Помош! - ми треба одредено дело/проект...

• Креатор на темата Креатор на темата mUv@ ThE DoGg
  • Време на започнување Време на започнување
Сигурно ли сакаш да напишеме тука? Немој да зажалиш после. :icon_lol::icon_lol:

ovoj FORUM stvarno vo posledno vreme stana KAJGANA.
овој ФОРУМ стварно во последно време стана КАЈГАНА.

Сега ќе ти помогнам на кратко, на првото патување Гуливер бил Џин, а на второто патување џуџе.
Значи човек-џин-џуџе.
И напрај една добра работа, прочитај ја книгата, убава е.

Дали некој знае каде да ја најдам „Угурсуз“ од Сашо Тасевски ?

Добар ден.
Да не знаете форумџии каде може да се купи речникот по Македонско-Германски и Германско-Македонски јазик од авторите Ранка Грчева и Петер Рау.
Ова е речникот вака изгледа http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=2582
тука пишува дека издавач е Просветно дело. Јас бев во Просветно дело пред 5 дена и ми кажаа речникот бил распродаден, го барале у студенти да го купат оригинал но го немало. Вртеа телефон на други вработени во Просветно дело за да не го има случајно речникот во магацин но сепак одговорот беше дека речникот го нема ниту во магацин.

Во 2006 година овој речник бил издаден и од страна на Магор издавачка куќа но веројатно и таму го нема штом е пред 10 години издаден речникот. Изгледа и професорката Рачева е во пензија и веројатно нема да има второ издание на речникот.

Ваше мислење форумџии ако може дали некаде знаете да го има овој речник.
На Филолошки факултет во книжарата прашав и ми кажаа во оригинал го нема речникот, туку само го има како копија да се ископира за 350 денари сите 1000 страници од речникот. Но јас повеќе сакав да го имам како оригинал, бидејќи копиите при прелистување и читање полесно се кинат и распаѓаат отколку оригиналот.
Јас не сум студент на Филолошки туку го учам на курс Германскиот јазик па сакав и речник да си имам. Баш гледам автор на овој речник е човек на кого Германскиот му е мајчин јазик па може има и квалитет на речникот.

Вие форумџии кој речник за Германски јазик користите ако може препорака за добар речник да купам. И битно ми е да има во речникот пред преводот на зборовите и во кој род е секој збор во Германскиот јазик, бидејќи тоа е многу битно.

Каде да проверам на старо? На кое место и локација?
Молам информација.
Кај Соња на плоштад, мада таму очекувај да е поскапо. Можеш на кеј, на тезгите што се поставени.

Немам појма каде,кога,колку е купен, јас го учев без речник јазикот, на улица. Мајка ми учи од овај речник има 740 страници ако го најдеш некаде купи го без размислување има буквално се во него, може е скап но еднаш купуваш нели.
20160929_191701.jpg 20160929_191757.jpg

http://makedonisch.info/search

Онлајн речник, имат многу зборој и е точен за разлика од гугл транслејт. Од ко го користам овој немам отворено книжен речник..

Фала на одговорите форумџии.
Јас не сакам онлајн речник, сакам книжен речник.

Ќе побарам на плоштад и покрај кеј на тезгите да не го има случајно речникот кој што го барам. Ако го нема и таму речникот, тогаш ќе барам во книжара речник.
Само сакам во речникот да има пред преводот на зборовите, да пишува во кој род е зборот во Германски јазик, тоа е битно да го има. Семафор пример во Германски јазик е женски род, во Македонски не е така, има за многу зборови така не се во исти род во Македонски и Германски јазик зборовите.

Мене речников 10 години ми стои во регал (баш овој што го бараш) и во живот го немам отворено и цело време барам на некој да му го дадам колку да се отарасам од него, да можев ќе ти го дадев сега ама рачунај во Виена живеам па малце тешко, али ако некад поминуваш навака пиши :D

Мене речников 10 години ми стои во регал (баш овој што го бараш) и во живот го немам отворено и цело време барам на некој да му го дадам колку да се отарасам од него, да можев ќе ти го дадев сега ама рачунај во Виена живеам па малце тешко, али ако некад поминуваш навака пиши :D
Ако не се зафркаваш може да му го пратиш по пошта на човекот на негов трошок, верувам ќе прифати ако навистина му треба речникот :)

Ако ме однесе патот накај Виена ќе ти пишам ;)
Ќе го побарам речникот на тезгите, може ќе го најдам.
Ако не го најдам никаде, може и ќе ти пишам.
Фала во секој случај за информацијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom