Тука пишуваме на зададена тема

С

Сатори

Гостин

Чувство.
Допир.
Ние.

Ме чувствуваш? Да?

Мирно го галам сопствениот страв од осаменост и тага, го замислувам како голема и дебела персиска маца со бели, долги мустаќи која што се умилкува низ нозете на моите спасители.Но толку е примамливо убава што секогаш кога ќе го изгребе мојот инвентар и простувам.Кога сака туѓи колачиња не и ги забранувам.
Осаменоста е маскирана слобода во форма на голема птица со златниот симбол на сончев триаголник над очите.Лета низ сите пространства и поседувани парчиња небо, лета над мене и над него, таа е се што му треба на срцето, во соништата.

Те чувствувам?

И сите мои емоции се раѓаат и умираат на платното полно со јагоди и круши наместо бои, ако ти плачев, те колнев и паѓав пред твоите нозе и те чекав само да се јавиш дали ќе беше тоа љубов?
Кога мислам на нас без форма, дали делевме нешто без задна намера или јас се топев во тебе како и денес?
Се додека заедно не исчезнеме.
Во мене.

Секоја вечер, ги чувствувам твоите прсти на мојата кожа како пишуваат бајки.

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Прсти...

- Дали би сакала да танцуваме? - ја погледна со неговите продорни очи и ја испружи својата рака кон неа. Таа само срамежливо се насмевна и ја прифати неговата рака. Во позадина одеше тивка музика, се слушаа тивки звуци. Отидоа на подиумот и го започнаа својот танц...Неговата рака поминуваше на нејзиниот грб, а нејзе ја полазија морници.
Стари познаници беа, нивната приказна датираше од многу одамна. И се' уште неговиот допир предизвикуваше бурни емоции во нејзе. Се чувствуваше како вулкан кој во секое време ќе еруптира. А тој...тој тонеше, се губеше во нејзините очи. Како некој да го хипнотизираше. И по толку време тој се' уште не можеше да го избегне она чувство кое го имаше гледајќи ја како се насмевнува.
Поминуваа песни и песни, а тие само танцуваа. Не проговореа ниту еден збор. Во тие моменти нивната крв вриеше, адреналинот беше подигнат на највисоко ниво. И двајцата не забележуваа ништо околу нив, за нив, подиумот беше празен и тие беа единствените кои танцуваа на него.
Таа низ текот на вечерта се обидуваше постојано да го избегне неговиот поглед, затоа што се плашеше. Не знаеше. Луташе со погледот низ целата просторија, правеше се само да го избегне неговиот поглед. Во дел од моментот ја прилепи сосема за себе и таа веќе немаше каде да бега. Беше заробена. Како мала исплашена срна. И реши дека едноставно треба да му се препушти на моментот и на она што неизбежно следува. И во тој момент се бакнаа. Таа беше заборавила каков вкус имаат неговите усни и во тие моменти во главата и прелетуваа носталгични мисли и слики од минатото. Со нејзините прсти го допираше за лицето, сакаше да го осети тоа, сакаше да ја допре неговата кожа. Тој неговите прсти ги замота во нејзината коса...
Потоа следеше прегратка, цврста, силна, која траеше цела вечност. И единствено нешто што таа го изговори, единствено нешто што му го шепна беа стиховите од песната која одеше во позадина: You were always on my mind....

Член од
13 септември 2007
Мислења
5.785
Поени од реакции
4.030
Срцето ми лупаше забразно..не претпоставував дека погледот кон тоа место ќе ми предизвика такви емоции.
Излегов од колата набрзина,се чувствував клаустрофобично..Се гушев во сопствените мисли..
Бледо гледав во својот лик кој се одбиваше во валканото стакло на некоја мала продавница..
Плукнав во стаклото..Ме изненади крвта која течеше од мојата уста..Бев имуна на вкусот на крв.Таа вечер бев имуна на се што ме опкружува..
Бев мртва во своите очи,а за туѓите не ме интересираше..

