Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Значи не читаш како што пишува туку како што ти одговара.
Ја уопште не се увредив за Тетово и слично, тоа најмалку придонесе за постот, спомнав како за споредба само зошто цело време ти се жалиш од провинцијалци, ти го расипувале градот енд шит лајк дет, ама нели треба да ти се нацрта. Нејсе.
Второ, ич не ми ја опишувај ситуацијата на Тетовскиот, знам многу добро како е таму заради тоа и не студирам таму, ама не е тоа темата да се расправаме.
И трето, таков впечаток добив од претходните мислења, дека си родена со сребрена лажица, пошто обично таквите пишуваат куп бесмислености за економија и слично, пошто ептен имаат искуство со недостаток на финансии.

И пошто си единствена македонска на факултет, стварно ме интересира од кај ги сконта Тетовци какви се. Не дека ме интересира или нешто ќе се навредам, пошто си ги знам и јас какви се, и ја знам реалната оцена на градов ама пак не се потепувам по форуми и не окривувам Скопјани за моменталната негова ситуација.
И мене не ми е јасно зошто моите постови се извадени од контекст. Познавам тетовчани зошто дечко ми е половина тетовчанец, и се познавам со неговите роднини и нивните пријатели, како и со македонците кои се 1ва година сега на Тетовскиот и на кои јас им позајмувам материјали, ги гледам тетовчани неколку пати кога сум излегла во Тетово, ја паметам журката на Марко Настиќ (тогаш прв пат бев во Тетово, за малце БМВ ќе ме смачкаше на пешачки) каде сите беа облечени во светкави фустанчиња и штиклички, сатенски одела, итн.
И да, имам големо познавање од недостаток на финансии, сама си го плаќам студирањето.

Не се жалам од сите провинцијалци, но некои од нив направиле слика која за жал, моментално се употребува како генерализација за сите луѓе од внатрешноста.
Ако примети, се трудам да не наречам никого провинцијалец, зошто сметам дека е тоа навреда, а јас не сакам да навредам никого.
Во првиот мој одговор до тебе, те поздравив и ти реков дека луѓе како тебе се пожелни во Скопје.
Но, кажи ми, дали се пожелни оние кои од дома доаѓаат да студираат, а стануваат студентки по проституција и спонзорство, па за на крајот да е очигледен комплексот нижа вредност (ееејјј, студирам на Европскииии, мноооогу ми е тешкоо... лелеее....) а тоа често се сретнува во Скопје.
Јас поназад наведов, дека имам пријатели од речиси секој град, со кои се почитувам и се сакам, и си одиме по гости.
Мене оваа Македонија цела ми е убава, и не, не мислам дека сум супериорна над било кој граѓанин, освен на оној што се фолира и мисли дека живее со сребрена лажичка, а всушност неговите крпат крај со крај за да се прехранат.
НО, тоа се случува, и би било фер да се признае, како што јас мн. отворено кажав дека НЕ ГЕНЕРАЛИЗИРАМ, наведов кои категории на луѓе ми пречат!
Мислам дека те пофалив што зборуваш литературно (не скопски, литературно), зошто зборуваш со луѓе кои дебатираат на некоја тема, а не се од истиот град од каде што си ти.
И мислам дека потенцирав, дека тоа што се однесуваш цивилизирано (и сите како тебе, од каде и да се) мене не само што многу ми значи, туку и се радувам ако такви луѓе доаѓаат во Скопје.
Ми пречи неартикулираноста на одредени граѓани од внатрешноста. Ако дошле со мака во Скопје, не значи дека треба да вриштат во ГТЦ како прв пат од дома да излегуваат, да се шетаат со празни брендирани кеси, да шетаат во 2 попладне како да доаѓаат од јавна куќа.... Мислам дека сум доволно јасна, на кого мислам, и што ми пречи, нели?

А кај тетовчани ми пречи ограниченоста, потребата од оговарање, потребата од уништување некого, потребата од завидливост, потребата од фурање. Најмногу се изнервирав, еднаш, кога не знаев што е тоа ,,слбице,, и сите се смееа наместо да ми објаснат. Божем, ептен паметни испаднаа. Се изнервирав и кога замолив да ми објаснат како да стигнам до Шарена Џамија, зошто само од таму знаев како да си стигнам на факултет пешки, инаку се губев, а немав пари за такси да давам, и добив совет да ја барам Шарена Џамија десно, цело време право по улицата, па завршив во некое албанско село. Да, верувала или не, 5 км пешки поминав. Ама бев едвај, 2-3 пат во Тетово. Ми беше криво, што многу се трудев да се прилагодам на тетовскиот менталитет, дури научив и малку дијалект тетовски. Ама џабе, се пропадна од вода, кога замолив да седнеме во кафич покрај Пена, зошто ми недостигаше Вардар и кеј. Одма сите се исфураа ,,иди си во Скопје, кога ти фали рекиштето,,.

Јас не би ти направила така тебе, ако си осамена во Скопје и ти недостига твојот град. Не би те испратила 10 км да отидеш во Петровец, додека брзаш на предавање. И дефинитивно, ако нешто не ти е јасно, што било, би ти помогнала.

Тоа ми пречи кај тетовчани, најмногу.

Што не значи дека сакам се кај скопјани.
Јас го сакам Скопје, но не и сите скопјани.

Направи разграничување тука. Го сакам Скопје зошто е мојата душа, а не зошто е метропола (не е) или зошто е главен град (голема работа).

Тебе те разбирам, искрено, зошто не би седела во Тетово. И мене понекогаш ми е страв да се прошетам навечер по улицата од ПДШ што оди накај Веро, не знам како се викаат улиците. На таа улица 2 пати ме ограбија. Кај вас не важи ниту еден закон, ниту еден единствен.
Мислам дека сега подобро се разбравме, зарем не?
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:51 AM ---
Zosto tebe bi te sledel? :rolleyes: Ti kazav deka sum alergicen na prostotilak, ako ti se cini deka te sledam tebe, toa treba da te zagrize...

Ne gledas deka e vreme da si legnes? Ke pocnat da ti se smeat. Duri i skriena zad anonimnosta na nikot, suetata ke ti bide povredena. Odi pospij malku...
Индивидуално нечие мислење, тешко ќе ме загрижи.
Мислам дека ми досаѓаш, тоа мислам. Те замолувам да не ме коментираш секаде, во секоја тема... Најди си друг некој да замараш, јас се изморив од тебе.
Најискрено.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Јас Скопје го почитувам колку што можам, значи гледам да не правам штета во градот, си фрлам ѓубриња на соодветни места и слично, ама ја не можам да лажам за работи што се очигледни и приморано да го сакам. Никој не лечи фрустрации, и никој не го коментира само Скопје(тука не алудирам само на темава), сигурна сум дека секој е свесен дека у ниеден град у Македонија не е совршен и секој си плука од време на време ваму таму, ама никој баш никој не се навредува за тоа ко Скопјани на темава.
И треба да се навредувате, тоа значи дека си го почитувате својот град, своето родно место, па макар било село од две улици одалечено X кмм од најблизок град. Треба да се навредувате ако некој дошол на посета во вашиот град и ви ги потенцира мааните на секое коше, кое со затворени очи ќе го најдете. Ако не се навредувате тогаш не го почитувате своето место на живеење, па прва прилика сакате да киднете. Затоа и не очекувајте од страна да го почитуваат и да не ви се потсмеваат дека во село живеете.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И треба да се навредувате, тоа значи дека си го почитувате својот град, своето родно место, па макар било село од две улици одалечено X кмм од најблизок град. Треба да се навредувате ако некој дошол на посета во вашиот град и ви ги потенцира мааните на секое коше, кое со затворени очи ќе го најдете. Ако не се навредувате тогаш не го почитувате своето место на живеење, со сите маани и убавини, па прва прилика сакате да киднете. Но затоа и не очекувајте од страна да го почитуваат и да не ви се постмеваат дека во село живеете.
Секси, тие се убедени дека ние го сакаме Скопје, оти бил главен град, и не знам веќе што.
Никако не ја сфаќаат магијата на Брдо во парк, па гитарче во сред лето и пиво.... не им е познато тоа. Не знаат за едногласното поддржување на Вардар, на Комити, дури и од најголемите спортски лаици. Не е тоа познато...

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
И мене не ми е јасно зошто моите постови се извадени од контекст. Познавам тетовчани зошто дечко ми е половина тетовчанец, и се познавам со неговите роднини и нивните пријатели, како и со македонците кои се 1ва година сега на Тетовскиот и на кои јас им позајмувам материјали, ги гледам тетовчани неколку пати кога сум излегла во Тетово, ја паметам журката на Марко Настиќ (тогаш прв пат бев во Тетово, за малце БМВ ќе ме смачкаше на пешачки) каде сите беа облечени во светкави фустанчиња и штиклички, сатенски одела, итн.
И да, имам големо познавање од недостаток на финансии, сама си го плаќам студирањето.

Не се жалам од сите провинцијалци, но некои од нив направиле слика која за жал, моментално се употребува како генерализација за сите луѓе од внатрешноста.
Ако примети, се трудам да не наречам никого провинцијалец, зошто сметам дека е тоа навреда, а јас не сакам да навредам никого.
Во првиот мој одговор до тебе, те поздравив и ти реков дека луѓе како тебе се пожелни во Скопје.
Но, кажи ми, дали се пожелни оние кои од дома доаѓаат да студираат, а стануваат студентки по проституција и спонзорство, па за на крајот да е очигледен комплексот нижа вредност (ееејјј, студирам на Европскииии, мноооогу ми е тешкоо... лелеее....) а тоа често се сретнува во Скопје.
Јас поназад наведов, дека имам пријатели од речиси секој град, со кои се почитувам и се сакам, и си одиме по гости.
Мене оваа Македонија цела ми е убава, и не, не мислам дека сум супериорна над било кој граѓанин, освен на оној што се фолира и мисли дека живее со сребрена лажичка, а всушност неговите крпат крај со крај за да се прехранат.
НО, тоа се случува, и би било фер да се признае, како што јас мн. отворено кажав дека НЕ ГЕНЕРАЛИЗИРАМ, наведов кои категории на луѓе ми пречат!
Мислам дека те пофалив што зборуваш литературно (не скопски, литературно), зошто зборуваш со луѓе кои дебатираат на некоја тема, а не се од истиот град од каде што си ти.
И мислам дека потенцирав, дека тоа што се однесуваш цивилизирано (и сите како тебе, од каде и да се) мене не само што многу ми значи, туку и се радувам ако такви луѓе доаѓаат во Скопје.
Ми пречи неартикулираноста на одредени граѓани од внатрешноста. Ако дошле со мака во Скопје, не значи дека треба да вриштат во ГТЦ како прв пат од дома да излегуваат, да се шетаат со празни брендирани кеси, да шетаат во 2 попладне како да доаѓаат од јавна куќа.... Мислам дека сум доволно јасна, на кого мислам, и што ми пречи, нели?

А кај тетовчани ми пречи ограниченоста, потребата од оговарање, потребата од уништување некого, потребата од завидливост, потребата од фурање. Најмногу се изнервирав, еднаш, кога не знаев што е тоа ,,слбице,, и сите се смееа наместо да ми објаснат. Божем, ептен паметни испаднаа. Се изнервирав и кога замолив да ми објаснат како да стигнам до Шарена Џамија, зошто само од таму знаев како да си стигнам на факултет пешки, инаку се губев, а немав пари за такси да давам, и добив совет да ја барам Шарена Џамија десно, цело време право по улицата, па завршив во некое албанецско село. Да, верувала или не, 5 км пешки поминав. Ама бев едвај, 2-3 пат во Тетово. Ми беше криво, што многу се трудев да се прилагодам на тетовскиот менталитет, дури научив и малку дијалект тетовски. Ама џабе, се пропадна од вода, кога замолив да седнеме во кафич покрај Пена, зошто ми недостигаше Вардар и кеј. Одма сите се исфураа ,,иди си во Скопје, кога ти фали рекиштето,,.

Јас не би ти направила така тебе, ако си осамена во Скопје и ти недостига твојот град. Не би те испратила 10 км да отидеш во Петровец, додека брзаш на предавање. И дефинитивно, ако нешто не ти е јасно, што било, би ти помогнала.

Тоа ми пречи кај тетовчани, најмногу.

Што не значи дека сакам се кај скопјани.
Јас го сакам Скопје, но не и сите скопјани.

Направи разграничување тука. Го сакам Скопје зошто е мојата душа, а не зошто е метропола (не е) или зошто е главен град (голема работа).

