Скопје низ призмата на еден „провинцијалец“

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.012
Поени од реакции
18.830
Oh, now I see what is this thread aiming for

Bill: Is this it priest, the Pope's new army, a few crusty bitches and a hand full of rag tags?
Priest Vallon: Now, now, Bill, you swore this was a battle between warriors, not a bunch of Miss Nancies, so warriors is what I brought.
Bill: At my challenge, by the ancient laws of combat, we are met at this chosen ground, to settle for good and all who holds sway over the five points: us natives, born rightwise to this fine land, or the foreign hordes defiling it.
Crowd: Yeah.
Priest Vallon: By the ancient laws of combat, I accept the challenge of the so called "natives." You plague our people at every turn, but from this day out, they shall plague us no more. For let it be known, that the hand that tries to strike us from this land shall be swiftly cut down.
Crowd: YEAH.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Malku ti se izmesani brzinite, ke se obidam da ti pomognam.

Ako Bitola bese glaven grad, a ti nemase leb da jades vo nekoj pomal grad, i ti ke sonuvase da zivees vo Bitola. Lugeto doagaat da ziveat vo Skopje od maka. Znaci za da rabotat, da preziveat. Ne znam zosto toa bi gi sprecuvalo da komentiraat kakvo e Skopje. Taa analogijata so kukata prosto vristi. Tocno e toa, ako ti dojdam v kuki i mrcam, na kloci treba da me izbrkas. Arno ama, Skopje za razlika od tvojata kuka, mu pripaga na site Makedonci kolku sto ti pripaga i tebe. Koj sto saka moze da kaze za Skopje, jebi ga, demokratija. Eve, jas od vreme na vreme ziveam vo Skopje, gi uzivam blagodetite (ludacki kirii, javen prevoz kako vo Banglades, zagaden vozduh) i pak ke ti kazam deka Skopje e parodija na metropola. Ti smeta toa? Pa mozes da se udris so glavata vo zid, mozebi ke ti pomogne...
Претпоставувам дека си природно надарен со интелигенција, кажи „Фала ти Боже за тоа, среќен човек сум“.

Исто така, забележувам дека добро читаш, детално, од збор до збор и тоа го комбинираш со одличното резонирање, па ми даде одговор каков што ми даде. Да ти одговорам, ако дозволиш.
Скопје, е тој кој што е. Скопје е мој дом, како град. Тој е дом и на уште едно 400-500 илјади луѓе кои се родиле во него, израснале во него и го сакаат. За нив, Скопје е нешто интимно. За остатокот од Македонија, Скопје никогаш нема да биде исто. И не, Скопје не е на Македонија, Скопје е на Скопјани, ако на веќе некого мора да биде. Ако веќе некој сака да биде Скопје негово, ќе треба да го сака, на начин на којшто ние Скопјани го сакаме.

Ти можеш во секое време да кажеш дека мојот автомобил е исто толку твој колку што е мој, ама во документите не го пишува тоа, исто како што твојата адреса на живеење е некаде во Делчево а твоето место на раѓање е во некоја вукојебина поред Берово. И кога јас, ќе се решам дека сакам да отворам хотел во таа вукојебина, нема да дојдам таму и на тебе како локален домородец да ти речам, абе срањево ви е местово, ама шо да праам, у Скопје џабе ќе отвараш хотел, никој нема да ти влезе, ја тука сакам да заработам, у ова гомново ваше од планина.

За мајка ми и татко ми, сум се убил од зборење лошо во животот. Ми пречеле илјада работи. Еднаш, другар ми го повтори истото што и јас, и изеде ќутек, зашто за моите родители смеам само јас да зборам лошо, не и тој. Сестра ти смееш ти да ја опцуеш, ама никој не смее да ти каже „да ти ебам сестрата“.

