30 Day Movie Challenge

Џ

Џонтра Волта

Гостин
Мене Six Feet Under ми го еба здравјето, да пробам сеа да најдам филм што барем малку ми го донел тоа депримирачко чувство ко серијава. Вчера нешто шетав низ имдб и налетав на еден суперкат од серијата, брејјј... Ок забегав.

Ден 4. Филм што те депримира

Magnolia (1999)
Да не беа жабите кои малце ме вознемирија и ми го нарушија тонењето филмов ќе добиеше чиста 10ка од мене и само ќе ми го зголемеше тоа чувство на мизерија што го чувствуваш доека го глеаш ова ремек дело.

The Elephant Man (1980)
Човекот слон може комотно да влезе и во друг ден во некоја тема како филм што ве расплакал али покрај тоа филмот обработува и една друга тема и баш остава едно депримирачко чувство, некој гнев во тебе, те копка некој црв на неправда и нешто невкусно, неисправно.
Кој рече дека Линч не знае да напраи нормален филм?

Submarino (2010)
Скандинавец ако не те лупне од земја и шокира со сурова вистина и бруталност нема кој друг. Филмов ми е гледан од првите кругови на Филм клубот и од тогаш ме здрмува некое такво чувство у градите коа ќе го помислам. Има една сцена на почетокот што никогаш нема да ми искочи од глава, тогаш прв пат се запознав со скандинавското трескање у фаца. Се опирам да го репризирам баш заради тоа, се плашам дека можеби нема да го доживеам исто.

Inside Llewyn Davis (2013)
Чиста депресивна трагикомедија со прејака музика и преубаво пеење на Оскар Ајзак. Не остава некое јако депримирачко чувство пошто Коеновци си протнуваат хумор кој мене ми одговара и ме крева, ама така те олабавува некако, те успорува, не ти е сеедно на крај. Оскар многу јако го вози филмот.

Come and See (1985)
Иди и смотри треба да носи влезе у жанрот на хорор и пред него треба да стои знак триаголник со извичник внатре. Овој филм не само што те депримира туку ти остава и последици. Неверојатно нешто, нискобуџетен воен филм без многу крв и нешто слично за да те преплаши, ама психички те претепува, те вознемирува до бескрај и те мрднува од памет. Како што го мрднало од памет и самиот актер Алексеј Кравченко. Неверојатно нешто. Како викаа, најдобар филм за војната и најдобар филм против војната, така нешо.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Доцна се вклучувам, ама еве по ред:
ден 1: филм кој ти е виновно задоволство
Не разбирам точно што треба да значи ова, ама ако е глуп филм што ми се допаднал:
9 ипол недели
ден 2: најстар гледан филм
Некој со Чарлин Чаплин веројатно
ден 3: филм на кој му го знаеш скоро цело сценарио
Lord of the rings, сите три дела
ден 4: филм што те депримира
Летот над кукавичкото гнездо

McLovin

Politically Incorrect
Член од
11 август 2016
Мислења
3.886
Поени од реакции
15.284
ден 4: филм кој ме депримира

Од кој да почнам? Можеби пред овие неколку филма би ја ставил, како шо рече Фивипчо, Six feet under. Серија на темата депресија, тага, анксиозност е далеку пред сите.

The Hunt (2012)

Дански филм со Мадс. Филм кој во целото свое времетраење ми даваше некои мрачни чувства и чувство на неправедност и одбивност кон целиот жив свет.

6f7a0c3a171abf7736971b40b555e0a1.jpg

Dead Poets Society (1989)

Животот и самата глума на Робин во филмот.

MV5BOGYwYWNjMzgtNGU4ZC00NWQ2LWEwZjUtMzE1Zjc3NjY3YTU1XkEyXkFqcGdeQXVyMTQxNzMzNDI@._V1_FMjpg_UX1...jpg

I, Daniel Blake (2016)

Суровото општество кое не опкружува е доволна причина да се чувствуваш депримиран.

MV5BMTQ4NTMzMTk4NV5BMl5BanBnXkFtZTgwNTU5MjE4MDI@._V1_.jpg

Може би темата е нешто како депресија, но овие филмови би го внесол во оваа категорија.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.250
Поени од реакции
37.937
Доцнам? Да. Не знам како ја испуштив темава. Не сум ја заследил, не ми стигнала нотификација, и затоа. Па, ај, да ве стигнам:

ден 1: guilty pleasure

Хммм, што знам. Се мислев дали да го ставам тука „Тома“, ама веројатно она што на @Anon му е „Трето полувреме“, за мене е „Downton Abbey“ (2019). ТОлку бев емотивно поврзан со серијата низ тие 5-6 години додека ја гледав, што не можев да одолеам и на филмот, иако знам дека е далеку од чиста десетка. За мене беше и повеќе од десетка. Значи, мојот guilty pleasure е:

1641411552689.png

_________________________________________________________________________________
ден 2: најстар гледан филм

Letterboxd вели: The Great Train Robbery (1903). Мислам дека го имам и најстариот од сите вас.

1641411705109.png

_________________________________________________________________________________
ден 3: филм на кој му го знаеш скоро цело сценарио

Дефинитивно „Pulp Fiction“! Додека студирав, имав и испит: „Роман и филм“ каде, меѓу другите, Pulp Fiction беше „главната лектира“. Филмот го имам гледано повеќе од 10 пати, анализиран до најситни детали, знам ситници и тривијалности веројатно повеќе отколку за било кои други 10 филма гледани... Pulp Fiction е дефинитивно филмот на кој го знам скоро целото сценарио.

1641412138143.png

ден 4: филм што те депримира

Има повеќе такви, но првиот на кој ми текна е The Broken Circle Breakdown, тазе од клубот, мене по втор пат гледан, и втор пат го имав истото депримирачко искуство. Таа кнедла во грлото која не може да се проголта е присутна цело време.

1641412520985.png

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.250
Поени од реакции
37.937
ден 5: филм што те орасположува

Еден од најпотценетите анимирани филмови кои сум ги гледал. За мене беше вистинско уживање и ширење многу позитива.

Gratuity 'Tip' Tucci : Okay, pee break.
Oh : I, too, has to break pee. Or as you calls it 'Number 1'. We also has the 'number 2'
Gratuity 'Tip' Tucci : Okay.
Oh : ...and the 'Number 3'.
Gratuity 'Tip' Tucci : Okay.
Oh : It is is a good thing I dooz not has to go the 'Number 3'. It would not be safe for you.
Gratuity 'Tip' Tucci : Urrgh
Oh : We only dooz it once a year. I would not call it a holiday. But you dooz need to take the day off.

:pos: :pos: :pos:

1641459457670.png

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.203
Поени од реакции
10.232
5. Филм што те орасположува

Еден куп има такви.
Home Alone 2: Lost in New York го имам гледано сигурно 10 пати и секогаш ме смее.

Some Like It Hot може три пати го имам гледано, ама дијалозите се врв.

Ќе спомнам и еден романски филм U get what u kiss што го гледав лани, не очекував ништо, а убаво ме изнасмеа.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.706
Поени од реакции
34.247
ден 5: филм што те орасположува

500 days of Summer (2009)

And if a double-decker bus crashes into us
To die by your side is such a heavenly way to die
And if a ten-tonne truck kills the both of us
To die by your side, well, the pleasure, the privilege is mine...
:свиркам:

Go mrazam filmot i negovata multinamenska sposobnost.

Член од
23 јули 2019
Мислења
406
Поени од реакции
2.760
Ден 5: филм што те орасположува

1. Како прва морам да ја ставам серијата Its Always Sunny in Philadelphia пошто ниеден филм досега ме нема насмеано толку како она.

2. А од филмовите дефинитивно е тоа Funny Face заради неговата леснотија и харизма. И заради Одри, нормално :love: . Секогаш ми е go to катче кога денот е лош.
MV5BNGY0YzA2OWQtOGMwZi00MzI2LWE4MzgtY2QzOTk1ODBhYjA3XkEyXkFqcGdeQXVyMjIyNjE2NA@@._V1_.jpg

Kajgana Shop

На врв Bottom