Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Ако ти е скапо, не си им ти клиентот што го бараат.

Најглупо ми е кога дел од охриџаниве шо се на форумов ги бранат високите цени во кафичите и кафаните шо се покрај езеро, со изговор дека " е па ako сакаш да јадиш и пијаш со нозете в`езеро ќе си платиш ". Многу глуп изговор , оти јас а верувам и повеќето луѓе кога одам во кафана или кафич одам за јадењето пред се, и небитен ми е погледот . Иначе најчесто повкусна храна или кафе има во објектите кои не се баш на езеро .

Мислам дека во 100% од објектите има мени каде ги пишува цените. Ако гледаш дека е скапо слободно стани си и оди на друго место или јади дома, никој не ти држи пушка над глава дека мора баш таму да јадеш/пиеш.:)

И никој не ти мава рецки ни се замара каде јадеш и пиеш, освен за @мкд владе — е него го очекува цел град.

Мислам дека во 100% од објектите има мени каде ги пишува цените. Ако гледаш дека е скапо слободно стани си и оди на друго место или јади дома, никој не ти држи пушка над глава дека мора баш таму да јадеш/пиеш.:)

И никој не ти мава рецки ни се замара каде јадеш и пиеш, освен за @мкд владе — е него го очекува цел град.

Не е муабетот дали мене ми е скапо и дали и колку одам по кафани/ресторани , туку дека навистина во некои од објектите цените се нереални . И не прајме муабет за тоа дека пазарот ја диктира цената т.е. дека има луѓе кои ги плаќаат тие цени па затоа се такви цените . Едноставно не вреди воопшто тоа што го добиваш како храна или пијалок да го плаќаш толку пари . Не е работава дека можиш да го платиш и ич око да не ти трепни , туку едноставно некој те дупи во здрав мозок со таквите цени . Ова не го велам само за Охрид , општо важи за било каде кај шо те прават будала со нереално високи цени . Иначе конкретно за Охрид , најчесто таму кај шо е најскапо не е и најквалитетно ( храната )

Далга ресторанот мене ми се допадна, воопшто не беше скапо, убав поглед околу тебе, вработените љубезни културни, баш како што треба.

А бе ок точно е дека локацијата влијае на цената , ама во некои угостителски објекти во Охрид цените се нелогични . Незнам кај беше точно ама има и и 200 денари кај шо е кафето ( зборувам за макијато не нес или незнам какво ) . Ти гарантирам дека ни во Милано не е толку цената .
Автоматски споено мислење:

Само како пример ја зедов Ана Марија има и други места . Ова шо го зборувам за цениве е од прва рака шо се вели т.е. веќе одамна живеам во Охрид ( фала Богу не сум од охридскиве краишта :) ) , така шо не е хејтање .
Ti garantiram deka na milion mesta niz Evropa a i po svetot, kafeto e nad tie 3 evra.

Da, i vo Milano i sekade moze kje najdesh kafe pod 3 evra (kako sho kje najdesh i vo Makedonija), ama apla bezveze vi e sporedba na najeftinoto mesto (dali Milano, dali Grcija ili drugi) so najskapoto vo Ohrid.

Ako vekje sporeduvash, ili sporeduvaj prosechna cena, ili premium so premium a eftino so eftino.

jas mislam deka e duri i evtino... mu uzurpiras masa so edno kafe so saati a dobra lokacija znaci poskapa kirija i propisteni sansi da mu sednat nekoj sto ke potrosat pari.

u italija ekspresoto e evtino ama se pie na noga i maks 2-3 min si u lokalot. ovoj analizira dali e do ezero ili ne i ceni... ne e isto...

ps. u thailand na mnogu mesta ti nosat pijacka automatski sekoj 10 min. ne mora da ja ispiesh ama ke ja platis ako si sednal.

jas mislam deka e duri i evtino... mu uzurpiras masa so edno kafe so saati a dobra lokacija znaci poskapa kirija i propisteni sansi da mu sednat nekoj sto ke potrosat pari.

u italija ekspresoto e evtino ama se pie na noga i maks 2-3 min si u lokalot. ovoj analizira dali e do ezero ili ne i ceni... ne e isto...

ps. u thailand na mnogu mesta ti nosat pijacka automatski sekoj 10 min. ne mora da ja ispiesh ama ke ja platis ako si sednal.
Тајланд не е репер, таму се доплаќа курвата да има пичка

цените се најмал проблем ,услугата не е баш на завидно ниво
циркус невиден во градот ,финалето во спорт лајф затка позади лупат турска музика од играорците вработената до тв мешат се кршит сите зркнати во нејзе никој не гледат фудбал на другата маса Хан играа уште коцките за ШеШ беш фалеа да ги фрлиме

Секоја година истите муабети, скапо е не е скапо.
Едноставно е: газдите сакаат што поголем профит, туристите сакаат што поефтино да поминат. Ако му се масите полни нема да ја спушти цената, може да е зголеми. Ако тустите немаат желба толку да платат, и масите се празни, можеби цената ќе оди надолу.
Кога живеев во Охрид ме нервираа туристите што премногу бараат, сега ме нервираат домашните што не нудат добра услуга. Се е тоа рационално и на некој начин нормално. Животиште

Тајланд не е репер, таму се доплаќа курвата да има пичка

nema vrska, i vo indonezija i vo vietnam i na red drugi mesta u azija ti naplakaat pijacka na sekoj X minuti sto im sedis u kafic posebno ako e malo ili popularno mesto.

za kurvite si e posebno, toa e eksta plus kosta poveke, za da i ostane i na nea nekoe baht :icon_mrgr:

Ti garantiram deka na milion mesta niz Evropa a i po svetot, kafeto e nad tie 3 evra.