Затоа, драг мудрецу, во очите на Скопјани, луѓето коишто размислуваат како тебе, а голем дел од луѓето надвор од Скопје размислуваат така, затоа е и создадена генерализацијата... луѓето коишто размислуваат како тебе, Скопјани ги гледаат како нереализирани, исфрустрирани и идиотски прости сељандури кои не се вредни да го дишат истиот (загаден) воздух како и ние. Опинци, разбираш... затоа е навредлив тој збор, луѓето коишто до вчера биле во опинци, доаѓаат да ни кажат дека градот ни е гаден. Дури и да е, вие немате право да бидете гости во него и да го наречете гаден. Како што јас немам право да одам во Битола да живеам и да ја наречам гадна. Ќе си седиш дома у својата шупа без струја и ќе сереш дека Скопје е загадено, дека е Бангладеш и дека е дека е скап. Тогаш имаш право. Немаш право кога живееш тука.

Таруно

Еким
Член од
9 јуни 2010
Мислења
2.610
Поени од реакции
2.505
Оф топик ама подсвесно он:

Еднаш се бафтав со една охриѓанка и цурата цело време си цепаше на охридски и во една прилика самата ми забележи „Јас сум многу години во Скопје, ама си зборвам охридски и неам намера да научам скопски.. така да си знајш“. Ја пречекав со фаца „ме заболе мандалото“ и мисла „а дали пушиш и на охридски !?“ Некако останав без одговор на моето прашање и сега не ми е јасна разликата... ЈБГ...

Наравоучение: Не е битно каков си однадвор, битно е каков си одвнатре. ;)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Секој има право да го каже тоа што сака да го каже, ја што сакам ќе фалам и што сакам ќе плукам.
Демократија. Половина од луѓето што живеат во Скопје, го бранат и се декларираат како Скопјани у суштина се далеку од тоа, ама ај, живат у Скопје 10 години и си зеле за право да се наречат Скопјани, ама вакви се половина од жителите таму- јебига.

Впрочем, Скопјани се многу фин и културен народ ама заради некои поединци кои се мислат дека го бранат Скопје, а уствари шират анти-Скопје пропаганда патем тврдокорно убедени дека ние луѓето надвор од Скопје сме сељаци у крв и душа, е заради таквите- луѓето имаат создадено погрешна слика за Скопјани.
И глупо е да кажеш дека Скопје им припаѓа само и единствено на Скопјани исто како што е глупо да кажеш дека Њујорк им припаѓа на Њујоржани.

И затоа нас ни пропаѓа државата. Не заради политика и политичари, заради луѓето кои живеат во неа. Срамота е прво да помислиш на тоа, а камоли да кажеш дека се друго што е надвор од Скопје е сељак. Греота.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Затоа, драг мудрецу, во очите на Скопјани, луѓето коишто размислуваат како тебе, а голем дел од луѓето надвор од Скопје размислуваат така, затоа е и создадена генерализацијата... луѓето коишто размислуваат како тебе, Скопјани ги гледаат како нереализирани, исфрустрирани и идиотски прости сељандури кои не се вредни да го дишат истиот (загаден) воздух како и ние. Опинци, разбираш... затоа е навредлив тој збор, луѓето коишто до вчера биле во опинци, доаѓаат да ни кажат дека градот ни е гаден. Дури и да е, вие немате право да бидете гости во него и да го наречете гаден. Како што јас немам право да одам во Битола да живеам и да ја наречам гадна. Ќе си седиш дома у својата шупа без струја и ќе сереш дека Скопје е загадено, дека е Бангладеш и дека е дека е скап. Тогаш имаш право. Немаш право кога живееш тука.
Povtorno istoto, od tvoite zborovi prosti se emanira skopskata kultura, i duhot na staro Skopje. Raskosot na tvojot recnik, vo koj vrv se zborovite opinok, idiot, seljandura... Da ti bev tatko, ke dobiese edna vospitna preku usta, za prostackiot lokal patriotizam i za komitskata ideologija. I ti ke mu sudis na lugeto koj od provincija doagaat vo Skopje, i ke kazuvas koj i sto ima pravo da zboruva?

