Тука пишуваме на зададена тема

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Мислата која секојдневно ме прогонува, мислата од која сакам да побегнам но неможам. Ете таа мисла е онаа која ме натера да не ти подарам ништо. Па зар има повредно нешто од моето срце, кое како на послужавник ти го дадов? Зар има подарок кој вреди онолку колку почитта и честа која ја имам за тебе?
Ако има, купи го и дај ми го, за да сфатам дека грешам и да се покајам. Само знај, да бараш поклон повреден од љубовта и срцето, е како да бараш човек меѓу луѓето:smir:

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Приказнава, место поклон ти ја дарам...

Посветено на мојата прва љубов.

Мојата прва детска љубов...којзнае каде си. Не и дека ме интересира нешто многу, ама во вакви денови кога сум љубовно носталгична, ми текнува понекогаш на тебе. Иако знам дека најверојатно јас не претставувам ни трошка од твоите сеќавања. А и нема ни зошто...
Јас бев таа која лудо, чисто и искрено те сакаше седум и пол години...јас бев таа која копнееше по тебе и ги обожаваше твоите очи од самиот почеток до речиси крајот на нашето основно образование.Тебе не ти беше грижа за мене, јас бев едно големо ништо за тебе, девојчето од одделение кое лесно се нервираше и која обожаваше да ја нервираш и малтретираш, да ја кубеш за коса и да и маваш клоци. Но, ти во тие седум и пол години беше мојот свет. Уште првиот миг кога те видов бев толку мала, немав ниедна симпатија до тогаш, но кога те видов моето детско срце побрзо почна да чука. Те гледаше само тебе. Како што минуваше времето моите симпатии кон тебе беа се поголеми и поголеми...Години поминуваа, а ти се уште беше мојот детски жар, мојата платонска љубов. Поминував часови дома размислувајќи за тебе, а во училиште доволно ми беше да седам настрана и да те гледам. Доволно ми беше само да бидеш присутен. Не ми беше проблем да ти ја напишам домашната по математика, не ми беше проблем да правам работи кои ќе побараше од мене. А мојата љубов кон тебе не беше тајна. Целото училиште знаеше. И наставничките дури знаеја. Јас не се ни трудев да кријам, не ми беше важно, свесна бев само дека имав јаки чувства кон тебе.
И почна седмо одделение, јас бев се уште лудо заљубена во тебе...веќе цели седум години, континуирано, јас бев заљубена во тебе. Се сеќавам кога дојде ново момче во другиот клас, сите девојки беа заљубени во него, но моите очи беа постојано вперени кон тебе, моето срце брзо чукаше само кога ти беше во близина. И дојде и второ полугодие, дојде февруари и дознав дека ќе има кутија за писма за Валентајн и дека секој може да прати нешто. Јас решив дека треба да направам такво нешто, решив дека треба да напишам писмо. Знам колку бев возбудена, колку се подготвував, колку сакав да биде совршено. Се уште ја паметам хартијата на која го пишував тоа, се уште паметам како искрено ги запишував моите чувства, моите чувства за сите тие 7 и пол години беа преточени во тоа писмо. Се сеќавам и на малото розево срце кое го исеков од Таа кое што го залепив на крајот од писмото. И се сеќавам дека го потпишав. Во потписот стоеше : Те сака М. М. навистина те сакаше. М. навистина те обожаваше. М. го признава тоа и М. знае дека тоа беше најискрената љубов која некогаш ја осетила во својот живот и покрај тоа што денес има 19 години. Иако никогаш возвратена, иако исмејана и повредена на крај, ти секогаш ќе бидеш првата љубов на М.
И не се каам за тоа писмо, иако потоа имав последици и што ми се смееше во лице заради тоа заедно со другарите и не се каам и покрај тоа што од тој момент натаму мојот живот се претвори во пекол. Можеби писмото немаше врска со тоа, но само знам дека наредните две години ми беа најлошите во мојот живот, а се започна од како ти го доби тоа писмо. И наместо поклон, јас ти ја подарив тогаш својата душа преточена во зборови. Наместо нормален однос, што беше единственото кое што го посакав од тебе, добив ужас, солзи и скршено срце. Наместо нормален муабет, се случуваше Трета светска војна меѓу мене и тебе. И знам дека и сега да се сретнеме ќе започнеме расправија. Но, ти го одбра тоа. Ти сакаше таков однос, таков однос и доби откако ми го скрши срцето.
По тоа си ветив дека никогаш нема да се заљубам. И страв ми е. И бегам. Особено од емоции и заљубување. А за тоа си и ти делумно заслужен.
Идиоту, како не ти беше жал така да се однесуваш со мене? Како имаше образ на таков одвратен начин да се поставиш спрема мене, а знаеше дека сите тие години чувствував нешто за тебе? Знам дека беше мал, но тоа не е оправдување. Знам дека сакаше да глумиш фраер, но зарем сакаше и кога ме гледаше како плачам?
Но, не е важно, сето тоа е зад мене. Но, знам, само едно знам дека каде и да си, што и да правиш да знаеш дека некаде длабоооко, некаде длаабоко закопано во мене има мал дел на кој се уште му значиш. Далеку од тоа дека се уште имам чувства за тебе, пу пу скраја да е, но има некое мало делче кое не сака да ги заборави сите тие спомени.
Не се каам за ниеден момент, за ниедно чувство. Не се каам ниту за писмото, а не се каам ни за една пролеана солза за тебе. Затоа што знам дека тоа што го чувствував тогаш никогаш веројатно нема пак да го почувствувам. Иако беше само детско, платонско, наивно, сепак беше искрено, безусловно и чисто.
И имај среќа во твојот живот, сигурна сум дека си среќен и весел. А иако погоре те нареков идиот, кретен, сепак не чувствувам ништо лошо, и не мислам дека си навистина идиот. Знам дека си фин и добар, но...за жал ја запознав и твојата не толку добра страна, твојата желба да бидеш во центарот на вниманието дури и ако тоа значи да понижиш други луѓе и да направиш да се чувствуваат мизерно и да се осеќаат дека не постојат и дека се ништо.
И повторно немам никаков поклон за тебе. Не верувам во материјално искажување на чувства. Затоа наместо поклон, оваа приказна ти ја подарувам. Овој текст ти го посветувам. И се надевам дека овој пат, нема да има последици. Се надевам дека нема да ги разбудам лошите духови и дека нема да ги активирам болните спомени од минатото.
Но, февруари е, драги мој, а секој февруари покрај останатите лоши работи, во моите мисли си и ти. И како лоша, но и како добра работа. Некогаш си светла точка во моето минато, некогаш најтемната и најмрачната. Сепак за среќа си само точка. По тебе продолжив да пишувам и други поглавја. Секоја од нив имаше лош крај. Не знам дали мојата љубовна приказна ќе заврши среќно, но знам дека ти си неизбежен дел од неа. Затоа што ти драги мој, беше почетокот на таа приказна. Почеток кој траеше седум и пол години....приказната продолжува да се пишува.
Ја кревам чашата вино и наздравувам за тебе и за секој останат дел, за секој агол од моето минато. И лузните кои ги имам...секогаш ќе ме потсетуваат дека тоа минато не било сон, дека некогаш тоа минато било мојата сегашност и мојата реалност.

