Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.271
Поени од реакции
37.981
Да ги довршам уште неколкуте номинирани за Оскар во главните категории годинава. Прв:

Richard Jewell - Кејти Бејтс номинирана за споредна женска улога. Тоа беше големо изненадување годинава, ама, по филмов, би рекол - заслужено! Тоа прво, значи - одлична глума. Остатокот е некако ко сто пати виден, а сепак гледлив. Клинт Иствуд е обично преокупиран со исправање на неправди во неговите филмови (True Crime, Changeling, Mystic River, Sully), па и тука е така. Типична спора драма во негов стил, овојпат повторно биопик, но тука најмногу ми сметаа клишеата. А ги има во изобилство. Ко да знаеш што буквално се случило таму, зашто си бил очевидец на сѐ во 1996 (се работи за бомбашкиот напад во парк за време на одржувањето на Летните олимписки игри во Атланта во 1996). Јас се сеќавам на игрите, но на нападот не, а цело време имав чувство како да знам буквално сѐ што се случило. После - делови од приказната и ликови останаа недоработени. Пример, новинарката која прва ја напиша приказната остана ко да виси во воздух, а за неа уште многу работи можеа да се кажат. Ама, пак ќе речам - глумата беше супер (Кејти Бејтс, Сем Роквел и дебелкото од I, Tonya), филмот е гледлив, не можеш да речеш дека е лош, во никој случај, ама има фалинки. Не можам да го препорачам, ама ако немате што да гледате, пробајте го! Меѓу 6 и 7 мене ми беше. 7 само заради Бејтс!

Останаа:
1. The Two Popes
2. Harriet
3. Judy
4. A Beautiful Day in the Neighborhood
5. Les Miserables
6. Corpus Christi
7. I Lost My Body
8. The Cave
9. Star Wars: The Rise of Skywalker

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.435
Поени од реакции
25.356
Тешка пропаганда има Parasite... не знам кога последно еден филм имал ваква пропагандна машинерија (која нормално, често, завршува со повлекување паралела помеѓу „метафората“ во филмот и Трамп).

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.271
Поени од реакции
37.981
Тешка пропаганда има Parasite... не знам кога последно еден филм имал ваква пропагандна машинерија (која нормално, често, завршува со повлекување паралела помеѓу „метафората“ во филмот и Трамп).
Не би рекол дека е тоа. Ете, ѕирнете го сите Shoplifters на Хироказу Кори-Еда од преклани, речиси истата приказна е, минус трилер моментите, што значи фокусот е на темата за социјалните разлики, бла, бла, бла... и многу поцврсти паралели можат да се повлечат со Трамп, па филмот помина бледо во Америка - само номинација за странски. А, интересно: двата филма едно по друго добија Златна палма во Кан.

Член од
10 октомври 2011
Мислења
6.205
Поени од реакции
10.236
Не биди толку лоша, историски настан или не, ако Шон не бил запознаен со настанот, смее да предвиди.
Филм по историски настан, за кој никогаш не сум слушнал, не сум учел на школо, нити сум прочитал нешто за Ле Ман и Форд/Ферари. Ама еве мудрециве нека судат, пошто они се сезнајни и убеден сум дека слушнале за Шелби, Мајлс, знаеле за тоа како Форд влегол во трките и што ти уште не. Еве браво од мене за сезнајната Корвус.

П.С. Не за џабе дотичната ми е единствената личност од форумов на игнор листа.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Uncut „во гужви сум, ќе те барам“ Gems.
Знаев дека се истиве режисери од Good Time.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Абе не ме хајпајте вака. :pos:

Не го можам Адам Сендлер.

Pass
И мене ме изхајпаа, го гледав и 7/10. Му фалеше за малку осмица, штета што го предвидов крајот :D

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.122
Поени од реакции
9.070
И мене ме изхајпаа, го гледав и 7/10. Му фалеше за малку осмица, штета што го предвидов крајот :D
Чим Гранде Јуве го препорачал верувам дека е добар филмот, проблемот е што неможам да го сварам глумецот. Него и Бен Стилер заедно.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.745
Поени од реакции
27.744
Чим Гранде Јуве го препорачал верувам дека е добар филмот, проблемот е што неможам да го сварам глумецот. Него и Бен Стилер заедно.
Ќе те нервира и во овој филм.

Член од
6 јануари 2020
Мислења
327
Поени од реакции
320
Мислам и дека треба да те нервира во овој филм, така е направен. Го нашле глумецот изгледа да не мора многу да се труди за да не нервира :pos: Али шала на страна, добар е во филмов.

Член од
14 октомври 2010
Мислења
5.152
Поени од реакции
16.095
Moram da te prasham shto vide tolku posebno vo Uncut Gems shto te natera volku visoka ocena da mu dadesh?
Јас го изгасив на пола саат филмот.
Нешто што мислам дека во последниве 3-4 години ми се нема случено. До пола саат немав разбрано што се дешава реално, а пак Адам ми беше толку напорен со тоа мумљањето негово, сакав ушите да ми откажат само да не го слушам. Се на се, ќе го догледав да бев само незаинтересирана, али ова ми беше тотално непривлечно за сите мои сетила.

Kajgana Shop

На врв Bottom