Sega studentite vi smetaat deka zboruvaat na dijalekt, istite studenti na koi so decenii kozata od grbot im ja derite. Ama ne ste vie krivi, kriv e CK na SKJ koj od geostrateski pricini odluci Skopje da bide glaven grad na Makedonija. Trebase da go ostavat Skopje da bide vukojebina kako sto niz istorijata sekogas i bese, pa da prodolzite da iskacate, da velite ruki i nogi...

Of lele.

Nema vrska, vo meguvreme, provincijalcite ke go okupiraat Skopje, ke vi gi zemaat rabotnite mesta, buuuuuuuuuu, plasi se od niv...

Inaku imas oficijalna pokana da me posetis vo mojot dom vo Bitola, ke ti svaram kafe na plinsko spore, zatoa sto nemame struja, trkalo edno nepismeno...
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:09 AM ---
Ти можеш во секое време да кажеш дека мојот автомобил е исто толку твој колку што е мој, ама во документите не го пишува тоа, исто како што твојата адреса на живеење е некаде во Делчево а твоето место на раѓање е во некоја вукојебина поред Берово. И кога јас, ќе се решам дека сакам да отворам хотел во таа вукојебина, нема да дојдам таму и на тебе како локален домородец да ти речам, абе срањево ви е местово, ама шо да праам, у Скопје џабе ќе отвараш хотел, никој нема да ти влезе, ја тука сакам да заработам, у ова гомново ваше од планина.
Plus, tebe ne ti se jasni elementarni poimi, kako sopstvenost i mesto na ziveenje...
Toa se dva razlicni termini, koi znacat dve razlicni raboti. Ajde pomisli malku za ova, siguren sum deka tvojot um moze da se izbori so problematikava...
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:53 AM ---
Ќе си седиш дома у својата шупа без струја и ќе сереш дека Скопје е загадено, дека е Бангладеш и дека е дека е скап. Тогаш имаш право. Немаш право кога живееш тука.
Najgolemiot del od strujata vo Makedonija se proizveduva vo REK Bitola. 99% od lugeto koi rabotat tamu vo licnata karta im pisuva Bitola. Sto mislis da vi ja skratime strujata?

Ne se plasi, ne mozeme toa da go napravime, so REK sega se kontrolira od Skopje...

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Секој има право да го каже тоа што сака да го каже, ја што сакам ќе фалам и што сакам ќе плукам.
Демократија. Половина од луѓето што живеат во Скопје, го бранат и се декларираат како Скопјани у суштина се далеку од тоа, ама ај, живат у Скопје 10 години и си зеле за право да се наречат Скопјани, ама вакви се половина од жителите таму- јебига.

Впрочем, Скопјани се многу фин и културен народ ама заради некои поединци кои се мислат дека го бранат Скопје, а уствари шират анти-Скопје пропаганда патем тврдокорно убедени дека ние луѓето надвор од Скопје сме сељаци у крв и душа, е заради таквите- луѓето имаат создадено погрешна слика за Скопјани.
И глупо е да кажеш дека Скопје им припаѓа само и единствено на Скопјани исто како што е глупо да кажеш дека Њујорк им припаѓа на Њујоржани.

И затоа нас ни пропаѓа државата. Не заради политика и политичари, заради луѓето кои живеат во неа. Срамота е прво да помислиш на тоа, а камоли да кажеш дека се друго што е надвор од Скопје е сељак. Греота.

политичарите прво ја сјебаа државата го уништија животот и после сакаш луѓето во неа да бидат весели и срекни... важи

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
политичарите прво ја сјебаа државата го уништија животот и после сакаш луѓето во неа да бидат весели и срекни... важи
Луѓето се тие што треба да се изборат против политиката.

Noorotic

пецач на риби
Член од
22 февруари 2011
Мислења
892
Поени од реакции
383
Луѓето се тие што треба да се изборат против политиката.
неможе политичарите више го поделија глупиот народ на вмровци и сдсмовци никад нема да може да се крене целиот народ против политиката, они се толку глупи што цвртсто веруваат дека нивната политичка партија ке ги реши нивните проблеми

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.737
Поени од реакции
8.754
Ova e samo uste eden odgovor od paralelniot univerzum vo koj sto ti egzistiras.
Verojatno ne zneas, megutoa momentalno skoro i da ne postoi legalen nacin da zamines na zapad i da ostanes tamu. Skolarinite na zapad na univerzitetite imaat dve stavki, EU stavka, i NON EU stavka, koja e cetiri pati povisoka.
Za makata, ti POIM nemas. Ne se toa kucinjata skitnici i gupcinjata sto gi kapis za da ti olesne na dusata. Odi vo Probistip, zivej edna nedela, posle vrati se da razgovarame, ne se blamiraj ovde.

I kako toa dojdencite go unistuvaat Skopje?? Demek ovie Skopjanite gradski, a nedojdencite selani? Of lele. Da ne bese Jugoslavia, skopje ke ostanese vukojebina niz koja nikoj ne saka nitu da pomine, a kamo li da ostane...
Znaci grad, devojce , jas imam videno malku poveke gradovi od tebe, bucavata, asfaltot, izgradenoto ne go pravi gradot grad, isto kako sto i tebe ne te pravi gradska toa sto po poteklo si od Skopje...
Не ми е потребна твоја психолошка проценка, но сепак, благодарам.
Веројатно добро знам, мојата братучедка дипломираше во Пловдив, и НОН ЕУ ставката си стоеше, ама девојчето имаше 5.00 просек во средно и 10.00 на факултет, па според тоа и добиваше стипендија од Р. Бугарија. Ако се толку паметни, од што се плашат? Ако им е Скопје толку скапо, зошто доаѓаат? Бугарија е поевтина за живот од Македонија, а сепак е во ЕУ.
Да, дојденците во најголем дел уништуваат. Скопјаните го сакаат Скопје, нека ти биде тоа јасно.
И немој, те молам, со тие југоносталгични испади. Ако тебе ти одговара, живеј 30 години во минатото.
И Скопје бил важен град и пред Југославија, мислам дека нема потреба тука да објаснувам, изгледа одамна си учел историја, та си подзаборавил.
И од каде знаеш дека повеќе градови од мене си видел? Баш ме интересира. Божем, со југословенскиот пасош, секаде прошета?
Подобро можеш од ова.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:11 PM ---
Види, јас сум од Тетово и многу добро знам каква е работната состојба овде. Јас учам информатика и компјутерско инженерство и конкретно за мене нема работа во Тетово. За жал нема програмерска фирма овде, поради што ја сум принудена утре да работам во Скопје, како и половина од тетовчани со економски факултет, електро, машински и сл.
Друга работа, јас речиси секој викенд си идам дома, ама Тетово-Скопје е 30 минути со кола, 40 мин. со автобус и картата ми е 100 ден. што на пример не е случајот со студент од Берово.
Од Скопје до Берово има некаде околу 3-4 часа, а картата сигурно е некаде над 300 ден. во еден правец. На тој студент не му се исплати да се враќа дома, (на пр. ја да требаше да патувам 3-4 часа за да одам дома, ја никогаш немаше да се вратам дома, мразам да патувам) и многу нормално е тој студент да излезе и да се издува некаде поточно во Б2 (каде што ниеднаш немам отидено ама не ни познавам ни некој Скопјанец што излегува таму- па не знам зашто нивното излагање би ви сметало).

Не оспорувам дека живееш подолго од мене во Скопје, ама ако не си студент не можеш да ја разбереш проблематиката, како што вели поговорката "Мислити, срати и цвеќе брати- није исто. "

А за студентските домови не знам, можеби си во право, само трипати до сега сум била во студентски.