За добрите стари времиња, кога ти беше мојот свет, мојата љубов, мојата искра​
За деновите кога те сакав...​
М.​

• Ми се допаѓа
Reactions: Џ.

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Свежите утрински зраци и златниот остсјај во твоите неуморни,расеани очи го поттикнаа најдлабокото во мене, знаев дека тој момент не чувствувам нешто кое ја подига мојата дијафрагма , туку нешто кое создава екстаза,ме исфрла од ова постоење , ме враќа назад и ме облева како топол туш врз градите...
Влијаеш врз мене како бран искрена енергија ,после голем потоп, како огромна бистра вода помеѓу сликите на фатаморганата во пустината во која расте нечија душа или едноставно, како единствена жива супстанца помеѓу купишта од дрва и облека на куклената претстава...
Постои ли вокабулар кој може да те опише, постои ли сенка која може да те покрие, постои ли слика над сликата која ја оцртува твојата појава,сон кој нема да те разбуди тука, постои ли мисла која не е твоја или живот во кој не си бил?
Не... постојам, јас...
Додека твојот волшебен спиритуализам ме обзема, ми трепери телото кое како споредна материја му се потчинува на својот диригент, на оркестарот, на музиката која ја создава едноставната душа, која беше загубена некаде помеѓу бунилото од вечно незадоволната публика...
Го познаваш ли чувството на растење на нови прекрасни крилја околу срцето, после ужасното крваво сечење на претходните ?
Не ... Но, ти и тоа го создаде...
Ме научи дека љубовта не се учи , знаеше дека таа се шири со секое изминато деноноќие, со секоја вистински искажана емоција , меѓу секоја клетка која толку магично пулсира од исполнетоста...
Жешките солзи се од среќа која ти почна да ја градиш ... се повисоко и повисоко над обичните маси..
И кога те нема , тука си, затоа што може ли светлината да исчезне засекогаш само затоа што го допрев прекинувачот?
Две души сплотени во едно...
И бескраен поглед кој создава идеал и кој не го нарушува совршенството на тишината...
Таа иста тишина која го уништува значењето на било каков збор...
Тишина, совршен спокој , флуиди во воздухот и совршен хибрид на љубовта...
Каде ќе бевме без ова?
Едноставно, немаше ни да бидеме...
Ќе бевме дел од публиката, но не,ние сме главните артисти, кои откако ќе се спушти тешката црвена завеса , стануваат оние кои отсекогаш и биле- луѓе за кои времето запира , а просторот се стеснува за да ги создаде совршените услови на најубавото... на она што е човечко во нас...
Ти благодарам , светлино... што ме разбуди...

Член од
8 февруари 2007
Мислења
1.968
Поени од реакции
43
Приказнава, место поклон ти ја дарам..

