Фиксна протеза

Член од
7 јануари 2010
Мислења
16
Поени од реакции
0
Носев фиксна протеза на двете вилици година и шест месеци и сум потполно задоволен пошто забите ми се исправија многу добро

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.038
Поени од реакции
2.128
Ја носам фиксна ... ми ја ставија некаде декември на горна вилица , па јануари на долна ..до сеа има напредување ...носев мобилна али ништо ...и сеа со мерак си ја носам фиксна и на мода дојде бидејки пола од моите другари носат ..фиксната е најдобро нешто до сеа шо сум видел за исправување на заби

Annath

Полуактивен член.
Член од
11 јуни 2010
Мислења
338
Поени од реакции
42
e imam edno prasanje: drugarkami treba da nosi fiksna proteza,no ima nesto nerazjasneto: dali ke moze na polumaturata protezata da se izvadi i naredniot den pak da se stavi?...deka i bilo glupo da nosi proteza na polumatura...aj plss odgovorete
Затоа и е фиксна протеза, затоа што не се вади така лесно.
Патем, читав во списаније, теа модерна, мислам дека беше, уште оддамна е овој процес познат во поголемите држави, но гледам дека и кај нас почнал да се застапува. Фиксна протеза која не се приметува, така наречена, невидлива. Што мислите во врска со тоа? Би ставиле ,,невидлива,, фиксна протеза или повеќе сакате да се фалите со обичната, нормалната?
А гледам кај средношколците е модерно да се носи фиксна протеза, божем на тој начин искажувале колку се тие моќни и богати, а немаат потреба од протеза, но сепак ставаат. Тоа ми е не сфатливо.. Но само некои, верувам дека повеќето носат затоа што имаат потреба.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.038
Поени од реакции
2.128
Патем, читав во списаније, теа модерна, мислам дека беше, уште оддамна е овој процес познат во поголемите држави, но гледам дека и кај нас почнал да се застапува. Фиксна протеза која не се приметува, така наречена, невидлива. Што мислите во врска со тоа? Би ставиле ,,невидлива,, фиксна протеза или повеќе сакате да се фалите со обичната, нормалната?
А гледам кај средношколците е модерно да се носи фиксна протеза, божем на тој начин искажувале колку се тие моќни и богати, а немаат потреба од протеза, но сепак ставаат. Тоа ми е не сфатливо.. Но само некои, верувам дека повеќето носат затоа што имаат потреба.
Не може да се вади .. а што толку и пречи протезата на неа ?? Не е срамно ...Ако сака да ја извади ке биде како пак од ново да и местат...Така на мене ми се одлепија 4 брикети и одма 2000 ми лупнаа да платам...плус 500 мислам беше за преглед..

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Абе... не туку се лажете со тие порцеланските протези, кај поскапо ќе ги платите, подолго ќе ги носите (споредете чиста логика - што влече посилно, титаниум или порцелан?) и по некое време порцеланот ќе почне жолта боја да фаќа па и со солна киселина да ги миете нема да ја тргнете таа боја. Моите се забари, знам што зборам, можев јас да носам и од тие протезите од внатре што се ставаат па тек тогаш ништо немаше да ми се гледа, ама не е тоа финтата.

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.038
Поени од реакции
2.128
Абе... не туку се лажете со тие порцеланските протези, кај поскапо ќе ги платите, подолго ќе ги носите (споредете чиста логика - што влече посилно, титаниум или порцелан?) и по некое време порцеланот ќе почне жолта боја да фаќа па и со солна киселина да ги миете нема да ја тргнете таа боја. Моите се забари, знам што зборам, можев јас да носам и од тие протезите од внатре што се ставаат па тек тогаш ништо немаше да ми се гледа, ама не е тоа финтата.
не ми е јасно само тоа што им е толку страм да ги носат..?? да не ги зафркаваат , да не ги дружат другариве ...дај не заебавај од цело друштво пола носиме и шо ...па тоа е за наше добро бе ...

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
не ми е јасно само тоа што им е толку страм да ги носат..?? да не ги зафркаваат , да не ги дружат другариве ...дај не заебавај од цело друштво пола носиме и шо ...па тоа е за наше добро бе ...
Е ајде де, не знам како може да им е срам од нешто што вреди 600 евра (чак и више). Во Америка моите ми кажаа дека 5000 долари биле, луѓе кредити земале. Сите тие нови видови на протези што излегуваат сега се само давање пари плус.

Не жалам јас што носев две години, сега забиве ми се супер, дури малку и ми фалеа протезите кога ги извадив, некако празна ми беше устава :)

Член од
31 јули 2009
Мислења
10
Поени од реакции
0
Ја носам протезава точно 1 година, и да ви кажам право задоволна сум многу..имав 2 криви заба,2 двојки и тоа многу криви, едниот ми се исправи а другиот нема место да ми го намести затоа што ми е многу внатре, сега сите заби од единица десно ми ги поместува на лево за да може да ми излезе напред забов..иначе нема место..и па после сите ке ми ги врати на место ..само што на забов треба да носам цел метален прстен, забов ке ми биде цел метален зашто ке ми го стави тој како прстен ама ке имам и брикета плус.Така ке го носам месец-два одприлика и после ке ми го извади и толку ке продолжам уште некое време да ја носам нормално..Ако имате проблеми со криви заби ставајте и тоа обична не е срамно ич а не ке давате пари џабе со тие глупости,порцелани ;)поздрав

Член од
10 август 2010
Мислења
13
Поени од реакции
1
Сакам да прашам некој од вас што извадил фиксна протеза, шо се дешава со брикетите. Ви ги даваат за да си ги земете зашто веќе секако сте ги платиле или ги задржуваат па ги шиткаат после second hand као да се нови за следниот пациент??

Schürrle

can't be touched
Член од
19 ноември 2008
Мислења
3.038
Поени од реакции
2.128
Вака сеа ..за да ги дадат на некој друг не верувам и мислам дека нема шанси..јас носам..бтњ имам слушнато ако сакаш може да ти ги дадат !!

Член од
6 јануари 2009
Мислења
509
Поени од реакции
72
Колку за информација колку пари е една фиксна протеза?

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Сакам да прашам некој од вас што извадил фиксна протеза, шо се дешава со брикетите. Ви ги даваат за да си ги земете зашто веќе секако сте ги платиле или ги задржуваат па ги шиткаат после second hand као да се нови за следниот пациент??
Нема шанси да се шиткаат second hand, не се тоа роба. Никој не сака да ризикува и да изгуби лиценца денес. Ако ги замолиш за тебе за успомен ќе ти ги дадат, ако не, се фрлаат.

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7
јас носев пред 6 години и тогаш беа околу 15 000

Член од
10 август 2010
Мислења
13
Поени од реакции
1
:) Цена за фиксна протеза за една вилица денес 250 европејци! (во Скопје може и да е поскапо) Контрола: 300/400ден!
Џену Грл, твоето учество во темава е за пофалба, мене многу ми помогна "да ја откријам Америка" ! Фала ти што постоиш ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom