Совети околу мотоцикли

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Здраво моторџии :D

Имам неколку прашања до поискусните...

1.Од колку години се полага за 125 ка,и нешто повеќе околу полагањето...

2.Дали има некои клипчиња за како да возиш поголем мотор,пошто незнам ништо за поголемиве, ни основата,имам 50цц и го владеам тоа,али за овие другиве ништо незнам...

Фала.

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Ако учиш од клипчиња како да возиш голем мотор :unsure: ....

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424

2.Дали има некои клипчиња за како да возиш поголем мотор,пошто незнам ништо за поголемиве, ни основата,имам 50цц и го владеам тоа,али за овие другиве ништо незнам...

Фала.

A zasto da polagas za 125ka, toa ti e kategorija A1... Ke potrosis isto vreme na obuka i polaganje kako da polagas normalno za A. So A1 si ogranicen samo do 125 kubici, a so A vozis sto sakas... Nesum siuren koja bese granicata, ama mislam deka e 16god za A1, pa edinstveno toa ako ti e preckata da polagas za A... I vozenje motor se uci samo i samo so vozenje...

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
A zasto da polagas za 125ka, toa ti e kategorija A1... Ke potrosis isto vreme na obuka i polaganje kako da polagas normalno za A. So A1 si ogranicen samo do 125 kubici, a so A vozis sto sakas... Nesum siuren koja bese granicata, ama mislam deka e 16god za A1, pa edinstveno toa ako ti e preckata da polagas za A... I vozenje motor se uci samo i samo so vozenje...
Знам дека се учи само и само со возење,муабетот ми беше дека не ги знам ни основните работи....

Ако е 16 супер,нејќам поголемо од 125....
--- надополнето: 4 февруари 2012 во 14:28 ---
Ако учиш од клипчиња како да возиш голем мотор :unsure: ....
Хаха,не бе да научам јас од тоа...мислев основните работи,како појаснување што е каде е....ме разбираш ?

Член од
17 јануари 2011
Мислења
614
Поени од реакции
410

Фала.
За 125кубика се полага со 16 години,тоа ти е А1 категорија која на 18 години преминува во А ако не се лажам. За 125ка имаш тестови + градска,што значи дека мора пред тоа да се научиш да возиш на брзини. Од клипчиња нема ништо да научиш,излези на улица со некој што има таков мотор и брзо ке се научиш :)

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
За 125кубика се полага со 16 години,тоа ти е А1 категорија која на 18 години преминува во А ако не се лажам. За 125ка имаш тестови + градска,што значи дека мора пред тоа да се научиш да возиш на брзини. Од клипчиња нема ништо да научиш,излези на улица со некој што има таков мотор и брзо ке се научиш :)
Неам таков:facepalm:

Али сепак,фала на инфо !:)

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Неам таков:facepalm:

Али сепак,фала на инфо !:)
Додека не набавиш мотор каков што сакаш да возиш, не лутај натаму-наваму. Набави си мотор, почни да го истражуваш взејќи и барај тогаш совети од поискусни за техника на возење или пак гледај клипови и читај начела и совети на нетов. Ова ти е најискрена и најтопла препорака од мене

BTW, знае ли некој дали постои шлеп-служба за мотори во Скопје? Треба да одшлепам една грдосија од скоро 400 кгр на сервис.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
BTW, знае ли некој дали постои шлеп-служба за мотори во Скопје? Треба да одшлепам една грдосија од скоро 400 кгр на сервис.
Не сум видел такво нешто до сега, мада имаш миљарда начини да го заобиколиш. Колкав е патот за поминување? Во Кадетот пренесувавме пред 3 недели од овие кинеските срања 150цц, комплет го собра. Од Бт, во Прилеп го носевме. Комплет цел, само бензинот изваден.

Е сеа незнам колкава е грдосијата шо ќе ја возиш, ама претпоставувам дека нема да ја бери во караван, или ако ја бери, ќе треба капакот отворен да биди (читај од 10 км појќе тешко дека ќе извозиш).