Тебе те разбирам, искрено, зошто не би седела во Тетово. И мене понекогаш ми е страв да се прошетам навечер по улицата од ПДШ што оди накај Веро, не знам како се викаат улиците. На таа улица 2 пати ме ограбија. Кај вас не важи ниту еден закон, ниту еден единствен.
Мислам дека сега подобро се разбравме, зарем не?
--- надополнето: Jun 7, 2011 12:51 AM ---

Индивидуално нечие мислење, тешко ќе ме загрижи.
Мислам дека ми досаѓаш, тоа мислам. Те замолувам да не ме коментираш секаде, во секоја тема... Најди си друг некој да замараш, јас се изморив од тебе.
Најискрено.
Ама ме помеша со The Goddess малку :)))))

Него, знам и зошто се лутиш/лутите, тие категории на луѓе ги има секаде, потекнуваат од секаде, и доаѓаат и во Скопје и во било кој друг град. Еве јас лично сум видела пак примери во Тетово како дојденици фураат некој филм, и ми сметало и мене. Проблемот е што прво ти сите провинцијалци ги стави во ист кош, а после тоа почна за категории на луѓе и слично. Може не сме се разбрале, може погрешно си се изразила, не знам, ама мене лично неколкуте твои мислења на темава ми оставија лош впечаток дури и ме испровоцираа да напишам. Како што има нормални луѓе, има и ретарди што се како куче пуштено од ланец, ама тие такви биле и во родниот град 90%, барем јас колку што имам гледано примери од студенти од Тетово кои студираат во Скопје.

За Тетово и Тетовци... има многу да се кажува, ама не можеш да генерализираш ни тука пак ќе кажам, исто како што јас не можам да генерализирам дека Скопјани се вакви или такви. Има и у Тетово различни луѓе, јес да почесто се наидува на сеирџии и општи шупаци :)))

А Сексилишс, зошто би се навредувале за нешто што и ние самите знаеме дека е маана на градот? Јас мислам дека критики се добредојдени и дека треба да се прифатат и да се стори нешто за да се подобри мислењето, а не да се тепам со секој што ќе го навреди градот од кај што потекнувам.

А за гитарче во парк и слично, и ние си го имаме тоа, ама во нашите градови, и како што вие не сфаќате зошто ние си ги сакаме нашите родни места и покрај несовршеностите (тука не се вбројувам јас, ама ајде) пошто Бубу така се изјасни погоре за Тетово, дека ме сфаќа зошто не го сакам, не очекувајте и ние исто да го сакаме Скопје како вас. Кажав и претходно, друго е Скопје низ призмата на Скопјанец зошто пораснал таму и има милион повеќе спомени од мене, која само студирам таму и за викенд се враќам во мојот роден град кај што јас имам убави спомени. Кај мене лично преовладуваат негативностите на Скопје и јас не можам да го сакам, и жал ми е за тоа но тоа е што е.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858

Него, знам и зошто се лутиш/лутите, тие категории на луѓе ги има секаде, потекнуваат од секаде, и доаѓаат и во Скопје и во било кој друг град. Еве јас лично сум видела пак примери во Тетово како дојденици фураат некој филм, и ми сметало и мене. Проблемот е што прво ти сите провинцијалци ги стави во ист кош, а после тоа почна за категории на луѓе и слично. Може не сме се разбрале, може погрешно си се изразила, не знам, ама мене лично неколкуте твои мислења на темава ми оставија лош впечаток дури и ме испровоцираа да напишам. Како што има нормални луѓе, има и ретарди што се како куче пуштено од ланец, ама тие такви биле и во родниот град 90%, барем јас колку што имам гледано примери од студенти од Тетово кои студираат во Скопје.

За Тетово и Тетовци... има многу да се кажува, ама не можеш да генерализираш ни тука пак ќе кажам, исто како што јас не можам да генерализирам дека Скопјани се вакви или такви. Има и у Тетово различни луѓе, јес да почесто се наидува на сеирџии и општи шупаци :)))

А Сексилишс, зошто би се навредувале за нешто што и ние самите знаеме дека е маана на градот? Јас мислам дека критики се добредојдени и дека треба да се прифатат и да се стори нешто за да се подобри мислењето, а не да се тепам со секој што ќе го навреди градот од кај што потекнувам.
Ако имам време, ќе си ги препрочитам одговорите, конкретно да видам во кој дел ги генерализирам јас сите.
Го кажав истото што и Секси пред малку. Јасно ми е зошто некој т.н. провинцијалец се чувствува лошо во Скопје, од проста причина што не може да го доживее Скопје на ист начин како што може еден скопјанец, исто како што јас не го доживувам Тетово на ист начин како ти што го доживуваш. Факт е дека за поголемиот дел од Македонија, Тетово е албански град, таму Македонци скоро и да нема, таму е страв и трепет... А и самата знаеш, дека не е баш така, и ајде оди објасни дека има Македонци што живеат во Тетово и дека не живеат испозатворени по дома, баш напротив, раздвижени се. Генерализирам за Тетовчани, лично познавам околу 30-40 сеуште ниту еден не се покажал нешто посебно различен, освен едно другарче, ама тој е бивш скопски студент, му мавнала ,,скопјанштината,, во глава. Жена тетовчанка, фер и дружељубива, па уште и open minded, оперирана од сеири, не сум запознала, но не ја губам надежта.
И да, се согласувам, треба да се стори нешто за да се подобри Скопје. Треба да почне да се шири по копно, а не по висина, зошто канализацијата е наменета за дупло помалку жители отколку што Скопје ги има, треба да се тргне се што е поголема фирма од Центар и да се лоцира во периферија, за Центарот да биде достапен за оние на кои им е реално потребна близината на државните институции... итн.
Но Скопје, исто така, се подобрува се повеќе, и ако живееш тука 20 години, тоа го гледаш. Можеби за вас е ништо, но за нас е многу поправањето на Илинденска, зголемената ажурност на КХС, правењето на обиколницата со која значајно се олесни сообраќајот, велосипедските патеки, средувањето на Градски Парк, Арената Филип Втори (или по скопски, Градски Стадион), ни значат и 2те плажи покрај Вардар, ни значи и реставрацијата на Камени Мост, да не зборувам за новите автобуси, нешто најдобро што можеше да му се случи на Скопје, а ете, донираше општина Скопје еден од своите двоспрати автобуси на општина Охрид, колку знак за примирје ;)... ни значи и новиот парк во Аеродром, и споменикот на Ѓорче Петров, конечно поставен во една од најголемите скопски населби која го носи неговото име, и која има многу доселени тетовчани :)
Да, знаеме ние дека ни е градот сив, затоа го раззеленуваме. Која е другата замерка за Скопје? Смрдело? Каде?
--- надополнето: Jun 7, 2011 1:22 AM ---

А за гитарче во парк и слично, и ние си го имаме тоа, ама во нашите градови, и како што вие не сфаќате зошто ние си ги сакаме нашите родни места и покрај несовршеностите (тука не се вбројувам јас, ама ајде) пошто Бубу така се изјасни погоре за Тетово, дека ме сфаќа зошто не го сакам, не очекувајте и ние исто да го сакаме Скопје како вас. Кажав и претходно, друго е Скопје низ призмата на Скопјанец зошто пораснал таму и има милион повеќе спомени од мене, која само студирам таму и за викенд се враќам во мојот роден град кај што јас имам убави спомени. Кај мене лично преовладуваат негативностите на Скопје и јас не можам да го сакам, и жал ми е за тоа но тоа е што е.
Ако некогаш изразиш желба, јас би те прошетала низ Скопје и би ти покажала што треба да сакаш во него... :) Јас го сакам Тетово во некои работи, на пример, начинот на кој Шар Планина надвиснува над градот, мене ми личи како да е настрешница, како да го штити градот... Ми се допаѓа Пена, не ми се допаѓаат неуслужливите келнери во Цуфу, или како и да се вика. Ми се допаѓа новата зграда на Медицинскиот факултет. Ми се допаѓа Тетово како град. Народот во него, е само многу чуден.... можеби не лош, само различен од мене :)

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Генерализирам за Тетовчани, лично познавам околу 30-40 сеуште ниту еден не се покажал нешто посебно различен, освен едно другарче, ама тој е бивш скопски студент, му мавнала ,,скопјанштината,, во глава.
Епа уживај ондак, не знам зошто се нервираш за провинцијалките а.к.а ороспиите, и на нив им удрела или ќе им удри скопјанштината во глава, зависи кое повеќе ти одговара ;)

Не прифаќате дека има нормални луѓе и од други градови изгледа, тоа ме лути (мада не генерално за Скопјани, зошто освен на форумов, искомплексираност у Скопје кај Скопјани не сум сретнала).

А сега кога видов дека си пишала за Тетово, па девојкооо, ти ни пола од тетово немаш видено, плус делот накај Шарена Џамија и факултетите е “новиот“ што се гради и е пун со Косовари.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Секси, тие се убедени дека ние го сакаме Скопје, оти бил главен град, и не знам веќе што.
Никако не ја сфаќаат магијата на Брдо во парк, па гитарче во сред лето и пиво.... не им е познато тоа. Не знаат за едногласното поддржување на Вардар, на Комити, дури и од најголемите спортски лаици. Не е тоа познато...
Ниту пак кејот на Вардар во Аеродром, утакмиците на Мзт, попустите што се шират као зараза и секако дремењето у маало или по маалските кафичи. Пиздењето у гужва, пиперот и кромидот у автобус и пцуењето коа е вторник и петок.
Комплексот на нижа вредност повеќето сами си го набиваат.
Ситуација у која Скопјанец доаѓа у мало место и му вика на тамошен жител: -Абе брат шо е ова селово бе, две улици. На тоа следи коментар: -Абе знам дека е село, тука секој со секој се знае, исти фаци исти кафичи, одвај чекам да си идам од тука. И Скопјанецов нормално има простор за исмевање и го користи.
Истата ситуација во која Скопјанец му вика на тамошен жител: -Топ ви е бе, ефтино ви е се, поминуем со 500че ко Бог, мирно место, раат глава, да си кулираш само.... Нормално ја имаш истата реплика.

Што значи дека од мое искуство кога сум комуницирала или била со луѓе од помали места, мнозинството од нив сами го плукаат нивното родно место, а јас како човек од страна прво ги кажувам нивните предности кои малите места ги имаат за разлика кога тие го коментираат Скопје.
Затоа не си земам за право иако ги воочувам мааните на помалите градови, да плукам по нив.
Сум дошла на посета да ги искористам убавините кој ги нуди тој град, не сум дошла по сеир и исмевање на нивната дневна или ноќна шема (освен на оние кои дречат премногу што и тука во Скопје се налетува на истите).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Епа уживај ондак, не знам зошто се нервираш за провинцијалките а.к.а ороспиите, и на нив им удрела или ќе им удри скопјанштината во глава, зависи кое повеќе ти одговара ;)

Не прифаќате дека има нормални луѓе и од други градови изгледа, тоа ме лути (мада не генерално за Скопјани, зошто освен на форумов, искомплексираност у Скопје кај Скопјани не сум сретнала).

А сега кога видов дека си пишала за Тетово, па девојкооо, ти ни пола од тетово немаш видено, плус делот накај Шарена Џамија и факултетите е “новиот“ што се гради и е пун со Косовари.
Е, за тоа се виновни тетовчани :) Јас сакам да го запознаам Тетово, ама нема кој да ми го покаже. Го знам ,,новиот,, дел зошто таму повеќе се движам, и да, за жал, македонец да сретнеш е тешко. :) Јас мислам дека најмногу македонци се сконцентрирани во делот околу Културен Дом, позади накај рибарница Делфина ако мислам по улицата, кај градинката тука, економското... други делови од Тетово - не знам :)

Јас прифаќам дека има нормални луѓе од други градови, како што кажав, зошто имам пријатели од цела Македонија. Не можам да не се нервирам за тие ,,провинцијалки,, зошто тие стануваат подоцна најревносни скопјанки и најревносно ја бранат скопјанштината, и токму тие создаваат слика дека скопјани се недружељубиви и одбивни. Сега, Скопје е Њу Јорк за нив, ама до толку мавање од земја? Јас си го сакам Скопје заради други работи, а не заради бутици или трговски центри... по тоа се распознава скопјанка и ,,провинцијалка,, која одлучила да стане скопјанка :) И во Белград да живеам, јас ќе си бидам скопјанка во душа, затоа ме нервираат овие што ги наброивме.. :)
--- надополнето: Jun 7, 2011 1:42 AM ---
Ниту пак кејот на Вардар во Аеродром, утакмиците на Мзт, попустите што се шират као зараза и секако дремењето у маало или по маалските кафичи. Пиздењето у гужва, пиперот и кромидот у автобус и пцуењето коа е вторник и петок.
Комплексот на нижа вредност повеќето сами си го набиваат.
Ситуација у која Скопјанец доаѓа у мало место и му вика на тамошен жител: -Абе брат шо е ова селово бе, две улици. На тоа следи коментар: -Абе знам дека е село, тука секој со секој се знае, исти фаци исти кафичи, одвај чекам да си идам од тука. И Скопјанецов нормално има простор за исмевање и го користи.
Истата ситуација во која Скопјанец му вика на тамошен жител: -Топ ви е бе, ефтино ви е се, поминуем со 500че ко Бог, мирно место, раат глава, да си кулираш само.... Нормално ја имаш истата реплика.

