Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.114
Одамна пишувавме за филмот, веќе сум го заборавил. Знам само дека првичниот впечаток ми беше мизерија, и едно време филмот имаше оцена 2.нешто на IMDB, сега гледам подобро котира. Може и рецензија имам напишано, баш ќе проверам.[DOUBLEPOST=1405978590][/DOUBLEPOST]Сум пишал нешто кратко и сум му опнал двојка... @wot , зошто не работат линковите во „Сите наши рецензии“?
Одамна не работат, уште пред 2-3 миграции што ги имаше форумот. Кренав раце.. се сеќавам на овој box му дававме сите 2-ки.. ех кои времиња беа тоа. Сега се смета за некој си култен, Ларс бил срање а тапа била и ТЗ.

Ја менструација не чекам со олкаво нетрпение да и дое, ко шо чекам да искочат некои чудни, несекојдневни филмови, они се расхејтале.. и најмногу мака ми е океј хејтање, ама со стил барем бе упм. :nostalgicen:

--

ps ovoj beauty and the beast iskoci magicen, dobar e.. ima od mene prolazna nad prosek.

G

grande-juve

Гостин
Ја мислам Мајкл Беј ја напредна филмската уметност, зашо нели приказната не е важна... Или ко Пацифик Рим филмови, глеаш како роботи и чудовишта се тепаат со боксови:ROFLMAO:, и после Роки ќе стане застарен... Али добро, секој си цени различни аспекти од филмовите

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.363
Ја ќе се повторам.
Ако во 2014 сеуште мислите дека филмови од 1960 се подобри од било кој филм од 2013/14 тогаш слободно може да си користите фиксни телефони пошто се класика и се од телефони што излегло у меѓувреме е непотребно бидејќи "Се знае за што е телефон-за зборење, ова камери и глупости се само рандом ефекти што не се потребни како напредок на човештвото."

Член од
20 ноември 2009
Мислења
8.150
Поени од реакции
8.891
Ја ќе се повторам.
Ако во 2014 сеуште мислите дека филмови од 1960 се подобри од било кој филм од 2013/14 тогаш слободно може да си користите фиксни телефони пошто се класика и се од телефони што излегло у меѓувреме е непотребно бидејќи "Се знае за што е телефон-за зборење, ова камери и глупости се само рандом ефекти што не се потребни како напредок на човештвото."
Можи да се уфрлам овде ? :D

Класик филм >>>>>>>> блокбастер, лигав римејк итн...

Си тераш по она new is always better, а ? :D

*е не е.

Член од
1 февруари 2012
Мислења
3.678
Поени од реакции
4.208
Ја ќе се повторам.
Kако може да споредуваш телефон со филм :pos:
Специјални ефекти порано играле мала улога во креирање на филм, и за да се надокнади за тоа морало да се импровизира со квалитетна приказна и добра изработка на ликови за да ти го земат вниманието и да те погодат.
Технички изгледало посрање да, али сепак кога гледам ептен стар филм се ставам во тоа време и ми ја доловува таа атмосфера од тоа време :)
Али под никој случај не викам дека квалитетот на филмови опаѓа со тек на време, квалитетот си е константен и се вадат добри филмови цело време само што сега имаме повеќе квантитет али квалитетот си го има како и да е.

Последно уредено:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Ја ќе се повторам.
Малку ти глупава споредбава.
Трилери како на Хичкок ретко можеш да начекаш на денешно време пример.
Акции океј, за акција ти се потребни специјални ефекти, иако сега само специјални ефекти се користат, приказната е ставена во втор план. Ама пак никогаш нема да има акциони филмови како Терминатор, Кобра, The Running Man, Predator (оригиналот со Шварци), Mad Max, Die Hard и ред други.
А сето тоа е можда оти типци како Шварценегер, Сталоне, Брус Вилис и остала багра моментално нема. Кој Том Круз ќе глуми акционен херој? Шиа ла Пуф? Кутрите бицепс немаат на нив не па нешто друго.
А дека имало епик филмови на времето кои и денес се епик и ќе останат епик не можеш да противречиш. Можеш само водиш инат и јас стварно не можам уште да ја разберам таа одбивност кон стари, црно-бели филмови. Ако филмот има добра приказна/глума, ако е добро сработен, не ме интересира од која година е, ќе уживам додека го гледам.
За на факс гледав филмови со Бастер Китон. Се смеев на филм како шо се немам смеено не памтам кога последен пат. И шо ако беше нем, кога имаше премногу добро направени ситуации.

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.724
Поени од реакции
12.741
Микс на двете и класика филм што и едни и други ќе се согласат. Затоа крај 80ти па се до 2000та излегоа можда најдобрите филмови

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.624
Поени од реакции
59.477
Јас она ќе го вадев од г****та ама тој упорен е...

Ја ќе се повторам.
Ако во 2014 сеуште мислите дека филмови од 1960 се подобри од било кој филм од 2013/14 тогаш
И тоа пази, не од некој филм, туку од било кој филм. Значи доста е да е во боја филмот и да го има Шиа ла факин Буф во главна улога и подобар е од 12 angry men, The Mockingbird, High Noon и останати класици кои и денес се гледаат и за кои и денес се зборува.

Добро. Исто и било кој бенд денес е подобар од Битлси, ако имаат видео од песна како за Евровизија доволно е.

Да ти објаснам: не е до филмот. До тебе е. Не се работи за тоа дали филмот е во боја и има јаки ефекти и дали го даваат во 3D во Синеплекс. Туку дали ти можеш да се поврзеш со времето во кое е направен, да ги разбереш техничките можности од тоа време и да го рангираш филмот врз основа на тогашни критериуми, а не денешни. И на крај да уживаш во она што ги прави тие филмови: сценариото, storytelling каков што ретко се гледа денес, глумата итн...

Постои причина зошто многу од овие филмови и денес се во топ 250, и зошто скоро редовно римејкот е далеку послабо рангиран од оригиналите. Ако ти мислиш дека филмот денес мора да е подобар само заради визуелните ефекти, можеби треба да удриш еден реалити чек. Денес за жал постојат можности да се направат прекрасни филмови, но ретко кој знае да ги искористи тие алатки и да најде совршен баланс помеѓу CGI, глума, приказна, темпо... Затоа и се радуваме како мали деца на тие 2-3 филм во годината што навистина вредат.

Пред да решиш тврдоглаво да го браниш ставот и да изгубиш авторитет, најди 3 часа да го изгледаш одново Schindler's List. Може ќе ти отвори некои перспективи.

P.S.
Сеуште гледам The Twilight Zone со истата возбуда како кога бев мал.

P.P.S.
Мурињо сеуште е најјак.

W

wicked_1

Гостин
Go isforsiravte Twilight Zone, fantasy e ipak, a se znae sho e najbitno kaj toj zanr, ne e ko 12 Angry Men ili To Kill a Mockingbird koi se drami pa seushte da ja ima istata tezina.

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Ио, цел пост ти беше одличен и на крај мораше да се закопаш со Мурињо...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.491
Go isforsiravte Twilight Zone, fantasy e ipak, a se znae sho e najbitno kaj toj zanr, ne e ko 12 Angry Men ili To Kill a Mockingbird koi se drami pa seushte da ja ima istata tezina.
TZ неможе да биде исфорсирана.

Член од
7 октомври 2011
Мислења
9.377
Поени од реакции
11.748
Ја ќе се повторам.
Филм е уметност, а телефонот, климата, таблет, лаптоп... Се предмети.
Во новиве филмови го нема шармот кој го има во старите, еве на пример Бонд сеа иде на МТВ, уживам дур ги гледам старите, а ова сега со даниел е катастрофа, камен е Бонд.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.634
Поени од реакции
31.846
Не постои застрен филм, ниту застарена музика, пошто и двете треба да се поврзуваат со уметност, а уметноста е безвременска :)

Се се тоа фази низ кои поминува човек, и мигови. Еве јас во последно малку повеќе завлегов во онаа Чешка кинематографија од 70-ти, 80-ти, така да кога симнав неколку од најновиве филмови, од оние убаво нашминканите, имав мачнина да ги догледам, затоа што не гледав задоволство во визуелната естетика со 500 ефекти и мирудии, туку уште бев во потрага по добар дијалог, интересни мисли, несекојдневна тематика и по некој мајдфак кој очекував да ме здрви од нигде никаде. Дури и едвај сум ги догледал :)

Шо значи, исто како и музиката. Имаш периоди кога сакаш да слушаш Doors, имаше периоди кога сакаш да слушаш некој 2014-та албум од рандом алтернативен бенд, имаш периоди кога сакаш да слушаш Џони Кеш и така натака. Али не е убо да исплукаш во стилот во 60-ти бендовите свиреле со поедноставни инструменти/педали/дилејој/ефекти, а сега има не знам си какви појачала, сајзери курци палци, па не треба да ги слушаш тие застарените. Едноставно не поминува таквата споредба. :)

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.590
Поени од реакции
87.944
Ја ќе се повторам.
Види Златко.... една споредба да направам.... F&F серијалот може гомна да јаде за филмов правен пред 40 години. Доволни ти се само еден Плимут и Камион од 50-те години за да створиш вакво епик дело... Нема нит ефекти, нит јаки коли, нит добри пички, нит бедес набилдани дечки... ама затоа содржината во филмот те тера да го изгледаш до крај без да трепкаш...Тоа е вистината братче, сакаш ти сложи се со тоа, или не :coffee:

Дали напоменав дека филмов никогаш не бил прикажан во кино... туку дека е DTV :unsure:

Kajgana Shop

На врв Bottom