Зминав по улицата која сум ја минала безброј пати..Ми делуваше толку далечно и непознато...Страшно..
Бев сама,немаше кој да ме штити од моите параноични напади на страв од сенките..но никој не ми требаше..Бев безстрашна..
Заѕвонев по кој знае кој пат на твоето ѕвонче..Ме иритираше фактот дека никој не ја отвара вратата..
Наеднаш ѕвончето доби друга боја..
Црвена?
Едвај гледав,алкохолот го направи своето.
Не можев да сфатам зашто сега е црвено?
Зарем не сум била пред овој праг толку долго време?
Моите прсти..
Моите прсти беа во крв..
Умирам?
Вените исечени,солзите сами течеа..А бев толку смирена,ме изненадија солзите..Зарем можaм да чувствувам било што?

Време беше да те напуштам засекогаш.
Ја затворив портата и знаев дека последен пат ја затварам..Позади останаа само капки крв кои течеа од исечените вени..
Се погазив себеси,своите принципи и ветувањата кои си ги давав.
Ми требаше она што го имав замислено,да се оставри на било кој начин.
Доволно ти беше?
Среќен си?
Ти дозволив премногу...Ме промени,не сум веќе истиот човек,не сум таа што бев,никогаш нема да бидам.
Умрев!

I've said too much
I haven't said enough
I thought that I heard you laughing
I thought that I heard you sing

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Прсти

Тмурно саботно попладне и чуство на гад се првите работи кој што ги чуствува кога ги отвора очите. Повторно сите дефиниции се закопаа во дното на океанот, и како а производна лента почнува да ги прави истите работи по веќе не се знае кој пат.
Најпрвин го гледа својот веќе изморен но ужасно млад лик во огледалото и се гади од човекот во кој се има претворено.
Потоа го пие ѓаволскиот црн напиток наречен кафе заедно со 10-тина цигари за 1 час додека милозвучноста на животот му поминува из главата.
Ја зема својата гитара.
Единствената "девојка" која што ги знае сите негови мани, стравови, доблести, и секогаш му ја дава истата количина на љубов, но таа е курва, се дава на сите кој што сакаат да ја свират, не се чува само за него...но тој е себичен не дава никој ни да ја погледне. Длабоко убеден дека еден ден ќе има звуци за него и само за него0колку патетично нели.

Како што полека со прстите поминува по нејзината мазна површина така се потсетува на нејзината свилена коса и колку многу сакаше да ја штипнува за образите. Со првите звуци веќе доаѓа екстаза на чуства и на помешани мисли, ситуации, фантазии кој што не може да ги исконтролира. Болно водење љубов, нежни бакнежи на подот, гледање на глупави француски филмови со селска патетика.
Како што сликите во главата засилуваат така засилува и интензитетот на свирењето и на криците од неговиот глас--------се скина жицата.
Ја остава како што ја најде со знаење дека утре пак ќе стави нови...но никако нема да свати дека жиците се кинат како што чуствата се кинат само што нив не можеш да ги купиш во продавница.

Излегува во локалниот парк и седнува на една од многуте нови клупи поставени од неговите драги политичари. Пали цигара длабоко се замислува, погледнува во своите раце и повторно се покорува на самиот себе дека никогаш нема да им се испреплетат прстите држејѓи се за рака, дека никогаш веќе нема да ја гали и да ужива во нејзините оргазми, како во twilight zone ова се случува бесконечно....без крај...без промена...без стареење...само бедни мисли со еден збунет човек.

требаше подетално ама немам време!

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Ја гледаше скришум додека таа го лупеше компирот . погледот полека се упати кон нејзините прсти ,боже, си помисли како се искривени ,полни со жолти пеги и наборана кожа. За миг се врати во минатото токму тие прсти први ги запримети ,прекрасни долги ,со бела мазна кожа. Таа свиреше пијано потоа се сврте и дури тогаш ја виде . прекрасно свириш и рече и и ја зема раката да и ја бакне .Колку беше мека и податлива знаеше тоа е таа, неговата среќа . Од тогаш поминаа повеќе од 40 г0дини . Се врати во стварноста не, тоа се пак тие прекрасни прсти кои добија своја патина работејќи за него и фамилијата која ја створија . Стана од столот пријде и ја бакна раката, уште ти се прекрасни прстите и рече. Таа некако чудно се насмевна и си ја продолжи работата.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Прсти ли се прсти :icon_lol:.