Што значи дека од мое искуство кога сум комуницирала или била со луѓе од помали места, мнозинството од нив сами го плукаат нивното родно место, а јас како човек од страна прво ги кажувам нивните предности кои малите места ги имаат за разлика кога тие го коментираат Скопје.
Затоа не си земам за право иако ги воочувам мааните на помалите градови, да плукам по нив.
Сум дошла на посета да ги искористам убавините кој ги нуди тој град, не сум дошла по сеир и исмевање на нивната дневна или ноќна шема (освен на оние кои дречат премногу што и тука во Скопје се налетува на истите).
Како што јас веќе напоменав, попрво се восхитувам како Шара надвисува над Тетово, отколку дека за малку ќе се испоотруеа од депонијата.. И дека во Дојран кога одам прво се радувам што е се поголем, посреден, поизграден, што има поголем туризам, а потоа на второ место ми текнува да се нервирам заради нивната простодушност........

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Е, за тоа се виновни тетовчани :) Јас сакам да го запознаам Тетово, ама нема кој да ми го покаже. Го знам ,,новиот,, дел зошто таму повеќе се движам, и да, за жал, македонец да сретнеш е тешко. :) Јас мислам дека најмногу македонци се сконцентрирани во делот околу Културен Дом, позади накај рибарница Делфина ако мислам по улицата, кај градинката тука, економското... други делови од Тетово - не знам :)

Јас прифаќам дека има нормални луѓе од други градови, како што кажав, зошто имам пријатели од цела Македонија. Не можам да не се нервирам за тие ,,провинцијалки,, зошто тие стануваат подоцна најревносни скопјанки и најревносно ја бранат скопјанштината, и токму тие создаваат слика дека скопјани се недружељубиви и одбивни. Сега, Скопје е Њу Јорк за нив, ама до толку мавање од земја? Јас си го сакам Скопје заради други работи, а не заради бутици или трговски центри... по тоа се распознава скопјанка и ,,провинцијалка,, која одлучила да стане скопјанка :) И во Белград да живеам, јас ќе си бидам скопјанка во душа, затоа ме нервираат овие што ги наброивме.. :)
--- надополнето: Jun 7, 2011 1:42 AM ---

Како што јас веќе напоменав, попрво се восхитувам како Шара надвисува над Тетово, отколку дека за малку ќе се испоотруеа од депонијата.. И дека во Дојран кога одам прво се радувам што е се поголем, посреден, поизграден, што има поголем туризам, а потоа на второ место ми текнува да се нервирам заради нивната простодушност........
И комарците :mad:
Затоа сметам дека треба да си го бранат какво и да е местото на живеење, затоа што ниедно друго нема да им ги освежи сеќавањата како тоа.
Онаа клупа пред зграда колку и да е ишкртана со графити и глупости за мене е нешто посебно, затоа што коа ќе поминам покрај неа ми текнува на седенки и дешавки.
Секој што е роден тука има таква клупа, стубче, место кое што го потсеќа на нешто. Исто имаат и жителите од помалите места. Затоа ми е несфатливо кога дозволуваат рамнодушно некој да ги плука и исмева во нивен град кој го познаваат најдобро.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Затоа сметам дека треба да си го бранат какво и да е местото на живеење, затоа што ниедно друго нема да им ги освежи сеќавањата како тоа.
Онаа клупа пред зграда колку и да е ишкртана со графити и глупости за мене е нешто посебно, затоа што коа ќе поминам покрај неа ми текнува на седенки и дешавки.
Секој што е роден тука има таква клупа, стубче, место кое што го потсеќа на нешто. Исто имаат и жителите од помалите места. Затоа ми е несфатливо кога дозволуваат рамнодушно некој да ги плука и исмева во нивен град кој го познаваат најдобро.
Е сега се растажив, ми текна на нашите седенки кај едни познати наши маалски згради, дрнкање на гитара, пиење до несвест, па љубови, па солзи,..... еххх, цело едно детство :)

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427

Секој град има свои добри и лоши страни. Некој повеќе, некој помалку. Но, тоа колку душа поседува, зависи од тоа колку душа си оставил во него. Тажно, но дел од моите соселани не можат да го разберат ова, па од некаде (никаде), се почувствуваа повикани да го одбранат моето, и за жал, нивно мило Скопје, од злите напади на провинцијалците. Така, од нечие прецизно доловено, субјективно гледање на мојот роден град, со кое потполно се согласувам (освен делот дека нема душа, за тоа веќе објаснив), ја претворија темава во нискоинтелектуална кавга, која најмалку и' доликува на скопската култура која тврдеа дека ја познаваат како вроден дел од нивниот карактер. Една од убавините на ова купче од сиви згради, испреплетени со понекое мини паркче, со понекоја здрава клупа и понекое радосно дете, е тоа што секој го доживува на свој начин, а вистинската слика на која треба да се восхитуваме е онаа која ќе се добие кога сите овие видувања ќе се претопат во едно. Прикривајќи ги темните нијанси од овој прекрасен колорит бои, се' што моите соселани успејаа да направат, е да ја изгрдат сликата на ова наше Скопје, а притоа и угледот на вистинските Скопјани. Затоа, јас се сметам должен да Ви се извинам во нивно име, се' со цел да не' запознаете во право светло. Она што е својствено за нас, не е ништо поразлично од она што е својствено за вистинските Битолчани, вистинските Велешани, вистинските Охриѓани и сите останати градски деца и повозрасни жители. За нас не е важно кој си, чив си и од каде си, туку каков карактер, каква култура и колку срце носиш. Ако си човек, добредојден си.