Da, i vo Milano i sekade moze kje najdesh kafe pod 3 evra (kako sho kje najdesh i vo Makedonija), ama apla bezveze vi e sporedba na najeftinoto mesto (dali Milano, dali Grcija ili drugi) so najskapoto vo Ohrid.

Ako vekje sporeduvash, ili sporeduvaj prosechna cena, ili premium so premium a eftino so eftino.

Само како пример ја дадов цената на најскапото кафе во Охрид , бидејќи е стварно нелогично цената на едно макијато да е точно една третина од месечна претплата за оптички интернет на пример . Тотално е надвор од умот да биде така . Значи пак ќе кажам , не прам муабет дали мене ми е скапо во одредени објекти во Охрид и дали можам или не можам да си дозволам да јадам во нив , туку едноставно нема никаква логика кај дел од цените. А ова шо го велиш за цената на кафето низ Европа , можи да е така , ама ај напрај споредба на нашиот стандард со стандардот во Шведска на пример и види процентуално како се цените .

Само како пример ја дадов цената на најскапото кафе во Охрид , бидејќи е стварно нелогично цената на едно макијато да е точно една третина од месечна претплата за оптички интернет на пример . Тотално е надвор од умот да биде така . Значи пак ќе кажам , не прам муабет дали мене ми е скапо во одредени објекти во Охрид и дали можам или не можам да си дозволам да јадам во нив , туку едноставно нема никаква логика кај дел од цените. А ова шо го велиш за цената на кафето низ Европа , можи да е така , ама ај напрај споредба на нашиот стандард со стандардот во Шведска на пример и види процентуално како се цените .
Druze koga gledash deka site ti se kontra, ili priznaj deka si greshka, ili barem kjuti si.

Sporeduvaj skap kafikj so skap kafikj, ne skap vo eden grad so eftin vo drug ili so paket internet.

Na krajot na denot, tvoja odluka e dali kje kupish 3 kafinja od po 200 ili eden mesec za internet za 600, a postovite i sporedbite ti se krsh.

Cenite imaat logika, supply n demand law, dodeka lugje piat kafe za 200den i go polnat kafikjot cenata kje odi nagore a so toa i marzata na profit na sopstvenikot.

Prosechna plata vo Shvedska e nekoi 3000-3500 evra mislam, cenite na sekoj produkt se formira na razlicen nacin.
Primer pivo vo Makedonija (vo kafikj kafana restoran e 1.5-2 evra, vo Shvedska e 8-10 evra, nekoi 5 pati razlika, sho e blisku do proporcijata na platite. Vo nekoi produkti i uslugi se proporcionalni cenite, vo nekoi ne se.

I pred da se preselam Shvedska, nikogash ne sum shtedel pari za kafe so ubav pogled na priroda, i vo Makedonija i niz svetot.

Си се зезнал за пивото.
Во Мк 2 евра пиво може да е во Св.Николе, Пробиштип и тоа во кебапчилница.. 1.5 јок, немаТ.
Скопје уште одамна Гет го цепа 3. Не верувам дека во Охрид е помалку.
Охрид цело време е изместен со цените, чисто профитерска политика, откако памтам, а памтам баагимити.
И така ќе си остане, они ќе ги мразат туристите, туристите ќе ги пцујат нив, од век било, зошто би се мењало.
Си прочитал некој да пишува лошо за кафани во Грчка? Јок. Јасно, ќе ти наплати, ама на цупала ти стои околу тебе. А овие, ако не ти се бендисват не идај.

Druze koga gledash deka site ti se kontra, ili priznaj deka si greshka, ili barem kjuti si.

Sporeduvaj skap kafikj so skap kafikj, ne skap vo eden grad so eftin vo drug ili so paket internet.

Na krajot na denot, tvoja odluka e dali kje kupish 3 kafinja od po 200 ili eden mesec za internet za 600, a postovite i sporedbite ti se krsh.

Cenite imaat logika, supply n demand law, dodeka lugje piat kafe za 200den i go polnat kafikjot cenata kje odi nagore a so toa i marzata na profit na sopstvenikot.

Prosechna plata vo Shvedska e nekoi 3000-3500 evra mislam, cenite na sekoj produkt se formira na razlicen nacin.
Primer pivo vo Makedonija (vo kafikj kafana restoran e 1.5-2 evra, vo Shvedska e 8-10 evra, nekoi 5 pati razlika, sho e blisku do proporcijata na platite. Vo nekoi produkti i uslugi se proporcionalni cenite, vo nekoi ne se.

I pred da se preselam Shvedska, nikogash ne sum shtedel pari za kafe so ubav pogled na priroda, i vo Makedonija i niz svetot.
Се гледа дека од 2015 не си дојден овде. :icon_mrgr:
120 ден пиво е научна фанстастика, особено за Скопје. 3 евра веќе поминува.

Back
На врв Bottom