Калдрмата се лизга од утринската роса која што после падот има замрзнато. И самиот не знам кој ѓавол ме натера, уште од сабајле да работам. И Марко е успан не гледа кај оди.
Пази брате да не се лизнеш.-Му велам.
Гледај си за тебе.-Ми одговара молскавично.
Ми замрзнаа прстите...
Така ти е тоа кога не носиш нараквици со тебе.-Ме прекина на сред мисла.
Од крајот на улицата се подаде брза кола, Марко веднаш се прибра кон крајот на улицата, додека пак јас си продолжувам смирено да одам на сред улица.
Тргни се.-Ми вели.
Во последем момент се тргнав, во сендвич ја фативме колата јас и ѕидот наспроти мене, и помина покрај нас како низ иглени уши.
А бре тргни се пичка им мајчина нивна да им ја ебам јас лично, што се смееш не гледаш дека ќе те згазат.-Се рассони кажувајќи ми го ова.
Што си се загрижил толку брате за мене.
Како да не сум загрижен кога си ми самоубиствено настроен од сабајле, од кај знаеш дека нема да те згазат, и зар мора кога го мериш секогаш твојот кур најголем да биди.
Па верувам во добрината на луѓето, и мора најголем да биди.-му одговарам јас.
Ајде прибери се стасавме веќе ова е таа куќа.-Ми ја покажува со поглед.
Ладно е, воздухот кој што излегува од моите гради чури нагоре, како парна локомотива сум. Утринска тишина секаде околу нас, кучето и мачето ноќеска имаат спиено заедно.
Скриј го пиштолот што ти е тебе-го пресеков.
Човек треба да биде спремен за се.
Да, ама кога ќе те видат со тоа нешто во рака ќе биде лошо и нема да ја исполниме целтта за која сме дојдени.
Така е.-Ми одговори потврдно.
Колку е должен?-го прашувам јас.
Па 80 000 денари.
Не била мала сума.
Па не е.-Ми одговара тој.
Ѕвони Марко на ѕвончето неколку пати. Нема никој.
Тука е, сигурно се крие.- Ми се обраќа гледајќи ме во очи.
А да ја скршиме бравава па да влезиме и провериме.
Не.-Му одговарам јас. Остави му предупредување од банкава наша дека на заостанатиот долг има затезна казнена камата. Ако не дојди да ја исплати целата сума со камата, тогаш ќе правиме глупости полоши од кршење на брави.
Добро.-ми потврдува тој.
Ајде да си одиме, и уште еднаш да не ме разбудуваш толку рано.-Ме слуша Марко внимателно молчејќи.

Приказнава е креативно дело на авторот т.е. јас, и било какава сличност со вистински настан е само случајност.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.438
Прсти

Утрото беше чисто. Сонцето ја капеше просторијата нагрната со боја на лешник. Се чувствуваше мирисот на напнатоста која бликаше од неговиот ум. Сеуште не знаеше да чита... но успеваше да ја почувствува најмалата разлика, која беше вметната во секој звук. Посегна по столчето. Го допре со прстите неговата веќе излитена површина. Посака да седне на него. Се изкачи и со голем напор се смести. Предметот што стоеше пред него неше од непозната природа. Со форма на плакар, два пати повиоск од самиот тој. Со многу копчиња. Црни и бели, ги испружи прстите и плесна по дирките. Чувствуваше како негативната енергија се топи во безмилосно тропање по пианото. Потоа се смири. Почна да свири некоја мелодија, непозната за никого друг освен за него. Прстите му беа испружени. Ги затвори очите и престана. Не очекуваше аплауз од никого. Заспа на столицата.

Го разбуди цвокотењето на неговите заби. Студот кој се насобрал во коските, му ја јадеше душата. Посегна по дирките. Тоновите трепереа несигурно додека тој ги свиреше првите етиди. Сакаше да остави одличен впечаток.
- Не Игоре, заокружи ги прстите, опушти ја раката! – го слушаше гласот на учителката. По којзнае кoј пат... Прстите сами му се формираа во стапчиња, толку згрчени, загубени во својата несигурност. Посакуваше да бидат барем помалку исплашени. Се помести од столчето и ја повтори лекцијата.

