Ova e samo uste eden odgovor od paralelniot univerzum vo koj sto ti egzistiras.
Verojatno ne zneas, megutoa momentalno skoro i da ne postoi legalen nacin da zamines na zapad i da ostanes tamu. Skolarinite na zapad na univerzitetite imaat dve stavki, EU stavka, i NON EU stavka, koja e cetiri pati povisoka.
Za makata, ti POIM nemas. Ne se toa kucinjata skitnici i gupcinjata sto gi kapis za da ti olesne na dusata. Odi vo Probistip, zivej edna nedela, posle vrati se da razgovarame, ne se blamiraj ovde.
I kako toa dojdencite go unistuvaat Skopje?? Demek ovie Skopjanite gradski, a nedojdencite selani? Of lele. Da ne bese Jugoslavia, skopje ke ostanese vukojebina niz koja nikoj ne saka nitu da pomine, a kamo li da ostane...
Znaci grad, devojce , jas imam videno malku poveke gradovi od tebe, bucavata, asfaltot, izgradenoto ne go pravi gradot grad, isto kako sto i tebe ne te pravi gradska toa sto po poteklo si od Skopje...
Не ми е потребна твоја психолошка проценка, но сепак, благодарам.
Веројатно добро знам, мојата братучедка дипломираше во Пловдив, и НОН ЕУ ставката си стоеше, ама девојчето имаше 5.00 просек во средно и 10.00 на факултет, па според тоа и добиваше стипендија од Р. Бугарија. Ако се толку паметни, од што се плашат? Ако им е Скопје толку скапо, зошто доаѓаат? Бугарија е поевтина за живот од Македонија, а сепак е во ЕУ.
Да, дојденците во најголем дел уништуваат. Скопјаните го сакаат Скопје, нека ти биде тоа јасно.
И немој, те молам, со тие југоносталгични испади. Ако тебе ти одговара, живеј 30 години во минатото.
И Скопје бил важен град и пред Југославија, мислам дека нема потреба тука да објаснувам, изгледа одамна си учел историја, та си подзаборавил.
И од каде знаеш дека повеќе градови од мене си видел? Баш ме интересира. Божем, со југословенскиот пасош, секаде прошета?
Подобро можеш од ова.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:11 PM ---
Види, јас сум од Тетово и многу добро знам каква е работната состојба овде. Јас учам информатика и компјутерско инженерство и конкретно за мене нема работа во Тетово. За жал нема програмерска фирма овде, поради што ја сум принудена утре да работам во Скопје, како и половина од тетовчани со економски факултет, електро, машински и сл.
Друга работа, јас речиси секој викенд си идам дома, ама Тетово-Скопје е 30 минути со кола, 40 мин. со автобус и картата ми е 100 ден. што на пример не е случајот со студент од Берово.
Од Скопје до Берово има некаде околу 3-4 часа, а картата сигурно е некаде над 300 ден. во еден правец. На тој студент не му се исплати да се враќа дома, (на пр. ја да требаше да патувам 3-4 часа за да одам дома, ја никогаш немаше да се вратам дома, мразам да патувам) и многу нормално е тој студент да излезе и да се издува некаде поточно во Б2 (каде што ниеднаш немам отидено ама не ни познавам ни некој Скопјанец што излегува таму- па не знам зашто нивното излагање би ви сметало).
Не оспорувам дека живееш подолго од мене во Скопје, ама ако не си студент не можеш да ја разбереш проблематиката, како што вели поговорката "Мислити, срати и цвеќе брати- није исто. "
А за студентските домови не знам, можеби си во право, само трипати до сега сум била во студентски.
Верувај дека доколку во сите градови ги има условите како во Скопје, половина и повеќе од доселениците ќе се преселат од таму. Ја три години живеев во Скопје и мене Скопје ми беше супер, ја Скопје уште го сакам, ама колку повеќе го запознаваш Скопје толку повеќе сакаш да побегнеш од него, едноставно те гуши. Многупати имаме дискутирано на темава и тоа со личности кои се родени и живеат во Скопје и заклучокот секогаш е ист. Тоа е вистината, нагласив многупати и не гледам причина зашто да се лутите, тоа не е до вас. Многу нормално е дека и во Прилеп да отидете и натрупате се во тој град и Прилеп ќе стане одвратно место за живеење и тука нема љутиш
. И мене некој да ми рече "Вие во Тетово нема кај да искачате" и ја ќе му кажам - "Да, во право си, стварно нема кај да се излага" и нема што да се лутам, тоа е тоа и не е до мене.
Јас студирам во Тетово.
Имам 1001 нешто да кажам против Тетово. Поточно, против менталитетот на тетовчани, та македонци, та албанци.
Имам против булеварот кој почнува од влезот на Тетово, кај Веро, а личи на паркинг.
Имам против тоа кога ми е зелено како пешак, некој си фура, јас треба да чекам.
Имам против што ме ограбија 2 пати, во сред бел ден.
Имам против што поголемиот дел од тетовчани не се услужливи.
Имам против србоманскиот дијалект.
Ама ова не го коментирам во Тетово. За да не навредам некого, на кого можеби оваа ситуација му е нормална и е навикнат на неа.
Инаку, секој ден патувам Скопје - Тетово - Скопје. Тоа се околу 100 км на ден, нели?
Мене Скопје не ме гуши, на никаков можен начин. Затоа не останувам во Тетово преку неделата. Мене ми е потребно да си дојдам дома, во Скопје, секој ден. Да бидам меѓу скопјани, секој ден. Да зборувам скопски, секој ден. Да се возам по улиците, да видам како напредува градбата на кружниот тек кај СП Планет, потоа трговскиот центар во Тафталиџе. Да поминам покрај музејот на ВМРО, секој ден да видам до каде е, како е, уште колку. Да се прошетам до Бит Пазар, да влезам до Национална библиотека, да си фатам автобус, да се израдувам ако е од новите, да го пцујам ЈСП ако е од старите. Да помогнам на некоја баба да се качи во автобус, да колнам ако е случајно вторник или петок.
И цело време, да го мирисам Скопје и да го гледам Скопје. Да го гледам Крстот на Водно, да се качам на највисокото ридче во Гази Баба, на видиковецот, и да можам цело Скопје да го гледам. Да одам на кеј, на улица Македонија, да седнам во Кафе Ди Рома, или на клупа во парк. Да прошетам до ,,Кај мајка ти и татко ти,, во нашето Дебар Маало. Пак да го утнам кружниот тек таму, зошто не е добро обележан, а јас никогаш не внимавам.
Скопјаните, вистинските, го сакаат Скопје. Дишат со Скопје.
Ама јасно ми е дека не разбирате.
Повеќето Македонци не се способни да се чувствуваат како едно со сопствената татковина, а не пак, со сопствениот град.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:14 PM ---
Очигледно тука си имаме проблем со некој којшто уште не сфатил дека Скопје повеќе не им припаѓа на некои фантомски "Скопјани" кои постојат само уште во црвената книга на заштитени бајки.
И тоа одамна, уште од 1930, а не пак сега кога и кантите за ѓубре низ Скопје се донација од цела Македонија.
Јас не реков дека Скопје ми припаѓа мене. Јас припаѓам на Скопје, и да, Скопјанка сум со генерации.
А секој треба да си припаѓа на својот град, ако има грам љубов према парченцето земја каде што е роден.
Ајде економисти, отворете фирми.
Та сега и новава влада нуди супер поволности за развивање на мали бизниси.
Отворете работни места, вработете инженери, машинци, економисти, правници...
Од вас зависи.
Ама не сакате, не дека не можете, не ви се сака, не сте храбри вие да почнете. За жал.
Јас сакам да одам во Прилеп, и да се радувам што сум таму.