Фан Клуб: Црвена Звезда

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Cole Janković – Pao Real, pašće i Dinamo!

Dok polako odbrojavamo dane i časove do revanš susreta 3. kola kvalifikacija za Evropski kup, dok sa velikom nadom očekujemo da šef stručnog štaba Vladimir Petrović pripremi tim i taktiku kojima će Zvezda stići i prestići rezultatski manjak iz Tbilisija (0:2) i eliminisati Dinamo, za trenutak smo se prisetili slavne prošlosti našeg kluba i među brojnim velikim utakmicama odabrali jednu u kojoj je protivnik stigao na „Marakanu“ takođe sa kapitalom od dva pogotka i – oprostio se od daljeg takmičenja.
Reč je, ni manje ni više, nego o slavnom madridskom Realu koji je pre revanša 19. marta 1975. godine već bio viđen u polufinalu Kupa pobednika kupova. Na megdan mađarskom Ferencvarošu, međutim, otišla je – Crvena zvezda.

Slobodan-Cole Janković, dugogodišnji prvotimac, igračka legenda našeg kluba, sjajno desno krilo i nezamenljiv član jedne od najsjajnijih generacija – one koje su činili Džajić, Aćimović, Karasi, Pavlović, Dujković, Antonijević, Lazarević... – živo se seća te sezone i dvomeča sa „kraljevskim klubom“.

- Bila je to sezona u kojoj je, kao i sada, rastao jedan novi, mladi tim Crvene zvezde. Od starijih igrača u Klubu smo ostali samo Džajić i ja, a glavne uloge su polako preuzimali neki mladi, novi igrači. U takvoj situaciji započeli smo put kroz Evropu i u prve dve runde takmičenja eliminisali ekipe PAOK-a i Avenira – odmotava „film“ iz sezone 1974/75. Janković.

Voljom žreba, za rivala u četvrtfinalu dobijen je veliki Real.

- I to Real sa Santamarijom, Kamačom, Pirijem... ukupno sedam španskih reprezentativaca i sa dva najbolja igrača reprezentacije SR Nemačke, Paulom Brajtnerom i Ginterom Necerom. I, ne zaboravite, Real sa Miljanom Miljanićem na klupi. Prvi susret u Madridu odigrali smo kako smo odigrali, sa snagama koje smo imali... Neki igrači su bili iz drugog tima, neki su tek nekoliko meseci bili u Zvezdi, Džajić nije ni igrao... Trener Miljenko Mihić me stavio na centarfora, ali bio sam skroz odsečen. Žestoko smo se branili svih 90 minuta, Real je pobedio sa 2:0, a ruku na srce moglo je da bude i više...

O. Petrović, P. Đorđević, Nikitović, Baralić, Keri, Radović, Janković, V. Petrović, D. Savić, Sušić i Džajić, uz Ratkovića i Filipovića koji su u igru ušli s klupe, u revanšu su žestoko odgovorili madridskom gigantu.

- Tih godina igrali smo mnoge utakmice sa Realom na raznim turnirima po Španiji, uvek u finalima, i redovno smo ih pobeđivali. Ali, to je bio onaj naš stari, čuveni tim, a sad sve neki klinci – smeška se Janković – Ali, izašli smo na teren s velikom željom da pokažemo da na našoj Marakani niko ne može lako da nas nadigra.

To je ona čuvena, antologijska utakmica u kojoj je Dragan Džajić na levom krilu „zavrteo mozak“ potonjem dugogodišnjem španskom reprezentativcu Kamaču.

- Miljanić nije došao na revanš, a da jeste možda ne bi sve tako ispalo – zamišljeno će Cole – Ostavio bi Čiča Kamača na levom beku i ja se ne bih naigrao fudbala. Ali, Miljan nije mogao da dođe na Marakanu. Nije mogao da vodi Real u Beogradu protiv svoje Zvezde, pred našim navijačima. I tako je Real sa klupe vodio njegov pomoćnik Luis, a igra celog tima bila je bazirana da zaustavi Džaju. Ja sam to iskoristio na najbolji mogući način...

Janković je u toj utakmici – briljirao. Centrirao je kod prvog gola Džajiću na glavu, nad njim je napravljen i jedanaesterac koji je golman Olja Petrović pretvorio u 2:0.

- Ja sam uvek izvodio penale, a šta mi tada bi da ne krenem ka lopti... ne znam. I kasnije, kad je utakmica završena, kad se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, ja nisam mogao da gledam. Otišao sam u tunel i slušao samo reakciju navijača. Tek kad je Braca Đorđević promašio gol došli su do mene i pozvali me da šutiram poslednji. Pogodio sam mrežu, a posle mene Olja Petrović odbrani šut Santiljani i – mi odemo u polufinale.

Ta veličanstvena pobeda Zvezde odjeknula je širom fudbalske Evrope.

- Nije bila senzacija što je Zvezda izbacila Real, nego što smo to uradili sa nekim novim igračima. Meni je Luis čestitao, došao iste večeri kod mene na večeru, a onda je stigao i poziv – da pređem u Real. Ali, u inostranstvo se tada moglo sa 28 godina, meni je nedostajalo nekoliko meseci i rekao sam im da spreme te pare. Kasnije sam otišao u Francusku, malo za mnom i Džajić...

Sećanja ne blede. Janković, koji danas u našem klubu obavlja skauting i zadužen je ua najmlađe (hvali generaciju rođenu 1995. ali to je neka druga priča) uveren je da Zvezda u četvrtak uveče može da pobedi i eliminiše Gruzijce.

- Uveren sam da je Rudar bolja ekipa od Dinama, pa ako smo izbacili Slovence možemo i njih. Igrači treba samo da znaju čiji dres nose, da shvate šta je Zvezda i da puste da ih navijači u ovoj utakmici nose. A, uz pomoć Delija, ništa nije nemoguće – kaže Slobodan-Cole Janković.
Iz Coletovih usta u Božje uši!

На Маракана паѓале многу,многу поголеми екипи од Динамо.Звездо можеш ти , neka noćas bude ZVEZDANA noć !:back:

Член од
8 април 2007
Мислења
16.034
Поени од реакции
9.126
Ајде нека ни е со среќа, да не биде како со комшииве вчера :)

ЗВЕЗДА МИ ЈЕ СВЕ, ЗВЕЗДА ЖИВОТ ЈЕ, СРЦЕ МОЈЕ ЈЕ, УВЕК УЗ ТЕБЕ, ЗВЕЗДО ВОЛИМ ТЕЕЕ!!!!

GavolRulz

hippopotomonstrosesquipedaliophobia
Член од
23 март 2008
Мислења
12.732
Поени од реакции
11.609
Црвена Звезда треба да даде најмалку 4 гола, а да не примат повеќе, за да одат понатаму.

Bianconero vero

Il Capitano
Член од
10 ноември 2008
Мислења
9.242
Поени од реакции
8.142
Ајдееееееееееееееее!!!! Има време, пак ни требаат уште три гола како на почетокот.

Да ми го испуши овој што се витка!!!

Член од
21 септември 2008
Мислења
14.619
Поени од реакции
14.491
Добро е ја вратија надежта. Ај до полувреме барем уште еден, па во второ со многу подобра игра, уште 2, и да ги гледаме Ѕвезда понатаму. :tv:

Bianconero vero

Il Capitano
Член од
10 ноември 2008
Мислења
9.242
Поени од реакции
8.142
Нека иде у пичку матер овој Павловиќ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Член од
8 април 2007
Мислења
16.034
Поени од реакции
9.126
Павловиќ бе иди у Ѓорче све по список да ти ебем!!!!!! Првата утакмица гол заради него, сега заради него!!! Па еби си матер неписмен еден!!!!!

2-2! Шок утакмица, инфаркт ќе ме удри!!!

Bianconero vero

Il Capitano
Член од
10 ноември 2008
Мислења
9.242
Поени од реакции
8.142
ГОООООООООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛ!!!! Ајде 5-2 сега!!!!

theHeartCollect0r

WIngZ of Sadness , hold my prayers...
Член од
6 август 2006
Мислења
299
Поени од реакции
10
ЛЕКИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИЌ!!!! Павловиќ фамилијата да ти ја ебам!!

Kajgana Shop

На врв Bottom