- Член од
- 6 јуни 2009
- Мислења
- 3.094
- Поени од реакции
- 445
До кој чаптер си дечко?
Ај сврти ја па суди![]()
Јас, хејтер? Никогаш. Само давав критика.Don't bother. He's a hater.
Еве сега ќе напишам еден потенцијално конструктувен пост каде ќе објаснам подетално зошто Портал 2 не ми е по кеиф.
Причина 1: Не сакам продолженија, посебно не продолженија во кои ја има истата механика од претходникот и има само нова содржина. Неоригинално, веќе видено за мене. Да има поинаков гејмплеј, да биди нешто работава. На сите што ја играле Портал 1 двојкава повеќе или помалку ќе им биде досадна.
Причина 2: Дали Портал 1/2 е игра или интерактивна сложувалка?
Некаде на границата. Јас ја сметам за второто иако баш заради таа граница ќе ја нарекувам и игра. Не дека има нешто лошо со интерактивна сложувалка, навистина ќе беше штета Портал (и нејзиниот претходник, Narbacular Drop) никогаш да не се појавеше. Но не е во ред тоа да се велича до немајкаде како што тоа го прават со Портал 2.
Значи една игра може да има приказна, може да има хумор, може да има сложувалки но добра игра е добра ако има игра со приказната, ако има игра со хуморот (хмм, интерактивен хумор...), ако има игра со служувалките, со порталите пример. Накратко кажано ти ги заебаваш порталите и тие те заебаваат тебе.
А не вака како што е, патот е еден ист, сложувалките се исти и колку пати да ги играш се решаваат исто. (Смешните линии се однапред снимен говор кој секогаш се активира на истото место). Значи ова го имаше во Портал 1. Добро беше, интересно беше, забавно и доволно кратко да не стани досадно. Да краткоста на Портал 1 е всушност предност на таа игра. Ако имаше повеќе ќе почнеше да се здосадува, значи доволно беше.
А што се добива во Портал 2? Повеќе од истото. Епа не сакам повеќе од истото.