- Член од
- 15 февруари 2012
- Мислења
- 441
- Поени од реакции
- 544
Zdravo na site.
Jas sum nov clen vo forumov. Bi sakal nekoj da mi objasni kakva razlika e pomegju klima inverter i obicna (vo principot na rabota) Kolku sto jas znam, principot e isti (toplinska pumpa). Sto se odnesuva do COP (Coefficient Of Performance) isto taka mi e jasno deka toplinskite pumpi se najekonomicni koga e vo prasanje greenjeto...
Jas koristam nekolku klima uredi vo mojata kukja. Imam Osaka 33000 BTU inverter, Osaka 12000 BTU i NEO 12000 BTU. Pri eksploatacija za greenje, ne mozam da primetam nekoja razlika. I Najevtinata, NEO gree odlicno !...Osven vo cenata, vo sto e razlikata?
Za Osaka 33000 BTU dadov 1250 eur, za Osaka 12000 plativ 500 eur a mnogu sum zadovolen i od obicnata NEO 12000 (koja mi e poklon)
Imam drug stan pa i tamu ke innameravam da staliram NEO (od najevtinite) klimi i za greenje i ladenje. Samo da ne zgresam dokolku e trajnosta vo prasanje?
Брзината на вртење кај моторите на наизменична струја зависи од фреквенцијата на струјата. Стандардната фреквенција на мрежата во Европа изнесува 50 херци, а во САД 60 херци. Е сега кај обичните клима-уреди моторот на компресорот е поврзан директно на мрежа и кога работи работи постојано со една брзина. Кај инвертер клима уредите моторот за мрежата е поврзан преку електронски уред наречен инвертер или фреквентен претворувач.Значи на влез на фреквентниот претворувач врзуваме стандарден мрежен напон со фреквенција од 50 херци, а на излез добиваме регулирана фреквенција (на пример од 0 до 100 херци), така да со ова ја регулираме брзината на вртење на моторот на компресорот.