Фиксна протеза

Член од
24 септември 2009
Мислења
245
Поени од реакции
35
Попусти обично има пред нова година, али треба да се распраша околу тоа за сигурно :)

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
Да знам, јас прво носев еден апарат за да ми се врати долната вилица назад, а потоа носев доле фиксна. Скапо е, посебно контролите секој месец, но дефинитивно се исплатеше
Moze da prasam kolku vreme ja nosese?

Znam deka vilicata i koskite se razvivaat do 26tata godina nekade. Nekoi pa mi veleat deka imas 24 godini mozebi procesot so fiksna proteza ke odi podolgo.

Inaku imam "dlabok zagriz". Gornite zabi sosema se poklopuvaat so dolnite.
Vizuelno sostojbata mi e vaka kako sto e na slikava :

ke.110113256_std.jpg

Pozdrav

Член од
24 септември 2009
Мислења
245
Поени од реакции
35
Ja носев година и 3-4 месеци, иначе кај мене беше обратно со вилицата. И вадев 2 четворки зашто имав збиеност. А за носењето можда е тоа точно, али зависи и од проблемот.

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Вчера стадов фиксни.Ај со здравје да си ги носам :)
За 4 -5 месеци ќе ги истам и ќе сум топ:icon_cool
Ама многу ме болат сега мамата:icon_lol:...за колку време ќе ми поминит?Само со чоколино се ранам.

Член од
24 септември 2009
Мислења
245
Поени од реакции
35
Хахахаха па првиот пат за 3-4 дена и после секоја контрола кога ќе ја затегнуваат ќе те боли по ден-два :)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ама многу ме болат сега мамата:icon_lol:...за колку време ќе ми поминит?Само со чоколино се ранам.
Ништо не правиш со 4-5 месеци ;)

Член од
10 август 2010
Мислења
183
Поени од реакции
7
Ќе помине не се секирај, така е на почетокот. До душа зависи каква е протезата. Ако ти е за криви заби и ако не се многу криви (штом велиш дека толку малку ќе ја носиш) нема многу да те боли. Мене бааги време ме болеше. И многу ослабнав на почетокот, ама потоа како ја гледав брзината со која моите заби доагаат во посакуваната форма повторно се вратив во нормала :icon_bigg:icon_bigg:icon_bigg. Инаку можеш да јадеш се (мислам на помека храна) само што ќе ти треба повеќе време.

Фокси

Talk nerdy to me
Член од
11 октомври 2007
Мислења
2.358
Поени од реакции
1.390
Ништо не правиш со 4-5 месеци ;)
Носев и пред ова неколку години фиксна.Од ко ги истадов малку ми се разделија зш не ја носев мобилната.
Значит мал е проблемот.Сеа докторот така ми рече,ако ме мамит....:)

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Носев и пред ова неколку години фиксна.Од ко ги истадов малку ми се разделија зш не ја носев мобилната.
Значит мал е проблемот.Сеа докторот така ми рече,ако ме мамит....:)

Ааа тоа било работата :) Не те сфатив, мислев првпат ставаш, затоа :smir:

Член од
27 ноември 2007
Мислења
30.993
Поени од реакции
74.134
На 7 Септември и јас станувам iron man :icon_mrgr
Е рано ми текна на 21 година да ставам, па ќе си ја носам некои добри две години :icon_cool

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
На 7 Септември и јас станувам iron man :icon_mrgr
Е рано ми текна на 21 година да ставам, па ќе си ја носам некои добри две години :icon_cool
Heheh vidi go mojot primer.
Jas imam 24 nakaj 25 odam i doprva ke stavam fiksna.

Cheer up

Член од
10 август 2010
Мислења
13
Поени од реакции
1
За колку време прв пат отидовте на контрола? Јас веќе ја носам полни 3 недели, не сум била се уште на контрола! Мене ме болеше ден два, а потоа чувстував болки само кога подолго време не сум спиена, на пример цела ноќ и цел ден и уште една ноќ...
Постојано имам чувство дека не ги мијам забите доволно или тоа го правам неправилно! :S Некој совет???
Откако носам фикса, почнав да забележувам дека и други луѓе носат :) и навистина, НАВИСТИНА многу убаво им стојат!
Јас многу брзо се навикнав на неа а и она на мене, претпоставувам :D
Поздрав!

aleksandarreal

Sport fanatic
Член од
15 мај 2009
Мислења
905
Поени од реакции
276
За колку време прв пат отидовте на контрола? Јас веќе ја носам полни 3 недели, не сум била се уште на контрола! Мене ме болеше ден два, а потоа чувстував болки само кога подолго време не сум спиена, на пример цела ноќ и цел ден и уште една ноќ...
Постојано имам чувство дека не ги мијам забите доволно или тоа го правам неправилно! :S Некој совет???
Откако носам фикса, почнав да забележувам дека и други луѓе носат :) и навистина, НАВИСТИНА многу убаво им стојат!
Јас многу брзо се навикнав на неа а и она на мене, претпоставувам :D
Поздрав!
прв пат отидов на контрола за еден месец откако ми ги ставија првата недела болеше ептен али после се навикнав и еве помина една година откако ги носам али воопшто не ги забележувам во уста и ич не ми сметаат , иначе за четкање најубаво ти е после секој оброк , и не заборавај да ја поминуваш гингивата околу забите со четчето тоа е филингот :smir:

Член од
10 февруари 2010
Мислења
855
Поени од реакции
322
A, da prasam, dali prethodno vi napravija otpecatok od vilicata [gore ili dolu]?
Dali napravivte panoramiks?
Kolku vreme traese periodot na podgotovka? Sto se moravte da napravite/ da vi napravat pred da vi ja stavat?

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
A, da prasam, dali prethodno vi napravija otpecatok od vilicata [gore ili dolu]?
Dali napravivte panoramiks?
Kolku vreme traese periodot na podgotovka? Sto se moravte da napravite/ da vi napravat pred da vi ja stavat?
Отпечатоци мора да се направат за да се направат студио модели со кои што докторот би можел поубаво да ја анализира ситуацијата во устата
Панорама обично се прави за да се видат осмиците во која положба се поставено ако ги има, зашто може додатно да комплицираат работа као се хоризонтално поставени и можат да направат збиеност на забните лакови подоцна кога ке израснат.

Kajgana Shop

На врв Bottom