Знаеш од секогаш сакав поклони. Секој ги сака..но јас сум малку повеќе чудна и во тој поглед нели..? Повеќе сакам кога изненадно и без причина ќе ми подарат нешто отколку да очекувам поклон за роденден или Нова година.
Она што секогаш ме вадеше од кожа беше поклон за Валентајн. Како да е само тој ден за поклони и љубов, до толку е достигната целата фама околу него. Среќна сум што го разбираш тоа и што никогаш не ми подари ништо. Ја сакам таа твоја особина да ги почитуваш желбите на другите, добро поготово моите. :)

Туку..знаеш и дека сакам да ти подарувам работи кои те прават среќен. Денес сакам да ти подарам нешто чија вредност е непроценлива. Знам дека е невообичаено за мене..еј дури и мене ми е чудно. Ама ок од некаде морам да почнам.
Да чудна сум. Ладна, не покажувам емоции. Се потсмевам кога ќе ми кажеш дека имаш чувства за мене, цинично го прифаќам секој твој комплимент..иронично враќам на секој твој комплимент. Да..жал ми е што се однесувам така. Те малтретирам секогаш кога ми е досадно, ти се јавувам кога јас ќе сакам да те видам.. Боже..каков сум јас идиот. И ти наместо да се откажеш, ти си упорен. А проблемот е во тоа што јас навистина и чувствувам нешто за тебе. Без фолови и без лаги овојпат. Тешко ми беше да си признаам на самата себе. Знаеш неверојатно е тоа што некој кој се сака толку многу себе си може да мисли на некој друг повеќе од што мисли на себе си.
Да, се наоѓам себе си како мислам на тебе постојано. Како постојано го читам разговорот на skype, како ги читам пораките кои си ми ги пратил..

Место поклон ти ја давам приказнава. Не е ништо посебно знам, но сепак.. Место поклон ти давам приказна со која ти кажувам дека и јас те сакам тебе.
:back:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
Приказнава,место поклон ти ја дарам...

Приказна за стварноста,за многу шарени, миризливи поклони...Sajonara.
Прекрасен парфем,го одбрав токму тој, Sajonara,Довидување.
Бев занесена од тој прекрасен мирис,кој ме потсеќа на пролетни утра,на изгреј сонце, кое како црвена роза се буди подарувајќи прекрасна глетка.
Тогаш се будат птиците посакувајќи Добро утро,распеани го веселат миризливото утро.Распеана сум и јас.Песните од Enya ме потсеќат на тој мирис,песната Angel особено ме исполнува,ја слушам и пеам скоро секогаш
кога посакувам мир,а во тој мој мир се сетам на прекрасниот мирис Sajonara.
Се сеќавам кога шетавме покрај кејот,се топевме во нашите долги
прегратки уживајќи во нашата вљубеност.Камениот мост секогаш се радуваше на моите високи потпетици,на веселите чекори кои носеа радост и љубов.Фатени за раце шетавме гледајќи непознати лица кои беа желни за нашите погледи од кои зрачеше љубов.Колку е прекрасно кога луѓето во тебе гледаат,кога и без зборови ние многу кажувавме.Нашата аура зрачеше со посебна светлина,некаква светлина со која привлекуваме се што беше околу нас.Ги гледавме шарените излози,шарени марами...да токму тогаш го здогледав прекрасниот парфем,стаклено шишенце на кој пишуваше Sajonara, во кој се вљубив истиот миг,како да бевме створени еден за друг.И на вистина,ме маѓепса мирисот кој никогаш нема да го заборавам,длабоку е под мојата кожа која мириса на него, потсеќајќи ме на
љубовта која никогаш нема да згасне.
Дали се сеќаваш на Sajonara,на моите високи потпетици,на моите разиграни чекори,на шарената марама која ми ја подари за мојот роденден?Да, пролета секогаш ме потсеќа на љубовта,тогаш со Божја волја сум се родила за да те сретнам тебе,да ја почувствувам љубовта,да го почувствувам мирисот на Sajonara.
Приказнава,место поклон ти ја дарам...

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
Приказнава, место поклон ти ја давам...

Ако мислиш дека те сакам, тогаш си во голема заблуда. Сакаш да ме имаш! Ме имаш ама сепак јас не те сакам! Зарем мора секогаш да бидам приморуван да чувствувам нешто кон некого иако тоа не го сакам? Па неможам секогаш да се грижам дали ке ги повредам луѓето. Треба тие да се научат да се посилни.
Знаеш, многу пати имам речено дека тоа е "Story of my life".... но никогаш не беше така. Длабоко знаев дека не беше тоа тоа! И што ако не те сакам? Нема да пропадне универзумот заради тоа. Нема да пропаднеш ти заради тоа! Иако не те сакав, јас сепак бев длабоко допрен од длабочините кои ги достигнав со тебе, од височините кои ги прелетав со тебе, од ништожноста низ која се валкавме. Ништожноста е ништо, бидејки е ништо.
Приказнава, место поклон ти ја давам оти поклонот не значи ништо.А оваа приказна значи нешто, бидејки ако не значеше ништо и ке беше ништо. Се чудам на твојот ум, семоќен. Толку вешто ме изманипулира да дојдам и да останам во твојата мрежа иако не те сакав. Ти ме сакаше? Ме сакаше колку што Ромео го сакал отровот. Сепак, и не беше оваа некоја голема трагедија. Само што луѓето ја направија таква. Те направија таква и тебе. Знаеш, тука животот е ништо без тебе. Сега го разбираш значењето на ништото. Можеби е малку клише, но сега одкако те немам, сфакам дека ми недостигаш... Луѓето мора да живеат со клишеата до крајот на животот, инаку немаше да бидат клишеа. Но... толку од мене. Се надевам дека не предизвикав ништо во твоето срце и ке дојдам повратно писмо! До тогаш... остани нешто!