Прстите и` трепереа додека го очекуваше неговото појавување пред публиката. За прв пат ќе го слушне сето она што тој жртвуваше денови и денови. Моменти поминати во осаменост, солзи исплакани додека го чекаше него да и` се јави. Сепак вредеше да чека. Плесна со дланките, ги спои прстите кога тој се појави на сцената. Го слушаше неговиот здив, кој испаруваше заедно со звуците на пијаното. За прв пат солзите и` искрадоа насмевка. По настапот, таа го пронајде него и го прегрна. Ги нурна нејзините малечки прсти во неговата коса. Тој посака да останат внатре. Помина нежно со дланката по нејзиниот образ.
- Мила, утре заминувам на пат.
Ги собра нејзините раце во скутот. Тажно го погледна и ја сврте главата на страна.
- Вети ми дека брзо ќе се вратиш...
Тој го исправи показалецот и го стави меѓу нејзините усни.
- Побрзо отколку што очекуваш – се наведна и ја бакна.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Конечно форумџиска помош за смислување тема. Јас навистина се будам со кошмари понекогаш, и се мислам што ли да правам да не е така?! Сигурно нешто морам да сторам, Пред да заспијам...

R

RoXy=]

Гостин
Пред да заспијам, на другата страна на тишината.
-Чинам Скопје е најубаво во вечерните часови.Понеделник, ноќ а темнината безшумно се спушта на градскиот кеј и одеднаш Скопје станува град на продадената тишина на оние чие место меѓу луѓето одамна е изгубено, а чудната монотонија која секого би довела до лудило, одамна не ја забележуваат. Тие се монотонијата на градот, и таа е дел од нив.Предодредени се на живот без чувства.Само зборови кои значат се во суровата борба за егзистенција и опстанок во сивилото на обичниот свет.Прекрасно исткаено совршенство создадено да го уништи сивилото на светот.Знаеа за својата моќ, а ноќта беше единствениот начин да се ослободат од патетиката во која тонеше светот и мојот град.Градот стана театар, а кејот беше нивната сцена во која тие ги уживаа главните улоги.Представата започна, на другата страна од тишината каде што некој предмети како што е навидум обичната црвена лента беа вечни.
-Чудната црна сенка се движеше по патот правејќи цврти и одлучни чекори кои говореа за одлучноста да го спроведе својот план.Неговите очи блескаа на месечината а на самото дно се наѕираше неговата генијалност.Замаглени од заситеностита од забавите без цел, развратниот живот и сексот со девојките кои ги презираше и омаловажуваше.Сета омраза и желба за смрт беа испишани на неговото лице а сепак зрачеше со ведрата мирнотија и горделивоста на човекот што видел се!Насмевката ја откриваше неговата зајадливост и решеност да го исполни она за кое е предодреден.
-На кејот седеше една старица со најмилното лице кое укажуваше на добродушноста вплетката со иронијата на нејзиното незнаење и неумеењето да се справи со младиот човечки живот-нејзиниот син, кој повеќе го немаше, а таа ја изгуби смислата на своето постоење..Немо седеше и гледаше во водата размислувајќи и проколнивајќи го имагинарниот лик на Семоќниот, што и го одзеде најмилото.
-Сенката и господарот се соединија а чувствата ја изгубија својата моќ пред одлучноста на човекот што видел се.Дојде до телото на старицата и ја обвитна црвената лента околу нејзиниот врат и задоволно уживаше во стравот кој се гледаше во скромните очи на старицата.Во последната секунда од нејзиниот последен здив, каењето и желбата за нов почеток беа присутни насекаде околу нив.Таа беше мртва а тој задоволен што беше виновен за смрта на уште еден беззначаен човечки живот што заслужува да умре.Да го нема, да биде проголтан од теминината на ноќта а сепак вечен како црвената лента.
Убивајќи ја старицата длабоко во себе го уби ликот на својата мајка и совршеното семејство.
-Сенката продолжи да го следи својот господар кој го мразеше простиот и механички живот на овие луѓе, кои ги водеше безмислената мудрост задушувајќи ја просечната интелегенција со работата, укажувајќи на живот поминат во бездните на моралниот свет.Тој го уби чувството во себе, живееше стар-умре млад избегнувајќи ги страдањата што ги носи животот, чуствувајќи ништо!
-Под светлината на уличната ламба на тротоарот, стоеше една млада придружничка за една вечер.Женската умилност и детската невиност безстрамно ги откриваа нејзините години.Таа сјаеше со прекрасна убавина која предизвикуваше восхит и желба и кај најсуровиот.Таа таинствена жена во свила и кадифе ја разбуди неговата љубопитност.Одлучно стегајќи ја црвената лента во едната рака и парите во другата, се упати кон девојката.Откако таа се согласи, тие се упатија кон една темна уличка која навестуваше дека никој нема да им здодева и беше како создадена за неговиот план.Девојката трепереше пред мистериозноста на нејзиниот несекојдневен клиент но парите кои тој и ги понуди ја натераа да се согласи.
-Тоа беше единствениот начин да обезбеди храна за нејзиниот двегодишен син кој сам безгрижно спиеше во малата ќуќа што и остана по смрта на нејзиниот алкохоличар маж.
-Неговите раце без нималку милост ја отргнуваа облеката од телото на девојката.Прекрасната белина на нејзиното тело, долгите нозе, нејзиното заоблено стомаче и големите гради предизвикуваа страст кај него.Безмилосно ја потпре на ѕидот, неговите раце беа насекаде по нејзиното тело нанесувајќи и гребаници и повреди и одеднаш влезе во неа и станаа едно.Неговите очи не покажуваа ништо освен уживање во болниот врисок и плачење на девојката.Таа го заборави својот поранешен страв кога тој беше длабоко во неа, и започна да се движи со него се до најубавиот момент кога неговите раце тргнаа нагоре по вратот на девојката.Неговите огромни прсти по втор па ја обвиткаа црвената лента околу нејзиниот врат.Таа погледна во неговите очи и кога виде што има таму ја исполни страв.Тој гледајќи во очите на девојката најпосле беше задоволен поради начинот на кој беше казнета.
Убивајќи ја девојката го уби ликот на љубовта и страдањата на глупавите непромислени девојки.
Кралот на илузијата ја остави својата сенка зад себе, неговиот план е завршен.Моќта струеше низ неговото тело и со некоја чудна магиска сила ја предизвикуваше болната насмевка на неговото лице.Новосоздаденото суштество, оживотворен мит, пламено тело, чии линиии на лицето го создадоа совршенството кое нема да потклекне на чуствата.
Но, јас?!
-Јас не чустувам.Полесна сум од воздухот, не ја чуствувам земјата, шетам насекаде, јас сум се и јас сум ништо! Се смеам на здодевната иронија што ми ја нуди љубовта, се обидувам да ја презирам омразата и заборавам како е тоа да си воден од сентименталности и чувства.Се смеам на општеството, на она што е општеството, парите, желбите и страдањето се само за да ја почувствуваат минливоста на среќата.
Но, јас?!
-Јас сум насекаде! Почесто никаде. Ако ме најдете, или ме мразите или ме сакате..
А, јас?!
-Јас само барам да ме почитувате.
-Топчето се стркала по собата, направи круг и застана, мируваше...Еден ден со секој од нас ќе биде истото...
-Листовите беа насекаде испишани со зборови на едно мое Јас коа малкумина го знааат...
-Малата врзулка на противречностите ги затвори очите и отиде во светот каде што илузијата е сурова реалност...