Верувај дека доколку во сите градови ги има условите како во Скопје, половина и повеќе од доселениците ќе се преселат од таму. Ја три години живеев во Скопје и мене Скопје ми беше супер, ја Скопје уште го сакам, ама колку повеќе го запознаваш Скопје толку повеќе сакаш да побегнеш од него, едноставно те гуши. Многупати имаме дискутирано на темава и тоа со личности кои се родени и живеат во Скопје и заклучокот секогаш е ист. Тоа е вистината, нагласив многупати и не гледам причина зашто да се лутите, тоа не е до вас. Многу нормално е дека и во Прилеп да отидете и натрупате се во тој град и Прилеп ќе стане одвратно место за живеење и тука нема љутиш:). И мене некој да ми рече "Вие во Тетово нема кај да искачате" и ја ќе му кажам - "Да, во право си, стварно нема кај да се излага" и нема што да се лутам, тоа е тоа и не е до мене.
Јас студирам во Тетово.
Имам 1001 нешто да кажам против Тетово. Поточно, против менталитетот на тетовчани, та македонци, та албанци.
Имам против булеварот кој почнува од влезот на Тетово, кај Веро, а личи на паркинг.
Имам против тоа кога ми е зелено како пешак, некој си фура, јас треба да чекам.
Имам против што ме ограбија 2 пати, во сред бел ден.
Имам против што поголемиот дел од тетовчани не се услужливи.
Имам против србоманскиот дијалект.

Ама ова не го коментирам во Тетово. За да не навредам некого, на кого можеби оваа ситуација му е нормална и е навикнат на неа.
Инаку, секој ден патувам Скопје - Тетово - Скопје. Тоа се околу 100 км на ден, нели?
Мене Скопје не ме гуши, на никаков можен начин. Затоа не останувам во Тетово преку неделата. Мене ми е потребно да си дојдам дома, во Скопје, секој ден. Да бидам меѓу скопјани, секој ден. Да зборувам скопски, секој ден. Да се возам по улиците, да видам како напредува градбата на кружниот тек кај СП Планет, потоа трговскиот центар во Тафталиџе. Да поминам покрај музејот на ВМРО, секој ден да видам до каде е, како е, уште колку. Да се прошетам до Бит Пазар, да влезам до Национална библиотека, да си фатам автобус, да се израдувам ако е од новите, да го пцујам ЈСП ако е од старите. Да помогнам на некоја баба да се качи во автобус, да колнам ако е случајно вторник или петок.
И цело време, да го мирисам Скопје и да го гледам Скопје. Да го гледам Крстот на Водно, да се качам на највисокото ридче во Гази Баба, на видиковецот, и да можам цело Скопје да го гледам. Да одам на кеј, на улица Македонија, да седнам во Кафе Ди Рома, или на клупа во парк. Да прошетам до ,,Кај мајка ти и татко ти,, во нашето Дебар Маало. Пак да го утнам кружниот тек таму, зошто не е добро обележан, а јас никогаш не внимавам.
Скопјаните, вистинските, го сакаат Скопје. Дишат со Скопје.
Ама јасно ми е дека не разбирате.
Повеќето Македонци не се способни да се чувствуваат како едно со сопствената татковина, а не пак, со сопствениот град.
--- надополнето: Jun 6, 2011 11:14 PM ---
Очигледно тука си имаме проблем со некој којшто уште не сфатил дека Скопје повеќе не им припаѓа на некои фантомски "Скопјани" кои постојат само уште во црвената книга на заштитени бајки.
И тоа одамна, уште од 1930, а не пак сега кога и кантите за ѓубре низ Скопје се донација од цела Македонија.
Јас не реков дека Скопје ми припаѓа мене. Јас припаѓам на Скопје, и да, Скопјанка сум со генерации.
А секој треба да си припаѓа на својот град, ако има грам љубов према парченцето земја каде што е роден.
Ајде економисти, отворете фирми.
Та сега и новава влада нуди супер поволности за развивање на мали бизниси.
Отворете работни места, вработете инженери, машинци, економисти, правници...
Од вас зависи.
Ама не сакате, не дека не можете, не ви се сака, не сте храбри вие да почнете. За жал.
Јас сакам да одам во Прилеп, и да се радувам што сум таму.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не ми е потребна твоја психолошка проценка, но сепак, благодарам.
Веројатно добро знам, мојата братучедка дипломираше во Пловдив, и НОН ЕУ ставката си стоеше, ама девојчето имаше 5.00 просек во средно и 10.00 на факултет, па според тоа и добиваше стипендија од Р. Бугарија. Ако се толку паметни, од што се плашат? Ако им е Скопје толку скапо, зошто доаѓаат? Бугарија е поевтина за живот од Македонија, а сепак е во ЕУ.
Да, дојденците во најголем дел уништуваат. Скопјаните го сакаат Скопје, нека ти биде тоа јасно.
И немој, те молам, со тие југоносталгични испади. Ако тебе ти одговара, живеј 30 години во минатото.
И Скопје бил важен град и пред Југославија, мислам дека нема потреба тука да објаснувам, изгледа одамна си учел историја, та си подзаборавил.
И од каде знаеш дека повеќе градови од мене си видел? Баш ме интересира. Божем, со југословенскиот пасош, секаде прошета?
Подобро можеш од ова.
Majka ti so 10 prosek, bratucetka ti so 10 prosek, se vunderkindi vo tvoeto semejstvo. Mene me cudi kako pokraj tolku obrazuvani i kulturni luge ne nauci deka lokal patriotizmot e idologija na priglupite i siromasnite po duh.

