Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Едно прашање?
Поголемиот дел од денот не сум дома се прибирам кај шест-седум навечер.Што според вас е најекономично да земам за греење за просторија од 25-30квадрати??
Дрвата излегуваат од конкуренција.

Едно прашање?
Поголемиот дел од денот не сум дома се прибирам кај шест-седум навечер.Што според вас е најекономично да земам за греење за просторија од 25-30квадрати??
inverter definitivno. do 16 casot i kaj nas nema nikoj, doagame od rabota, go vklucuvame, za vremeto dodeka se presoblekuvame e veke 22 stepena, ni sekira, ni cad, nisto

Едно прашање?
Најубаво и најевтино греење е со инвертер или квалитетен клима уред, на пример дури и конвенционален (обичен) Toshiba ‘‘шиба‘‘ и на -10*С па и на поладно) Економични се и квалитетно греат. Но имај во предвид дека и кога не си во просторијата (како велиш до 7 навечер) истите мора да бидат вклучени и да работат особено во Дек, Јан... кога е најладно! На одржување на температура на некои 15-16 степени (во просторијата), што значи и потрошувачката би била мала, би рекол за тоа време од 0.3 - 0,5 Kw... а по 19,00 часот кога ти треба квалитетно греење (да речеме +22 степени во просторијата) тогаш потрошувачката би се движела зависно од надворешните температури од 1 (ако не е многу студено) па се до 2-2,5Kw/h.... но ‘‘евтиното‘‘ греење нималку не го прави евтино и грејното тело! Инвертерите од ниската класа чинат над 22-23,000 па до кај 26-7000, оние од средна класа од 30-35 па се до кај 40,000... а оние од најдобрата класа (обично Јапонски или по нивна лиценца изработени во некоја покултурна земја, чинат блиску или над 1000 Евра. Зборувам за инвертер од +3,5Kw/h и 12,000 БТУ....
Исто како опција за загревање на 25-30 квадрати, а по 19 часот може да бидат и конвекторите. Не се многу економични, но многу бргу ја постигнуваат саканата топлина и со прецизен термостат ја одржуваат. Е сега за 30М2, верувам дека имаш солидна ако не добра изолација... во тој случај подобро би функционирале 2 поставени на спротивни страни од 1,5 Кw, отколку еден од 3Kw! Инаку како грејни тела не се многу скапи. Така да една тројка би те чинела околу 6-7,000 Денари, а две едениполки околу 10,000. За помалку од 3 Kw не размислувај воопшто! Дури и 4 доколку немаш солидна изолација.
Некој можеби и ТА печка ќе ти предложи, како поекономична варијанта од конвекторните панели, значи предноста кај ТА е што ја полниш на 50% евтина струја, а се грееш цело време на акумулираната енергија. Но мене ми е малку апсурдно ТА да полниш од 10-07 наутро за да се грееш на неа по 19 часот! Шамотните цигли не се ладат така бргу, но во тие 12 (од 07 до 19) часа кога не ја користиш мислам дека доста енергија ќе загубиш! Да. И за толкава просторија (25-30м2) ништо друго освен 5-ка или 6-ка!

Сакам да инвестирам во котел на пелети, етажен за во соба. Дали има некој искуство со овие овие котли? Сакам значи добра температура, да работи барем 18 часа во денот и да топли над 110 квадрати. И дали има квалитетни пелети да се најдат кај нас?

јас се греам веќе 3 година на lg инвертер додуша не цел стан една соба од некој си 24,5 квадрати и сум презадоволен најголема сметка за струја овие 3 години 3800 лани јануари а изолација има како да нема дрвени прозори под мене гража и тоа! пролет и рана есен кога е надвор некои си 15-20 степени цел стан го греам 60м2!
единствена маана на климата е тоа што кога е надвор влажно времето (магла,да врне дожд, снег ) на саат два еднаш одмрзнува некои си 5,10 мин. и рачунај дека тие денови неможеш да седеш на мајца :)

јас се греам веќе 3 година на lg инвертер додуша не цел стан една соба од некој си 24,5 квадрати и сум презадоволен најголема сметка за струја овие 3 години 3800 лани јануари а изолација има како да нема дрвени прозори под мене гража и тоа! пролет и рана есен кога е надвор некои си 15-20 степени цел стан го греам 60м2!
единствена маана на климата е тоа што кога е надвор влажно времето (магла,да врне дожд, снег ) на саат два еднаш одмрзнува некои си 5,10 мин. и рачунај дека тие денови неможеш да седеш на мајца :)

epa sega, LG ima i od 29.000 pa se do blizu 60.000 den. daj napisi sto LG imas

те интересира бренд или...?

едната е вивакс а другата е склопи сам... надворешна единица од самсунг (2,5) а внатрешна од фуего (3,5)... и со клими работам... уствари работев, пред да почнат и ојле и дојле да монтираат клими за 500 денари работна рака... за таа сума ни возило не палам за на монтажа...