Росана....Hope you'll hate it:)

С

Сатори

Гостин
Пред да заспијам...
Погледнувам во часовникот секогаш пред да заспијам, ми дава некое чувство на мир и ред во хектичниот, пренапорен и брз ден полн со лица, бројки и зборови.Се уверувам себеси дека можам нешто да контролирам повторно трагајќи по совршенството кое што ме распарчува и ме тера да се проколнувам за трошка хармонија.
Но, зошто да ги трошам буквите и да создавам зборови кои што некогаш одамна за себе би ги кажала, веројатно од навика.

Не, и овој пат ја лажам сопствената приказна, сеуште трагам по оној дел од вечноста каде што сите се топат во една личност, совршена перфекција во мојот ум каде немам потреба да ги барам и да бегам од нив, од себе, од пулсот на моето срце кој што е регулиран од туѓите акции и дејствија.
Се сеќавам премногу добро на секоја прегратка и секој парфем, моите бивши дечковци, пријателки и сестри и браќа, а потоа се спушта завесата и му се изнајмува на некој друг сцената на мојот живот и јас не сум јас повеќе.

Се барам во сите оние што ги мразам и презирам за да соберам делови во оние што мене ме проколнуваат затоа што сум им постоела во животот по лоша игра на случајноста и се затварам херметички како и секогаш во својата лична пеколна драма без режисер поставена во театарот на траги-комичноста.

