оштетиш. Е јас викам нема да внимавам, земам чеканот, бурмашината, крива платформа, вертикална платформа и мини портал пиштол за да можам да направам долг вертикален пад. И лом го правам, и го скршив, испадна дека од стакло било (мислам несреќи се случуваат). Го споредувам со други топчиња дали е слично или различно. И патем дознавам кој го направил и како го направил. Да беше од дијамант или пак од метал ќе си имав многу потешкотии. А пази има и игри кои ти даваат растурено, скрешно топче. Ти вика спој го… заминав офтопик.
Dude, what the fuck?!?

Да не беше одлична играва немаше да има 95 на metacritic.

M

Mr.InF3ction

Гостин
Предпоставувам ја сакате играта бидејки онака на крај го имате чувството: еејј колку сум паметен :)))
Инаку џони, нема смисла да се дискутира за играва. Бидејќи една страна гледа професионално а друга страна како обичен корисник што чат пат игра игри :)

Kajgana Shop

На врв Bottom