Нормално е де, размрдани се сега забите, сајлата стега и крцка коската И не можеш да зажалиш што ја имаш, размисли, во САД се плаќа 5000 долари најмалку за тоа што го имаш во уста, па сега види дали е за жалење нешто што ти го имаш за 500 евра преку силаВо последниве денови забиве нешто многу ме болат :uvo: :nesvest: а при секое јаденје само крцаат, имам чувство дека ке ми испаднат сите заби? Нормално е тоа кај сите?
по некогаш жалам што ја ставив, заглавив наголемо :jaj:
После јадење убавезно мијај ги забите или ако не си дома џвакај мастика.Дојдоа подобри времиња и за мене
Веќе толку и се навикнав на протезата, не ја осеќам дека ја носам, дури и заборавам дека после јадење морам да ја чистам :kesa:
Болката по нови ластици трае ден-два...
Сега чекам само времето да помине, па да можам да се насмеам како човек и јас :back:
Па ке треба подолго да ги носиш, полесно е да извадиш заб(и) и да ставиш протезаA морат заби да ваѓаш да се ослободит место, па да ти ја стават, или може и директно?
Да, затоа што потоа може да се јави рецедитив (враќање на забите во почетна форма). Многумина ортодонти не го практикуваат ова но е многу пожелно. Како и да е, консултирај си се со ортодонтот, но многу подобри резултати се добиваат со вадење на осмиците затоа што забите по 25та година се придвижуваат за некој милиметар нанапред и ако има осмици уште повеќе ќе ги натиска нанапред :smir:A морат заби да ваѓаш да се ослободит место, па да ти ја стават, или може и директно?
И јас бев така маки и коа ми ја извадија забите ми беа перфекција но ми дадоа и мобилна да носам и јас заради нередовност кога ми текне тогаш ја ставам ми се раздалечија забите напред и знаеш колку ми е мака ..сеа се трудам поредовно да ја носам и пак ме болат забите после носење на мобилната околу 15-30 мин. ..инаку носењето на фиксна портеза ми создаде навика редовно да си ги мијам забите после јадење пред спиење и понекогаш ми недостига:kesa:.После јадење убавезно мијај ги забите или ако не си дома џвакај мастика.
Многу е битна хигиената на забите кога носиш протези,зошто после ќе се одрази на твоите заби.
Кога ќе си го вратам филмот уназад 600 евра железа во мене + 1200 денари контрола секој месец,2 и пол години носење протезава.попатни проблеми и расправии со болници..
уффф да знаев дека се ова ќе ми се изнадеси ич не ни ставав протези.
Се познаваат ли овие и колку се поскапи од обичната железарија?Јас имам фиксна и на горна и на долна вилица СО НАЈГОЛЕМА СРЕЌА дека на горната вилица имам од тие прозирните силиконските а доле не ми се ни познаваат и ставив такви железни ...
Порцелански се, се познава само една сајла, брикетите (тие металните кои се лепат на заб) се порцеланскиСе познаваат ли овие и колку се поскапи од обичната железарија?
Се познаваат,ама не колку железава.Се познаваат ли овие и колку се поскапи од обичната железарија?
Па ке треба подолго да ги носиш, полесно е да извадиш заб(и) и да ставиш протеза