Te molam da mi objasnis kako dojdencite go unistuvaat Skopje?

Ednas napisa deka ti se sviga toa sto Skopje se gradi, tie parite od koi Skopje se gradi se na site, sigurno go razbiras konceptot na budget. Toa mi dava za pravo da kazam deka javniot transport e kako vo Banglades, deka Skopje e parodija na metropola...

Kade vide Jugonostalgicen napad, samo ti si znaes, tamu neka ti e...
Vo poslednite 5 godini imam ziveeno vo tri nemakedonski gradovi, sprema koi Skopje e palanka, iako eden od niv bese pomal od Skopje...

Jas veruvam deka od Aerodrom do Gorce ti izgleda kako tvojata pretstava za New York, ama ne si ti vinovna za toa, tolku si videla...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.737
Поени од реакции
8.754
Majkati so 10 prosek, bratucetka ti so 10 prosek, se vunderkindi vo tvoeto semejstvo. Mene me cudi kako pokraj tolku obrazuvani i kulturni luge ne nauci deka lokal patriotizmot e idologija na priglupite i siromasnite po duh.

Te molam da mi objasnis kako dojdencite go unistuvaat Skopje?

Ednas napisa deka ti se sviga toa sto Skopje se gradi, tie parite od koi Skopje se gradi se na site, sigurno go razbiras konceptot na budget. Toa mi dava za pravo da kazam deka javniot transport e kako vo Banglades, deka Skopje e parodija na metropola...

Kade vide Jugonostalgicen napad, samo ti si znaes, tamu neka ti e...
Vo poslednite 5 godini imam ziveeno vo tri nemakedonski gradovi, sprema koi Skopje e palanka, iako eden od niv bese pomal od Skopje...

Jas veruvam deka od Aerodrom do Gorce ti izgleda kako tvojata pretstava za New York, ama ne si ti vinovna za toa, tolku si videla...
А треба мојот град да личи на Њу Јорк, за да го сакам? Навистина, се гледа зошто немаме патриоти во земјава.
Ти, не знам дали намерно, или случајно, си читаш тоа што си сакаш.
Чим си толку нашетан, ја спомнав Љубљана, 1000 пати почиста, посредена од Скопје. Ете го Милано, таму живеев одреден период. Ете ја Виена. И ред други.
Сепак, Скопје за мене е поубаво и со поголема душа од сите тие заедно.
Исто како што, Шапка ми е поубава од Копаоник, исто како што Охрид ми е поубав од Сплитвички езера.