Пред да заспијам мислам на него се почесто и барам смисла таму каде што ја има, како некој вид на опиум се сите планови и сонови од кои што си станал проклето зависен, опиен од она што твоите раце го граделе со големо количество на крв, гној и семена течност, се предавам.
Го земам телефонот во рака и ѕвонам, за да го слушнам гласот на мојата свест и осудата на мојата лична распадната врска со реалноста, го слушам и се полнам како да сум живеела вечно во креветот на моите родители, заборавам.
Што и да каже, го сакам дури и кога лаже.

Пред да заспијам, се сеќавам на ноќта ... кога те видов тебе!
Љубовта на мојот живот заплеткана во рацете на пајак и јас зграпчена меѓу нозете на црн орел, како бајка за возрасни.

За Петар.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
170
Поени од реакции
20
ПРЕД ДА ЗАСПИЈАМ

Ги затворам сите мисли во едно замислено кутивче,тогаш моето тело ја зазема позната положба.
Скуткана, сокриена мисла се избори да излезе. Побуна,се побунија мислите борејќи се да го пробијат замисленото кутивче кое не издржа од силните вибрации.Една по една мисла се ослободија,не ме остават на мир,излегоа на површината и победата е нивна.Не сакаа да бидат сами,им беше потребна мото внимание...се расправаа мислите,која да биде прва,која да го добие моето внимане.
-„Јас прва го пробив кутивчето!Јас сум прва!„
Се јави и втората мисла,третата мисла упорно се бореше настојувајќи да се пробие до површината,впрочем таа е за посебно внимание.
-„Јас сум главната,Даница цел ден мислеше на мене!Нели Даница?„
Ги слушав мислите како се расправа...ни најмалку не ми недостасуваа,јас сакам да ја слушнам тишината пред да заспијам.
И кога помислив дека мислите се смирија тие повторно одекнаа.
-„Денес видов човек кој одамна не го видов,се направив дека не го видов.„
Во исто време ја сакав мислата,а во исто време несакав што повторно ми се јави.
Лукава е таа мисла,знае дека од сите мисли нејзе највеќе ја сакам.Тивко се прикраде потсетувајќи ме дека ми е драга,најдрага од сите мисли.
Да,таа мисла издвои победа,неможев да се противставам оти од сите нив највеќе ми се врежа во сите мозочни кривини.Тоа не е само мисла,емоциите пуштија прсти
во моето срце и душа...се предадов на мислата која се повеќе и повеќе ме освојуваше што неможев да ја сопрам...а и не сакав.

Пред да заспијам мислам на мислата,со неа заспивам,со неа се будам, одново и одново пред да заспијам мислата ме освојува,нејзе и го давам моето внимание.
Сите вие други мисли повторно влезете во моето замислено кутивче,јас го избрав победникот.

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Пред да заспијам, разбуди ме. Пред да заспијам, погали ме, Пред да заспијам, бакни ме.
..............................................................................................
Сонцето на хоризонтот полека ја осветлуваше мојата соба, која се’ повеќе и повеќе живнуваше. Беше понеделник. Ах тој проклет ден. Станувам рано наутро, се будам, а околу мене се’ друго спие. Студот кој го носи сабајлето е причина повеќе да ја посакам прегратката на мекиот јорган, кој тажно го напуштам.
И одеднаш започнуваат проблемите. Влегувам во купатилото, ја нема пастата. Се невирам, и трчајќи накај кујната за да се напијам кафе, приметувам дека нема ни кафе. Отварам фрижидер за да се напијам една голтка студено млеко, а пак млекото со поминат рок.
И додека сето ова го правам, заборавам на времето. Таксито кое веќе 15 минути ме чека пред влезот од зградата, заминува. А мене единствено што ми останува е да го почекам следното.
На патот кон работа низ глава ми се моткаат многу работи. На враќање да купам паста, да се напијам кафе и да купам ново, да поминам до маркетот и да земам млеко. И ред други работи кои ми го одземаат вниманието од извештајот за кој ми текнува дека сум го заборавил на масата во трпезаријата додека сум брзал да го стигнам таксито.
Денот поминува. Доаѓа време повторно да легнам во прегратките на сонот.
А пред да заспијам, потполно заборавам на се’ што се случило и верувам дека утре ќе биде поубав ден.:smir:

