Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Ej ljudi! Go gledav Interstellar konechno, i ne plachev (ne sum go sfatila) :P
Mnogu mi beshe kul i sigurno kje go gledam pak. Znam deka imashe propusti od scientific aspekt, ama nema vrska toa, ne mi smeta zashto sepak se raboti za film od zabavno/umetnichki a ne nauchen karakter, taka shto primarnata cel si ja ispolni.
Mi se svigjaa i kadrite i muzikata i ekipata, i taka celiot spakuvan e poln pogodok. Site da go gledate, ne ednash, pokje pati.

Ajde pozz :X3:

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.732
Поени од реакции
12.783
Ej ljudi! Go gledav Interstellar konechno, i ne plachev (ne sum go sfatila) :P
Mnogu mi beshe kul i sigurno kje go gledam pak. Znam deka imashe propusti od scientific aspekt, ama nema vrska toa, ne mi smeta zashto sepak se raboti za film od zabavno/umetnichki a ne nauchen karakter, taka shto primarnata cel si ja ispolni.
Mi se svigjaa i kadrite i muzikata i ekipata, i taka celiot spakuvan e poln pogodok. Site da go gledate, ne ednash, pokje pati.

Ajde pozz :X3:
Како на пример ? :)

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Како на пример ? :)[DOUBLEPOST=1427117036][/DOUBLEPOST]

Како на пример ? :)
crnite dupki ne se gledaat onaka so golo oko ko shto ja vide cooper, pa se chudeshe sho bila topka, i imaat gravitacija shto gi kompresira telata shto gi privlekuva i samite ne mozhejkji da ja izdrzhat sopstvenata kondenzacija se unishtuvaat, primer

Mojso

uneducated knob
Член од
14 септември 2009
Мислења
4.732
Поени од реакции
12.783
crnite dupki ne se gledaat onaka so golo oko ko shto ja vide cooper, pa se chudeshe sho bila topka, i imaat gravitacija shto gi kompresira telata shto gi privlekuva i samite ne mozhejkji da ja izdrzhat sopstvenata kondenzacija se unishtuvaat, primer
Тоа е една од теориите, филмот искористи друга, а ги има мал милион. Не можеш да речеш дека нешто е научно неточно кога пред се не е ниту научно докажано :)

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Што се однесува до научниот аспект јас изградив два става, онака кои ми се логични.

Или филмот ќе биде авангарда по 50 години да речеме, доколку се потврди онаа карта врз кој истиот е базиран, секако научно. Нешто како Одисејата на Кјубрик.

Или пак ќе биде смешен во тој поглед со голема утка во тезата, доколку поинаку се утврдат работите.

Како и да е за ова моментално време е авангарда, и фино скоцкан, плус носи емоција (по мое една од побитните работи) и во неколку наврати онака се сочувствував силно со ликовите, допреа до мене.

Црните дупки и понатаму се недоволно истражувана материја. Ги расчепка Хокинг со една теорија, која се негуваше долг период за на крај Саскинд, да му ја руши, кога случајно се нашол на едно од неговите предавања, па почнал да работи на своја теорија која Хокинг по 10-тина години ја призна како порелевантна и поприфатлива.

Corvus

Latrodectus
Член од
24 јануари 2011
Мислења
4.002
Поени од реакции
15.328
Тоа е една од теориите, филмот искористи друга, а ги има мал милион. Не можеш да речеш дека нешто е научно неточно кога пред се не е ниту научно докажано :)
Also, ne mozham da kazham deka omg filmot e astronomski bukvar i treba da go davaat kako lektira vo sredno. Ne mozham da kazham deka po nego treba da se vodime koga stanuva zbor za crni dupki i zakonite po koi funkcioniraat.
Da beshe taka, nemashe Interstellar da bide sci-fi, tuku kje beshe dokumentarec i kje go gledavme na Science Channel.
Ne mi e celta da go degradiram filmot, realno mi se svigjashe mnogu, ama ne mozham da go pravam neshto shto ne e, a dokumentarec, ne e.

Член од
2 август 2011
Мислења
383
Поени од реакции
653
Она што според мене е од големо значење е дека Интерстелар дефинитивно (ќе) инспирира многу млади луѓе да сакаат да дознаат повеќе за астрономијата, космологијата, физиката во глобала. Многу од нив можеби ќе станат познати научници благодарение на овој филм.

W

wicked_1

Гостин
Што се однесува до научниот аспект јас изградив два става, онака кои ми се логични.

Или филмот ќе биде авангарда по 50 години да речеме, доколку се потврди онаа карта врз кој истиот е базиран, секако научно. Нешто како Одисејата на Кјубрик.

Или пак ќе биде смешен во тој поглед со голема утка во тезата, доколку поинаку се утврдат работите.

Како и да е за ова моментално време е авангарда, и фино скоцкан, плус носи емоција (по мое една од побитните работи) и во неколку наврати онака се сочувствував силно со ликовите, допреа до мене.

Црните дупки и понатаму се недоволно истражувана материја. Ги расчепка Хокинг со една теорија, која се негуваше долг период за на крај Саскинд, да му ја руши, кога случајно се нашол на едно од неговите предавања, па почнал да работи на своја теорија која Хокинг по 10-тина години ја призна како порелевантна и поприфатлива.
Одисеја и Интерстелар се структурно скроз различни и имаат различен пристап до тематиката. Емпириските поткрепи се главната ствар кај Интерстелар, што не е случај и со Одисеја кај што е потпрен филмот на тврд симболизам а тоа го дефинира како авангарден филм, што Интерстелар не е, барем јас не го сметам како таков.
Затоа и @Corvus лесно побива некои моменти у филмот, дискутабилни се пошо се емпириски објаснети на гледачите, Одисеја не е ништо налик на ова. У контекст на ова, Одисеја го остава перцепирањето на секој гледач индивидуално со тоа што го презентира, Интерстелар е спротивното. У секој случај се два великани кои метафизиката ја обработуваат и пренесуваат кај гледачите на различен начин.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.683
Поени од реакции
34.186
Si pomesala stvarite. :)
Cooper se cudese zaso e topka wormhole-ot, pravi razlika od toa i crna dupka. Niz ednoto se patuva.
A drugoto, tocno gi kompresira i privlekuva u edna tocka, ama filmot mu dade druga nasoka, izgledaj go pak i ke sfatis.
Em ke poplaces mozebi. :)))

Kajgana Shop

На врв Bottom