Велат, само будалите умираат за идеали.
Можеби сум будала.
Можеби, навистина, требаше да ја дувнам во странство, во некој ептен поубав град од Скопје. Што ќе ми е Скопје.

И да, речиси сите мои најблиски се чуда од луѓе. Да, сите имаат 10.00 просек. Можеби за тебе чудно, за нас е тоа амбиција.
Абе, остај, проклети скопјанишча. Место да копаат нивата, се фатиле за книгата.
За срамота, недомаќинлук.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А треба мојот град да личи на Њу Јорк, за да го сакам? Навистина, се гледа зошто немаме патриоти во земјава.
Ти, не знам дали намерно, или случајно, си читаш тоа што си сакаш.
Чим си толку нашетан, ја спомнав Љубљана, 1000 пати почиста, посредена од Скопје. Ете го Милано, таму живеев одреден период. Ете ја Виена. И ред други.
Сепак, Скопје за мене е поубаво и со поголема душа од сите тие заедно.
Исто како што, Шапка ми е поубава од Копаоник, исто како што Охрид ми е поубав од Сплитвички езера.

Велат, само будалите умираат за идеали.
Можеби сум будала.
Можеби, навистина, требаше да ја дувнам во странство, во некој ептен поубав град од Скопје. Што ќе ми е Скопје.

И да, речиси сите мои најблиски се чуда од луѓе. Да, сите имаат 10.00 просек. Можеби за тебе чудно, за нас е тоа амбиција.
Абе, остај, проклети скопјанишча. Место да копаат нивата, се фатиле за книгата.
За срамота, недомаќинлук.
I ti si cudo od covek, ne se sekiraj. :)
Slusaj, daj batali go ovoj lokal patriotskiot romanticen zanes i objasni mi kako dojdencite go unistuvaat Skopje?

Zivo sum zainteresiran???

Za malku ke zaboravev, patriotizmot e doblest na onie koi nemaat drugi doblesti, a lokal patriotizmot ne e duri ni toa...

Член од
12 март 2008
Мислења
1.055
Поени од реакции
758
BooBoo's lover морам да ти потенцирам нешто што генерално би требало да го знаеш, бидејќи го имаш во потпис: Only a wise man has the ability to understand and accept the different points of view of the other people... Zarasutra би се обидел да ти прикажам што мене ми значи Скопје.

Инаку, скопјанец сум од Кисела Вода. Да ја запазам хронологијата и накратко from my point of view да го издефинирам Скопје.

Радост? Тоа е коа со 8 години се возиш на елеваторите во ГТЦ, знаеш оние бордо боја, старите.

Младост? Градски парк! Клупа! Бунтовник си со самиот факт дека си у парк! Се дефинираш и пронаоѓаш у колоритот!

Љубов? Јас и девојка ми кај розевите дрва на плоштад, од дваесипечести април докај дваесинекој мај. Поголема романтика ни у Париз нема!

Морав низ пример да набацам што мене ми значи Скопје! Скопје не е пропадната или напразно крунисана метропола. За таква метропола не говориме. Говорам за Скопје кое ти дозволило да ги почувствуваш сите овие чувства на скопски. Таквото Скопје неможеш да му го објасниш на било кој друг човек кој не пораснал во мојот град.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
BooBoo's lover морам да ти потенцирам нешто што генерално би требало да го знаеш, бидејќи го имаш во потпис: Only a wise man has the ability to understand and accept the different points of view of the other people... Zarasutra би се обидел да ти прикажам што мене ми значи Скопје.

