С
Сатори
Гостин
Воз
„... Скопје, Сарај, Матка и обратно, баш некако е пријатно ...“
Немам некоја посебна инспирација за да пишувам за возовите, а толку многу ги сакав кога бев малечка.Но, сега веќе не сум.
„... Скопје, Сарај, Матка и обратно, баш некако е пријатно ...“
Немам некоја посебна инспирација за да пишувам за возовите, а толку многу ги сакав кога бев малечка.Но, сега веќе не сум.
Кога имаше само 7 години за прв пат се качи во воз, одеше со мајка и со татко и, додека сеуште беа заедно, во Скопје.Кај роднини на гости.Навистина не беше воодушевена, мало девојче со две прцлиња од страна и долга плава кадрава коса, како може да сака нешто друго освен барбиките на кои им ја сечеше косата и шарените лижалчиња?
Но, кој те прашува што сакаш кога си дете?
Никој, ништо.
Одиш така како што ќе те навее ветерот на возрасните, не приговараш, молчиш за да не те гледаат чудно и чекаш.Се качуваш во возот, преполн со луѓе, кои лошо мирисаат, кои се стари, престари, кои се млади, но сепак не доволно.
Не те гледаат, па ќе те згазат, те гледаат, па те гњават.
Немаше место, па седеше кај тато во раце и гледаше низ прозор.Уште беше се убаво тогаш, ама, џабе е, кратка дестинација е Велес-Скопје.
Но, кој те прашува што сакаш кога си дете?
Никој, ништо.
Одиш така како што ќе те навее ветерот на возрасните, не приговараш, молчиш за да не те гледаат чудно и чекаш.Се качуваш во возот, преполн со луѓе, кои лошо мирисаат, кои се стари, престари, кои се млади, но сепак не доволно.
Не те гледаат, па ќе те згазат, те гледаат, па те гњават.
Немаше место, па седеше кај тато во раце и гледаше низ прозор.Уште беше се убаво тогаш, ама, џабе е, кратка дестинација е Велес-Скопје.
Наполни околу 10-тина години и навистина имаше проблеми со видот, или не?Ниту мене не ми кажала.
Мораше да оди да ја проверат, да видат дали навистина и треба диоптер.Возот повторно каснеше и го чекаа да стигне.
Повторно истата тортура, колку што беше возбудена да тргне, толку беше и да се врати назад.Патот повеќе не беше интересен, изгледа главоболките се само извор на премореност.
Побогу, зар не можевте да и дадете одмор ниту на 10 години?
Изгледа не, со преамбициозна мајка.
Никогаш ... одмор.
Мораше да оди да ја проверат, да видат дали навистина и треба диоптер.Возот повторно каснеше и го чекаа да стигне.
Повторно истата тортура, колку што беше возбудена да тргне, толку беше и да се врати назад.Патот повеќе не беше интересен, изгледа главоболките се само извор на премореност.
Побогу, зар не можевте да и дадете одмор ниту на 10 години?
Изгледа не, со преамбициозна мајка.
Никогаш ... одмор.
Овој пат патуваше со пријатели, друга дестинација, подалечна за нијанса, Битола, сепак не е толку блиску.Барем тогаш таа мислеше дека е, не и замерувајте, млада беше, мислам дека имаше околу 13.
Одмор, најдобарата пријателка, милион нови лица и многу сонце, многу среќа, многу зборови.
Нов кревет и сонови кои што никогаш предходно не биле тука присутни, летна ромаса и повторно воз.
Не враќа назад, таму, кај нив, кај неа, клац-клац, каде да бегаме кога возот не ја менува својата цел?
Одмор, најдобарата пријателка, милион нови лица и многу сонце, многу среќа, многу зборови.
Нов кревет и сонови кои што никогаш предходно не биле тука присутни, летна ромаса и повторно воз.
Не враќа назад, таму, кај нив, кај неа, клац-клац, каде да бегаме кога возот не ја менува својата цел?
16 полни, широка насмевка и долга коса, не се сеќавам од тогаш да ја видов повторно со долга коса, ама знаете, среќна беше тогаш.Белград, овој пат возот, навистина и се допадна, топло купе и нови слики на прозорецот, различен филм.
Толку беше задоволна што заминува, што оди далеку, далеку, толку далеку ... не доволно далеку.Беше во врска, една година правеа пред неколку дена и во целта еуфорија, таа бегаше.Облак парфем и француски маникир, маскара на трепките на толку млади години, но која сум јас да ви кажувам дека била тогаш таа млада, кога и сега додека ви зборувам, јас имам само 18.
Ама приказната е за неа, битно замина и се врати, истата девојка, ништо не се смени, празни фрази и латински изрази.
Абе ајде.
Толку беше задоволна што заминува, што оди далеку, далеку, толку далеку ... не доволно далеку.Беше во врска, една година правеа пред неколку дена и во целта еуфорија, таа бегаше.Облак парфем и француски маникир, маскара на трепките на толку млади години, но која сум јас да ви кажувам дека била тогаш таа млада, кога и сега додека ви зборувам, јас имам само 18.
Ама приказната е за неа, битно замина и се врати, истата девојка, ништо не се смени, празни фрази и латински изрази.
Абе ајде.
Патува, патува, толку често, постојано патува, и се враќа назад.Одамна не сум ја видела толку спокојна, толку заљубена, а цел живот ја гледам, ама ова патување со толку различни нечисти возови изгледа како да и годи.Знае каде оди, кај кого ... со која љубов и со која сила, се качува во возот.
Не се губи помеѓу старите и младите, не се плаши толку многу од дегениците, а не дека на нив не налетала, не бега од сликите на прозорците, не и се гади.
Но како да ви кажам, видете, таа сега ќе ја пушта косата да и порасне, а со тоа нели, сум ви кажала се. :wink:
Не се губи помеѓу старите и младите, не се плаши толку многу од дегениците, а не дека на нив не налетала, не бега од сликите на прозорците, не и се гади.
Но како да ви кажам, видете, таа сега ќе ја пушта косата да и порасне, а со тоа нели, сум ви кажала се. :wink: