- Член од
- 30 мај 2012
- Мислења
- 5.027
- Поени од реакции
- 2.889
I ova e naucna fantastika se trazat stanovi max 150e kirija.[DOUBLEPOST=1555224035][/DOUBLEPOST]Ова е малку научна фантастика, освен ако не си ја наследил од комунизмот.
Реалната математика е купуваш стан од 100 квадрати за 100к евра, го ренташ за 380 евра, што ти дава принос од ~4% во најдобар случај. Стави поправки, реновирање, данок, осигурување и слично и ќе падне под 4%. За нијанса подобро е од камата во банка, ама треба да се замараш со кираџии.
Tocno, ama airbnb ti e fultajm job. Cenite za izdavanje preku airbnb vo sk se baagi padnati, na pocetokot i po 50usd od den lapaa sega kolku sakas ima za 20usd i manje. Prasanje e kakva e pobaruvackata i kolku se isplaka. E toa so vikendickite i stanovi vo turisticki mesta moze e poisplatlivo, ama ako imas nekoj tamu so ke ti ja brka rabotata okolu priemot na gostite i posle toa sreduvanjeto ako ne zivees tamu.Airbnb e za luge so ne odat na rabota i ke se odlucat profesionalno da se zsnimavaat so ova. [DOUBLEPOST=1555224328][/DOUBLEPOST]Да ама со кираџии може и свињарник да го направат за една година, особено студенти. Е сега чистачка може и да си платиш за да не се замараш ти, само постелнината може да ја пуштиш во машина, а за смукање, бришење прашина и менување на постелнина за ситни пари се наоѓа одмена.
Ti bi vo svoja kuka, to est svoj licen prostor i dom izdaval stan? Ebate parite. Edno e stan vo zgrada, drugo vo semejna kuka. Pa i kiragija tesko deka ke najdes, sekoj ke si bara privatnost to est ili cela kuka ili stan vo zgrada. I da najdes kiragija kirijata ke bide sigurno mnogu poniska od pazarnata i nitu slucajno ne so tie cifri so si gi napisal.Значи зимаш на твоја куќа во Скопје на добра локација креваш кат од 100м2 те чини градба 280 евра плус 100 евра комуналии за поткровје е помалку или 380 евра квадрат. 100*380 е 38000 и го ренташ за 350 евра месечно 350*12/38000= 11/100 минус празен стан и одржување има 9-10% поврат годишно. Не е лошо...
Последно уредено: