Дефинитивно ја прифаќам теоријава, иако според многумина не заслужува да се дискутира, бидејќи на крајот Tyrion беше оној кој што го уби Tywin а и мали се шансите да дознаеме дали е вистинита. Ама јас ги обожавам сите вакви пронајдоци на фановите, дури и на крајот да испадне дека не се вистинити. За оваа теорија конкретно, многу работи упатуваат на тоа дека Tywin бил отруен. Колку само беше акцентот ставен на смрдеата на Tywin, дури и откако беше припреман за погребот. И на Pycelle не му беше јасно како после сите припреми тоа се случува. Нели утробата т.е. цревата му беа извадени, што значи причината не е самострелот на Tyrion.
И таков потег е баш во стилот на Oberyn, не верувам дека би препуштил нешто на случајноста. И да биде убиен од Gregor во дуелот, веќе успеал да се одмазди.
Како и да е, Tywin замина онака како што и заслужуваше, кратковидноста му се одби од глава на најлош можен начин. Целта да ти е да ја издигнеш својата фамилија над сите останати, а на крајот да испадне дека си ја уништил, it doesn't get any better than that. Во серијата барем Charles Dance го искупува малку ликот, инаку вака од книгите не ми изгледа баш како генијот што го претставуваат.
Се надевам дека барем Tommen и Myrcella ќе бидат живи на крај. Jaime не очекувам да преживее, Tyrion пак, што знам, многу конфликтни мисли имам за него после ADwD.