Инаку, скопјанец сум од Кисела Вода. Да ја запазам хронологијата и накратко from my point of view да го издефинирам Скопје.

Радост? Тоа е коа со 8 години се возиш на елеваторите во ГТЦ, знаеш оние бордо боја, старите.

Младост? Градски парк! Клупа! Бунтовник си со самиот факт дека си у парк! Се дефинираш и пронаоѓаш у колоритот!

Љубов? Јас и девојка ми кај розевите дрва на плоштад, од дваесипечести април докај дваесинекој мај. Поголема романтика ни у Париз нема!

Морав низ пример да набацам што мене ми значи Скопје! Скопје не е пропадната или напразно крунисана метропола. За таква метропола не говориме. Говорам за Скопје кое ти дозволило да ги почувствуваш сите овие чувства на скопски. Таквото Скопје неможеш да му го објасниш на било кој друг човек кој не пораснал во мојот град.
Jas ne mu sporam na nikogo da go custvuva svojot grad za svoj. Se razbira deka mestoto kade sto si gi pominal detstvoto i mladosta zasekogas ke ti bide najubavo. Ne e toa poentata.

Poentata e sto koga nekoi plitki umovi naogaat deka se superiorni nad dojdencite (pazi, dojdenci a se naogaat vo svoja drzava, i se vo grad za koi i tie plakaat da se gradi) samo zatoa sto zboruvaat na nekoj dijalekt. Nema nisto posmesno i popateticno od naoganje vrednosti vo izliteni frazi kako stari Skopjani, stari Bitolcani, i slicni gluposti.

Na ova devojceto aktivist-self righteous bitch mnogu raboti i se ispomesani, mora vaka polivanje so ladna voda, za nejzino dobro e toa, eden den ke mi bide blagodarna...

Desire

Refuse,Resist
Член од
25 декември 2007
Мислења
1.823
Поени од реакции
284
Самиот факт што оваа Boo Boo Blabla како и да е студира на Штул у Тетово објаснува многу работи во дискусијава.
Епа златна, и на нас Тетовчани ни смета може што ти и уште 1000 размазени дечишта што не знаат што е државен универзитет каде што actually фаќаш книга пред испит а не седиш на кафица на улица Мекдонија во преценетото Скопје и каде што за да дојдеш до 9ка е потење на гс и ваѓање на маст, а камо ли па 10ка, значи може ни смета и тоа што вие Скопјани (или фиктивни Скопјани) се понашате ко да сте го фатиле господ за муда, па не се расфрламе со навреди насекаде. Самиот факт што уопште успеа да напишеш пост на такво ниво го покажува твоето и нивото на култура на твојата о толку образувана фамилија со 10.00 просек... претпоставувам сите сте на приватен, па среќно со тоа.

Посебно ме импресионира како тоа се расфрлаш со твојата глупавост и викаш ајде економисти отворете фирми и слични такви изјави. Изглеа ти треба тебе риалити чек, да излезеш малку од стакленото звоно, да ја плукнеш сребрената лажица со која си се родила и да сфатиш дека НЕМА СЕКОЈ СРЕДСТВА ЗА ТОА!
Веруј ми колку ти што го нејќеш Тетово и ја толку не го сакам Скопје, а колку што гледам од колегиве на факс, кои не се од Тетово туку од подалечните градови, едвај чекаат да си одат дома за викенд, ама погоди што, НЕ МОЖАТ ДА СИ ДОЗВОЛАТ ИДЕЊЕ ДОМА СЕКОЈ ВИКЕНД!

И да напоменам, значи знам дека на вас Скопјани Скопје ви е во срцето и блабла срцепарателни муабети, си имате вие убави спомени пошто нели сте си живееле таму, ама темава е Скопје низ призмата на еден “провинцијалец“, и ние од “провинција“ така го доживуваме, немаме време за прошетка под розевите дрва и возење во гтц.

Kajgana Shop

На врв Bottom