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Оваа приказна може да биде прикриена но може да биде и искрена. Не знам за кој начин на пишување да се одлучам. Не знам дали си заслужила дури и воопшто да пишувам за тебе нешто.
Но ајде, да му направам чест на оној што ја пишал темава, и на оние што ќе ја прочитаат, а мислам дека ти нема да бидеш меѓу нив.
Но нејсе...приказнава е кратка, и одлучна. Не можам да кажам дали детето во приказнава е заљубено или тоа чуство одамна го одминало. Не можам да кажам колку години има тој и од каде е. Впрочем ти веќе го знаеш тоа. Или може и си го заборавила. Тоа дете еднаш имаше големо срце, кое се радуваше на секој твој шепот, допир и бакнеж. Имаше чувства, кои трепереа на сите твои нежни зборови, и секогаш широко ги отвораше своите прегратки да може да ја собере сета твоја љубов што тогаш му ја пружаше.
Помина доволно долго време, а чувствата на детето изумреа од глад. Глад за љубов, глад за ноќни шепотења и бесконечни милувања по твојата коса.
Сега тоа дете повторно поминува низ твојата улица каде некогаш беше негова. Копнежот по тебе се уште му навира во сетилата, а сеќавањата никој не може да ги одвее, ниту ветерот што силно дува додека се движи по старата калдрма.
Оваа мала приказна тој ветер нека ја замрзне и нека ја однесе до тебе. До тебе, до прозорецот каде што стоиш и гледаш во месечината, а мала капка солза те потсетува на она мало дете кое некогаш те сакаше...

:smir: :smir: :smir:

Член од
27 јуни 2007
Мислења
2.157
Поени од реакции
507
Еден ден решив да напишам една приказна. Почнав со пишување. Ја напишав првата реченица, па втората и се така додека стигнав до еден збор кој не знаев да го напишам. На почеток тоа ме збуни, како може да не знам да го составам зборот.
По долги часови размислување, решив да одам и да си го купам зборот во една продавница на другиот дел од градот. Со себе ги зедов и листот и моливот. Тргнав. Така одејќи занесен по тесната уличка, поминав покрај една змија која ми се обрати и ми рече:
-Каде одиш непознат човеку- ме праша таа со својот рапав глас?
Одпрвин бев збунет. Но решив да и одговорам:
-Одам да купам еден збор, кој повеќе го немам!
Змијата ме погледна чудно, како мојот одговор да е единствената нереална работа во оваа приказна. Но, јас си продолжив по својот пат и така стигнав до продавницата.
Влегов и таму го видов стариот продавач. Не го познавав. Беше стар и извалкан.
-Добар ден- му се обратив!
-Добар ден, дете- ми возврати тој со својот стар и изнемоштен глас.
-Сакам да ве прашам дали имате еден збор?
-Ги имаме сите, слободно разгледај по полиците и најди си го. А ако можам некако да ти помогнам кажи ми.
Веднаш го здогледав, на највисоката полица и викнав:
-Ене го!
-Да, но тој е премногу високо за јас да го дофатам! Дали можеш ти да се поткренеш и да го земеш- ми предложи стариот човек.
-Се разбира дека можам- му реков и веднаш посегнав со рацете по листот на кој го видов. Го симнав и му го подадов на продавачот.
Тој го погледна листот, па ме погледна мене и се насмеа.
-Убав збор си одбра момче, сигурно со него ќе направиш некого среќен-ми рече.
-Да, не е за мене, текстот што го пишувам е веќе посветен!
-Епа вака, овој збор го имаме сосем нов и чини 1000 денари, но јас можам да ти дадам ист таков, но на старо кој чини само 500 денари- ми рече старецот.
Тогаш почуствував како срцето ми се стега. Јас во моите испотени дланки имав само 350 денари:
-Господине, но јас имам само толку пари- и ги оставив стутканите пари пред него на масата, а тој почна веднаш да ги брои.
-Во ред е момче, го имам и за овие пари тој збор, но неможам да ти гарантирам колку долго тој ќе те служи. Дали го сакаш- кога тоа го слушнав ми олесни.
-Да се разбира, дејте ми го!
-Кажи ми само, сакаш да го завиткам или тука ќе го напишете?
-Да, тука! Сосебе го носам листот!
Додека ми го подаваше зборот само констатираше:
-Сигурно девојката за која ја пишувате приказната е среќна со вас.
Молчев, но потоа низ шепот само реков:
-Незнам. Можеби таа воопшто не заслужува толкаво внимание од мене.
Го зедов зборот од неговите раце и го напишав:ТЕ САКАМ!

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Знаеш дека сакам да подарувам нели?
Знаеш дека сакам кога го гледам сјајот во очите на оној што го прима поклонот..
Но знаеш и дека не почитувам секого и не поклонувам секому..
Денес ќе ти поклонам нешто што не сум поклонила никому досега..
Ќе ти поклонам една приказна..
И да..
Добро прочита..
Приказна..
Приказна за една мала патетична девојка..
Само ќе те замолам.. Зачувај ја за себе..