АМБРОЗИЈА

случајна минувачка
Член од
22 декември 2008
Мислења
351
Поени од реакции
74
Пред да заспијам ме напаѓа инспирацијата, ме опседнува минатото, спомените, ми се буди фантазијата онаа лошата физичката или онаа добрата еуфоричната...
Потоа... се појавуваат тие... сликите на непознатото, на необјаснивото, на она што ме плаши, интуитивното јас или другите или пак повторно имагинарното...
Ме измачуваат нештат кои ги направив, а уште повеќе оние кои не се ни обидов ...
Правам кратка ретроспектива на целиот ден и ја гледам бурноста и сложеноста на се што не сум завршила...си го гледам уморот кој повторно не ми дава сон...си го гледам животот кој со секој одминат час се повеќе се скратува...
Честопати си помислувам дека спиењето е најголемото губење на време и се обидувам да го оддолжам , автосугестивно пак, го оддолжувам, затоа што не можам да се справам со љубомората која ја чувствувам бидејќи не можам во целост да го дофатам...
Најголемите животни одлуки, најважните принципи, најгорките солзи, најубавите ноќи...се се случуваше пред да заспијам...
И додека поголемиот дел од оние прекрасни луѓе кои неизмерно ги сакам спијат...јас размислувам за нив и во овој момент на сите кои што ги сакам им посакувам
...Добра ноќ...

А јас како и сите ноќи од оваа година, нема да заспијам, не сега, затоа што уживам во ноќта , во мирот или гужвата која ја создава или пак можеби во црвенилото на моите очи во текот на денот, кои смирено и без приговор го чекаат повторно моментот на пред да заспијам, во скратена верзија...

Пред да заспијам ја имам единствената моќ да ви кажам дека ве сакам ...во сонот можеби нема да ве препознаам...

Член од
5 декември 2008
Мислења
698
Поени од реакции
211
Пред да заспијам...Една од мислите, а ги има многу... Во главата ми се вртеа чудни мисли и тоа секогаш се почудни од претходните.. пробувајки да одржам баланс мегу едното и другото. Размислуваш... и секој напишан збор како овие сега ти звучи крајно патетично и банално затоа што знаеш дека ке ја добие онаа стандардна форма во која сите на некој поетски начин се обидуваат да ја оплакуваат својата осаменост. Пред да заспијам ... очајно го чекам моментот кога ке потонам во сон но секогаш проклето тешко заспивам и тоа само од една причина а тоа е опседнатоста и да.. таа е страшно чудна работа многу од вас биле опседнати со љубов према некого, опседнатост со пари, амбициозност за успех и напредок во кариера, работа.
Кога создавам, кога правам нешто креативно навистина обрнувам внимание на детаљи, но мојот живот би бил незамислив кога би започнала секојдневно да се занимавам со мали глупави досадни нешта, оговарање, претерано размислување за некој партал облека, на кафе... досаден муабет?! Но ти размислуваш за друго, често те фака фобија од времето правиш нешто и го чуствуваш неговото неповратно заминување тик так тик так, и нешто ке те одмине, работите кои сакаш да се случат веке навистина почнуваш да веруваш дека нема да се случат , а гадните работи на кои веке навикна сигурно нема во иднина да те одминат. Го трошев животот, ги трошев зборовите но никогаш не ја потрошив љубовта зошто немаше кој да ја прими,.... за на крај да сватам дека лугето многу често одбиваат да примат љубов, се навикнале на своите монотони, роботски, вештачки животи и бракови не пробувајки да ја сватат смислата на сето постоење , живеење, верување, љубење. Јас секоја вечер ја трошам да ја сватам таа промисла и можеби почнувам да ја сваќам, се навикнувам и живеам за неа, вечно за неа зошто знам дека кога ке умрам јас ке живеам а тоа е нешто кое не ти дозволува да жалиш за моментите поминати во размислување пред да заспиеш...

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Пред да заспијам...
Кога собата е покриена со темница, а од улицата доаѓаат звуци од ретките автомобили. Се обидувам да не мислам на ништо...да си ја избистрам главата, но ретко кога ми успева.
Пред да заспијам фантазирам за сите мои желби и за сонцето и месечината.

Kajgana Shop

На врв Bottom