Чисто ме интересира, дека во претходниот пост спомна дека двете клими ти се 4,2 и парното е иста јачина, а со него грееш цел стан. Јас претопоставив дека зборуваш за потрошувачка, затоа сакав да знам какви клими имаш што толку трошат.

После напиша дека зборуваш за инсталирана моќност, во тој случај 4,2 е во ред, ама што правиме со парното? 4,2 инсталирана за цел стан. Да речеме дека навистина толку малку троши парното и дека во случај на парното инсталираната моќност е еднаква на потрошената енергија.
Следува дека споредуваш потрошена енергија на парното и инсталирана на климата (што во случај на 4,2 кај климите, потрошена би била некаде 1,4-1,5)
Или за инсталирана моќност на твоето парно, потрошувачката е помала од 4,2, од што излегува дека цел стан го грееш со 2, 3, 4 киловатчаса?

Или некаде не се разбираме или е некоја грешка.

Чисто ме интересира, дека во претходниот пост спомна дека двете клими ти се 4,2 и парното е иста јачина, а со него грееш цел стан. Јас претопоставив дека зборуваш за потрошувачка, затоа сакав да знам какви клими имаш што толку трошат.

После напиша дека зборуваш за инсталирана моќност, во тој случај 4,2 е во ред, ама што правиме со парното? 4,2 инсталирана за цел стан. Да речеме дека навистина толку малку троши парното и дека во случај на парното инсталираната моќност е еднаква на потрошената енергија.
Следува дека споредуваш потрошена енергија на парното и инсталирана на климата (што во случај на 4,2 кај климите, потрошена би била некаде 1,4-1,5)
Или за инсталирана моќност на твоето парно, потрошувачката е помала од 4,2, од што излегува дека цел стан го грееш со 2, 3, 4 киловатчаса?

Или некаде не се разбираме или е некоја грешка.

значи убаво си ме разбрал првиот пат... вкупната струја на саат што ја троши парното е околу 4 киловати. и со климите е толку вкупната струја, зашто имам една клима 2,5 плус уште една клима 6 киловати... значи собраната потрошувачка на саат од двете клими е 4,2 киловати, а толку троши и парното (кано системот) на саат...

евидентно што сакав да посочам со тоа е дека кај што се климите во тие соби е потопло кога греам, ама за сметка на тоа дека другиот дел од станот не се грее воопшто, додека на парно ми е изедначена темпратурата во сите соби исто...

и под греење не рачунам на ништо што е пд 22 степени собна температура...

Имал ли некој искуство со печките на дрва http://www.njuskalo.hr/image-bigger/kamini/kamin-kreka-weso-slika-14468705.jpg ја имам на достап се двоумам дали да ја ставам во употреба какво е согоруванњето дали чади дали е економична или тоши а не топли ?

KONECNO JA DOBIV SMETKATA ZA STRUJA OD 15.11 DO 15.12 VKLUCUVAJKI GO I PERIODOT KOGA NADVOR SE SPUSTASE DO -19. NEVEROJATNI 4100 DENARI, LG 24 SQ LIBERO, SEKOJ RABOTEN DEN OD 16-23 CASOT. LG12 OD 22 DO 07 CASOT SABAJLETO. PLUS VIKENDI, PLUS BOLJERI, I SE PROPRATNO, AKO SE ZZEME DEKA NA DOLNIOT SPRAT SEDAT STARITE MOI I ODVREME NAVREME SE VKLUCUVASE I KVARCNA PECKA VO DETSKATA SOBA.

KONECNO JA DOBIV SMETKATA ZA STRUJA OD 15.11 DO 15.12 VKLUCUVAJKI GO I PERIODOT KOGA NADVOR SE SPUSTASE DO -19. NEVEROJATNI 4100 DENARI, LG 24 SQ LIBERO, SEKOJ RABOTEN DEN OD 16-23 CASOT. LG12 OD 22 DO 07 CASOT SABAJLETO. PLUS VIKENDI, PLUS BOLJERI, I SE PROPRATNO, AKO SE ZZEME DEKA NA DOLNIOT SPRAT SEDAT STARITE MOI I ODVREME NAVREME SE VKLUCUVASE I KVARCNA PECKA VO DETSKATA SOBA.
На што се греат твоите ако не е тајна и колкава е нивната сметка за струја? Или колку ти користиш од тоа што си стоплен од долу?

На што се греат твоите ако не е тајна и колкава е нивната сметка за струја? Или колку ти користиш од тоа што си стоплен од долу?
smetkata e edna i ista so starite,tie se great na drva, no i tie kako i nas se pribiraat nekade okolu 16 casot od rabota, a na vecer ne gori postojano kumbeto, t.e. sakam da kazam deka ne e iskoristena na gorniot sprat toplinata sto ja dava kumbeto kaj niv na spratot

Еве и јас да разменам искуство. Летово го фатив последниот воз за исклучување од Топлификација (без согласност од другите станари во зградата) - и досега веќе ја оправдав инвестицијата. Имено од летово на постојните радијатори додадовме греачи (се ставаат внатре во секој радиатор) и го добиваш истиот ефект како и централното греење до Топлификација, со таа разлика што имаш слобода за штедење односно контрола на потрошувачката. Во нашиот случај тоа се покажа за многу исправно. Сметката за струја вообичаено ни е околу 2.000 денари. Во Ноември сметката беше 3.500 а во Декамври (стигна пред 3 дена) е 5.500 денари. Реално се чини зимава ќе ја поминеме со не повеќе од 12.000 денари вкупно како износ над редовната сметка за струја. Притоа парното е постојано (18 часа) уклучено во дневната соба и ходникот а во трите спални по 6 часа дневно. Тоалетите воопшто немаше ни потреба од загревање бидејќи се во средината од станот и се доволно изолирани од надворешни влијанија.

Ако некој размислува за грејачи во радијатори - срдечно ги препорачувам - нема да зажалите. Инвестицијата е 2-3.000 денари по радијатор, но во мојот случај ќе се исплати уште првата година.

Настрана од заштедата, за становите (како мојот) со дора изолација (квалитетна ПВЦ столарија) и во ситуација кога комшиите под мене и над мене исто се откажани од парно, многу малку струја е потребна за станот да биде загрејан. Можеби оваа година и временските услови се поповолни но со климатските промени и не очекувам во иднина да имаме долги зими.

Поенатата ми е во тоа што со централното греење (без можност за индивидуална контрола), се трошат непотребни ресурси на национално ниво. Системот е неефикасен бе можност за контрола и како таков можеби е зрел за пензионирање. Можеби единствена шанса е ако топлиранат (како што зборат) од ТЕ-ТО е нус (вишок) производ и можат да ја испорачаат под ниски трошоци, но дури и тогаш потребно е да се води сметка за индивидуалните потреби. Ако во поголем дел од Скопските семејства становите се во просек 4-8 часа празни, нема зошто да се прави трошок за затоплување преку централното греење.
--- надополнето: 31 декември 2012 во 00:01 ---
Еве и јас да разменам искуство. Летово го фатив последниот воз за исклучување од Топлификација (без согласност од другите станари во зградата) - и досега веќе ја оправдав инвестицијата. Имено од летово на постојните радијатори додадовме греачи (се ставаат внатре во секој радиатор) и го добиваш истиот ефект како и централното греење до Топлификација, со таа разлика што имаш слобода за штедење односно контрола на потрошувачката. Во нашиот случај тоа се покажа за многу исправно. Сметката за струја вообичаено ни е околу 2.000 денари. Во Ноември сметката беше 3.500 а во Декамври (стигна пред 3 дена) е 5.500 денари. Реално се чини зимава ќе ја поминеме со не повеќе од 12.000 денари вкупно како износ над редовната сметка за струја. Притоа парното е постојано (18 часа) уклучено во дневната соба и ходникот а во трите спални по 6 часа дневно. Тоалетите воопшто немаше ни потреба од загревање бидејќи се во средината од станот и се доволно изолирани од надворешни влијанија.

Ако некој размислува за грејачи во радијатори - срдечно ги препорачувам - нема да зажалите. Инвестицијата е 2-3.000 денари по радијатор, но во мојот случај ќе се исплати уште првата година.

Настрана од заштедата, за становите (како мојот) со дора изолација (квалитетна ПВЦ столарија) и во ситуација кога комшиите под мене и над мене исто се откажани од парно, многу малку струја е потребна за станот да биде загрејан. Можеби оваа година и временските услови се поповолни но со климатските промени и не очекувам во иднина да имаме долги зими.

Поенатата ми е во тоа што со централното греење (без можност за индивидуална контрола), се трошат непотребни ресурси на национално ниво. Системот е неефикасен бе можност за контрола и како таков можеби е зрел за пензионирање. Можеби единствена шанса е ако топлиранат (како што зборат) од ТЕ-ТО е нус (вишок) производ и можат да ја испорачаат под ниски трошоци, но дури и тогаш потребно е да се води сметка за индивидуалните потреби. Ако во поголем дел од Скопските семејства становите се во просек 4-8 часа празни, нема зошто да се прави трошок за затоплување преку централното греење.
--- надополнето: 31 декември 2012 во 00:06 ---
Само да дополнам уште ова. За стан од околу 90 км пред исклучувањето плаќавме околу 5.500 денари. Со последното поскапување ова веројатно ќе беше 6.000 денари месечно односно 72.000 денари годишно. Вака како што е, зимава ќе ја поминеме со 12-15.000 годишен трошок што не само што ќе ја исплати уште во прва година инвестицијата од ~ 25.000 денари за грејачи во 9 радијатори, туку е неспорадлива во однос на цената за Централно Греење од Ск. Топлификација

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom