Хомосексуалност (општо)

Дали ги оправдувате хомосексуалните врски,бракови и посвојувањето на деца од страна на хомосексуалци

• Вкупно гласачи
    1.126

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Децении можеби,век или повеќе не ми се верува.Денешната младина ми изгледа полиберална од нивните родители.За некоја деценија нивните родители ќе бидат веќе стари и нема да имаат никакво влијание врз законите и нормите.Предвидувам..2-3 децении максимум.
овде се уште традиционално, се прават свадби со по 300-400 гости, невестата носи чеиз и спална, се вапцат јајца за великден, се крстат деца в црква, и во иста куќа живее дедото со синот снајата и 3 внуци.. Таа традиција се префрлува од генерација до генерација, и тоа се колективни обичаји и начин на живот. За да тоа се измени толку за да дојде до законски геј бракови и посвојувања, треба мнооогуу. Ете земи пример Германија, Италија, Англија, Франција па и САД каде нема легални геј бракови ниту посвојувања а кои имаат многу поинакви и полиберални сфаќања за животот. Така да мислам дека е уште многу рано и да се размислува на таа тема.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Песничка некаква не е никаков показател. Траумите си имаат своја динамика на манифестирање. Детево за 10-15 години може да биде новиот Денис Нилсен или Анатолиј Оноприенко. А можеби и ќе е ок. Сеуште не може да се каже ништо дефинитивно.
За територијата на РМ...побрзо вонземјани ќе посвојат дете отколку ѓејој...:)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Децении можеби,век или повеќе не ми се верува.Денешната младина ми изгледа полиберална од нивните родители.За некоја деценија нивните родители ќе бидат веќе стари и нема да имаат никакво влијание врз законите и нормите.Предвидувам..2-3 децении максимум.
Ти можеш да предвидуваш се и сешто, само што идеата дека историјата носи континуиран развој на либералноста во областа на моралот е смешна и недоквакана.

Се работи за циклуси, не постои ортолинеарен развој на либералноста, ве лажат...

Ти не можеш ниту во најлудите соништа да замислиш како бил ставот на Античките Грци спрема хомосексуалноста. Тие ја воспевале и ја ставале пред хетеросексуалната љубов. Ова за што денес либералите се залагаат, е само смешна пародија на тие ставови. Значи, практично имаме регрес, а не прогрес...

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Мислев дека е заебанција коа викаат грците биле педери,ова стварна работа а?:icon_lol:

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Значи, практично имаме регрес, а не прогрес...
Значи практично,уште малку па и ние ќе ја воспеваме како Античките Грци.
Целата оваа мешаница со хомосексуалците и другите како демек гревови дојдоа заедно со верата и католичката црква.Пред тоа немаше ништо налик предрасуди,стереотипи и никој не се замараше дали нешто е природно или не.Прекрасен живот си живееле тие луѓе,по ѓаволите,и плус си го имале и Форумот во живо:love:
Да не забегувам.Поентата ми беше дека да не беа тие проклети лопови од свештеници сега ќе бевме векови понапред со менталниот развој.Но како што поминува времето црквата ја губи својата моќ па ќе видиме што ќе биде.

п.с.Се шпекулира дека Александар бил геј,никој не се замарал,сите го почитувале за тоа што го направил.А исто така сите ја знаеме и Сафо и нејзината литература којашто е високо рангирана низ цела историја,освен можеби средновековието.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Малку е покомплицирано од ова, но нека ти биде. Моралот во либералните демократии не е нешто што едноставно се случува, се работи за вештачко сервирање морални дилеми и проблеми од одредени центри на моќ, за да дефокусира населението од вистинските проблеми. Една геј парада е циркус, и ја одигрува својата улога на циркус.

Леле, ме мрзи...

Ајде уживај, хомосексуалците ќе се изборат за своите права, со тоа ќе се реши клучниот проблем во општеството, посебно во нашето со сите 20 хомосексуалци, ти ќе бидеш среќен либерал, и то...

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Малку е покомплицирано од ова, но нека ти биде. Моралот во либералните демократии не е нешто што едноставно се случува, се работи за вештачко сервирање морални дилеми и проблеми од одредени центри на моќ, за да дефокусира населението од вистинските проблеми. Една геј парада е циркус, и ја одигрува својата улога на циркус.

Леле, ме мрзи...

Ајде уживај, хомосексуалците ќе се изборат за своите права, со тоа ќе се реши клучниот проблем во општеството, посебно во нашето со сите 20 хомосексуалци, ти ќе бидеш среќен либерал, и то...
Не се заморувај со постот,несериозно е напишан,иако стојам зад секој збор постот ми е еквивалент на шала,веќе ми се здосади да пишувам сериозно на темиве,смешно ми е.И јас и ти го имаме дадено нашиот став за геј-популацијта во повеќе теми,бесцелно е истото да го вртиме во круг постојано.Те разбирам потполно,уживај;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.765
Поени од реакции
8.791
еее ко ти велв нема бе овде ни гејој ни некој интерес на популацијата да се запиши во гејој. Други се тие стандарди и обичаји.
Но ако сака да се декларира и ако сака брак... јас потпишувам за нив ;)
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:27 PM ---
Види за болдираните работи никој не е крив. Ни детето ни родителите, едноставно така се случило. А не верувам дека на незнам 17 години некој ќе ги исмејува за тие работи ( има и такви знам, ама сепак созреваат повеќето.)
За останатите од листата пак се криви родителите, ама за тоа нема да коментирам на темава за да не бидам оф.
А за посебни проблеми, па зависи какви, некои луѓе не се способни да чуваат деца.

Ситуацијата пак за дете со геј родители скоро на сите им е сеуште чудна. Не викам дека на 20 години ќе го исмеваат, ама на сите ќе им биде чудно, на многу ќе им биде непријатно да одат кај него дома пред нив, а и на партнерот 100% ќе му биде непријатно од родителите.
Исто така често фамилијата не ги прифаќа геј браковите, па има многу што не би го прифатиле детето, мислам кај се геј па уште и посвоиле, па тоа дете ќе расте без фамилија. ( сега ова не мора да биде вака, ама често е)
Но ако остане во дом (а ретко кај нас кој посвојува, голема е веројатноста да остане!) нема да има ниту родители, а не па баби дедовци тетки и стрини!!!!
Ако расне во дом во Македонија, конкретно, никогаш нема да добие љубов, грижа, дом, некој кој ќе пишува домашни со него, ќе го носи на фудбал, ќе гледа фудбал со него, ќе му објаснува со часови зошто е нешто вака или онака...
Што е поважно? Дали некој исфрустриран клинец ќе му се потсмева? А што ќе добие ако остане во дом?

Родителите - виновни или не, прават ситуации во кои децата се исмевани заради нив, а не треба. Детето кое расне во било какво семејство во кое добило љубов и грижа, нема да има проблем со околината, посебно ако е посвоено, а знаеш зошто? Затоа што да останело во домот, неговите шанси за добра иднина би биле речиси никакви. И сите ние имаме нешто што не ни се допаѓа кај нашите родители, на форумов сигурно има многу членови кои потекнуваат од не толку среќни семејства (онака, амерички) па дали се срамат од своите родители?
Сексуалната ориентација не го воспитува детето, ниту му дава љубов и внимание, ниту му одзема.
Ако ја тргнеме на страна, и родителот на секој начин е родител каков што треба да биде, тоа дете ќе биде многу посилно и помудро од својата околина, и ќе знае што и како треба да цени.
Колку деца израснаа само со мајка, без татко? Па дали тие деца се срамат да кажат - мајка ми е најдобра на светот, иако има (пример) дечко, а не сопруг, иако изгледа постаро за своите години (зошто цел живот работела за двајца), иако немам поим кој ми е татко зошто не дошол да ме види... се срами со неа, или се гордее со неа?
Што е поважно - тоа што не го задржала по секоја цена таткото, или што му овозможила добар живот и шанси за добра иднина на детето?
--- надополнето: Sep 29, 2011 11:28 PM ---
овде се уште традиционално, се прават свадби со по 300-400 гости, невестата носи чеиз и спална, се вапцат јајца за великден, се крстат деца в црква, и во иста куќа живее дедото со синот снајата и 3 внуци.. Таа традиција се префрлува од генерација до генерација, и тоа се колективни обичаји и начин на живот. За да тоа се измени толку за да дојде до законски геј бракови и посвојувања, треба мнооогуу. Ете земи пример Германија, Италија, Англија, Франција па и САД каде нема легални геј бракови ниту посвојувања а кои имаат многу поинакви и полиберални сфаќања за животот. Така да мислам дека е уште многу рано и да се размислува на таа тема.
Но сепак, треба да постои како опција. Не за нешто друго, мислам, што воопшто некој се занимава со хомо популација, туку зошто народот мора постепено да сфати дека не е важно што другиот прави... важно е ти што правиш со својот живот.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Но сепак, треба да постои како опција. Не за нешто друго, мислам, што воопшто некој се занимава со хомо популација, туку зошто народот мора постепено да сфати дека не е важно што другиот прави... важно е ти што правиш со својот живот.
Имаш пред некое време во весник едно 16 годишно девојче се заљуби во 40 годишен маж, избега од дома, и ојде да живее со него, е сега то се пријави ојде полиција, неа со сила ја вратија дома а мажот ојде притвор заработи кривична пријава и малце ќе робија. Во Македонија не е кривично дело ако геј живее со геј, но е ако девојка од 16 сака да живее со својот сакан. Гејството се толерира но љуовта не. Гејството не е дикриминирано или забрането но ете хетеро љубав е понекогаш. Тука сме ние далеку од ЕУ и европа и светот, затоа што само минимален број на европски и светски признаваат геј брак, додека голем број европски земји дозволуваат слободенсекс со 15,16 па дури и 13 годишни. Ако стварно сакаш да се бориш за некои права и напредок, бори се за она каде сме многу поназат од светот и европа, за секс со малолетници.

Marchelo93

Дипломиран Џаболебар
Член од
10 јули 2011
Мислења
1.931
Поени од реакции
1.998
Да се изгради еден вид на установа на островот во Преспански Езеро,секако од затворен тип.Таму нека ги праќаат сите гејови,гејоици,педофили,зоофили и остали на лечење,може и ќе даде резултат.:icon_mrgr:

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Хмм, споре дпостовиве што ги гледам (некои и ги читам:P), неминовно се доаѓа до заклучокот дека тука на форумов има доста персони со либерални сфаќања за хомосексуалноста. А тоа пак се коси со генералната забелешка деа во МКД нема опен мајнд луѓе и дека половина од населението радо би ги запалило на полоштад блудните гејови.

Нешто не штима тука.

Лет3 даде еден куп постови и примери, после кои, секој што се наоѓа од другата страна на дебатата треба понизно да се извини за своите ставови, да признае дека не успеал да најде ниту еден контрааргумент и да не пишува веќе на тема хомосексуалност.

Но, не е така нели. This is Macedonia, everything is possible.

Со самото тоа што животот на хомосексуалците, или ајде начинот на кој што милуваат да го поминат животот, излегува на виделина се повеќе, преку разно разни ТВ емисии, паради, форуми и слично доволно зборува за моќта на нивната лоби група во светски рамки.

Првата победа ја извојуваа кога успеаја да наметнат промена кај Американската психијатриска асоцијација дека не станува збор за пореметување, болест, туку дека е тоа сосема нормална состојба на едно човечко битие. Јеби га либералност или пари којзнае.

Оттогаш наваму се повеќе земаат замав.

Старите Грци ги величеа, било нормално да имаш младо момче покрај себе, дури и голема чест за големите борци од типот на Achilles. Римјаните не го експонираа тоа толку. Минатите векови се сметаше дека се болни луѓе и дека им треба помош. А од пред 30 ина години не се сметаат болни.

Лично, не би сакал да пикот на таа синусоида биде таа фамозна 1973 година кога се тргнува хомосексуалноста од листата на болести и да започне нов терк на искачување или пак симнување, кој како ќе го сфати нели, кон нешта кои се величеле илјадници години претходно.

Дали "прогресот" на размислувањата и ставовите околу хомосексуалноста и нејзинот општо прифаќање го достигнува врвот во минатите векови кога се смета за болест и е осудувана од голем број на луѓе,
или пак врвот бил во Античка Грција? Who knows?

Редоследот на нештата и логичките следства од сите тие нешта, кај секоја здраворазумна единка од родот хомосапиенс, имплицира размислување дека од 1973 година полека се враќаме кон менталните матрици од пред христовото раѓање, во поглед на хомосексуалноста.

За некого ова е прогрес, за некого регрес.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Да се изгради еден вид на установа на островот во Преспански Езеро,секако од затворен тип.Таму нека ги праќаат сите гејови,гејоици,педофили,зоофили и остали на лечење,може и ќе даде резултат.:icon_mrgr:
Ја мислам дека подобро е на тој остров да се испратат простите, ограничени, игнорантни и сештофобични индивидуи.

Belle

A Jedi
Член од
12 април 2009
Мислења
1.006
Поени од реакции
552
Добро бе зошто сите се прават опен мајндет? Повеќето луге што ги знам ништо не прифакаат, никакви промени, никакви мислења од другите т.е. се мнооогу ограничени, а за хомосексуалноста ќе ми се прават опен мајндет. Зошто тогаш сте против врски каде што 16 годишна иде со 40 годишен?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Лет3 даде еден куп постови и примери, после кои, секој што се наоѓа од другата страна на дебатата треба понизно да се извини за своите ставови, да признае дека не успеал да најде ниту еден контрааргумент и да не пишува веќе на тема хомосексуалност.

Homosexuality legal

(темно сино) Same-sex marriage

(сино) Other type of partnership (or unregistered cohabitation)

(светло сино) Same-sex marriage recognized, but not performed

(сиво) Homosexuality legal but same-sex unions not recognized

Homosexuality illegal

(жилто) Minimal penalty

(светло кафеаво) Large penalty

(кафеаво) Life in prison

(црвено) Death penalty

Еве еден контрааргумент. Ова се тековни податоци.

1. Би замолил некој анти-геј да се обиде да ги протолкува кафеафките и држави и нашето место на мапава.

Понатаму, би ги замолил поборниците против слободата на сексуална ориентација да се произнесат со која боја би ја обоиле Македонија на оваа мапа.

Прогласувањето на 1973 како панична година во која „wошите либерали“ ја отпочнаа борбата за регрес кон антиката мислам дека е малку претерана.

Историјата не' учи дека хомосексуалноста станува табу со аздисувањето на христијанската Црква во средниот век.

Ниту една друга религија пред тоа немала хомофобични напади, ниту нешто посебно против хомосексуалноста. Како хетеросексуалец, мене воопшто не ми смета оваа ориентација - НАПРОТИВ. Повеќе за нас, нели?

Ако е некој навистина заинтересиран за објективната слика за хомосексуалните трендови низ историјата и во сегашноста, наместо да се откачува на извитоперени аргументи од типот „кај нас поише се ебат деца него педери, па затоа бори се за поддршка на педофилијата“ би го/ја посоветувал да почне со читање ТУКА.

Хомосексуалноста кај човекот (исто како и кај животните) постои отсегогаш и истата е биолошка категорија. Најверојатно и ќе постои секогаш.

Педофилијата, од друга страна, е формално-правна категорија која зависи од законите во конкретната држава. „Клинке се данас, иначе, сатиру од курца.“ Да не се лажеме. Деца се ебат на 13-14 години. Age of consent е политичка одлука - не е медицинска или биолошка. Дедо ми се оженил на 15 години со баба ми, која тогаш имала 26. Повеќето бракови на балканов до пред 100-тина години биле вакви. Кај е тука педофилијата?!?

Назад кон хомосексуалноста, за мене е бесмислено некој да дискутира дали треба или не треба да постои. Исто така, ги сметам за крајно агресивни и нетолерантни изјавите од типот „болни луѓе“, „гони ги у пичку матер„, „на колец на плоштад“ или „дека некој решил да се ебе у г'з, ја сеа треба да му давам права“.

Секој треба да има право да го живее својот живот онака како што му е кејф, се додека не повредува туѓи права. Тоа што некој ссе чувствува навреден или згрозен од некоја појава не му дава за право да ја негира или забранува.

Мене, на пример, ужасно ме вреѓа незнаење и нетолеранција, па не викам дека таквите треба да се запалат или прогонат.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Добро бе зошто сите се прават опен мајндет? Повеќето луге што ги знам ништо не прифакаат, никакви промени, никакви мислења од другите т.е. се мнооогу ограничени, а за хомосексуалноста ќе ми се прават опен мајндет. Зошто тогаш сте против врски каде што 16 годишна иде со 40 годишен?
Не се работи тука з алибералност и опен мајнд. Тие изрази се наметнати од средината. Потребно е да се остават таквите луѓе на мира со својата мака или радост, кој како ја сфаќа нели.

И мене лично не би ме бендисало воопшто да мои блиски бидат хомосексуалци, но далеку од тоа дека треба да бидат линчувани јавно.

Проблемот е лоциран сосема на друго место.

Јас дури сметам дека таквиот вид хормонално пореметување може да биде искоренет со тек на време.

И човекот со миопиј аи диоптер -5 не сака да биде третиран како хендикепиран и д аму се дава помош како на таков, но радо би прифатил нешто кое би му ја вратило диоптријата на 0.

И човекот со дијабет не сака да биде третиран како хендикепиран и д аму се дава помош како на таков, но радо би прифатил нешто кое би му овозможило да не мора секојдневно да вбризга инсулин за да живее нормално

Итн....

Хомосексуалецот не сака да биде третиран како хендикепиран, но не сум сигурен дали радо би прифатил нешто што ќе му овозможи нормална (природна) хормонална функција во поглед на спротивниот пол.

Kajgana Shop

На врв Bottom