Јас го сакам Скопје. Некогаш го гледам исто како што е опишано во првиот пост, некогаш го гледам многу потемно и постудено, некогаш го гледам како хаос. Некогаш го гледам како дувло на љубовта и пријателството, го гледам како што ги замислувам Рим, Париз и Венеција, го гледам како град на искрени и топли луѓе. Но, како и да го гледам, секогаш го чувствувам исто. Го сакам. И не ми е проблем да ги признаам неговите недостатоци и прифатам туѓите критики, бидејќи никогаш ништо нема да ми сменат.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Секој има право да го каже тоа што сака да го каже, ја што сакам ќе фалам и што сакам ќе плукам.
Демократија. Половина од луѓето што живеат во Скопје, го бранат и се декларираат како Скопјани у суштина се далеку од тоа, ама ај, живат у Скопје 10 години и си зеле за право да се наречат Скопјани, ама вакви се половина од жителите таму- јебига.

Впрочем, Скопјани се многу фин и културен народ ама заради некои поединци кои се мислат дека го бранат Скопје, а уствари шират анти-Скопје пропаганда патем тврдокорно убедени дека ние луѓето надвор од Скопје сме сељаци у крв и душа, е заради таквите- луѓето имаат создадено погрешна слика за Скопјани.
И глупо е да кажеш дека Скопје им припаѓа само и единствено на Скопјани исто како што е глупо да кажеш дека Њујорк им припаѓа на Њујоржани.

И затоа нас ни пропаѓа државата. Не заради политика и политичари, заради луѓето кои живеат во неа. Срамота е прво да помислиш на тоа, а камоли да кажеш дека се друго што е надвор од Скопје е сељак. Греота.
Ама апсолутно не си во право за болдираното. Не можеш да го правиш тоа. То ест, грешам, можеш, ама тогаш ќе бидеш етикетирана како проста и рурална.

Да, Скопје во себе носи многу прост народ, народ којшто исто така со генерации е тука растен, урбаното во себе се негува, не е како точак, еднаш да го научиш и да го имаш вечно и тоа не е одлика исклучиво на оние што се родиле на клиника на Водно или во Чаир.

За љубов и за војна треба двајца, тоа е познато, затоа никогаш не можам да ги исклучам оние коишто тврдат дека „провинцијалците се сељаци“ од редот на истите тие сељаци.

Њујорк... е одличен пример. Во Њујорк се дојдени луѓе од цела Америка и целиот свет да се снајдат и пронајдат во животот. Единствено за сите нив е што го ценат Централ Парк, се восхитуваат на Кипот на Слободата и сонуваат да имаат канцеларија на Менхетен. Њујорк е тоа, тие работи ги има, тие карактеристики се типични за него. Не викаат, пу да ти ебам гужвата и не викаат, аман овие педерчињава од Гринич Вилич се посраа со тоа дека имаат Кип на Слободата. Не викаат, врска нема овој парков, може е зелен ама Њујорчани, шо очекуваш од нив, само наркомани го напуниле паркот.
Не го праат тоа, уживаат во благодетите, бидејќи сами одбрале да бидат дел од Њујорк. Исто и вие, никој со сила од дома не ве извлече, никој не ви нареди дека морате да студирате во Скопје. Сега знам дека ќе ми речеш, ама шо да праиме немаме студии дома. Па добро, и за луѓето во Њујорк нема поголем предизивик од тоа да успеат во Њујорк, ама тоа не им е оправдување да го плукаат, туку им е мотив повеќе да го сакаат. Второ, знам дека ќе ми речеш, „лесно ти е тебе, ти си од Скопје и не разбираш како ни е нас да доаѓаме секој ден на факултет“. Види, јас бев против студирање, дури и моето лично, а и секогаш сум сметал и ќе сметам дека не треба 99% од средношколците да се запишуваат на факултет. Кој е тој „закон“ дека сите треба да се накрцате на факултет?! И оние шо имаат 40 IQ треба да студираат?
Поентата ми е дека Скопје не е суден град за сите, туку за оние што ќе одберат да го преземат предизвикот и ризикот. Оние коишто доброволно ќе дојдат тука да студираат, бидејќи никој не доаѓа под присила, никој не е обврзан да студира. Што би правел без факултет? Она што го правам и јас, се снаоѓам. Ако патот ме наведе во Тетово, ќе сакам да го истражам секое ебано ќоше на градот и да уживам во секој детал од него, немаше да губам време на тоа „колку ја сум од големиот град, а Тетово е...“ појма немам, некоја малограѓанска реченица.

И така... :)

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Најискрено.
Genezata na tvojata omraza i prezir sprema dojdencite e tolku ocigledna sto e prosto smesno. Si porasnala vo semejstvo kade sto ti ja napolnile glavata so kvazi intelektualnost i so ona tipicnoto za roditelite "moeto dete e najdobro", "ti mozes", "ti si najdobra", i slicni sranja. Takvite deca najcesto dozivuvaat sok koga ke se sudrat so realnosta, i kako rezultat na toj sok kaj niv se raga nekoja ideologija koja im pomaga da najdat opravduvanje za svojot neuspeh.
Pretpostavuvam deka toj sok za tebe bese neuspehot da se zapises na fakultet vo Skopje. Mama 10 prosek, no ne te primija tebe, tuku nekoja od Vinica. Reality check, ding dong...

I sega se razbira, ne mozes ti da bides vinovna, vinovni se dojdenkite prostitutki koi ti go zemaat mestoto na fakultet. Da zivee lokal patriotizmot, i podelbata na nasi Stari Skopjani, kako braniteli na se dobro i vredno, i provincijalcite kako unistuvaci na vrednostite...

Koma.

Eve ti pravam usluga, vo psihoanalizata se veli deka uspesnata dijagnoza e polovina izlecena bolest.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Јас студирам во Тетово.
Имам 1001 нешто да кажам против Тетово. Поточно, против менталитетот на тетовчани, та македонци, та албанци.
Имам против булеварот кој почнува од влезот на Тетово, кај Веро, а личи на паркинг.
Имам против тоа кога ми е зелено како пешак, некој си фура, јас треба да чекам.
Имам против што ме ограбија 2 пати, во сред бел ден.
Имам против што поголемиот дел од тетовчани не се услужливи.
Имам против србоманскиот дијалект.