Mислам дека најпаметно ќе ти биди да ја товариш во приколка и со нормална кола да ја пренесиш. Или во комбе. Се разбира, добро да го фиксираш, пошо можи да излета некаде.

Конкретно мене за кола шлеп служба за 10 км ми побараа 1000 денари, така да не очекувај ништо поевтино...

Torte Mobile

Модератор
Член од
29 ноември 2007
Мислења
7.099
Поени од реакции
1.885
Додека не набавиш мотор каков што сакаш да возиш, не лутај натаму-наваму. Набави си мотор, почни да го истражуваш взејќи и барај тогаш совети од поискусни за техника на возење или пак гледај клипови и читај начела и совети на нетов. Ова ти е најискрена и најтопла препорака од мене

Има шлеп, гледав на огласите на пазар или реклама, со црвен цивик и позади бела приколка за мотор носење, ако не се лажам истиот тип е позади тениското накај парк кога одиш по патеката има едно баракче мото нешто пишува, тоа му доаѓа спроти америчка амбасада

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
Не сум видел такво нешто до сега, мада имаш миљарда начини да го заобиколиш. Колкав е патот за поминување? Во Кадетот пренесувавме пред 3 недели од овие кинеските срања 150цц, комплет го собра. Од Бт, во Прилеп го носевме. Комплет цел, само бензинот изваден.

Е сеа незнам колкава е грдосијата шо ќе ја возиш, ама претпоставувам дека нема да ја бери во караван, или ако ја бери, ќе треба капакот отворен да биди (читај од 10 км појќе тешко дека ќе извозиш).

Mислам дека најпаметно ќе ти биди да ја товариш во приколка и со нормална кола да ја пренесиш. Или во комбе. Се разбира, добро да го фиксираш, пошо можи да излета некаде.

Конкретно мене за кола шлеп служба за 10 км ми побараа 1000 денари, така да не очекувај ништо поевтино...
Во комбе е проблем да се фиксира, исто и во караван или обична теретна приколка каква што имам заради височината и тежината, до некаде и должината :). 1000-ка и не е премногу, треба да се шлепа околу 15 км. Торте, благодарам за информацијата, веднаш ќе проверам!

Член од
20 ноември 2011
Мислења
8
Поени од реакции
0
здр.Дали друг карбуратор поголем од стандарднио на томос апн6 ке му штети на моторо ??

Член од
24 ноември 2005
Мислења
3.233
Поени од реакции
391
здр.Дали друг карбуратор поголем од стандарднио на томос апн6 ке му штети на моторо ??
„Големината“ на карбураторот според габарит не го одредува режимот на работа на моторот. Карактеристиките на карбураторот како што е пропустноста на дизните и капацитетот на вшмукување воздух главни влијаат на тоа како ќе работи моторот. Карбуратор со енормно голем капацитет на мотор со работна запремнина како АПН можно е да резултира со отежнат старт или пак воопшто да не дојде до стартување на моторот, можно е да се јави и проблем со премногу голем број на вртежи под „лер-гас“ кој тешко се елиминира или подесува.

Член од
4 март 2010
Мислења
268
Поени од реакции
26
го местев акомулаторот на моторот и го наместив ама клучот сум го ставил врз акомулаторот и се споиле плусот и минисот од акомулаторот и така стоел сигурно едно 20 30 секунди кога го земав клучот бесе жежок. И прашаањето ми е дали има направено некакво оштетување на електрониката на моторот?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
го местев акомулаторот на моторот и го наместив ама клучот сум го ставил врз акомулаторот и се споиле плусот и минисот од акомулаторот и така стоел сигурно едно 20 30 секунди кога го земав клучот бесе жежок. И прашаањето ми е дали има направено некакво оштетување на електрониката на моторот?
не.... кога има некаков проблем, во принцип се ресетира компјутерот или електронското палење така што се спојуваат клемите (со откачен акумултаор)....

види ти сега со 20-30 секунди споени клеми, дали ке ти преживее акумулаторот

Член од
25 јуни 2011
Мислења
100
Поени од реакции
15

Фала.

Eve klipcinja ako ti pomagnat za osnoven del .

Kajgana Shop

На врв Bottom