Знаеш.. Ти ме познаваш најдобро..
Врати се само неколку месеци наназад..
Ја паметиш ли онаа малечка од по журчиња и паркови што ги нервираше сите? Девојката што беше секогаш насмеана и што можеше да зборува колку 10 души заедно.. Што луѓето ја гледаа како скроз ненормална, уфулмана и скроз одвеано детиште..
Девојката која и покрај се ги сакаше сите? Што и покрај се се трудеше да биде дружељубива и кон оние што беа најнафурани копилиња кон неа? Добро.. Заслужуваше да ја мразат.. Заслужуваше никој да не сака да ја погледне.. А сепак.. Тебе ти беше фина и слатка.. И на оние дечките од Клубче.. Па и на некои од соучениците, а и на по некој од паркот..
Ја паметиш нели?
Како ја нарече таа вечер на клупите на кеј знаеш? Ти текнува ли?
Бунтова и луда..
Одкачена и слатка..
Ведра, ненормална девојка во широки фармерчиња..

Погледни денес..
Ја познаваш ли ти оваа девојка?
Ти личи познато нели?
А сепак толку туѓо..
Која ли беше оваа груба плавуша?.. Дали навистина ја познаваш девојкава што далеку под завесата на празни погледи крие една скршена насмевка.. А и таа е лажна..?
Не ти се допаѓа оваа девојка..
Дрска е и груба.. Променлива..
Чудна..
Толку ефтина.. Ја гледаш по ефтини кафичи со многу алкохол на маса што се труди да најде некој да го плати..а сепак.. со став на кучка манири, деколте и прецизен мејк ап.
Оваа девојка не ги сака луѓето..
Знае да ја извади таа лажна насмевка и без проблем да ги набоде на своите канџи, да ги згази и да ги одведе на дното.. А потоа без глас да замине.. Во друг ефтин кафич или одалечен дискач.. Со неколку девојки покрај себе.. И некој што ќе ги плаќа нивните гревови..
Не е така глупава..
Да, секогаш е со глупачи околу себе.. Но ти ја познаваш девојкава..
А ти не познаваш глупави девојки нели?
Што ли крие во погледот оваа девојка?
Си приметил ли дека понекогаш ја нема некој период?..
А потоа ќе се врати повторно.. Водејќи го горчливиот мирис на правот со себе.. Покажувајќи ја својата жолта завеса на задоволства некаде далеку под зарипнатите гласни жици и малите зеници што ги одкриваат сините замаени погледи..
А сепак се прашуваш..
Зашто има некој што ја сонува?
Зашто гледаш околу себе некои туѓи горчливи погледи што го пијат секое нејзино движење..
Што е тоа што ти неможеш да го видиш?
..
Размисли повторно и погледни ме во очи вечерва затоа што сум спремна да ти одговорам на се..
Спремна сум да го отворам срцето за еден твој допир и бакнеж..
Но побрзај..
Мојата приказна е составена од прашања..
А јас сум плод на илузија и сон..
Секој сон трае една вечер..
Ти си покрај мене во овој вечерва..
Можеби нема да бидеш и утре..
Којзнае..
Ветерот поминува и си оди.. Кога ќе сватиш ќе ме нема..
Ако сакаш да ти ја сплотам приказнава во целина побарај ме..
Биди сега, оваа ноќ покрај мене..
Каменот незнае да љуби.. А опсесијата е минлива..
Не си прв што ја слушна приказнава.. Но знаеш.. Ти си тој што ми значи моментално..
Покажи ми дека и јас ти значам сега..
Поминале многумина и не оставиле траги.. Нема да треба да ме бараш и утре затоа што си дел од рајата..
Еднаш сакав.. И поради тоа.. Ме гледаш сега?
Се мразам..
Можеби можам да сакам пак.. Но само оној што ќе ми ја врати насмевката на лицето.. Онаа вистинската..
Мислиш дека ти си тој?
Тогаш не ја подигај слушалката.. Побарај ме во срцето.. Земи ме со тебе и однеси ме во нашето царство каде што ќе останеме засекогаш..
Вечерва би дошла..
Твое е да ме задржиш..
Само чекај.. Размисли повторно дали можеш да ја сакаш оваа малечка?
Не размислувај со умот..
Ќе дознаеш..
Кога ќе му побараш на срцето да ме пронајде..

С

Сатори

Гостин
Приказнава, место поклон ти ја дарам...
Мирисот на темјанушките е секогаш прекрасен кога треба да пишувам ми вели приказната, зошто е очајно желна за да биде напишана.Ги бара сите мои таленти и декадентни способности за да биде привлечна, доволно убава за очите на оние што ќе ја прочитаат, ќе бараат да се нахранат и да се заситат.

Но јас сепак, длабоко верувам, дека никој од нас не е талентиран и посебен толку колку што мисли дека е, не е воодушевувачки искрен и сигурен на престолот кој што мисли дека го поседува.Сите ние сме исти во она што постоиме и различни само според начинот на кој што градиме, мали злобни суштества кои што добиваат убав лик кога ќе станат свесни за иронијата што им се вовлекла под кожата.

Не, навистина нема да ја напишам приказната за темјанушките затоа што не сакам да ги лажам и овој пат очите на оној што ќе ме осудува дека пишувам без инспирација.

