Ако паметите, дојдов тука да ве пофалам за Хорхе и неговиот трансфер, сметајќи дека е генијален потег.
Не знам како вие сте задоволни ама јас сметам дека добри си ја заврши работата првата сезона, и фактот што Артета не го користеше повеќе една од поголемите негови грешки во вториот дел од сезоната (на пример, во решавачката утакмица ЏЖоржџињо беше на клупа и сметам дека ова беше сериозна грешка уште кога се објавија составите, не го зборам ова само пар месеци откако заврши лигата..)
Е па сега кога го земавте и Хаверц да ви кажам:
Каи Хаверц за Челси во 2022/23 во Премиер лигата:
◉ Најмногу голови
◉ Најмногу удари во противничкиот гол
◉ Најмногу креирани шанси
◉ Најмногу освоени воздушни дуели
◉ Најмногу освоени топки во противничката третина
◉ Најмногу „финални“ пасови кон противничката третина
◉ Најмногу освоени дуели
◉ Најмногу брзи преноси на топката
◉ Најмногу проигрувања на соиграчите
Исто така, додатна статистика:
Илија Несторовски беше најистурен играч за Македонија против Англија.
..во најмала рака збунувачки трансфер.
Не го сфаќам воопшто и тотално не ми е јасно зошто сте заинтересирани за Хаверц. Воопшто не ми е јасно зсошто Артета би го сакал Хаверц.
Како што ќе игра? Лажна деветка? Средина?
Како средина не играл со години не е ли малку скап трансфер за играч што нема играно на некоја позиција? Сигурно може да се најде подобар играч што со години бил докажана на таа позиција? Како напаѓач не покажа апсолутно ништо и тоа со години.
Ќе биде замена за некого? Не е ли малку скап трансферот за замена?
Ќе биде прв избор и некој од досегашните први избори ќе одат на клупа? Кој вооопшто заслужува нешто такво во екипа што играше супер лани, на сметка на играч што со години има потпросечни сезони?
Премногу коцкарски потег ми делува ова. Нелогичен. Сигурен сум дека малку повеќе да се замараше Арсенал/Артета ќе најдеа подобри и поевтини избори.
Мислев Хаверц ќе оди или назад во Бундес или евентуално Серија/МЛС/Арабија нешто такво.
Ама не го очекував ова.
Добро, ваљда пресудно било ЛШ искуството и тоа што доаѓа од квалитетна екипа па демек сметале дека нешто такво ќе е потребно во сезона каде ќе се игра на повеќе фронтови...ама сепак... шо знам...
Од друга страна пак, знам сигурно некои ќе кажат "Ех, штом го барал Артета, сигурно знае човекот што прави, до сега беше добар тренер да веруваме во него", ама ќе ве предупредам да не влезете во таа стапица.
Артета со сите сили го бараше и Мудрик, човек кој тотално се изгуби во оваа пола сезона во Челзи, играше потпросечно против една Македонија, а сега, за да се докаже дека има квалитет во него и ќе даде се од себе да докаже дека е добар играч, отиде на ЕПу21 за да и помогне на Украина. Украина одигра три натпревари, се пласираше во 1/4 финалето и Мудрик одигра 0 минути.
Така да, не ја исфрлајте и опцијата дека можеби Артета нема око за трансфери, нешто што не би било и прв пат, многу квалтиетни тренери знаат да бидат целосна дупка за трансфери. Пример, Тухел во ПСЖ ако не се лажам бараше неколку играчи кои потоа вооопшто не се покажаа.
Не знам, со среќа нека ви е, ама јас да бев фан на Арсенал ќе сметав дека има неколку подобри опции од ова и не би го сфатил потегот.
Како и да е, со среќа, Каи делува како добар човек и дефинитивно има талент, па ако успеете да го извадите тој талент на површина и успеете да го направите тоа што не го направи Челзи тогаш дефинитивно ќе биде убавина за гледање.