Ама ова не го коментирам во Тетово. За да не навредам некого, на кого можеби оваа ситуација му е нормална и е навикнат на неа.
Инаку, секој ден патувам Скопје - Тетово - Скопје. Тоа се околу 100 км на ден, нели?
Мене Скопје не ме гуши, на никаков можен начин. Затоа не останувам во Тетово преку неделата. Мене ми е потребно да си дојдам дома, во Скопје, секој ден. Да бидам меѓу скопјани, секој ден. Да зборувам скопски, секој ден. Да се возам по улиците, да видам како напредува градбата на кружниот тек кај СП Планет, потоа трговскиот центар во Тафталиџе. Да поминам покрај музејот на ВМРО, секој ден да видам до каде е, како е, уште колку. Да се прошетам до Бит Пазар, да влезам до Национална библиотека, да си фатам автобус, да се израдувам ако е од новите, да го пцујам ЈСП ако е од старите. Да помогнам на некоја баба да се качи во автобус, да колнам ако е случајно вторник или петок.
И цело време, да го мирисам Скопје и да го гледам Скопје. Да го гледам Крстот на Водно, да се качам на највисокото ридче во Гази Баба, на видиковецот, и да можам цело Скопје да го гледам. Да одам на кеј, на улица Македонија, да седнам во Кафе Ди Рома, или на клупа во парк. Да прошетам до ,,Кај мајка ти и татко ти,, во нашето Дебар Маало. Пак да го утнам кружниот тек таму, зошто не е добро обележан, а
јас никогаш не внимавам.
Скопјаните, вистинските, го сакаат Скопје. Дишат со Скопје.
Ама јасно ми е дека не разбирате.
Повеќето Македонци не се способни да се чувствуваат како едно со сопствената татковина, а не пак, со сопствениот град.
Дал да пеам ил да плачам твојот ник не ми кажува...:D Ах, BooBoo да си жива и здрава ме испосмеа.
Не знам од кај да почнам, сте се изнапишале на темава.

Прво кажи што сакаш за Тетово. Ниеден ама баш ниеден Тетовчанец нема да ти се налути за тоа што ќе го кажеш затоа што тоа е вистината. Нема зашто да се праиме на три и пол и петнаес до четири кога така е. Второ, ја седам во Скопје, не патувам Скопје-Тетово секој ден, ја се дружам со провинцијалци, со чистокрвни Скопјани, дечко ми живее во Скопје години наназад, уште од средно, верувај сум запознаена со сите настани во Скопје, со школка, Љубов, парк, Карпош, водно,комити-војводи, металци-панкери, рекетари,команданти и пошироко. Јас останувам во Скопје зошто имам со кого да излезам, а ти не остануваш во Тетово од спротивни причини (ама сега моментално сум во Тетово така што кога ќе дојдеш можеш слободно да се јавиш да излеземе, сериозно). И мене Тетово не ме гуши ама немам потреба да дојдам во Тетово, можам да се социјализирам секаде.
Трето- да во право си, не сум способна да се чувствувам како едно со татковината во која алфите убиваат невини момчиња. Жал ми е, ама стварно не сум способна за такво нешто, напротив.

Сељанка? На македонски е веројатно селанка.
Два различни поима. Селанка е жена која живее во село, сељанка=жаргонизам за нешто што си нема врска со село.

Познато ми е се до детал. Кажав веќе се дружам со различни карактери и различни типови на луѓе.

Ако некогаш изразиш желба, јас би те прошетала низ Скопје и би ти покажала што треба да сакаш во него... :)
Ова беше наменето за Desire ама веруј дека Desire го има прошетано Скопје и надолго и нашироко и знае што треба да се сака во него, а што не... упс, сори, се треба да се сака во Скопје, нема такво нешто што не треба да се сака, заборавив (y)

Не разбирам зошто скокате. Никој не го нападна духот на Скопје ниту пак Скопјани. Ние само укажавме на некои недостатоци на Скопје и наместо да се корегираат тие недостатоци за Скопје да стане подобро место за живеење и за Скопјани и за "провинцијалци" вие глумејќи квази-патриотизам се уназадувате.
Па нели секоја критика е добредојдена критика, цццц.

П.С. И за крај во Тетово нема србизми има турцизми.
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:13 AM ---
Ја стварно не разбирам каков тип на луѓе сте вие. Ја имам сеќавања од Охрид, од Берово, од Прилеп, од Скопје, моите сеќавања не се само сконцентрирани во Тетово. За сеќавањата допринесуваат луѓето околу мене, спомените се градат со нив, а не градот во кој сум родена.

На времето имаше лименка во Тетово која беше да речам некојси фактор да не навлагам во детали ( не знам може BooBoo ја сретнала, не знам од кога студира во Тетово) и сега изградија кружен тек и ја тргнаа лименката што некогаш беше поим во Тетово. За такви спомени ли ми зборите? Голем курац што ја тргнале, ништо не ми мења, името кај лименка и понатаму остана.

За мене спомен е... "Ејј, тогаш и тогаш кој бевме у Охрид пред КИМ и седевме со оние, ги памтиш?" Тоа е спомен, а не клупата ишчкртана. Инфраструктура се менува и треба да се менува, за доброто на сите. А тоа што ние живееме 100год наназад тоа е др. проблем.
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:43 AM ---
Ама апсолутно не си во право за болдираното. Не можеш да го правиш тоа. То ест, грешам, можеш, ама тогаш ќе бидеш етикетирана како проста и рурална.

Да, Скопје во себе носи многу прост народ, народ којшто исто така со генерации е тука растен, урбаното во себе се негува, не е како точак, еднаш да го научиш и да го имаш вечно и тоа не е одлика исклучиво на оние што се родиле на клиника на Водно или во Чаир.

За љубов и за војна треба двајца, тоа е познато, затоа никогаш не можам да ги исклучам оние коишто тврдат дека „провинцијалците се сељаци“ од редот на истите тие сељаци.

Њујорк... е одличен пример. Во Њујорк се дојдени луѓе од цела Америка и целиот свет да се снајдат и пронајдат во животот. Единствено за сите нив е што го ценат Централ Парк, се восхитуваат на Кипот на Слободата и сонуваат да имаат канцеларија на Менхетен. Њујорк е тоа, тие работи ги има, тие карактеристики се типични за него. Не викаат, пу да ти ебам гужвата и не викаат, аман овие педерчињава од Гринич Вилич се посраа со тоа дека имаат Кип на Слободата. Не викаат, врска нема овој парков, може е зелен ама Њујорчани, шо очекуваш од нив, само наркомани го напуниле паркот.
Не го праат тоа, уживаат во благодетите, бидејќи сами одбрале да бидат дел од Њујорк. Исто и вие, никој со сила од дома не ве извлече, никој не ви нареди дека морате да студирате во Скопје. Сега знам дека ќе ми речеш, ама шо да праиме немаме студии дома. Па добро, и за луѓето во Њујорк нема поголем предизивик од тоа да успеат во Њујорк, ама тоа не им е оправдување да го плукаат, туку им е мотив повеќе да го сакаат. Второ, знам дека ќе ми речеш, „лесно ти е тебе, ти си од Скопје и не разбираш како ни е нас да доаѓаме секој ден на факултет“. Види, јас бев против студирање, дури и моето лично, а и секогаш сум сметал и ќе сметам дека не треба 99% од средношколците да се запишуваат на факултет. Кој е тој „закон“ дека сите треба да се накрцате на факултет?! И оние шо имаат 40 IQ треба да студираат?
Поентата ми е дека Скопје не е суден град за сите, туку за оние што ќе одберат да го преземат предизвикот и ризикот. Оние коишто доброволно ќе дојдат тука да студираат, бидејќи никој не доаѓа под присила, никој не е обврзан да студира. Што би правел без факултет? Она што го правам и јас, се снаоѓам. Ако патот ме наведе во Тетово, ќе сакам да го истражам секое ебано ќоше на градот и да уживам во секој детал од него, немаше да губам време на тоа „колку ја сум од големиот град, а Тетово е...“ појма немам, некоја малограѓанска реченица.

И така... :)
Ја нема ништо да ти речам. Ја имам студии дома, единствено го немам универзитетот "Св.Кирил и Методиј" дома ама ја сум од Тетово и стигам за 40 мин. до Скопје па ја можам и да патувам.
Ја доброволно сум дојдена во Скопје. Немам проблем со Скопје уште помалку со Скопјани ( а не ни познавам ни некој Тетовчанец што има проблем со Скопјани, во тој поглед би рекла дека сме единствени :D).

У суштина ја пишав на темава зашто мене ме нервира тој квази-патриотизам и мене ме нервираат квази-скопјани кои мислат дека провинцијалките дошле да им ги украдат дечковците и да се омажат во Скопје (што обично е наменето за девојките од источна Македонија, а ја не сум ни од таму).
Мене ме нервира таквото етикетирање. Не сфаќам ништо пристрасно зашто не е наменето за мене, ја не идам у Б2 и ја не идам у Колосеум, ја излагам на underground и по-уметнички места во Скопје и се движам низ тој круг на луѓе каде што малограѓанштината не ни постои, нити некој ме навредил нити планира да ме навреди. Мене општо ме нервира простотилоков во државава, а не само во Скопје.
Тоа што ја пишувам овде на темава и форумов не дека ќе смени нешто ама до еден барем од сите што ќе ме прочитаат да допрат моите зборови добро ќе биде.

Не се сите луѓе кои што ќе дојдат во Скопје прости, глупи, не доаѓаат да ви го усерат Скопје и не доаѓаат да ви се омажат со Скопјани, кога више еднаш ќе го сфатите тоа. Исфрлете го више зборот провинција од употреба, а особено провинцијалци. И аман сфатете веќе еднаш дека Скопје е метропола не благодарение на Скопјани туку на цела Македонија.
Размислете кој и колку вложува во Скопје и дали се тоа единствено Скопјани? Ако стварно сте толку напредна цивилизација тогаш апелирам до сите вас да дојдете малку во провиција и дај ќе ве молам унапредетене и нас да ви го ослободиме градот за да си живеете мирно и спокојно.

Благодарам и пријатно...
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:48 AM ---
И пошто долг ми е постот еве ви уште една песна да си ја слушате додека читате, што им ја посветувам на сите оние кои не ја разбравте темава и помислевте дека некој ви ги нападна убавините на градот:

Не сум како тебе, немам иста боја, омразата е твоја...:D mwa

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:43 AM ---

У суштина ја пишав на темава зашто мене ме нервира тој квази-патриотизам и мене ме нервираат квази-скопјани кои мислат дека провинцијалките дошле да им ги украдат дечковците и да се омажат во Скопје (што обично е наменето за девојките од источна Македонија, а ја не сум ни од таму).

Не се сите луѓе кои што ќе дојдат во Скопје прости, глупи, не доаѓаат да ви го усерат Скопје и не доаѓаат да ви се омажат со Скопјани, кога више еднаш ќе го сфатите тоа.

Ако стварно сте толку напредна цивилизација тогаш апелирам до сите вас да дојдете малку во провиција и дај ќе ве молам унапредетене и нас да ви го ослободиме градот за да си живеете мирно и спокојно.

Благодарам и пријатно...
--- надополнето: Jun 7, 2011 10:48 AM ---
... на сите оние кои не ја разбравте темава и помислевте дека некој ви ги нападна убавините на градот:
Ова е клучниот момент во темава. Значи, никој не го вреѓа парк илик седенките у парк или слично, се истакнаа негативностите на Скопје а тоа е гужвање у автобус 20 мин додека ситгнеш до “посакуваната дестинација“ и слични такви моменти, што е голема разлика од Тетово каде за 15 мин. пешки стигаш до кај сакаш (од прилика).

Не знам од кај се најдовте толку увредени за градов, кога сите го кажуваат тоа што и вие многу добро знаете какво е. И мене некој да ми рече Тетово смрди, пуно е со Албанци(проклета цензура) и нема место за излагање, ја нема да се навредам, ниту пак ќе се обидувам на тој некој да му докажам колку јас убаво сум прошла на свирка у Рок, или на седенка у маало, или со првиот мувач у Ајдучко, зошто тој некој никогаш не доживеал такво нешто а и не му е гајле.
Скопје колку што има убавини, толку има и негативности. Негативностите кога ќе ги помешаш со носталгија за родното место даваат грда слика за Скопје, а тоа ви иде у прилог на вас Скопјаните од нас провинцијалните, за да не ви доаѓаат нови провинцијалци и да ви го “уништуваат“ и навредуваат вашиот прекрасен град.

п.с Бубу кога сакаш контактирај ме мене или ете Годес, ќе те прошетаме малку низ Тетово ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom