Не ми е јасно шо толку напади врз Портал 2 ..
- Не е оригинална (ирелевантен критериум за одредување на тоа колку е игра забавна.)
Забава Свезнајко? Пак ли со таа забава...
- Не била игра , слагалица била. Dude WTF?!?! Ако се осеќаш убаво додека го правиш тоа , ја оправдува зависноста. Мислам слобода на толкување е тоа. Ај сеа CoD не е игра туку е воен симулатор. Објасни ми го феноменот - Puzzle Game. Толку.
Не мислам на таква сложувалка. Портал 2 на пониско ниво е да речиме игра од жанрот игра со сложувалки, треба да размилиш и да ги решиш.
Но јас не зборувам за тоа, зборувам за едно повисоко ниво. Пример,
Осада. Очигледно на пониско ниво тоа не е сложувалка, нема многу мислење. На повисоко ниво очигледно не е и игра, туку интерактивно дело. Интерактивно е, игра не е, како да го наричеме. Интеракитвно дело? Можи ама можи и интерактивна сложувалка, е за таква интерактивна сложувалка мислам. Кликаш и ги редиш настаните, ги сложуваш. Значи во Осада нема некое си размислување како да ја „решиш“ ама сепак така може да се нарече.
Да не должам многу, досега игрите се покажале како позабавни од овие другиве. Не дека другиве нечинат, има супер интерактивни дела/сложувалки (самата осада е добра).
Проблемот со Портал 2 е што пробува да се движи меѓу тие две и некако како да не успева во тоа, како да забушава. Пробува да биди целосна игра, а ја нема слободата на игра - настаните се редат еден редослед преку редење на портали и рипање преку нив.
Колку за појасно, еве еден директен пример (осада многу јасно не е игра) за игра која се движи на таа граница, баш вчера го пробав,
Amateur Surgeon
.
Тоа е моето мислење, секој си има право на свое, ама читајќи го бибил добро би дошло едно Hipster Gamer Kitty meme , Found the game on isohunt - Delete from hard drive and trash talk it on forums.
Хипици, Хипстери, Мејнстимовци, Нубци, Хардкораши, зошто да се делиме. Нели сите сме браќа.