Тајни Служби во Македонија

Ivan898

they see you, but you don't see them!
Член од
3 јуни 2020
Мислења
301
Поени од реакции
593
Политички Лица во Службата:

Интересно е што од кадарот на Дуи-Али Ахмети, Муса Џафери и Фазли Велиу имаат удбашка кариера.
Али Ахмети наводно прв контакт со Удба ја имал во демонстрациите во Косово во 1981 година.Таму го уапсил оперативецот Јован Ќузев кој живеел во Кичево, има сомнеж дека тој бил од едните кои со уште еден негов колега-Беџет Беџети следеле лица кој иделе за Скопје па потоа во Приштина.Али Ахмети првата соработка со Удба ја стекнува договор со КОС накај средината на 80тите години со што добива мисии во Швајцарија и Германија.Во 1996 година се “трансферира” во соработство со Биа, каде што тој контакт им завршил во 2001ва година. 28BDEB71-CFC8-4F4D-9E85-268C77545782.jpeg
95FC7ED6-0554-4479-BFEF-28D7ECA05F26.jpeg
2.Муса Џафери
Соработник на Удба кој имал мисии во Австрија, Швајцарија и Словенија.Неговите мисии биле за да ја следи емиграцијата, групните состаноци на членови на емиграциони организации.Целта била за да де дознае колку финансираат од таму, дали членовите имаат контакт со хрватската емиграција, со кои лица имаат водачите контакт, со кои средства ја финансираат организацијата итн.За следење на одредени лица во Австрија добил околу 5.000 марки, потоа за учество на состанок во Љубљана од емиграцијата добил околу 50.000 марки.


3.Фазли Велиу
Соработник на Удба кој имал мисии во Швајцарија, во градот Луцерн каде што се сретнал и со Ахмети во тоа време и со уште 5-6 други лица.Исто и во неговото соработство било важно за службата што пренесува детаљ за екстремистите Кадри Зека и Бардош Гервала, кој подоцна биле убиени од Удба во Германија, за што се шпекулираше дека Аркан бил ликвидатор.Интересно е и што денес Фазли Велиу живее во Луцерн во зградите покрај полициската станица.

F0CC71EB-3B9D-40CA-A363-6FECE8110E31.jpeg
34DB1C71-93AC-4551-B79E-737A06C52D94.jpeg

83D06176-28EB-4571-9B81-019F2B9FF344.jpeg
 
Последно уредено:
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Сосема случајно експертот ми е другар(бидејќи и јас му работам некои случаи од сосема друга област), и тој го поседува америчкиот софтвер за симулации на сообраќајни незгоди. Сашо сакал да знае за себе дали било незгода или ликвидација.
За резултатот од вештачењето едноставно не прашав.....не сакав да знам некои работи кои би ми биле терет
самиот знае како и што било, не за џабе додека беше у министерство за одбрана му диригираа Китановски и Фрчковски
ги има он белешките од докторот и целиот случај кој и самиот рекол дека е ова не е обична незгода
Автоматски споено мислење:

Црноризец имаш ли нешто за некоја контраразузнавачка или анти-терористичка операција на нашиве тајни служби во државава?
Порано многу се интересирав за овие работи,ама многу ретко наоѓав информации за вакви операции.
Обично се што пишува за македонскиве тајни служби е поврзано со скандали,корупција и такви глупости.Многу малку има за оној професионалниот дел кој совесно и професионално си ја извршува работата.
контразузнувањето работи со шќиптарските служби кога имаат на цел да направат тероризам
од каде удба знаеше дека Ахметко бил пријател со Харадинајко уште од 1987 година?
56DA5884-5908-4DA8-A471-669467C1068A.jpeg
Автоматски споено мислење:

Да ја надополнуваме темава со податоци

Неџат Аголи : емигрант од Албанија , престојувал долги години во Германија , каде што бил ангажиран од СДБ во мрежите на агентура за завршување на операции . Следење на лица од Тетово , Гостивар , Дебар , Струга , Кичево и Куманово . Овие операции се одвивале од 1969 до 1978 година , каде што следел лица кои му биле дадени со име презиме и лични слики . Неџат Аголи добивал за тие операции сума на пари , отприлика од 1000 до 3000 марки . Имал сличности како познатиот Драган Малешевиќ Тапи , така што средувал документи на емиграцијата во германската полиција , каде што од тоа и заработувал од 200 до 1000 марки . Тие документи Аголи ги добиваше бесплатно , и во некои случаи за средување на документи добивал и 2000 до 3000 марки , кои ги делел со шефот на полицијата од Гостивар - Трифе Матевски и заменикот Живко Митевски . Документите кои ги правел и ги праќал и на газдите од СДБ во територија на Македонија , преку негова мрежа која идеше - Урош Милошевски .

Следењето на СДБ Београд ( операција на III и V сектор ) 27.07.1971 година

Врска : Наш Телеграм бр.405

- Во состав на мерките што се превземаат во врска со акцијата “ Пластика “ обавени се разговори со двајца наши граѓани од струшко на договорна работа во СРГерманија , кои изјавија дека во јули дека пред доаѓање на одмор во земјата , контактирале со емигрантот Шамбевски Благоја , потпретседател на ОКМ , кој им предложил илегално да внесат пратки адресирани до одредени лица , по влегувањето во СФРЈ да ги испратат преку пошта . Илегално да внесат летоци и да се растуат во Охрид и Струга . Зборувал и за тоа дека организирале мрежа за растурање на летоци во повеќе градови , а испратиле порано и летоци во Турција и Грција . За Илинден во 2 август подготвувале изведување диверзија во Скопје .

Добиените податоци ги потвдрдуваат сознанијата за вршење “ субверзивни акции од страна на екстремни македонски емигранти “ - 24.08.1971 година .
каков емигрант Аголи, роден во Дебар, начаник на штабот првата оперативна зона на НОВ и во 1944 се корпорира и станува член на АСНОМ

после војната станува министер за социјални работи
како? на лугето од ОЗНА им кажува за агентите на Гестапо кој дошле од Италија со брод до Албанија, па дошле до Македонија за да ликвидираат агенти од КГБ, му го дал извештајот на Тито и го ставил во својата фиока.Тие агенти ги фаќаат и потоа Тито ги држел во Југославија до 1950 година.
Неџат Аголи во 1949 година го ликвидираат на Голи Оток, како и зошто?
Се ориентирал кон Сталин, потоа го подржал предлогот за формирање на инфо. биро и агентот Планински јa издискримира групата со порака до Озна дека во инфо. биро се наоѓаат луѓе на Енвер Хоџ
 
Последно уредено:
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Список на истакнати оперативци и соработници на Удба и Озна од Македонија во своето време.