Ќе ги заборавам зборовите штом завршам и ќе побарам да не бараат повеќе од мене убави приказни, немам, сите ги потрошив кога го читав Балзак, ниту една не остана за да биде нечиј подарок за Нова Година.

Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Порано не бев свесна колку брзо минува времево, поминува и не' одминува, но не заборава да остави по некој траг позади себе. Лета, крадејќи ја последната надеж што ја имаш во себе дека ќе ги составиш сите парчиња пред да биде доцна и дека твојата слика ќе биде комплетна. И пред да ја собере таа трошка надеж и од мене, се појави ти. Во совршен момент, токму она што ми требаше.

Но, дозволи пред било што друго да речам да ти раскажам една приказна за навидум обична, за некои здодевна, кон сите праведна девојка. Не, таа никогаш не се истакнуваше над сите ниту сакаше да биде центар на вниманието, едноставно тивка и мирна во големо друштво, а меѓу мал број на луѓе беше вистински своја. Ја знам добро, го знам секој дел од неа затоа што долго време поминав едноставно набљудувајќи го нејзиниот живот, новосоздадените рани, како и оние кои полека зараснале но оставиле лузна за потсетување, за поука. Грешеше, да, но никогаш не се покаја за било што направено зошто во се' бараше лекција и нова мудрост на животот. Не чекаше чудо, но едноставно сакаше еднаш во овие години да биде сакана како што сакала и таа.. И на нејзино огромно изненадување, и уште поголема радост тоа и се случи. Знаеш, да ја запознаеше во други околности, во друго време можеби и немаше да ја забележи и погледне на тој начин.. Но, се што знаеше и ја интересираше беше дека конечно најде среќа, сигурна прегратка во која би можела да остане цела вечност, насмевка која го буди она скокотливо чувство во неа, едноставно љубов за која не ни можеше да сонува дека ќе биде толку прекрасна и задоволувачка. А тој.. звучи излитено кога би кажала дека тој е се што таа посакувала, па дури и повеќе, но вистина е. Ја исполнуваше и дополнуваше целосно, владееше со нејзиното срце и ја имаше целосно негова. Секој миг со него и беше магија, опиена од неговиот мирис и поглед во кој тонеше.. Совршено чувство на заедничка целина.

.. Знаеш дека не ме бива премногу со зборови, затоа оваа кратка приказна, чии детали ги знаеме само јас и ти, најмил, ти ја подарувам за секогаш да имаш на ум дека те сакам со секој дел од мене и како таква да потсетува постојано на тоа што се случило, и на сите работи кои следуваат.

F

Foxy`BuTTerFLY

Гостин
Бидејќи не доби поклон од мене...Ти ја посветувам приказнава..

Мало, разлигавено седна во колата до мене, незнаејќи која сум. И зборувале за мене, знам, но мислам дека ги нема споено тие приказни со мојот лик.
Не успеав да ја соберам мојата љубопитност и морав да прашам дали е таа фамозна девојка за која морав да слушам цело лето. Знаев дека е она, сепак морав да најдам глупав сувопарен начин да и прозборам.
Мало, разлигавено, наивно си помислив. Не би јас со неа, премногу ми е покварена душава.
После првата помината заедничка вечер, полека почна да ми се провлекува под кожа. Ахх уште една од многуте си помислив, ништо страшно.
Ехх, стана пострашно кога почнав да мислам на неа, да се грижам за неа, да плачам со неа, за неа. Чувтсвував дека треба да ја заштитам од сите оние црнила и зла кои шетаат по улиците, несакав да дозволам таква чиста душа да стане валкана.
Поминавме 10 дена заедно, на најпрекрасните плажи, и покрај сонцето кое го дочекувавме секоја ноќ, таа беше онаа која ми го разубавуваше денот.
Ја сакам си реков...
Си ветив себе си, дека нема да дозволам никој и ништо да ја прекрши таа идила, нема да дозволам да изгубам таква чиста љубов.
И еве денес, како и секој ден со самиот нејзин поглед и прегратка ме потсетува на најубавото чувство на целиов црн свет.
Малото разлигавено е најголем дел од малиот розев дел кој останал во душава моја..
Те сакам најмила моја..
Ти благодарам за секој миг, секоја солза пролеана со мене и секоја подарена насмевка.

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
You deserve no present.
This confusion of flesh, blood and sinew that stands before me is not the person I so dearly loved.
Begone, you malign construct.

Lanna

Taller, Stronger, Better
Член од
30 септември 2008
Мислења
550
Поени од реакции
165
Јас сум пропаднат поет. Не се сеќавам на својот последен успешен обид. Можеби затоа сум горда мајка на толку многу расфрлани кратки приказни за секој пресврт во моите секојдневија. Болно искрени или ранливи, вонсериски реторички или метафорични, не можам да не ги протолкувам како болен обид психички да го надминам мојот поетски идиотизам. Ќе бидам искрена кон себеси, не ме бива...Единственото во кое сум навистина добра е трпеливоста додека ги слушам сопствените мисли. Нема поголема агонија од чувањето нераскажана приказна во себе. И јас ќе ја раскажам уште еднаш.

Нема никогаш да му се пожалам на светот што додека другите се опсипуваа со драгоцености, јас и ти си подарувавме зборови. Низ нив јас ги добивав сите пространи пурпурни полиња и длабоки сини мориња, сопственоста над зраците на сонцето и мекоста на ќебенцата од детството, а тие само ситни допирливи парчиња кои по сите природни или вештачки закони, еден ден смачкани од времето ќе се претворат во едно крупно НИШТО.

Јас и ти бевме искрени. Онолку во нашите приказни колку и надвор од нив. Ако твојата приказна вели “те сакам”, тогаш никој не сака никого толку многу на светов колку ти мене. Ако мојата приказна ја возвишува непостојаноста на мојот дух, тогаш ти знаеш дека кон ништо на светов не сум толку непостојана колку во моите чувства кон тебе. Бледо но достоинствено се помируваш со фактот, ги загризуваш усните до пребликот на неколку капки крв и продолжуваш понатаму. Од тие капки се испишуваат нови страници преку кои тоа “те сакам” и понатаму го задржува истото значење, а непостојаноста на мојот дух и понатаму се обидува да го уништи најмалото парче надеж дека јас и ти нема да изгориме во толку измешани чувства.

Несомнено, јас љубам да се повредувам себеси. Повторно ќе си ставам сапуница во очите да ги казнам што никогаш доследно не ја погледнале вистината. Животот е бездруго дневник во кој мислиш да напишеш една приказна, а пишуваш друга. Затоа и мојава е многу поглупава отколку што би била кога би била песна, ама јас сум несомнено пропаднат поет. Повторно сум искрена кон себеси, не ме бива... Трудејќи да се побијам во фактите, станав мајка на уште една тажна кратка приказна за свиоците од моите секојдневија. Ти ја подарувам тебе. Немам поим како треба да заврши. Ионака крајот е небитен. Кога ноќта ќе го покрие патот по кој чекориме остварувајќи уште една од нашите животни авантури, не можеме едноставно да заклучиме дека патот исчезнал, нели?
А како поинаку би ги откриле ѕвездите?

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.405
Поени од реакции
25.269
Гледаш... денес секој мајмун може да напише нешто што за себе ќе го смета како добро дело, а сепак да му се суди како злочин. И злочин е... ненамерно лошо направено дело? Таквите врескачи, бунтовници и некомформисти воопшто не смениле нешто на позитивен начин. Добро, не сите од нив... Ама кој сум јас да им судам на оние кои лошо ги искористиле дугмињата на тастатурата, кој сум јас да им судам на оние кои пишуваат за нешто што воопшто и не ни го почувствувале и не ни го знаат.
Најдете си епитет онаков каков што вие сакате, слободата е потполно ваша.

Дозволи ми да ти зборувам за она што во моментов е околу мене. И во мене?
Некогаш се чувствуваш како фрижидер кој не е отворен долго време. Замисли, не те отвориле ни да те исчистат барем малку, незнаеш ни дали ќе светнеш кога некој ќе те отвори. Минливи се тие работи... ама и не искористив најдобра метафора i guess?
Затоа што фрижидерот и затворен и отворен секогаш е ладен. Ние сме? Не! Во овој момент, во оваа таканаречена фаза на моментално бунило, не сме.

Еднаш некој ми рече дека треба да си во 20те проценти од најуспешните во тоа што го работиш и кон кое целиш. Секогаш ги учев моите кловнови и пантомимичари, или како сакате... секогаш ги учев дека најдобрите никогаш не смеат да си дозволат да згрешат повеќе од еднаш
Му се случува на најдобриот да згреши во една работа само еднаш! Ако згреши веќе втор пат, значи не е најдобар!
На крајот на краиштата, никому не му е гајле дали си во тие 20 проценти најуспешни крадци, светци со потскриени профили на убијци, лакоми црви, дворски службеници и лицемери.
Кога ќе ја разгледаме подетално структурата на нашата порота која секогаш не’ осудува ќе видиме дека токму овие паразити се кријат во телата на такви лигуши.

Проблемот е донекаде во мене, затоа што сум дозволил да седнам и да ги слушам нивните непотпрени контра аргументи. И глупави се... затоа што ти си тој виновникот сепак, без разлика дали си направил нешто или не. Впрочем, на кому му е гајле дали си само случаен сведок или разузнавач од моќната бригада?

Оваа глупава приказна ќе ти ја оставам за нареден пат, затоа што сега и повеќе се чувствувам глупаво јас.
На моменти се прашувам, дали сум глупав јас што им допуштам да го прават тоа или тие се глупави што си фатиле работа со мене?
Точни се и двете работи, од кои првата повеќе.

Ќе ти кажувам за овие побрзо изминати денови. Неможам да ти раскажувам за деновите пред 2,3 или 5 години. Ќе ти раскажувам за оние денови сега.
Деновиве мојот живот го сочинуваат повеќе монолози отколку дијалози. Глупаво оправдување а? Не е тоа песимистички начин на гледање на работите мил читателу. Можеби ќе се разочараат од мене сите, затоа што не сум ни пола од она што можам да бидам. Ама секогаш се правиме дека сме најдобри така?
Епа не сме. Се чувствувам како да ми треба еден мечкарски сон па да ги сонувам сите оние работи кои некогаш биле. И да сонувам за сите оние работи кои некогаш ќе дојдат. Поточно – не сум сигурен дали ќе дојдат, па еве ти кажувам дека за нив нема да сонувам. Ќе сонувам за оние тажни моменти од среќен карактер.

Мада не сум сонувач... и ова што го кажав се чисти глупости. Не сум сонувал никогаш ништо, освен една работа која сакам среќно да ми се исполни уште од мал.
Ама таа работа не е битна, затоа што нема да ти ја кажам, не барем во овој бесцелен текст. Зборот “бесцелен” е всушност убав збор. Затоа што дури сега да ја знаев целта поради која го пишувам ова, немаше да му се посветам на секоја ситница и притоа да не се вратам и избришам ниедно зборче.
Тоа е убавината на работите кои немаат некаква цел. Секој ден можеш да ги доживуваш одново и одново... И секој различен ден различно ќе им пристапиш. Тоа се оние работи кои немаат цел, а се неверојатно убави.

Си се запрашал некогаш на кој начин си ја засликуваш топлината на животот? Замисли, чудно е и детинесто ама ај јас да ти кажам – тоа е како во оние нараторски цртани филмови. Среќно собрана фамилија, заедно со нивното мало слатко кученце или маченце си седат покрај топлиот камин, во куќа на еден спрат, некаде на некое ридче. А надвор ќе си врне снег и ти си пиеш топол чај, свиткан во едно ќебе. Додека трае ноќта ќе ти стигнат и другарите и заедно ќе си раскажувате возбудливи приказни. Додека трае ноќта твојата баба може да ви направи топло чоколадо на сите. Ама да сркаш и да нема крај.

Тоа е глупава фантазија. Уште поморбидно е што таа е и неверојатно неостварлива. Не е остварлива затоа што назад во реалниот живот сега е 16:01, 23 февруари 2009 година. И часовникот кој е до мене се расипал и покажува 20 часот и 23 минути. Првото нешто што ми падна на памет беше – што би правел јас во овој час и минута вечерва? Ништо, веројатно како и секогаш – ништо.
Процентот да направам јас нешто е неверојатно мал. Ама ако одиме на веројатност тогаш е 50-50. Или правам нешто, или ништо не правам. Како и што сега ништо не правам и многумина би ми замериле затоа што го пишам ова глупаво нешто, а воедно и го ставив негде за кој сака да го види.

Најдоброто ќе ти го оставам за крај. Замисли колку е во исто време болна, ама и во исто време радосна онаа болка која ти ја причинува стомакот. Во такви моменти, кога мојот дигестивен систем сака да си поигра со мене, ми се крева адреналинот.
Неописливо чувство. На почетокот беше тешко, да... кога бев слабак. И сега сум, ама далеку поснаодлив слабак од претходно. Сега не се ни борам со болката што ја причинува тој. И секогаш, секој ден, по 3-4 пати, кога доаѓа таа не оставам да ме праша дали сака да ми наштети.
Само се впуштаме во акција јас и мојата болка. Не си го знаел овој податок читателу – брзината со која болката патува низ телото е приближно 90 километри на час. Мојава е на автопат, вози со 200.
Во една нестоплена соба со многу топла печка, јас се виткам и паѓам на земја. Чувството кое ти го опишувам трае 45 до 50 секунди. Секој ден, вака правејќи по 3-4 пати во истата соба, јас се препуштам и си легнувам на подот за да се релаксирам една минута после нападот.
И секогаш, верувај... ама баш секогаш кога ќе легнам на ладниот под, си велам – о Боже, овде долу е многу гнасно...

Еднаш слушнав дека на овој свет не мора да се стремам да бидам голем човек, доволно е да бидам само човек...
Затоа и ја зедов правосмукалката за да исчистам. За кога пак ќе паднам, барем да паднам на чист под. Тоа е големината на човек. Уствари, мил, не станува збор за големината на човекот, туку за човечноста.

Можеби на самиов крај, ако си стигнал веќе се’ да прочиташ, ќе ти кажам еден многу битен детаљ во врска со неповрзанава приказна – приказнава е со среќен карактер. Ако ти оставила впечаток на слаб емотивец кој излезот го бара раскољниковски, верувај, воопшто не е така.
Прочитај ја повторно, ако веќе се осудиш да ја прочиташ. Ќе спознаеш дека во тебе врие голема енергија и си спремен да го истрчаш целиот тој рид за кој ти зборував... Не се сеќирај, нема да ти помине. Ниту некогаш поминало тоа чувство. Само некако заспало, ама во овој случај мораме да го разбудиме.

Луѓето ќе те заприметуваат, и оние кои мислиш дека никогаш не те погледнале, те знаат доволно добро. Не ги мрази и оние критичари кои на твоите дела ќе им дадат минуска. Верувај, барем го прочитале тоа што си го кажал. И да... заблагодари му се на тој што го прочитал твоето глупаво текстче, твоето џаболебарско слободно текстче произведено од слободното време со кое поседуваш.
Си стигнал веќе до овде, имаш од мене голема благодарност.
Затоа што сигурно веќе си се запрашал дали ти си глуп затоа што го читаш ова, или јас затоа што го напишав.

Kajgana Shop

На врв Bottom