Ова биле дел од имињата и презимињата кои се чувале во архивите на досиеата.

Трифун Матевски (шеф на Удба во Гостивар) во седумдесетите години, имал улога во споделување информации од негови луге во неколку градови во Македонија.

Беџет Беџети (агент на Удба во Скопје и Кичево) кој после успешните акции добил директорско место за шеф на Удба во Скопје, покасно во деведесетите станал близок со Слободан Богоевски и Муса Џафери.

Вулнет Прешева (агент на Удба во Скопје) кој после успешна агентура станал амбасадор на Југославија во Турција.

Неџат Голи (агент на Удба и близок човек на Трифун Матевски) имал задачи во Тетово, Гостивар, Кичево, Струга, Куманово и Дебар, за неговите информации добивал од 500 до 1500 германски марки, кога отишол во Германија со задача следење на емиграцијата за разни информации добивал и по 3000 германски марки.

Хисен Муслиу (шеф на Удба во Тетово) во осумдесетите години, после неговата функција во деведесетите година станал пријател со Зоран Верушевски а подоцна во двеилјадитите и со Доста Димовска.

Стојче Ѓорѓиевски (човек на Удба во надворешниот кадар кои после тоа добил директорско место од Удба во Македонија) на функција бил од 1968 до 1971 година, во извесен случај на при следење на човек интересен за службата на жената негова која работела во Тетекс фирмата, Стојче Ѓорѓиевски и дал понуда од 500 до 800 марки за информации и потоа неа ја следеле за увид дали правилно играла за нив.

Џемаил Шефи (агент на Удба во Германија и Швајцарија) кој бил човек на Стојче Ѓорѓиевски испратен за шпионирање и земање информации за тоа кои лица учествуваат во разни организации во тие држави.

Славчо Васовски (оперативец на Удба) кој бил испратен кон надворешна акција во Швајцарија во градот Луцерн за следење на луѓе кои се во организацијата “Треска”.

Хашим Зекири и Африм Зекири (агенти на удба) кои во 1971 година се запознале со главните играчи на Удба, имале учествувано во окупација на познат бенд во осумдесетите години во Гостивар.

Димитрија Ѓорѓиев (Началник на милицијата во седумдесетите години во населба Ѓорче Петров) им дал предлог на Удба дека имал свој агент кои има потенцијал, предлогот го дал на Илија Блажевски.

Живко Митевски (Шеф на јавна безбедност) денес имал државна директорска функција.

Деспот Алексовски (Началник на полициска станица во Гостивар) во осумдесетите години кој во 2012 година добил финаниска помош за одружување на негова фарма.

Темелко Бошковски (Инспектор на Удба и потоа заменик директор во службата) извршил задача успешно следење на 3,4 лица поточно браќата Незири во седумдесетите години преку негови агенти.

Мурат Исаковски (Инспектор на Удба во Тетово и човек на Темелко Бошковски) учестувал во разни случаи меѓу кои и убиство кое останало мистериозно и ден денес.

Душко Трајковски (Шеф на разузнување и контразузнување на Удба во Македонија) во 2017 година бил исчезнат и потоа 10 дена после пронаоѓањето починал на клиника како последица од собраќајна несреќа.

Никола Илиевски (оперативец па потоа заменик директор на вториот сектор на Удба) учестувал во шпионажа на одредено лице во Америка.

Евзи Мемети (заменик помошник на министер и командир на полицијата) кој после во пензија станал потпретседател на сојузот на борци во Македонија.

Рауф Ќазими (Полициски инспектор во Скопје) кој учестувувал во разни активности меѓу кои и две убиства извршени во Куманово наредени од Ј. Богдановски (човек на Озна во Куманово).

Сакиб Кепташи (агент на Удба) и човек од групата на Славчо Васовски викана “Бомбашите”, оваа група го добила името по инсценираниот терористичкиот акт од Озна во 1970 година за манипулација со јавноста, кога на Бит Пазар имало неколку ранети а бомбата била фрлена од Славко Васовски, учество во тоа имале Рауф Ќазими и Сакиб Кепташи исто така.

Сомнителна е причината зошто кај нас се избегнува објавување на документите од Удба и Озна, во директиви на Белград стоело дека член на Вмро со помош на хрват по наредба на Тито го убил српскиот крал Александар во Париз, најпрвите главни луѓе на Удба кај нас биле Елисие Поповски и Цветко Узуновски што е интересен и таен факт, исто така клучни играчи во тоа време биле и Матеја Матевски, Лазар Мојсов, Кочо Поповски и Боро Чушкар.

Ова се примери за функционирањето на службата во тоа време.

Веднаш од кога се створила Удба во Македонија почнале со операции и акции за историски случувања во 1947 година, некоја од операциите во тој период им била во Кичево каде што земале историски документи од извесен наставник во врска со исторски случување од 1926 година, потоа акција имало и во 1965 година, кога група на четници била активна во Македонија, набрзо од Удба биле следени па преку фотографот кои ги фотографирал четниците ги добиле фотографиите, имињата и презимињата на лицата од групата.

Битен случај бил и организираното убиство од Озна во Гостивар по совршен план за ликвидација, имало тамошна група викана “Горњани” во неа главни биле 4,5 лица од кои четворица браќа сите познати по кривични дела, во собата за состаноци на Озна овие лица добиле ветување дека кривичните дела ќе им бидат наметнати кај нивниот пријател Џемо, но под услов ако дадат информации Џемо што бил во таа група инаку лик кој веќе бил запишан во службата за кривични дела како (кражби, тепачки и киднапирање) они пристапиле по тоа зошто покрај останатото им било ветено дека ќе добијат сума на пари и офицерски места, потоа поради тоа што Џемо имал киднапирано сестра на извесен Ремзи Ѓурѓиевски и он сакал одмазда со убиство која завршила без успех, по резервен план Озна на Џемо му ставила псевдоним “Петла” по баба му инаку настапиле така што во јадењето му ставиле отров и така ја извеле таа ликвидација.
Цветко Узуновски, десна рака на Александар Ранковиќ
по завршување на втора светска војна
нивни мети беа Павел Шатев, Миле Анатанасов и Мино Богданов кои се познати на македонската историја
 
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Политички Лица во Службата:

Интересно е што од кадарот на Дуи-Али Ахмети, Муса Џафери и Фазли Велиу имаат удбашка кариера.
Али Ахмети наводно прв контакт со Удба ја имал во демонстрациите во Косово во 1981 година.Таму го уапсил оперативецот Јован Ќузев кој живеел во Кичево, има сомнеж дека тој бил од едните кои со уште еден негов колега-Беџет Беџети следеле лица кој иделе за Скопје па потоа во Приштина.Али Ахмети првата соработка со Удба ја стекнува договор со КОС накај средината на 80тите години со што добива мисии во Швајцарија и Германија.Во 1996 година се “трансферира” во соработство со Биа, каде што тој контакт им завршил во 2001ва година.Прегледај го приврзокот 365580
Прегледај го приврзокот 365583
2.Муса Џафери
Соработник на Удба кој имал мисии во Австрија, Швајцарија и Словенија.Неговите мисии биле за да ја следи емиграцијата, групните состаноци на членови на емиграциони организации.Целта била за да де дознае колку финансираат од таму, дали членовите имаат контакт со хрватската емиграција, со кои лица имаат водачите контакт, со кои средства ја финансираат организацијата итн.За следење на одредени лица во Австрија добил околу 5.000 марки, потоа за учество на состанок во Љубљана од емиграцијата добил околу 50.000 марки.


3.Фазли Велиу
Соработник на Удба кој имал мисии во Швајцарија, во градот Луцерн каде што се сретнал и со Ахмети во тоа време и со уште 5-6 други лица.Исто и во неговото соработство било важно за службата што пренесува детаљ за екстремистите Кадри Зека и Бардош Гервала, кој подоцна биле убиени од Удба во Германија, за што се шпекулираше дека Аркан бил ликвидатор.Интересно е и што денес Фазли Велиу живее во Луцерн во зградите покрај полициската станица.

Прегледај го приврзокот 365572
Прегледај го приврзокот 365573

Прегледај го приврзокот 365574
Ахметко прво беше наставник на Косово, оттаму го координира од КОС
секој наставник ( 90% ) тоа време беше под нивна команда
Ахметко требаше да биде пратен во Турција во амбасада и да биде кадар од СИД но не знаеше ни еден јазик единствено што научи да користи камера 400ка на УДБА
Истите тие Мендо, Џафери Јабланица, Хајредини беа под контрола на КОС
Автоматски споено мислење:

До ден денес не ми се разјасни улогата на Драшковиќ за време на режимот на Слобо. Успешен соло слаломист понекогаш, некогаш личеше на подметнат елемент, час националист час космополитанец, многу неодреден човек...
Играч на Циа, без Гишка немаше никој и ништо да биде на протестите
неговата жена имаше улога врз него како Мира
Автоматски споено мислење:

Вистината за терористичкиот напад во Диво Насеље и објаснување на работите што се зборуваа во јавност.

Кога го припремале "Диво Насеље" месеци претходно терористите имале собири во Тетово, Куманово, Скопје, најголем бил тој во Тетово со над четиристотини луѓе а од Македонија само еден и се приклучил на групата, преживеан бил и во затвор со тајфата, што значи малкумина им верувале на Бег Ризај и Мирсад Ндрецај на собирите, веројатно знаеле дека се рекетари и претпоставувале дека се е организирано за голема сума на пари, инаку договорот паднал преку извесен Арбен од Убк по барање на Сашо Мијалков, интересно е тоа што претходно им нуделе пари и на некоја група од Скопје која ги одбила, меѓудругото штом биле толку масовни собирите и траеле со месеци во повеќе градови организирани сигурно дознала службата дека нешто се подготвува, тоа е повеќе од јасно во овој случај.
Диво Насеље е местенка на УДБА и ШИК
Харадинај директно вмешан во тоа, командант Соколи донесен од Емруш Џемаили од партијата на Лдк, Иса Мустафа стариот удбаш координиран од КОС уште од 1981 година
Бег Ризај и Мирсад Ндрецај беа наивни луѓе, инаку Бег Ризај порано член на единицата за блиски борби на Косово .
Автоматски споено мислење:

Се зборувало дека наводно Аркан по наредба на Стане Доланц ја предизвикал сообраќајката во која загинува Јордан со пукање од жбун кон возилото а после лекарите на Удба ја довршиле работата, имало шпекулации дека багер дополнително после случката го гмечел возилото, па раскажувал Сашо дека кога тогаш ќе се одмазди, инаку покасно криел луѓе на Сколе и Гаги после убиството на Аркан па на брат му Влатко нивни познаници му зборувале дека ако продолжи брат му со криењето на србите во станот ќе дошле Аркановци од Белград и ќе ја разнеле зградата, а можеби ги криел оние на Предраг Чубрило Пеки кои го ликвидираа Марјан Тушевски или некои сосема други што е помалку веројатно, исто така и тоа што паднала огромната пратка кокаин на Станислава Чочоровска Полетан кумата на Аркан наводно било одлука на Мијалков зошто идејата на Деа била следење до крајната дестинација за која дрогата била испорачана.
Кога сакаше Марјан Тушевски да влезе во бизнисот на дрога во Франкфурт ментор му беше Мијалков Саше
Ликвидацијата на Јордан Мијалков е изведена од КОС
зошто возилото на ЈНА ( лада нива ) со три лица беше цело време позади нив, после собраќајката отидоа во болницата во Врање
Ако не починеше Мијалков ќе имаше потерница
Јордан Мијалков во неговиот дом имаше околу 200 извештаи од УДБА
И во сефот оружја од типот хеклер и 6мм
Јордан Мијалков беше човек на КОС - Милошевиќ и поголема риба од Глигоров
Целата влада тогаш пред да дојде Глигоров беше направена со диригенции од Белград
 
Последно уредено:
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Случајот каде познатиот Мола Сула решавал политичките односи на Југославија и Кувајт и објаснување околу тоа.

Оној поранешниот главен лик на Ивз веќе спомнатиот Мола Сула бил поврзан со Удба во деведесетите, поточно со оперативците Никола Илиевски и Киро Фузевски и они го одбележале како Црни а поради соработката често оделе во куќата на Мола Сула во Рашче, кон крајот на седумдесетите пред смртта на Јосип Броз Тито, Кос го испратила Мола Сула во Кувајт за да има разговор со извесни професори, имал лет преку Белград, но пред тоа кај него дома отишол Горан Субашиќ и му се претставил дека е некој историчар кој работи во секторот на Кос за надворешни работи, тогаш Мола Сула бил испратен за да ги рашири дипломатските односи на Југославија со Кувајт поради некоја намера на службите.
Југославија имаше одлични дипломатски односи со Ирак, Кувајт, Ангола, Либија, Авганистан, Индија и Египет.
Во 1970 година се направи дововор со Египет за да се продаваат Застава модели/осмица кои постигнаа голем успех со извозување, до 2006 година стигнаа до продажба на 100.000 такви модели кои се обележија како 15 возила најупотребени во Каиро.Секоја година имаше вредност на 1 милион долари, а во нивниот последен извоз во 2006 година стигнаа до 5 милион долари.
——
Со Ирак, Авганистан и Ангола беа реалции со тоа што од производство на пешадиско оружје во тие држави имаше вредност до 100 милиони долари.
Затоа и УДБА имаше улога во војната во Авганистан.
Да не се заборави и тоа што УДБА му даде оружје на гардата на Аркан преку амбасадата на Ирак.
Затоа и Џовани ДиСтефано побара да му биде адвокат на Садам Хусеин, зарад тоа што и ДиСтефано беше во таа примопредаја.
Платениот убиец на Клан Америка, денес е во Ирак според БИА, не е чудно тоа?
Со Либија го имаше извозот за митраљези, кои после неколку серии стигнаа со вредност до милиони долари.
Во такви извози анти-терористички единици имаат голема улога, а како Душан Спасојевиќ од Земунски Клан имаше со себе митраљез кога го ликвидираа во Медвеџе, притом и 7 милиони долари со себе??? Па Раде Булатовиќ добива дозвола од Коштуница за тоа.А кај се тие 7 милиони евра кој ги чувале за бегство? Зошто началникот кој беше во ликвидацијата на двата лидера на кланот во Медвеџе обвинуваше други на прљави методи кои ги решија 16-те убиства на Земунски Клан?
——
Зошто КГБ бараше од Стане Доланц да биде пренесен во Белград Осама Бин Ладен? Поради извозот кој во Белград се направи договор да преку Осама Бин Ладен иде продажбата на оружјето по војната.Што се направи со тоа понатаму? Луѓето на Осама Бин Ладен после договорот на Аркан и ГазиДеДе ( директор на ШИК ) во 1995 година заедно со присуство и организација на средбата од Петрит Аме во Дебар, каде што се направи договор за убиство на Ремзи Хоџа, па и најбитното што лугето на Осама Бин Ладен од Египет избегаа за Албанија, каде што после барање и потрага на ЦИА и МИ6 беа пронајдени и ликвидирани во Египет.
Ден денес Србија има дипломатски односи со Ангола и Египет со кои уште се извозува оружје.
 
Последно уредено:
Член од
24 мај 2014
Мислења
5.291
Поени од реакции
5.836

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
13.089
Поени од реакции
27.010

Ivan898

they see you, but you don't see them!
Член од
3 јуни 2020
Мислења
301
Поени од реакции
593
Интересни детаљи за темата:


Иван Бабамовски
Како началник на 3-от сектор во СДБ во времето на 90тите во Македонија, сите лица кои биле на мета на службата во градот Куманово, биле нивните досиеа потпишани од него.На тие лицата кои биле сомнителни за службата, им биле следени и нивните најблиски во семејството, друштвото, бизнис партнерите итн.Некои биле уценувани, присилени за да станат соработници на службата.
Иван Бабамовски во 2016 година во МТВ во емисијата “Лустрација” признава дека он бил тоа кој што давал наредби за такви активности во тој период.
Бабамовски исто даде интересни детаљи за некои весници кои ден денес како и што е стандард во нашата држава, останаа мистерија.

Документи-решенија од Иван Бабамовски:
D3B52679-0D5A-449A-A7A4-F46036720707.jpeg


Интересни детаљи за темата(2)

Исто е интересно што во весниците 2012та година излегоа детаљи за два лица:
Васил Костојчиновски и Мирко Буневски, кои биле секретари на СДБ кои биле вработени некаде од 60тите години.
Интересен текст за нив:

Васил Костојчиновски и Мирко Буневски, не го минаа лустрациското сито на Аџиев, На сајтот на Комисијата осамнаа нивните имиња и доокументи дека во текот на седумдесетите години во повеќе наврати наредиле или одобриле оперативно-технички мерки против одредени граѓани.
Комисијата, според договорот, нема да го објави идентитетот на третиот секретар на СДБ, бидејќи е починат, но и тој, давал наредби за оперативно-технички мерки против одредени граѓани.

Според Комисијата, Васил Костојчиновски, поранешен републички потсекретар во СДБ и Мирко Буневски, републички секртар за внатрешни работи давале наредби за следење и прислушување на лица поради идеолошко-политички причини.
7A36191C-C1D8-4427-A4F4-D9970A7CA29D.jpeg


Според документите , еден од жртвите на двајцата функционери на СДБ бил и Ристо Шишков.

Објавените документи покажуваата дека Костојчиновски наредил следење на директор кој потоа бил самостоен стручен соработник во Институтот за македонски фолклор во Скопје, поради неговите националистичко сепаратистички ставови, како и следење на актерот Ристо Шишков во 70-тите години.
35C4BA44-BEE5-46AE-92E7-A2E75AF5D7B1.jpeg

Буневски наредил и следење и на 28 ученици и четворица учители во Техничкиот училишен центар “Скопје” кои пееле албански песни поддржувајќи ги контрареволуционерните протести во Косово во 1981 година. Досега се објавени имињата на 26 соработници на тајните служби и имињата на двајца наредбодавци.
 
Последно уредено:
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
Интересни детаљи за темата:


Иван Бабамовски
Како началник на 3-от сектор во СДБ во времето на 90тите во Македонија, сите лица кои биле на мета на службата во градот Куманово, биле нивните досиеа потпишани од него.На тие лицата кои биле сомнителни за службата, им биле следени и нивните најблиски во семејството, друштвото, бизнис партнерите итн.Некои биле уценувани, присилени за да станат соработници на службата.
Иван Бабамовски во 2016 година во МТВ во емисијата “Лустрација” признава дека он бил тоа кој што давал наредби за такви активности во тој период.
Бабамовски исто даде интересни детаљи за некои весници кои ден денес како и што е стандард во нашата држава, останаа мистерија.

Документи-решенија од Иван Бабамовски:
Прегледај го приврзокот 367856


Интересни детаљи за темата(2)

Исто е интересно што во весниците 2012та година излегоа детаљи за два лица:
Васил Костојчиновски и Мирко Буневски, кои биле секретари на СДБ кои биле вработени некаде од 60тите години.
Интересен текст за нив:

Васил Костојчиновски и Мирко Буневски, не го минаа лустрациското сито на Аџиев, На сајтот на Комисијата осамнаа нивните имиња и доокументи дека во текот на седумдесетите години во повеќе наврати наредиле или одобриле оперативно-технички мерки против одредени граѓани.
Комисијата, според договорот, нема да го објави идентитетот на третиот секретар на СДБ, бидејќи е починат, но и тој, давал наредби за оперативно-технички мерки против одредени граѓани.

Според Комисијата, Васил Костојчиновски, поранешен републички потсекретар во СДБ и Мирко Буневски, републички секртар за внатрешни работи давале наредби за следење и прислушување на лица поради идеолошко-политички причини.
Прегледај го приврзокот 367859


Според документите , еден од жртвите на двајцата функционери на СДБ бил и Ристо Шишков.

Објавените документи покажуваата дека Костојчиновски наредил следење на директор кој потоа бил самостоен стручен соработник во Институтот за македонски фолклор во Скопје, поради неговите националистичко сепаратистички ставови, како и следење на актерот Ристо Шишков во 70-тите години.
Прегледај го приврзокот 367860

Буневски наредил и следење и на 28 ученици и четворица учители во Техничкиот училишен центар “Скопје” кои пееле албански песни поддржувајќи ги контрареволуционерните протести во Косово во 1981 година. Досега се објавени имињата на 26 соработници на тајните служби и имињата на двајца наредбодавци.
Кумановците секогаш биле за ССДМ, но Иван Бабамовски изгледа дека имаше желба да биде советник на Зајко па го советуваше да не ги толерила судските процеси на Бучковски, па Зајко мораше својата Шеќерка да ја послуша.
Бабамски како подржувач на “ Шарена Револуција “ мислеше дека Грујовски и другион разузнавач ќе бидат однесени во Идризово.Ден денес тоа го сонуваат!
заедно со уште двајца пензионирани колеги го видоа Грујовски пред изборите 2016 во Веро Маркет и му пратија порака - Че бидеш во Дрисла ( Идризово ) а овој другиов им се закануваше дека ке бидат апсени после протестине.
Уште нешто, како може Сириската разузнавачка служба да биде активна во МК??? Преку студенти кои доаѓаат од Ирак??
На нив целата служба им е под контрола на Асад, па мораат и во Македонија да оперираат, леле леле мајко
Автоматски споено мислење:

Список на истакнати оперативци и соработници на Удба и Озна од Македонија во своето време.

Ова биле дел од имињата и презимињата кои се чувале во архивите на досиеата.

Трифун Матевски (шеф на Удба во Гостивар) во седумдесетите години, имал улога во споделување информации од негови луге во неколку градови во Македонија.

Беџет Беџети (агент на Удба во Скопје и Кичево) кој после успешните акции добил директорско место за шеф на Удба во Скопје, покасно во деведесетите станал близок со Слободан Богоевски и Муса Џафери.

Вулнет Прешева (агент на Удба во Скопје) кој после успешна агентура станал амбасадор на Југославија во Турција.

Неџат Голи (агент на Удба и близок човек на Трифун Матевски) имал задачи во Тетово, Гостивар, Кичево, Струга, Куманово и Дебар, за неговите информации добивал од 500 до 1500 германски марки, кога отишол во Германија со задача следење на емиграцијата за разни информации добивал и по 3000 германски марки.

Хисен Муслиу (шеф на Удба во Тетово) во осумдесетите години, после неговата функција во деведесетите година станал пријател со Зоран Верушевски а подоцна во двеилјадитите и со Доста Димовска.

Стојче Ѓорѓиевски (човек на Удба во надворешниот кадар кои после тоа добил директорско место од Удба во Македонија) на функција бил од 1968 до 1971 година, во извесен случај на при следење на човек интересен за службата на жената негова која работела во Тетекс фирмата, Стојче Ѓорѓиевски и дал понуда од 500 до 800 марки за информации и потоа неа ја следеле за увид дали правилно играла за нив.

Џемаил Шефи (агент на Удба во Германија и Швајцарија) кој бил човек на Стојче Ѓорѓиевски испратен за шпионирање и земање информации за тоа кои лица учествуваат во разни организации во тие држави.

Славчо Васовски (оперативец на Удба) кој бил испратен кон надворешна акција во Швајцарија во градот Луцерн за следење на луѓе кои се во организацијата “Треска”.

Хашим Зекири и Африм Зекири (агенти на удба) кои во 1971 година се запознале со главните играчи на Удба, имале учествувано во окупација на познат бенд во осумдесетите години во Гостивар.

Димитрија Ѓорѓиев (Началник на милицијата во седумдесетите години во населба Ѓорче Петров) им дал предлог на Удба дека имал свој агент кои има потенцијал, предлогот го дал на Илија Блажевски.

Живко Митевски (Шеф на јавна безбедност) денес имал државна директорска функција.

Деспот Алексовски (Началник на полициска станица во Гостивар) во осумдесетите години кој во 2012 година добил финаниска помош за одружување на негова фарма.

Темелко Бошковски (Инспектор на Удба и потоа заменик директор во службата) извршил задача успешно следење на 3,4 лица поточно браќата Незири во седумдесетите години преку негови агенти.

Мурат Исаковски (Инспектор на Удба во Тетово и човек на Темелко Бошковски) учестувал во разни случаи меѓу кои и убиство кое останало мистериозно и ден денес.

Душко Трајковски (Шеф на разузнување и контразузнување на Удба во Македонија) во 2017 година бил исчезнат и потоа 10 дена после пронаоѓањето починал на клиника како последица од собраќајна несреќа.

Никола Илиевски (оперативец па потоа заменик директор на вториот сектор на Удба) учестувал во шпионажа на одредено лице во Америка.

Евзи Мемети (заменик помошник на министер и командир на полицијата) кој после во пензија станал потпретседател на сојузот на борци во Македонија.

Рауф Ќазими (Полициски инспектор во Скопје) кој учестувувал во разни активности меѓу кои и две убиства извршени во Куманово наредени од Ј. Богдановски (човек на Озна во Куманово).

Сакиб Кепташи (агент на Удба) и човек од групата на Славчо Васовски викана “Бомбашите”, оваа група го добила името по инсценираниот терористичкиот акт од Озна во 1970 година за манипулација со јавноста, кога на Бит Пазар имало неколку ранети а бомбата била фрлена од Славко Васовски, учество во тоа имале Рауф Ќазими и Сакиб Кепташи исто така.

Сомнителна е причината зошто кај нас се избегнува објавување на документите од Удба и Озна, во директиви на Белград стоело дека член на Вмро со помош на хрват по наредба на Тито го убил српскиот крал Александар во Париз, најпрвите главни луѓе на Удба кај нас биле Елисие Поповски и Цветко Узуновски што е интересен и таен факт, исто така клучни играчи во тоа време биле и Матеја Матевски, Лазар Мојсов, Кочо Поповски и Боро Чушкар.

Ова се примери за функционирањето на службата во тоа време.

Веднаш од кога се створила Удба во Македонија почнале со операции и акции за историски случувања во 1947 година, некоја од операциите во тој период им била во Кичево каде што земале историски документи од извесен наставник во врска со исторски случување од 1926 година, потоа акција имало и во 1965 година, кога група на четници била активна во Македонија, набрзо од Удба биле следени па преку фотографот кои ги фотографирал четниците ги добиле фотографиите, имињата и презимињата на лицата од групата.

Битен случај бил и организираното убиство од Озна во Гостивар по совршен план за ликвидација, имало тамошна група викана “Горњани” во неа главни биле 4,5 лица од кои четворица браќа сите познати по кривични дела, во собата за состаноци на Озна овие лица добиле ветување дека кривичните дела ќе им бидат наметнати кај нивниот пријател Џемо, но под услов ако дадат информации Џемо што бил во таа група инаку лик кој веќе бил запишан во службата за кривични дела како (кражби, тепачки и киднапирање) они пристапиле по тоа зошто покрај останатото им било ветено дека ќе добијат сума на пари и офицерски места, потоа поради тоа што Џемо имал киднапирано сестра на извесен Ремзи Ѓурѓиевски и он сакал одмазда со убиство која завршила без успех, по резервен план Озна на Џемо му ставила псевдоним “Петла” по баба му инаку настапиле така што во јадењето му ставиле отров и така ја извеле таа ликвидација.
Има уште доста луѓе кои треба да бидат на листата!
Од Југословенско време:

-Божин Павловски “ Прозаист ” писател и член на МАНУ ( 9 години-соработка )

-Бранко Цветков “ Велешанец ” студент во правниот факултет, потоа советник во Општина Куманово ( 7 години-соработка)

-Вангел Гагалев “ Гоце “ судија во Врховен Суд ( 25 години-соработка )

-Владимир Милчим “ Драматург “ професор ( 11 години-соработка )

-Исак Ајрули “ Зенит “ советник во Општина Воговиње ( 8 години-соработка)

-Јордан Чевревски “ Танџер “ вработен како советник во МРТВ ( 8 години-соработка)

-Кирил Псантиров “ Студент “ советнил во Општина Гази Баба ( 6 месеци-соработка)

-Коста Балабанов “ Маријан “ советник во музејот во Скопје ( 15 години-соработка)

-Махи Несими “ Шарен “ народен посланик ( 4 години-соработка )

-Сајфедин Харуни “ Филозоф “ пратеник на ПДП ( 26 години-соработка )

-Слободан Угриновски “ Корпа “ советник во Град Скопје ( 10 години-соработка )

-Фаредин Мифтари “ Кореограф “ директор на затвор ( 6 години соработка)

-Шабан Шеху “ Мирче “ советник во влада ( 9 години соработка )
 
Последно уредено:
Член од
2 декември 2020
Мислења
115
Поени од реакции
124
@марјан-костадиновски
Али Ахмети од Кичево, живеел и работел во Косово :cautious:
Не бил никаков играч на контра-обавештајна служба затоа што после бомбардирањето извршено од Нато, албанското контраразузнавање доби голем извор и проширување на информации.Ќе те прашам зошто французите и холанѓаните ги апсеа командирите и војници кои беа поранешни или во комуникација со контра разузнавањето нивно(албанско) ?
Целото досие на Али Ахмети е сведено за друг лик.Ова досие кое е објавено по медиуми пред неколку години, е токму објавено од слугите на тајните служби со директива од М.Тачи.Досието и неговиот лажен пасош кои излезе на медии со име: Александар Антиќ не се доврзува за него, туку за лице кое работело во разузнавање и контра-разузнавање, и лицето е со презиме Ахмеди а не Ахмети.Да беше Ахмети некаков агент мислиш дека ќе преживееше ? Зошто го убија Петрит Аме а не го убија брат му ?
Кога го спомна и Диво Насеље, нели беше планот од страна на 7 терористи атентат врз Груевски и Ахмети, но потоа ги назначија како група која делува од криминалот и дека се пријатели на Алмир Дрпљанин.


@Ivan898
Тупуроковски агент на Циа ? Толку ли лесно било да бидеш агент на Циа ..
Преку Удба бил агент на Циа, затоа што во СФРЈ кога планот на Бнд и Циа беше уништување на Југославија, правеше соработки со политчари преку Удба/Сид.
Прочитај ги на интернет досиеата на Удба и Циа, па најди разлика.Удба работи по фази на Кгб.


@Црноризец Храбар
Мијалков дал дозвола на Деа за Чучуровска ? Дај објаснување за ова ..
Во Белгија Деа го контролира нарко тржиштето уште од 80–ти години, па голем проблем им бил тука да превземат акција ?
Јордан Мијалков според точните детаљи не е упукан.Во негова реконструкција нема траги на убиство, туку е точно по тоа што го кажа членот погоре дека не им одговарал на челото од Белград.

@Црноризец Храбар
Љупчо Горгиевски е следен уште од 88-ма година од Удба, не од кога доаѓа на власт.Горгиевски стана нивен соработник уште од 91-ва, најголема желба му беше да добие 1 милион марки, па ги доби преку шверц на цигари.Како успеа во тоа ? Преку Удба ,,
Шутурков бил нивен играч, па во време на санкциите Милошевич од шверцот си направи 220 милиони евра кои ги однесе во својата земја
 
Последно уредено:

Ivan898

they see you, but you don't see them!
Член од
3 јуни 2020
Мислења
301
Поени од реакции
593
@марјан-костадиновски
Али Ахмети од Кичево, живеел и работел во Косово :cautious:
Не бил никаков играч на контра-обавештајна служба затоа што после бомбардирањето извршено од Нато, албанското контраразузнавање доби голем извор и проширување на информации.Ќе те прашам зошто французите и холанѓаните ги апсеа командирите и војници кои беа поранешни или во комуникација со контра разузнавањето нивно(албанско) ?
Целото досие на Али Ахмети е сведено за друг лик.Ова досие кое е објавено по медиуми пред неколку години, е токму објавено од слугите на тајните служби со директива од М.Тачи.Досието и неговиот лажен пасош кои излезе на медии со име: Александар Антиќ не се доврзува за него, туку за лице кое работело во разузнавање и контра-разузнавање, и лицето е со презиме Ахмеди а не Ахмети.Да беше Ахмети некаков агент мислиш дека ќе преживееше ? Зошто го убија Петрит Аме а не го убија брат му ?
Кога го спомна и Диво Насеље, нели беше планот од страна на 7 терористи атентат врз Груевски и Ахмети, но потоа ги назначија како група која делува од криминалот и дека се пријатели на Алмир Дрпљанин.


@Ivan898
Тупуроковски агент на Циа ? Толку ли лесно било да бидеш агент на Циа ..
Преку Удба бил агент на Циа, затоа што во СФРЈ кога планот на Бнд и Циа беше уништување на Југославија, правеше соработки со политчари преку Удба/Сид.
Прочитај ги на интернет досиеата на Удба и Циа, па најди разлика.Удба работи по фази на Кгб.


@Црноризец Храбар
Мијалков дал дозвола на Деа за Чучуровска ? Дај објаснување за ова ..
Во Белгија Деа го контролира нарко тржиштето уште од 80–ти години, па голем проблем им бил тука да превземат акција ?
Јордан Мијалков според точните детаљи не е упукан.Во негова реконструкција нема траги на убиство, туку е точно по тоа што го кажа членот погоре дека не им одговарал на челото од Белград.

@Црноризец Храбар
Љупчо Горгиевски е следен уште од 88-ма година од Удба, не од кога доаѓа на власт.Горгиевски стана нивен соработник уште од 91-ва, најголема желба му беше да добие 1 милион марки, па ги доби преку шверц на цигари.Како успеа во тоа ? Преку Удба ,,
Шутурков бил нивен играч, па во време на санкциите Милошевич од шверцот си направи 220 милиони евра кои ги однесе во својата земја
Тоа се информациите кои ги пронајдов за Тупурковски.Тие големи служби работат на друг принцип како што велиш, но сепак ако му дала американска амбасада на него 50 иљади долари тоа е таа игра на службите.Да не заборавиме дека и Тито Петковски, Никола Димитров и Виктор Димовски беа под игри на Циа, платени за промена на името уште 2012та година.Постојат документи за тоа и не џабе сакаа да го ликвидираат Асанж за многумте објавени документи.
 
Последно уредено:
Член од
25 март 2012
Мислења
8.206
Поени од реакции
4.542
УДБА и Матеја Матевски (поет, литературен и театарски критичар, есеист и преведувач)
Прегледај го приврзокот 354117

Следењето на Матеја Матевски се одвивало кога бил во Истанбул, кога учествувал во мегународни и турски конгреси, во кој имале учество преведувачи и новинари кои биле апсени во своите родни места од службата, најмногу од (Тетово, Гостивар и Скопје).
Матеја Матевски знаел албански и турски, по тоа што се запознал таму со американскиот преведувач на Бил Клинтон, исто и со апсениот преведувач кој бил во неговата 18та година уапсен од службата, кој бил исто и преведувач на првиот министер за одбрана на Македонија Ристо Дамјановски.Во 90тите години Матевски се запознал и со Хаки Фејзулаи, кој бил еден од агенти на службата, исто и еден од основачите на Дуи и “учител” на Али Ахмети.Една од следењата било во 1974та година, кој го следеле агенти од секторот за дипломатија, еден од нив Вулнет Прешева (кој истата година станува амбасадор на СФРЈ во Труција по успешни операции).Истата година било и проверено со какви луѓе бил опкружен Матевски, и во кој места се движи.

Интересно е што во неговото семејство имало и соработници на Удба, еден од нив и Слободан Матевски, кој исто така знаел албански и имал агентури во кои требал да ги следи луѓето кој во Гостивар ги подржуваат политиките на албанскиот диктатор Енвер Хоџ.Еден од лицата кои ги следел биле Бењамин Бериша, Бедри Синани и Муедин Хадри кои биле професори во тие реони и обожаватели на диктаторската партија.
Агентурите на Слободан Матевски период од 1968-1976 година.

Исто така од секторот на дипломатија на службата бил избран и Трифе Матевски за да има агентури во Турција и во Германија, такашто добива задача да отвара транспортна фирма-Радика за да се запишуваат кои лица одат во тие две држави и во кој хотели и апартмани ќе престојуваат.Во 70тите години исто Трифе Матевски имал група на луѓе кои работеле разни дејствија за пари.
Знаеле албански затоа што дома зборуваа албански со родители албанци. И сам признава дека бил албанец.
 
Член од
2 декември 2020
Мислења
115
Поени од реакции
124
Тоа се информациите кои ги пронајдов за Тупурковски.Тие големи служби работат на друг принцип како што велиш, но сепак ако му дала американска амбасада на него 50 иљади долари тоа е таа игра на службите.Да не заборавиме дека и Тито Петковски, Никола Димитров и Виктор Димовски беа под игри на Циа, платени за промена на името уште 2012та година.Постојат документи за тоа и не џабе сакаа да го ликвидираат Асанж за многумте објавени документи.
Се сложувам со ова, но В.Димовски е југословенски кадар од Сид.Најверните луѓе на В.Димовски ги избаци од играва М.Зеќевиќ.
 
Член од
10 февруари 2023
Мислења
16
Поени од реакции
37
@марјан-костадиновски
Али Ахмети од Кичево, живеел и работел во Косово :cautious:
Не бил никаков играч на контра-обавештајна служба затоа што после бомбардирањето извршено од Нато, албанското контраразузнавање доби голем извор и проширување на информации.Ќе те прашам зошто французите и холанѓаните ги апсеа командирите и војници кои беа поранешни или во комуникација со контра разузнавањето нивно(албанско) ?
Целото досие на Али Ахмети е сведено за друг лик.Ова досие кое е објавено по медиуми пред неколку години, е токму објавено од слугите на тајните служби со директива од М.Тачи.Досието и неговиот лажен пасош кои излезе на медии со име: Александар Антиќ не се доврзува за него, туку за лице кое работело во разузнавање и контра-разузнавање, и лицето е со презиме Ахмеди а не Ахмети.Да беше Ахмети некаков агент мислиш дека ќе преживееше ? Зошто го убија Петрит Аме а не го убија брат му ?
Кога го спомна и Диво Насеље, нели беше планот од страна на 7 терористи атентат врз Груевски и Ахмети, но потоа ги назначија како група која делува од криминалот и дека се пријатели на Алмир Дрпљанин.


@Ivan898
Тупуроковски агент на Циа ? Толку ли лесно било да бидеш агент на Циа ..
Преку Удба бил агент на Циа, затоа што во СФРЈ кога планот на Бнд и Циа беше уништување на Југославија, правеше соработки со политчари преку Удба/Сид.
Прочитај ги на интернет досиеата на Удба и Циа, па најди разлика.Удба работи по фази на Кгб.


@Црноризец Храбар
Мијалков дал дозвола на Деа за Чучуровска ? Дај објаснување за ова ..
Во Белгија Деа го контролира нарко тржиштето уште од 80–ти години, па голем проблем им бил тука да превземат акција ?
Јордан Мијалков според точните детаљи не е упукан.Во негова реконструкција нема траги на убиство, туку е точно по тоа што го кажа членот погоре дека не им одговарал на челото од Белград.

@Црноризец Храбар
Љупчо Горгиевски е следен уште од 88-ма година од Удба, не од кога доаѓа на власт.Горгиевски стана нивен соработник уште од 91-ва, најголема желба му беше да добие 1 милион марки, па ги доби преку шверц на цигари.Како успеа во тоа ? Преку Удба ,,
Шутурков бил нивен играч, па во време на санкциите Милошевич од шверцот си направи 220 милиони евра кои ги однесе во својата земја
Не зборувам за пасошот Антица Антиќ, туку за досието.
Велиш дека досиеата се објавени по барање на Мендух Тачи? Па Ахмети беше окружен со удбаши како професорот Фазли Велиу и Муса Џафери.Од нив ја земал праксата во политиката.
Не можат документите да се фалсификуваат, тие филмови само Божидар Спасиќ Џејмс Бонд може да ги збори.

Не знам на кои французи и холанѓани мислиш но ако правиш поврзување на Унмик и Еулекс они имаа одлична соработка со Србија тоа време, зарад политички и идеолошки причини.

/ Атентатот на Ахмети не може да биде успешен без дозвола од косоварите.
 
Член од
2 декември 2020
Мислења
115
Поени од реакции
124
Не зборувам за пасошот Антица Антиќ, туку за досието.
Велиш дека досиеата се објавени по барање на Мендух Тачи? Па Ахмети беше окружен со удбаши како професорот Фазли Велиу и Муса Џафери.Од нив ја земал праксата во политиката.
Не можат документите да се фалсификуваат, тие филмови само Божидар Спасиќ Џејмс Бонд може да ги збори.

Не знам на кои французи и холанѓани мислиш но ако правиш поврзување на Унмик и Еулекс они имаа одлична соработка со Србија тоа време, зарад политички и идеолошки причини.

/ Атентатот на Ахмети не може да биде успешен без дозвола од косоварите.
Па по барањето на М.Тачи се објавија тие документи.Има сведоци кои тврдат дека он бил во нивен круг, па и самиот ти рече дека е така.
Не велам во никаков случај дека е фалсификуван документот на Ахмети, туку дека неговата слика е ставена во лажниот пасош-Александар Антич.
Вистинското лице кое го имаше тој пасош беше двострук имформатор на Сдб и Шик (албанско контраразузнавање) и е со живеалиште од едно село на Косово таму.
Токму на тие две меѓународни организации мислам.Ви ги спомнав не случајно бидејќи година дена пред убиството на Петрит Аме го апсат главниот нарачател кој го намести Петрит Аме со тоа што сакаше да го купи Гранд Казино во Приштина.
Не ми одговори на прашањето за Ахмети, какви косовари? Нели командант Соколи даваше најава дека Обсе треба да реагира и ако не реагира ке му “летне” глава на Ахмети?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom